Дијаграми рибље кости или Ишикаве за мање од 5 минута

Користите ове шаблоне и алате за прављење дијаграма да бисте креирали Фисхбоне или Исхикава дијаграме у трену.

Дијаграм рибље кости је графички начин за препознавање, разумевање и решавање проблема око теме или организације. Дакле, било да сте студент или менаџер пројекта, овај дијаграм вам може помоћи у идентификацији проблема.

Користећи ово за управљање ризиком, можете спречити свој тим да изврши непотребне производне кораке и открије уска грла у пословном процесу.

Да бисте сазнали више о овој методи, наставите да читате овај пост. Овде ћемо такође поделити ресурсе који вам помажу да направите Исхикава дијаграме за неколико минута.

Шта је дијаграм рибље кости?

Дијаграми рибље кости су врста повремених дијаграма који се користе за идентификацију разлога за одређену акцију. Људи ове дијаграме називају и Ишикава дијаграми, Фишикава дијаграми, графови рибље кости и узрочно-последичне илустрације.

Његов главни циљ је да разумете узроке проблема које треба да решите да бисте спречили одређену појаву. Његов дизајн може неприметно показати потенцијалне узроке одређеног процеса.

Уобичајено ћете видети његову употребу од стране развоја производа којима је потребна за размишљање и оцртавање различитих фаза процеса. Осим тога, помоћу њега се може сазнати који проблеми контроле квалитета могу настати током производње.

Док гледате овај дијаграм, његова структура ће изгледати слично рибљем скелету. Глава садржи централни проблем, познат и као ефекат. Ребра или гране које расту из кичме садрже узроке или афинитете.

Док радите на овом дијаграму током сесија размишљања, такође можете додати мање гране овим афинитетима да бисте укључили специфичне узроке.

Популарни случајеви употребе овог дијаграма укључују:

#1. Анализа узрока и последица

Најчешћи случајеви употребе Фисхбоне дијаграма су утврђивање основног узрока проблема или разлога за неуспех производа. Тимови би требало да смисле изјаву о проблему која садржи неуспели назив производа и запажања у вези са њим.

На основу те изјаве, они могу да направе Исхикава дијаграм за визуелни приказ или објашњење квара. Са његовим елементима лако могу да открију шта је одговорно за неуспех.

#2. Развој производа

Ови дијаграми су такође корисни за тимове за развој производа да јасно оцртају фазе процеса. Користећи га, развојни тим може да открије неопходне ресурсе за одређено време и потенцијалне проблеме контроле квалитета.

#3. Решавање проблема

Осим горе наведених случајева, организације користе и дијаграм за отклањање проблема или решавање систематских проблема. Како дијаграм ставља све могуће узроке пред вас у текстуалном формату, проналажење могућих узрочника проблема у свакој категорији постаје лакше.

  Како можете ресетовати МиФитнессПал

Концепт иза рибље кости или дијаграма Ишикаве

Сваки класични Исхикава дијаграм се састоји од 6 костију или ребара, познатих као 6 Мс. Они представљају потенцијалне кварове који морају бити идентификовани и исправљени.

Радна снага

Ово указује на све људе укључене у организациони рад. Иако ретко, може изазвати неповољне последице.

Метод

Односи се на процес производње и повезане услуге. Ако методе или процеси нису поједностављени и стандардизовани, може постати тешко следити их и изазвати проблеме.

Машина

Погрешно управљане машине и опрема често су одговорни за основне техничке потешкоће или потешкоће у одржавању.

Материјал

Материјали су ресурси који се користе у производној линији. Када су погрешно окарактерисани, означени или ускладиштени, они могу изазвати озбиљне проблеме.

Мајка природа

Мајка природа подразумева све факторе животне средине као што су клима, олује, земљотреси, пожари и поплаве који су ван наше контроле и предвиђања.

Меасуремент

Свака производња укључује мерења различитих врста као што су растојање, количина, температура и напетост. Ако се не уради правилно, може изазвати проблеме са дуготрајним утицајем.

Како направити дијаграм рибље кости

Сада када сте свесни основних принципа иза Исхикава дијаграма, стварање једног за вас или ваш тим не би требало да буде проблем. Све што треба да урадите је да пратите доњи ток рада:

#1. Идентификујте и документујте проблем

Пошто се дијаграм Фисхбоне врти око једног проблема, прво га морате идентификовати. Ако радите као тим, сви би се требали једногласно сложити око проблема. Када се одлучите, запишите изјаву о проблему.

