Дистрибуирано рачунарство у облаку објашњено за 5 минута или мање

Рачунарство у облаку је широко прихваћена технологија која појединцима и предузећима нуди разне погодности.

Омогућава доступност ресурса рачунарског система, као што су складиште, сервери и базе података, на захтев преко интернета. Ово доводи до ефикасних операција, скалабилности и могућности за уштеду трошкова.

Међутим, традиционално рачунарство сада није довољно да задовољи растуће потребе управљања подацима, рачунарске снаге, скалабилности и тако даље, посебно на различитим географским локацијама.

Стога је створио потребу за бољим системом за суочавање са тим изазовима.

Дистрибуирано рачунарство у облаку је уведено да би се побринуло за то.

У овом чланку ћу детаљно говорити о дистрибуираном рачунарству у облаку, заједно са његовим значајем, радом и другим аспектима.

Почнимо!

Шта је дистрибуирано рачунарство у облаку?

Дистрибутед Цлоуд Цомпутинг, као што име каже, је дистрибуција различитих јавних услуга у облаку на више географских локација. Дистрибуција се дешава или локално, у центрима за колокацију или у центрима података (вашег добављача у облаку или добављача треће стране).

Провајдер у облаку је онај који је одговоран за операције заједно са управљањем, контролом и ажурирањем услуга.

Дистрибутед Цлоуд Цомпутинг укључује колекцију рачунара који раде на истим циљевима и повезани су преко централизоване мреже. Предузећа могу да примене ове рачунаре или сервере за покретање апликација у различитим окружењима и локацијама у облаку.

Овај приступ помаже у решавању традиционалних рачунарских изазова у вези са управљањем подацима, операцијама, итд., и недоследностима које настају коришћењем вишеструких или хибридних подешавања у облаку. Ово нуди мноштво предности, као што су побољшане перформансе, усклађеност, скалабилност, флексибилност итд.

Штавише, потреба за дистрибуираним рачунарством у облаку расте из дана у дан са погоном са Интернета ствари, телекомуникација и вештачке интелигенције којој је потребна тешка обрада података у реалном времену.

Апликацијама вештачке интелигенције које могу да померају велике делове информација са ивичне локације у облак такође су потребне услуге у облаку. Премјештање апликација у облак може побољшати њихове перформансе, приступачност и скалабилност.

Важност дистрибуираног рачунарства у облаку

Дистрибуирано рачунарство у облаку је релевантно за модерне сценарије рачунарства у облаку и корисно је на више начина. Ево кључних предности дистрибуираног рачунарства у облаку:

Побољшано време рада

Дистрибуирано рачунарство у облаку значајно побољшава време рада система, што је кључно за његово несметано функционисање без одлагања. Ово помаже да се убрзају операције и побољша укупно искуство крајњег корисника.

Флексибилност

Дистрибуирано рачунарство у облаку је систем лак за употребу и веома прилагодљив. Пружа флексибилност у свим аспектима, укључујући процесе инсталације, имплементације и отклањања грешака. Употреба овог система је учинила једноставнијим и ефикаснијим увођење нових система и апликација.

Сагласност

Проблеми усаглашености су све већи јер су кршења приватности података и напади све већи. Због тога регулаторна тела захтевају од организација да се придржавају својих правила.

  Како натерати два телефона да се зову

Дистрибуирано рачунарство у облаку омогућава дистрибуцију мрежа, података и радних оптерећења широм јавног облака уз одржавање усклађености са прописима у сваком региону.

Висока скалабилност

Дистрибуирано рачунарство у облаку нуди изузетну скалабилност интеграцијом виртуелних машина (ВМ) као мрежних чворова. Како се потражња повећава, додатни ВМ се могу неприметно додати у мрежу. Ово помаже у ефикасној дистрибуцији оптерећења и осигурава оптималну реакцију.

Брза обрада

Дистрибутед Цлоуд Цомпутинг помаже у побољшању брзине, комуникације, одзива и приступачности услуга у облаку широм света тако што их примењује у више глобалних центара података и омогућава бржу обраду података. Ово омогућава корисницима да ефикасно извршавају задатке и постигну своје циљеве.

