Едге аналитика објашњена за 5 минута или мање [+ 5 Tools]

Едге аналитика помаже паметним предузећима оријентисаним на податке да пређу директно на анализу података након прикупљања података од стране ИоТ уређаја.

Традиционално, предузећа би прикупљала податке из различитих извора, чувала их у облаку или локално складиште и анализирала их касније. Међутим, овај модел анализе података је витално уско грло за раст интернета ствари (ИоТ) и индустријског интернета ствари (ИИоТ).

Едге аналитика је одговор!

Овај чланак ће вас провести кроз сажето путовање аналитике на ивици како бисте могли да развијете решења или трансформишете дигитално пословање без напора.

Увод у Едге Аналитицс

Као што име говори, анализа података на ивици је метода анализе података на ивици. Едге значи извор података. За ИоТ, ово су сензори, актуатори, роботске руке, ХВАЦ, контроле транспортера, мрежни прекидачи и паметни уређаји.

Едге аналитичке апликације обављају анализу података ближе ИоТ уређају који прикупља податке у реалном времену из производних јединица, комуналних система итд. Стога, временски критични пословни процеси могу да се одвијају глатко без чекања на логичке улазе са централног сервера.

Укратко, прикупљање података, обрада, анализа и радње које се дешавају унутар паметног уређаја резултат су анализе података на ивици. На пример, Амазон Ецхо или Нест Хоме уређаји долазе са аналитиком ивица.

Ови уређаји слушају ваше команде. Анализира снимљени звук у машинском језику који тражи резултате на вебу. Уређај такође приказује резултате упита који су доступни на интернету.

Потреба за Едге Аналитицс

Употреба паметних уређаја у индустријама као што су енергија, малопродаја, производња, безбедност, логистика, аутомобили, итд., стално расте. Али, пропусни опсег интернета не расте истом брзином, или је пропусни опсег увек ограничен.

Дакле, прикупљање терабајта података са ИоТ уређаја и њихово преношење у облак одузима много времена. Да не помињемо анализу података и слање увида који се може применити на паметни уређај преко исте мреже.

То ће створити гужву у саобраћају и онемогућити мрежу ИоТ система!

Овде предузећа морају да користе апликације и уређаје за анализу ивица. Временски критични паметни уређаји ће моћи да анализирају прикупљене податке на лицу места и одмах предузму акцију.

На пример, аутономно возило мора да кочи ако открије изненадну и нежељену препреку на свом путу.

Једва чека да прикупи аудио-визуелне податке о препреци, пошаље их у апликацију у облаку и сачека унос. Уместо тога, возило доноси одлуку у делићу секунде да промени смер или да се укључи у хитне паузе.

Како функционише Едге Аналитицс?

Аналитика на ивици обично прати више низова ивица или ИоТ уређаја. Пре свега, аналитичка апликација прати здравље и перформансе свих повезаних паметних уређаја.

  10 најбољих алата за проверу СЕРП-а за СЕО менаџере вдзвдз

Ако открије проблеме у току посла, апликација за аналитику покушава да отклони проблем локално. Ако се проблем настави, ивица апликација зауставља неисправан уређај. Затим обавештава људске техничаре.

Током овог оркестрираног пута, следећи уређаји обављају критичне улоге:

 • ИоТ сензори прикупљају податке о животној средини као што су притисак, температура, влажност, број обртаја у минути итд.
 • Едге уређаји могу бити наменски ивични уређаји као што је Сони РЕА-Ц1000 за анализу података на лицу места или паметни телефони и таблети за контролу ИоТ уређаја.
 • Едге гатеваи-и имају више снаге и меморије од ивичних уређаја и функционишу као посредник између сервера у облаку и ИоТ уређаја.
 • Паметни актуатори који обављају задатак који предлаже анализа података на ивици. На пример, паметни вентили за воду, паметни прекидачи, паметне роботске руке, паметне контроле транспортера и компјутерске команде.

Горња слика приказује шематски приказ ИБМ ИоТ Едге Аналитицс у секторима угоститељског менаџмента као што су хотели.

