Двобој између најбољих језика кодирања

Питхон и ЈаваСцрипт су вероватно два од најпопуларнијих и најчешће коришћених програмских језика на свету.

Према СтацкОверфлов Девелопер Анкета, ЈаваСцрипт је био најчешће коришћени програмски језик. У анкети, Питхон је био близу ЈаваСцрипт-а када је упоредио најпопуларније језике међу професионалним програмерима и онима који уче како да кодирају.

Још једна корисна статистика о програмским језицима је ПИПЛ Индекс популарности програмског језика који анализира колико се често језички туторијали претражују на Гоогле-у. Према ПИПЛ-у, Питхон води са уделом од 28,04 одсто од августа 2023, док је ЈаваСцрипт на трећем месту са уделом од 9,27 одсто.

Из те статистике, можете бити сигурни да ће и Питхон и ЈаваСцрипт наставити да доминирају и да ће остати веома популарни међу програмерима у годинама које долазе. Ако сте програмер који тражи језик за учење и још увек нисте сигурни шта да научите, Питхон и ЈаваСцрипт су добра места за почетак.

Пре него што кренемо даље и почнемо да наводимо различите разлике између ЈаваСцрипт-а и Питхон-а, хајде да прво прођемо кроз општи преглед два језика.

Преглед ЈаваСцрипт-а

ЈаваСцрипт је програмски језик високог нивоа и динамички куцан који је креирао Брендан Ајш и објављен 1995. године као скрипт језик за веб претраживаче. Од тада је популарност ЈаваСцрипта изузетно порасла и постао је доминантан у развоју веба.

ЈаваСцрипт је језик који удахњује живот веб локацијама и веб апликацијама, омогућавајући им да буду динамични, интерактивни и прилагођени корисницима.

Иако је првобитно замишљен да буде језик за скриптовање на вебу, употреба ЈаваСцрипт-а није ограничена на веб скриптовање. На пример, ЈаваСцрипт је ушао у развој сервера кроз оквире као што је Ноде.јс, развој игара и развој десктоп апликација преко Елецтрон.јс.

Такође можете да развијате мобилне апликације са ЈаваСцрипт-ом користећи Реацт Нативе. Постоји много ствари које можете да урадите са ЈаваСцрипт-ом.

Преглед Питхон-а

Питхон је програмски језик високог нивоа, објектно оријентисан, интерпретиран и динамички куцан програмски језик који је развио Гвидо ван Росум и објављен 1991. Питхон је језик који наглашава читљивост кода и чисту, концизну синтаксу.

Ово га чини одличним избором за програмере почетнике који се користе у учењу програмирања и идеалним за искусне програмере.

Питхон-ова свестраност му је омогућила да нађе примену у разним областима. Питхон је стекао име у машинском учењу, вештачкој интелигенцији, науци и анализи података, аутоматизацији, научним истраживањима и веб развоју користећи оквире као што су Дјанго и Фласк, између осталих.

Питхон у односу на ЈаваСцрипт: директно поређење

Пошто су и Питхон и ЈаваСцрипт блиски ривали у смислу популарности и употребе, можда ће бити тешко одлучити шта да научите између њих. Да бисмо вам олакшали доношење одлука, погледајмо поређење између ова два веома популарна програмска језика.

#1. Ситанк и Реадабилити

Синтакса за писање Питхон-а и ЈаваСцрипт-а се веома разликују. Питхон користи увлачење и размаке да дефинише блокове кода, док ЈаваСцрипт користи витичасте заграде. ЈаваСцрипт често захтева употребу тачака и зареза на крају наредби кода, док Питхон не захтева тачке и зарезе. Питхон користи преломе редова да одвоји наредбе кода.

  Како омогућити приватни режим на ЛинкедИн-у да анонимно прегледате профиле

Уопштено говорећи, Питхон-ова синтакса је позната по томе што је чиста, једноставна, лака за читање и праћење, а самим тим и лакша за разумевање почетницима и искусним програмерима. Питхон је дизајниран да буде читљив и једноставан. С друге стране, ЈаваСцрипт-ова синтакса није читљива као Питхон-ова. Са ЈаваСцрипт-ом, може бити тешко пратити или разумети шта програм покушава да постигне, посебно за почетнике.

#2. Перформансе и брзина извршавања

Следећи очигледан параметар при поређењу програмских језика је који језик ће вам дати најбоље перформансе и велике брзине извршавања у вашој апликацији. На овом фронту, постоји јасан победник, ЈаваСцрипт. ЈаваСцрипт ради боље од Питхон-а и нуди веће брзине извршавања.

Ако желите да упоредите перформансе и брзине извршавања Ноде.јс апликације са Питхон апликацијом, готово је гарантовано да ће Ноде.јс апликација бити на врху. Ово је показано коришћењем различитих референтних тестова, као што је онај који је извршио Бенцхмаркс гаме теам. Од десет тестова изведених између Питхон-а и Ноде.јс-а, Ноде.јс је био бржи у 70% тестова.