Како функционише дистрибуирано рачунарство у облаку?

Дистрибуирано рачунарство у облаку има за циљ да побољша перформансе минимизирањем кашњења и неефикасности као што су ризици од прекида рада у јавном облаку. Делује тако што дистрибуира услуге у облаку на више глобалних локација.

Провајдер у облаку преузима одговорност за управљање и администрирање ових услуга, осигуравајући њихов рад и ажурирања. Ове услуге могу бити лоциране у локалним центрима података, центрима за колокацију или сопственим центрима података провајдера. Овај приступ има за циљ побољшање ефикасности и смањење кашњења.

Група међусобно повезаних рачунара чини језгро дистрибуираног рачунарства у облаку. Ови рачунари функционишу кохезивно према заједничким циљевима кроз централизовану мрежу. Ово може да одговори на изазове у вези са управљањем подацима и оперативним задацима.

Централно управљана, ова архитектура јавног облака, упркос својој дистрибуцији, омогућава предузећима да се позабаве сложеностима везаним за податке.

Основни принципи дистрибуираног рачунарства у облаку

Основни принципи дистрибуираног рачунарства у облаку су:

Географска дистрибуција

Стратешка алокација мрежних ресурса на више географских локација раније је била велики изазов.

Дистрибуирано рачунарство у облаку је учинило процес лакшим и доступнијим. Ово такође усклађује обраду података и операције са важећим законима.

Алокација ресурса

Алокација ресурса може постати лакша, флексибилнија и бржа са дистрибуираним рачунарством у облаку. Може прецизно да прилагоди рачунарске ресурсе и испуни захтеве различитих региона и корисника.

Сувишност

Дистрибуирано рачунарство у облаку помаже у постизању редундантности података. Овај модел је веома отпоран и међусобно повезани систем подмрежа у облаку података помаже у лаком руковању грешкама у подацима. И обезбедите непрекидно корисничко искуство.

Доследност

Конзистентност података је значајан проблем код дистрибуираног рачунарства у облаку. Када се подаци на више географских локација пренесу или споје у један систем, велике су шансе да ће подаци бити поремећени или подељени током процеса, заједно са крађом података.

Дистрибуирано рачунарство у облаку поједностављује пренос података, чак и на више географских локација. Нуди висок ниво синхронизације и сигурности.

Безбедност

Крађа података представља значајан изазов за индустрију, што подстиче организације да улажу велика средства у мере заштите података. Током процеса преноса долази до великог броја повреда података. Поред тога, распрострањена дистрибуција услуга у облаку на различитим географским локацијама повећава ризик од сајбер напада.

Међутим, дистрибуирано рачунарство у облаку нуди сигурност помажући организацијама да уграде модерне технологије као што су енд-то-енд енкрипција, аутентификација, контрола приступа итд.

Централизовано управљање

У дистрибуираном рачунарству у облаку, централизовано управљање услугама у облаку је суштински принцип. Иако су ресурси и подаци распоређени на више локација, то омогућава добављачима у облаку да централно управљају и контролишу услуге у облаку.

Централизовано управљање игра кључну улогу у обезбеђивању доследности и ефикасности у различитим аспектима, укључујући обезбеђивање ресурса, праћење, спровођење безбедности и усклађеност. Поједностављује основне задатке као што су ажурирања, закрпе и примена смерница.

  10 најбољих 4К монитора за игре за бољи комфор и перформансе

Овај поједностављени приступ помаже у смањењу сложености у дистрибуираном окружењу у облаку уз оптимизацију операција.

Кашњење и оптимизација перформанси

У дистрибуираном рачунарству у облаку, минимизирање кашњења је кључно. Да би се ово постигло, један кључни принцип је стратешки позиционирање центара за обраду података ближе крајњим корисницима. На тај начин можете оптимизовати кашњење и перформансе, што доводи до бржег приступа подацима и бољег корисничког искуства.

