Дигитална форензика објашњена за 5 минута или мање

Дигитална форензика је суштински део сајбер безбедности, укључујући идентификацију, очување, анализу и представљање дигиталних доказа.

Много је ствари које треба знати за 5 минута или мање. Међутим, сажели смо све што је битно за вас у почетном делу овог чланка.

Докази се прикупљају и одржавају коришћењем научног процеса који осигурава да су прихватљиви на суду.

Зашто нам треба дигитална форензика?

Без дигиталне форензике, не можемо открити да ли су системи рањиви или угрожени. Чак и ако откријемо кршење, потребна нам је помоћ дигиталне форензике да уђемо у траг шта се догодило, зашто се догодило и како се догодило.

Дакле, предузећа или други професионалци за сајбер безбедност могу да закрпе безбедносне проблеме и осигурају да иста врста сајбер-напада не прође следећи пут.

Како подаци и технологија са којима комуницирамо свакодневно постају сложени, дигитална форензика и алати за форензичку истрагу осигуравају да можемо да сматрамо да сајбер криминалци могу бити одговорни за модификовање, крађу или било које друге злонамерне активности.

Када предузећа треба да користе дигиталну форензику?

Могу постојати различите ситуације када предузеће треба да користи дигиталну форензику.

Најчешћа је повреда података, где дигитална форензика (обично стручњаци из других организација такође долазе у помоћ) омогућава им да процене утицај и контрамере и како да се изборе са тим следећи пут.

Други сценарији могу укључивати лажног запосленог, пхисхинг превару, цурење података из организације итд.

Предности дигиталне форензике

Дигитална форензика није ограничена само на сврху хватања сајбер криминалаца, већ има и неколико других предности.

Неки од њих укључују:

 • То је корисно за опоравак података (користећи методе екстракције)
 • Он штити податке, а самим тим и сваку драгоцену вредност коју поседује
 • Помаже вам да прикупите доказе о криминалним активностима или доказе за побијање оптужби
 • Истрага сајбер криминалних активности у било ком обиму
 • Осигурава интегритет система
 • Идентификација криминалаца
 • Спречава будуће сајбер злочине користећи стечене увиде

Различите врсте дигиталне форензике

Врсте дигиталне форензике зависе од медијума или платформе која је укључена. Дакле, број типова није ограничен на оне описане у наставку. Укључили смо неке од главних за вас да бисте добили предност:

Компјутерска форензика: Идентификација, очување, прикупљање, анализа и извештавање о доказима на рачунарима су оно о чему се све ово ради. Наравно, укључује лаптопове/рачунаре и прикључене дискове за складиштење као део. Укључени су и мобилни уређаји за складиштење података.

  9 алата за креирање личног или пословног бот за ћаскање 🤖

Мрежна форензика: Када је процес истраге фокусиран на мрежу и њен саобраћај, назива се мрежна форензика. Услови су мало другачији јер укључују надгледање, хватање, складиштење и анализу злонамерног саобраћаја, кршења и свега сумњивог на мрежи.

Форензика мобилних уређаја: Форензика која се бави проналаском доказа са мобилних телефона, паметних телефона, СИМ картица и свега што је удаљено мобилно (или преносиво).

Форензика дигиталне слике: Фотографије могу бити украдене, дигитално модификоване и злоупотребљене. Форензика дигиталне слике је корисна у таквим ситуацијама када проверавају метаподатке и све повезане податке да би потврдили слику. Форензика слика може бити прилично занимљива и изазовна, јер већ живимо у добу медијске доминације.

Дигитална видео/аудио форензика: Форензика укључује аудио клипове и видео датотеке, а овде можете да потврдите и проверите порекло датотеке за аутентичност и да ли је измењена.

Форензика меморије: Докази враћени из РАМ меморије рачунара. Обично мобилни уређаји нису део овога. Ово се може променити како меморија мобилних уређаја постаје све софистициранија и важнија.

Процес дигиталне форензике

Као што је горе поменуто, дигитална форензика прати научни процес који осигурава да су прикупљени докази прихватљиви на суду, без обзира на активност која се верификује/истражује.