Ови резултати се могу приписати чињеници да Ноде.јс подржава мултитхреадинг, што Питхон не подржава. Поред тога, ЈаваСцрипт користи Јуст-ин-Тиме (ЈИТ) компилацију, док се Питхон код тумачи ред по ред, што може да створи додатне трошкове.

ЈаваСцрипт је оптимизован за веб и нуди више одзива и брзине у поређењу са Питхон-ом, што га чини идеалним у ситуацијама када су потребне интеракције у реалном времену.

Међутим, важно је напоменути да постоје различити начини за оптимизацију Питхон кода како би се побољшала његова брзина и перформансе, као што је коришћење Цитхон-а. Питхон такође блиста у апликацијама великих размера и апликацијама које захтевају ЦПУ, као што су машинско учење и обрада великог броја података. На пример, Инстаграм сервери су у потпуности написани у Питхон-у.

#3. Библиотеке

Питхон је програмски језик са батеријама и долази са пуно уграђених модула и библиотека као што су ОС, сис, колекције, ДатеТиме и математика који се могу користити за обављање широког спектра задатака. ЈаваСцрипт има другачији приступ и долази са врло мало уграђених модула.

Међутим, ЈаваСцрипт надокнађује недостатак обезбеђивањем огромног екосистема екстерних библиотека и оквира као што су Реацт, Ангулар и Вуе.јс за развој фронтенда и Ноде.јс и Екпресс.јс за позадину, између многих других.

Питхон, с друге стране, има мноштво екстерних библиотека за ствари попут машинског учења, науке о подацима, вештачке интелигенције и аутоматизације, између многих других ствари.

И Питхон и ЈаваСцрипт имају много библиотека у областима у којима се највише користе; то јест, ЈаваСцрипт има много екстерних библиотека за веб развој, док Питхон има много библиотека за науку о подацима, машинско учење, вештачку интелигенцију и аутоматизацију, између осталог. Ова два се разликују по уграђеним библиотекама и модулима, при чему Питхон нуди много више од ЈаваСцрипт-а.

#4. Компатибилност на више платформи

Међуплатформска компатибилност се односи на могућност креирања софтвера који може несметано да ради на различитим оперативним системима и хардверским платформама без значајних модификација. И ЈаваСцрипт и Питхон омогућавају развој на више платформи.

  Како додати прегледач емоџија на траку менија вашег Мац-а

Изван кутије, ЈаваСцрипт може да ради на било ком оперативном систему који подржава претраживач. Такође пружа оквире и библиотеке које вам омогућавају да развијате софтвер на различитим платформама.

Ноде.јс, популарни ЈаваСцрипт оквир за развој на страни сервера, може да ради на Виндовс-у, мацОС-у и Линук-у. Да бисте направили десктоп апликације, можете да користите Елецтрон.јс за креирање апликација које раде на Виндовс, мацОС и Линук.

За мобилне апликације, ЈаваСцрипт оквири као што је Реацт Нативе могу се користити за развој апликација за иОС, Андроид, Андроид ТВ и твОС.

Питхон је такође вишеплатформски језик и дизајниран је имајући на уму преносивост, тако да можете написати Питхон код и покренути га било где, пошто постоје Питхон тумачи за различите оперативне системе.

#5. Заједница и подршка

То што су два најпопуларнија и најчешће коришћена програмска језика значи да и Питхон и ЈаваСцрипт уживају подршку великих, јаких и активних заједница.

Ове заједнице се састоје од програмера који уче језик, програмера који праве различите алате користећи језик и програмера са великим искуством у коришћењу језика.

Тако ћете наћи много других програмера који су вољни да одговоре на ваша питања и помогну вам када запнете, без обзира на изазов са којим се суочавате.

Чињеница да оба ова језика имају заједнице корисника значи да вам никада неће недостајати ресурси, било да су то курсеви или туторијали на мрежи, које ћете користити приликом учења.

Постоји огроман број ресурса за учење ЈаваСцрипта и Питхон-а на платформама за учење на мрежи, пуно техничких чланака о језицима, а ИоуТубе је преплављен ЈаваСцрипт и Питхон туторијалима и вођеним пројектима.

#6. Могућности за каријеру

И ЈаваСцрипт и Питхон су тражени и нуде много могућности за посао. ЈаваСцрипт програмери често добијају улоге као што су фронт-енд развој, бацк-енд развој, фулл-стацк развој, развој УИ/УКС-а, развој мобилних апликација са реацт нативе-ом и ДевОпс инжењеринг, између осталог.

Питхон програмери, с друге стране, улазе у улоге науке о подацима, анализу података, машинско учење, развој позадинског дела, ДевОпс и инжењеринг аутоматизације, између осталог.