Предности

#1. Већа сигурност

У аналитици на рубу, нема потребе за преносом података у облак. Необрађени подаци остају на уређају где су генерисани. Пошто нема шансе да подаци буду хаковани или заражени током преноса, они остају безбеднији.

#2. Превенција кашњења и анализа података у скоро реалном времену

Одређени пословни процеси захтевају непосредну анализу података за пословање. Едге Аналитицс им помаже у доношењу аутономних одлука тако што идентификује и прикупља увиде на извору.

Пошто се ова анализа одвија близу података, потребно је мало времена. Не укључује пренос података на удаљене сервере, тако да добијате тренутне резултате.

У сценаријима као што су идентификација криминалаца из ЦЦТВ извора уживо или анализа података из авиона или производног погона, добијате само делић секунде да обавите позив. Тамо, коришћење ове технологије вам помаже да доносите тренутне одлуке.

#3. Висока скалабилност

Како компаније расту, све већи број података све више оптерећује централну аналитику података. Кроз децентрализацију процеса, рубна аналитика вам омогућава да скалирате процесе пружајући боље аналитичке могућности.

#4. Мање коришћење пропусног опсега

Пренос података са изворних уређаја на централни сервер и обрнуто користи велику количину пропусног опсега. Многе удаљене локације немају потребну пропусност података или снагу мреже за пренос. У таквим случајевима, ивица аналитика вас штеди коришћењем пропусног опсега.

#5. Смањени трошак

Конвенционалне методе анализе великих података ће вас коштати много новца. Иако компаније могу да обрађују податке на свом серверу у облаку или решењима у јавном облаку, складиштење, обрада, аналитика и потрошња пропусног опсега су скупи.

Ова технологија користи ИоТ уређаје или оближњи хардвер за анализу података. Као резултат тога, биће мањи трошкови за анализу и пропусни опсег интернет мреже.

Ограничења

#1. Безбедност удаљених уређаја

Док аналитика на ивици штити ваше осетљиве податке од претњи сајбер безбедности током преноса података, она укључује удаљене уређаје који су рањиви на такве ризике.

Било је неколико инцидената хаковања сигурносних камера, а и ваша може постати жртва таквих напада. Ако ваше мере сајбер безбедности не покривају ове удаљене уређаје, јака сигурност за ваш основни систем неће помоћи.

#2. Изгубљени подаци

Дизајн аналитике рубова омогућава јој да користи најрелевантније податке за анализу. Остатак података из великог скупа необрађених података се игнорише.

  7 најбољих АнтиТрацк софтвера за бољу приватност на мрежи

Пошто ова технологија чува само ове релевантне инстанце на централном серверу, то можда није најбољи приступ за компаније које треба да примају и чувају све ваше необрађене податке.

#3. Компатибилност уређаја и мреже

Аналитика на ивици је нова технологија, тако да може доћи до проблема са компатибилношћу и преносом података ако користите старе уређаје и мрежну технологију. Дакле, компаније морају да купе нове уређаје да би примениле ову технологију у својој организацији.

Последично, ово ће повећати трошкове анализе рубова за ту компанију. Поред тога, можда ће бити потребна потпуна надоградња система која може пореметити рад.

#4. Потреба за развојем сопственог решења

За овај задатак постоје различите аналитичке платформе. Међутим, неким компанијама ће можда требати лично развијена платформа за анализу рубова у зависности од уређаја које треба да анализирају.

#5. Избор правог софтвера

Неки системи доступни на тржишту само деле своје излазне податке у облаку. Дакле, компаније не успевају да виде сирове изворне податке иза анализе. Да бисте то избегли, морате да користите најновији софтвер за анализу да бисте добили све потребне податке.

#6. Потребна је процена употребљивости

Најпогоднији је за сценарије безбедности, ефикасности и брзог доношења одлука. Дакле, компаније треба да процене да ли им је то потребно пре него што се одлуче за решење.

Случајеви употребе

Анализирање понашања купаца

Продавци прикупљају податке са камера својих продавница, паркинг сензора и ознака на колицима за куповину преко низа сензора. Са аналитиком рубова, ове компаније могу да искористе ове податке да понуде прилагођена решења својим клијентима у складу са њиховим понашањем.