Процес укључује три фазе за било коју дигиталну форензику:

 • Прикупљање података
 • Испитивање и анализа
 • Извештавање
 • Ако разложимо процес који је укључен у то, можемо их сумирати на следећи начин:

  Помоћу Идентификације идентификујете доказе, повезани уређај, извор оригиналних података, извор напада и тако даље. Када сазнате са чиме имате посла и знате све потенцијалне изворе доказа, можете их даље анализирати.

  Очување је кључно јер евидентира/чува доказе онако како су пронађени без неовлаштених манипулација. Подаци/докази често могу бити осетљиви. Дакле, процес очувања треба пажљиво поступати.

  Збирка ради се о издвајању/копирању/чувању доказа пронађених у различитим медијима. Звучи лако, али процес прикупљања је од виталног значаја за све, а коришћене методе ће утицати на квалитет података који се прикупљају.

  Анализа прикупљених доказа биће даље испитана како би се извукли резултати инцидента и дошло до закључка у зависности од врсте доказа и количине података који су укључени. Понекад то може изазвати потребу да затражите помоћ од других форензичких стручњака.

  Извештавање се односи на представљање и организовање увида/доказа пронађених у процесу. Ово би требало да помогне било коме другом (другим стручњацима) да настави истрагу без икаквих проблема.

  Фазе дигиталне форензике

  Док сам поменуо фазе дигиталне форензике пре него што сам прешао на процес, дозволите ми да истакнем још неке детаље о томе:

  #1. Први одговор

  Ово је прва фаза било ког дигиталног форензичког процеса, где се пријављује ситуација. Дакле, тим дигиталне форензике може да реагује на то.

    Како додати поуздане веб локације у прегледач

  Не ради се само о добијању обавештења, већ о томе колико ефикасно форензички тим реагује на решавање ситуације и поставља све своје картице да брзо обави посао.

  #2. Претрага и заплена

  Чим је злочин пријављен, форензички тим почиње да претражује/идентификује и заплењује укључени медиј/платформе како би зауставио све повезане активности.

  Ефикасност ове фазе осигурава да нема даље штете.

  #3. Прикупљање доказа

  Докази се пажљиво извлаче и прикупљају за даљу истрагу.

  #4. Обезбеђивање доказа

  Обично стручњаци обезбеђују најбоље начине да сачувају доказе пре него што их све прикупе. Али, када се сакупе, морају да обезбеде своју безбедност. Дакле, докази се могу даље обрадити.

  #5. Прикупљање података

  Подаци се прикупљају из доказа коришћењем потребних индустријских процеса који чувају интегритет доказа и не мењају ништа прикупљено.

  #6. Анализа података

  Када се подаци прибаве, вештаци почињу да испитују шта морају да буду прихватљиви на суду.

  #7. Процена доказа

  Тим форензичара ће проверити прикупљене доказе како би утврдио њихову везу са било којом пријављеном повезаном сајбер криминалном активношћу.

  #8. Документација и извештавање

  Када се истрага заврши, почиње фаза документације и извештавања, где је сваки детаљ укључен за будућу употребу и предочен суду.

  #9. Сведочење вештака

  У последњој фази, вештак је од користи да потврди и да своје виђење података који ће се користити на суду.

  Имајте на уму да је цео процес дигиталне форензике опсежан и може варирати у зависности од технологије и методологије која се користи. Процес који се користи у стварном свету могао би бити много сложенији од онога о чему овде говоримо.

  Дигитална форензика: Изазови

  Дигитална форензика је огромна област са много ствари. Нема појединачних стручњака који би у томе помогли. За то вам је увек потребан тим стручњака.

  Чак и уз све то, неки изазови укључују:

  • Сложеност података расте сваким даном
  • Алати за хаковање лако доступни свима
  • Простори за складиштење постају све већи, што отежава екстракцију, прикупљање и истраживање
  • Технолошки напредак
  • Недостатак физичких доказа
  • Аутентичност података постаје бруталнија како се развијају технике манипулисања/модификације података.

  Наравно, са технолошким напретком, неки од изазова могу нестати.

  Да не заборавимо, АИ алати који долазе на сцену такође покушавају да превазиђу изазове који долазе у ситуацију. Али, чак и тада, изазови никада не би нестали.

  Случајеви употребе дигиталне форензике

  Иако знате да се ради о сајбер злочинима, шта тачно? Неки од случајева употребе укључују:

  Крађа интелектуалне својине (ИП).