Према Девјобссцаннер, који скенира преко 15 радних плоча за улоге програмера, од јануара 2022. до маја 2023. било је 915.000 понуда за посао за које је био потребан ЈаваСцрипт или ТипеСцрипт. Ово чини ЈаваСцрипт језиком са највише радних места, што представља око 29 процената свих послова програмера.

Питхон је био други са 603.000 понуда за посао у истом периоду, што представља око 20 посто свих послова програмера.

Према Заиста, Питхон програмери зарађују у просеку 112.913 долара годишње, док њихови ЈаваСцрипт колеге зарађују у просеку 108.433 долара годишње. Са ЈаваСцрипт и Питхон-ом, можете бити сигурни да ћете добити прилике за каријеру које се добро плаћају.

Питхон против ЈаваСцрипта: сличности и разлике

ЈаваСцрипт и Питхон имају неке сличности. Оба су језика високог нивоа. То значи да су дизајнирани да буду лаки за читање и писање. Да би то постигли, апстрахују много хардверских сложености и детаља ниског нивоа.

Ова два језика су такође динамички куцани језици. То значи да не захтевају унапред дефинисане типове променљивих, а променљиве могу мењати типове током свог животног века, а не време компајлирања.

  6 најбољих ОпенЦарт хостинг решења за мале до велике продавнице

Питхон и Јавасцрипт су такође објектно оријентисани по природи и користе објекте као основне градивне блокове за креирање софтвера. Ово чини оба језика идеалним за прављење апликација великих размера.

Оба ова језика подржавају функционално програмирање и такође имају аутоматско управљање меморијом које користи аутоматизовано сакупљање смећа. То значи да програмери не морају да раде ручно додељивање меморије и ослобађање да би створили простор за друге задатке.

Осим очигледне разлике у синтакси и како је код структуриран, кључна разлика између Питхон-а и ЈаваСцрипт-а је у томе како се користе оба језика. ЈаваСцрипт блиста у веб развоју за развој клијента и сервера и у изградњи мобилних апликација користећи Реацт Нативе и десктоп апликације користећи Елецтион.

Питхон, с друге стране, има много шири случај употребе. Питхон се широко користи у науци о подацима, аналитици података, машинском учењу, аутоматизацији, изради скриптова, вештачкој интелигенцији и научном рачунарству. Питхон се такође може користити у веб развоју.

Питхон у односу на ЈаваСцрипт: брзо поређење

ФеатуреПитхонЈаваСцриптСинтакса и читљивост Има јасну, једноставну и читљивију синтаксу. Олакшава одржавање кода. Јавасцрипт не пружа лаку читљивост или могућност одржавања. Перформансе и брзина извршавања Његове перформансе и брзина не одговарају ЈаваСцрипт-у, али блиста у апликацијама које захтевају ЦПУ Нуди боље перформансе и брже извршавање, посебно у веб апликацијама.ТуцањеДинамицалли куцаног језика. Снажно куцање је принудно. Динамички куцани језик. Слабо куцање омогућава флексибилне конверзије типова. Компатибилност на више платформи Омогућава развој апликација на више платформи. Омогућава развој апликација на више платформи. Екосистем и библиотеке Разноврсни екосистем са библиотекама и оквирима за различите домене. Долази са пуно уграђених библиотека и модула Долази са много мање уградње библиотека и модула. Међутим, има снажан екосистем за веб развој са пуно фронт-енд и бацк-енд оквира и библиотека. Заједница и подршка Има снажну, активну и добродошлицу заједницу, посебно у науци о подацима и машинама Има једну од највећих и најактивнијих заједнице програмера, посебно у вези са веб развојем. Популарни случајеви употребе Анализа података, машинско учење, научно рачунарство, аутоматизација, писање веба и скриптовање. Израда интерактивних веб локација, веб апликација, мобилних апликација, скриптовања на страни сервера и апликација у реалном времену. Могућности за каријеру су тражене и нуди много могућности за каријеру. Потребан је и нуди много могућности за каријеру. Крива учења позната по својој читљивости и лакоћи учења. Често се препоручује за почетнике. Крива учења може да варира, али је почетницима мало теже да га разумеју у поређењу са Питхон-ом.

Закључак

Питхон и ЈаваСцрипт су два веома популарна програмска језика која су такође веома тражена на тржишту рада. Ако научите било који од ова два језика, можете бити сигурни да ћете имати заједницу која ће вас подржати и да ћете имати прилике да искористите своје вештине.

Међутим, ова два језика се разликују у различитим областима. ЈаваСцрипт је одличан језик ако сте заинтересовани да се бавите развојем веба.

Питхон је, с друге стране, лакши за учење и најпогоднији је за области попут науке и анализе података, машинског учења, аутоматизације и вештачке интелигенције.

Да бисте одлучили који језик ћете користити између њих, размотрите поређење које се дели у овом чланку и узмите у обзир оно у шта сте заинтересовани. Међутим, будите сигурни да су оба ова језика одличан избор ако желите да добијете посао као програмер.

Такође можете истражити неке ресурсе да научите Питхон за почетнике.