Обезбеђивање ефикасне обраде и брзе испоруке података је кључно у апликацијама осетљивим на кашњење, као што су аналитика у реалном времену и онлајн игре. Ово захтева ефикасно балансирање оптерећења и интелигентне алгоритме рутирања.

Изазови дистрибуираног рачунарства у облаку

Неки од изазова са дистрибуираним рачунарством у облаку су:

Безбедност

Обезбеђивање безбедности услуга у облаку распрострањених на различитим глобалним локацијама је огроман изазов за пружаоце услуга. Ако се њиме не управља добро, може довести до рањивости и напада као што су малвер, вируси, рансомваре, ДДоС напади, итд. То може довести до тога да организација изгуби новац, репутацију и пословање.

Проток

Креирање мулти-цлоуд окружења може бити заиста изазовно када су у питању пропусни опсег и повезаност. Постојеће широкопојасне везе можда неће бити довољно ефикасне да се носе са стресом тако широко распрострањене мреже. Можда ће бити потребна надоградња или прилагођавање боље мреже за идеалну повезаност дистрибуиране мреже у облаку.

Конзистентност и синхронизација података

Одржавање конзистентности и синхронизације података у дистрибуираном рачунарству у облаку представља значајан изазов. Како се подаци дистрибуирају на различитим локацијама и обрађују асинхроно, обезбеђивање да сви примерци података остану ажурни и тачни постаје сложено.

Да бисте ово превазишли, можете применити механизме синхронизације и стратегије за решавање конфликата.

Усклађеност и регулаторни изазови

Дистрибуција услуга у облаку у различитим регионима доноси изазов усклађености са различитим законима и прописима о заштити података.

Провајдери услуга морају да се крећу кроз различите регионалне захтеве у погледу складиштења података, приступа и приватности. Они треба да спроводе мере које испуњавају различите стандарде усклађености, истовремено обезбеђујући поштовање правног окружења у различитим регионима.

Дистрибуирано у односу на традиционално рачунарство у облаку

Рачунарство у облаку значи пружање разних услуга као што су складиштење, сервери, софтвер итд. преко интернета. Услуге хостују и пружају корисницима провајдери у облаку. То је заједничка услуга која ради по моделу плаћања по услузи.

Дистрибуирано рачунарство, с друге стране, решава проблеме преко аутономних дистрибуираних рачунара који међусобно комуницирају преко мреже.

За дистрибуиране прорачуне преко овог система мреже интензивно се користе даљински позивање метода и позиви процедура.

Ево комплетног табеларног приказа разлика:

Цлоуд ЦомпутингДистрибутед Цлоуд Цомпутинг Цлоуд цомпутинг је пружање неколико ИТ услуга и ресурса као што су базе података, мреже, анализа и управљање преко интернет услуга.Дистрибутед цлоуд цомпутинг се односи на решавање проблема помоћу више рачунара повезаних преко мреже. Рачунари су повезани аутономно преко мреже. Посвећен је испоруци хостованих услуга. Углавном се фокусира на решавање проблема везаних за традиционално рачунарство. Његове предности укључују економичност, скалабилност, доступност глобалним тржиштима, поузданост, итд. Нуди неколико предности, смањену редундантност података и побољшану сигурност и скалабилност. Неки недостаци рачунарства у облаку су ограничење простора, мања контрола и приступ преко мреже. квар мреже и чвора су неки од потенцијалних недостатака овог система. Типови традиционалних услуга рачунарства у облаку укључују јавни облак, облак заједнице, приватни облак и хибридни облак. Типови дистрибуираног облака су дистрибуирани рачунарски системи, дистрибуирани продорни системи и дистрибуирани информациони системи.

  Безбедно, само за преглед, самоуништавајуће дељење датотека

Дистрибутед Цлоуд Цомпутинг и Едге Цомпутинг

Едге цомпутинг укључује покретање апликација и додељивање оптерећења података у физички блиским регионима. То јасно значи да се рачунање треба обавити у географском подручју у близини развоја података.