На дијаграму би требало да упишете ову изјаву у главу рибе. Такође можете да забележите када и где се проблем јавља.

#2. Размислите о категоријама

Сада је време да ваш тим одлучи о главним категоријама узрока. На пример, људи, материјали, системи или продавци могу бити значајне силе иза проблема. За сваку категорију, потребно је да нацртате једно ребро или линију са кичме рибе на дијаграму.

#3. Идентификујте потенцијалне узроке

У овом тренутку, размотрите сваки фактор који сте раније открили да бисте сазнали потенцијалне узроке сваког од њих. Нацртајте краће линије од костију које сте нацртали да бисте визуелизовали ове потенцијалне узроке. За сложене случајеве, можда ћете морати да нацртате мање линије подграна.

#4. Анализирајте дијаграм

Са дијаграмом који садржи све могуће узроке изјаве о проблему, можете даље истраживати користећи анкете. Покушајте да анализирате ове узроке да бисте лоцирали главног кривца.

Ресурси за шаблоне дијаграма рибље кости

Шаблони су одличан начин за почетак креирања графикона или дијаграма. Ево неколико поузданих веб локација на којима ће корисници пронаћи разне шаблоне за Исхикава дијаграм.

Миро

Миро вам нуди ефикасан шаблон Фисхбоне дијаграма који можете користити да визуализујете вероватне узроке проблема. Ако сте део тима или пројекта који треба заједнички да реши проблем, ова платформа је савршена за вас.

Шаблон вам омогућава да пронађете основне узроке проблема, сазнате резултате дијаграма и извршите гласање. Овде корисници могу да додају текст, ставе стрелицу да продуже тачку, коментаришу узрок и ураде много више ствари.

  Да ли је Спласхтоп одржива алтернатива за Мицрософт удаљену радну површину?

Можете повећати величину шаблона и користити дугмад за поништавање/понављање. Такође можете да делите дијаграм креиран на овом шаблону са другим заинтересованим странама.

ТемплатеЛАБ

Ако тражите низ шаблона за Исхикава дијаграм, ТемплатеЛАБ би требало да буде ваша опција. Овде добијате више од 20 шаблона овог дијаграма и тог алата различитих формата датотека као што су МС Ворд документ, МС ПоверПоинт и Пхотосхоп.

Шаблони су доступни у различитим дизајнима и шемама боја. У случају да желите да користите шаблон који одговара палети боја вашег бренда, изаберите из овог широког спектра колекција.

Они су доступни за преузимање једним кликом и дељење на друштвеним мрежама на Фејсбуку, Пинтересту и Твиттеру.

Цанва

Без обзира да ли вам је потребан дијаграм Фисхбоне за размишљање, обраду мисли и решавање проблема, Цанва ће вам пружити запањујуће шаблоне. Овде добијате више од 25 шаблона за овај одређени тип дијаграма.

Сви доступни предлошци су професионално дизајнирани тако да корисници могу брзо да прате свој радни ток и сарадњу. Свако га може одмах користити за визуелизацију података без потребе да учи било који сложени алат.

Штавише, омогућава вам да уређујете шаблоне помоћу алата за превлачење и испуштање које можете да користите без претходног искуства. Такође нуди обиље опција за прилагођавање изгледа дијаграма променом слика, позадине, фонта и боја оквира за текст.

Дијаграми креирани помоћу ове платформе могу се преузети, објавити и делити са другима.

Едрав

Пошто ће људи можда морати да направе Фисхбоне дијаграме за анализу проблема различитих домена, они могу да изаберу одговарајуће шаблоне из колекције Едрав. Потребан је само један клик да преузмете шаблон. Међутим, потребно је да користите апликацију ЕдравМак да бисте отворили шаблоне доступне у еддк формату датотеке.

На овој веб страници добијате шаблоне за управљање временом, лабораторије, категорије, електролите, узрок и последица, чвор, проблем услуге, тржишни узрок, академски запис, кашњење резултата, интересовање за читање и разне друге теме.