  Крађа ИП-а се дешава сваки пут када се имовина/информације јединствене за компанију проследе конкурентској компанији без овлашћења. Дигитална форензика помаже да се идентификује извор цурења и како да се минимизира или ублажи претња која се појавила након размене.

  Кршење података

  Компромитовање података организације у било коју злонамерну сврху сматраће се кршењем података. Процес дигиталне форензике ће помоћи да се идентификује, процени и анализира како је дошло до повреде података.

    Како уредити датотеку домаћина на мацОС-у (Мац ОС Кс)

  Цурење запослених

  Лажни службеник може злоупотребити овлашћење и процурити информације, а да то нико у почетку не схвати.

  Тим за дигиталну форензику може анализирати шта је тачно процурило и истражити временску линију овог догађаја како би предузели мере против лажног радника на суду.

  Преваре/преваре

  Преваре/преваре се могу десити у различитим облицима и величинама. Дигитална форензика нам помаже да сазнамо како се то догодило, шта је помогло да се то догоди и како да останемо безбедни. Извор/актер одговоран за то такође треба анализирати у процесу.

  Пецање

  Постоје пхисхинг кампање које доводе до кршења података и разних инцидената у сајбер безбедности.

  Неки од њих су циљани, а неки могу бити насумични. Дакле, дигитална форензика анализира корене тога, идентификује циљ и предлаже како да се не заварате у таквим кампањама.

  Без обзира на то колико је организација технолошко подкована, пхисхинг је нешто што некога увек може оставити рањивим у било ком тренутку, а да тога не схвати.

  Злоупотреба података

  Бавимо се пуно података; свако може да злоупотреби било коју информацију из различитих разлога. Дигитална форензика помаже у доказивању онога што се догодило и спречава штету или ублажава штету која је настала због тога.

  Истрага да докаже тврдње које је изнела организација

  Потребни су вам конкретни докази да докажете оно што тврдите. Дакле, кад год постоји спор, дигитална форензика помаже у прикупљању доказа које можете искористити да донесете закључак.

  Ресурси за учење

  Ако сматрате да је дигитална форензика интригантна, можете се обратити неким од извора за учење (књиге) које можете пронаћи на Амазону. Дозволите ми да вам дам кратак преглед неких од њих:

  #1. Основе дигиталне форензике

  Основе дигиталне форензике су савршен извор за почетак на вашем путовању истраживања дигиталне форензике.

  Књига се бави основама, коришћеним методама, концептима које треба да разумете и алатима потребним за рад са њима. Поред тога, књига такође укључује примере из стварног света који ће вам помоћи да боље разумете ствари, док додајете упутства за сваки корак укљученог процеса.

  Можете пронаћи детаље о дигиталној форензици за рачунаре, мреже, мобилне телефоне, ГПС, облак и интернет.

  #2. Дигитална форензика и одговор на инциденте

  Овај извор дигиталне форензике и одговора на инциденте помаже вам да научите да креирате чврст оквир за реаговање на инциденте како бисте ефикасно управљали сајбер инцидентима.

  Можете да истражите технике реаговања на инциденте у стварном свету које могу помоћи у истрази и опоравку. Основе и оквири се односе на реаговање на инциденте.

  Не ограничавајући се на то, књига такође укључује информације о обавештајним подацима о претњама које помажу у процесу реаговања на инцидент и неколико детаља о анализи малвера.

  #3. Дигитална форензичка радна свеска

  Као што име говори, радна свеска о дигиталној форензици представља практичне активности користећи свеобухватан спектар алата.

  Дакле, можете вежбати анализу медија, мрежни саобраћај, меморију и неколико других корака укључених у дигиталну форензику. Одговори су објашњени на такав начин да схватите исправан редослед корака и вежбате у складу са тим.

  Окончање

  Све у свему, дигитална форензика је фасцинантна и неодољива у исто време. Међутим, ако се бавите сајбер-безбедношћу, дигитална форензика је нешто што бисте требали истражити.

  Затим можете прочитати о безбедносним информацијама и управљању догађајима и најбољим СИЕМ алатима који ће вам помоћи да заштитите своју организацију од сајбер напада.