Дакле, на неки начин приближава податке централизованом систему – центру за обраду података, а затим и месту где је потребна аутоматизација.

Едге цомпутинг приближава изворе података пословним апликацијама, што резултира низом предности. Пружа поуздано повезивање и може ефикасно да функционише чак и са ограниченим пропусним опсегом. Поред тога, локална обрада смањује употребу ресурса и време путовања. Једна значајна предност је могућност одржавања безбедности и приватности података приликом преноса информација преко међународних граница.

Дистрибутед цлоуд цомпутинг и едге цомпутинг су два блиско повезана приступа која побољшавају обраду и испоруку података. Дистрибуирано рачунарство у облаку укључује дистрибуцију различитих услуга у облаку на различитим локацијама. Али ивично рачунарство се фокусира на обраду података ближе њиховом извору, што помаже у смањењу кашњења.

У области дистрибуираног рачунарства у облаку, рубно рачунарство служи као вредан додатак. Рубни чворови, стратешки лоцирани ближе корисницима или уређајима, помажу у брзој обради података. Ови чворови су интегралне компоненте већих дистрибуираних мрежа у облаку.

Када се подаци генеришу на ивици, ивично рачунарство их обрађује локално, смањујући потребу за преносом огромних количина података на централизоване сервере у облаку. Ова убрзана обрада на ивици показује се посебно повољном за апликације које захтевају одговоре у реалном времену, као што су ИоТ уређаји или апликације проширене стварности.

Поред тога, ивично рачунарство ублажава оптерећење централизованих ресурса у облаку, омогућавајући им да ефикасно руководе кључним задацима.

Комбинација дистрибуираног рачунарства у облаку и ивичног рачунарства побољшава коришћење ресурса и одзив и нуди ефикасно решење за различите рачунарске захтеве. Ова два модела беспрекорно сарађују како би осигурали глатко и стручно искуство рачунарства у облаку које задовољава различите захтеве обраде података.

Случајеви коришћења дистрибуираног рачунарства у облаку

  • Едге/ИоТ: Када се подаци преносе са ивичне локације у облак ради обраде и анализе, перформансе ИоТ апликација се повећавају. Интернет ствари користи вештачку интелигенцију и МЛ заједно са техникама као што су препознавање лица и видео закључивање за унапређење производње аутомобила, побољшање система паметних градских паркинга, анализу медицинских слика и још много тога.
  • Оптимизација садржаја: Дистрибуирани облаци могу да се трансформишу у робустан ЦДН који побољшава искуство стримовања и минимизира кашњење учитавања, пружајући најбоље корисничко искуство за широк спектар апликација.
  • Задовољите потребе усаглашености: Локална и међународна правила и прописи о приватности података налажу приватност и безбедност података. Морате да чувате информације на безбедним серверима и да обезбедите да је њихова судска употреба у складу са прописима.
  • Скалирање на захтев: Дистрибуирани облак омогућава организацијама да се прошире на постојеће локације без изградње додатне инфраструктуре. У складу са вашим захтевом, можете повећати своје отиске у облаку да бисте подржали променљиве потребе ваше организације.

Завршне речи

Дистрибуирано рачунарство у облаку је област која се брзо развија и још увек има безброј неискоришћених могућности. Овај приступ је значајно премостио јаз између рачунарства у облаку и његове доступности крајњим корисницима. Револуционисао је начин на који организације обрађују, складиште и примењују податке.

Дистрибуирано рачунарство у облаку нуди атрактивне предности за широк спектар индустрија, укључујући ИТ и софтвер. Помаже у ублажавању различитих сложености везаних за облак као што су кашњење, време непрекидног рада, недоследност, итд., И пружа предности попут робусне отпорности података, безбедности, скалабилности итд.

Предузећа могу да трансформишу своје пословање и побољшају искуство крајњег корисника уз помоћ дистрибуираног рачунарства у облаку.

Такође можете читати о хибридном рачунарству у облаку и бесплатним ресурсима да бисте сазнали више о рачунарству у облаку.