Произвођачи дијаграма рибље кости

Ако су вам потребне онлајн платформе да бисте заједно направили дијаграме Фисхбоне, ово су неки од најбољих ресурса:

Креативно

Цреатели је онлајн платформа за визуелно размишљање и сарадњу у циљу креирања дијаграма Фисхбоне. Тимови и појединци могу да га искористе за побољшање организационих процеса и перформанси.

Овај алат вам даје моћне опције за стил и форматирање текста. Остале карактеристике ове апликације укључују функције групног размишљања и могућност повезивања дијаграма са документима, табелама и извештајима.

Цреатели такође подржава моћне интеграције тако да можете повезати алат са другим алатима и радним токовима. Корисници могу да додају коментаре, помињу људе или чак да праве белешке за праћење без напора.

Његова шема боја је такође подесива што вам омогућава да разликујете узрок и последицу. Сваки учесник добија наменски курсор да идентификује ко прави промене на дијаграму у реалном времену.

  Поправите да Спотифи Враппед не ради

ЕдравМак Онлине

Тимови који треба да идентификују могуће узроке свог проблема и пронађу брзо решење требало би да се одлуче за ЕдравМак Онлине. Ова моћна онлајн алатка помаже вам да превазиђете организационе проблеме тако што вам омогућава да направите професионални дијаграм Фисхбоне.

Пружа вам колекцију шаблона са различитим стиловима где можете једноставно да превучете и отпустите жељене облике и додате свој садржај. Облици су флексибилни, док су тачке повезивања и гране лепо распоређене за уредан распоред.

Такође, нема потребе да бринете о безбедности података јер Едрав штити ваше податке од оглашивача и компанија за анализу података. Такође је могуће извести дијаграм у ППТ формату и представити га на састанку. Његова аутоматски генерисана ХТМЛ веза је још један начин да је поделите са својим саиграчима.

Луцидцхарт

Луцидцхарт је платформа која вам омогућава да брзо анализирате узрок и последицу користећи креатор дијаграма Фисхбоне. Користите га за анализу и утврђивање основних узрока проблема и проналажење могућих решења.

Има колекцију од више од 800 шаблона дијаграма које можете поделити са својим колегама. Уз то, браинсторминг може постати догађај у реалном времену са коментарисањем помињања и ћаскањем у уреднику.

На овој платформи можете креирати детаљне дијаграме Фисхбоне који укључују обиље линија, размака и текстова. Не ограничава ваш простор и омогућава вам да додате онолико линија колико желите да нацртате и запишете онолико текста колико је потребно да бисте идентификовали све могуће узроке.

Луцидцхарт вам такође помаже да дијаграм буде професионалан и без нереда нудећи функције као што су додавање, груписање и форматирање било ког дела дијаграма.

СмартДрав

Када је у питању креирање професионалних Фисхбоне дијаграма, СмартДрав је ту за вас. Користећи ову онлајн платформу, можете креирати Исхикава дијаграм за неколико минута. Можете га користити и на Виндовс и Мац рачунару.

Цртање овог дијаграма на овом алату је супер лако. Све што треба да урадите је да отворите релевантни шаблон и додате ребра или узроке да бисте укључили узроке куцањем. Пошто апликација ради већи део цртежа, можете се усредсредити на додавање само узрока.

Поред тога, аутоматски повезује узроке и омогућава вам да их преместите или избришете без ручног прецртавања везе. Ове дијаграме можете поделити са саиграчима за сарадњу користећи Гоогле диск, Дропбок, ОнеДриве, итд. За кориснике који нису СмартДрав, довољно је послати везу е-поштом.

Окончање

Исхикава или Фисхбоне дијаграм је визуелни приступ за проактивну контролу ризика. Омогућава вам да идентификујете узроке и претње које можда нећете видети голим очима.

Компаније га могу користити за анализу узрока и последица и избегавати сагоревање запослених. Такође користи појединачним корисницима тако што обезбеђује корективне мере.

Можете или да пратите ручну методу креирања дијаграма Фисхбоне или користите уграђене шаблоне да бисте одмах кренули. Осим тога, можете користити онлине дијаграм чини за заједнички рад.

Ако волите графиконе и дијаграме, не заборавите да погледате наше чланке о дијаграму архитектуре апликације и дијаграмима за поређење.