Даљинско надгледање и одржавање

Производној и енергетској индустрији потребни су тренутни одговори или упозорења када машине престану да функционишу или им је потребно одржавање. Уместо централизоване анализе података, то је права технологија за бржу идентификацију будућих уских грла.

Интелигентни надзор

Такође је корисно за откривање уљеза у реалном времену. Предузећа могу да користе ову услугу да повећају своју безбедност. Ова технологија користи необрађене слике са ЦЦТВ-а да лоцира и прати сваку сумњиву активност.

Предвиђање неуспеха

Отказивање ИоТ хардвера може се показати катастрофалним. Едге аналитика ових ИоТ хардверских уређаја може прецизно предвидети такве проблеме. Уз његову помоћ, организације могу предузети проактивне мере и повећати време непрекидног рада.

Тренутно, аналитика на ивици углавном користи прилагођене уређаје и апликације за специфичне случајеве индустријске употребе. У наставку пронађите неке алате и уређаје да бисте сазнали тренд:

Сони Едге Аналитицс уређај

РЕА-Ц1000 компаније Сони је потпуно функционалан уређај за анализу рубова који до сада постоји. Можете да повежете Сони мрежне камере са њим да бисте снимили и анализирали презентације уживо за удаљене гледаоце.

Има високотехнолошке функције као што су издвајање рукописа, прекривање садржаја, аутономни садржај, праћење презентера, подела слика, праћење покрета публике и још много тога.

АВС ИоТ ГреенГрасс

АВС ИоТ ГреенГрасс је услуга у облаку отвореног кода и време рада на ивици за развој, примену и контролу софтвера ИоТ уређаја.

Он доноси логику и обраду података у облаку на локалне ИоТ уређаје. Дакле, уређаји могу функционисати у ниским или испрекиданим мрежним пропусним опсегом.

ХПЕ Едгелине

ХПЕ Едгелине је погодан за робусну употребу паметних уређаја у производним постројењима, нафтним платформама, итд. Он доноси ивични софтвер и хардвер оперативне технологије (ОТ) директно у производни под.

  Како подесити Куассел Цоре на Убунту серверу

Дакле, паметни уређаји могу брзо добити улаз од система за обраду података на лицу места, а не од сервера у облаку.

Интел ИоТ Девелопер Кит

Можете да користите софтвер и хардвер компаније Интел да бисте развили паметне уређаје засноване на рубној аналитици за пословну употребу. Комплет алата укључује следеће производе:

 • Софтверски пакет са драјверима, пакетима за развој софтвера, оперативним системом, узорцима и библиотекама
 • Интел дистрибуција ОпенВИНО-а
 • Интел Мовидиус ВПУ
 • Интел Арриа 10 ФПГА

Азуре ИоТ Едге

Азуре ИоТ Едге доноси аналитику и АИ радна оптерећења на паметне уређаје који раде на ивици. Ова развојна платформа за рубну аналитику укључује следеће карактеристике:

 • ИоТ едге хардвер од поузданих добављача
 • Фрее едге рунтиме
 • Модул пословне логике за покретање софтвера на ивици
 • Азуре цлоуд интерфејс

Едге наспрам традиционалне аналитике

Примарна разлика између аналитике рубова и традиционалне/серверске аналитике је место анализе података.

На ивичним системима, анализа података се одвија у близини или на ИоТ уређају који прикупља податке и извршава команде. Супротно томе, анализа сервера се одвија далеко од паметног уређаја који прикупља податке.

Остале значајне разлике можете пронаћи у следећој табели:

Функција/Функционалност Едге Аналитика Традиционална аналитика Трошкови власништва Висока Ниска Латенција Практично нула Обично ниска до умерена
Висока ако сервер има оптерећење веће од капацитета. Компатибилност уређајаНема
Потребна су вам конкретна решења када мењате уређаје. Већина аналитичких апликација заснованих на облаку и серверима је веома компатибилна са различитим уређајима. Брзина анализе података Бржа од анализе сервера Спорије од анализе на ивици. Конфигурација системаКонфигуришите сваки пут када промените марку и модел уређаја. Конфигуришите једном и користите апликацију годинама Безбедносна рањивост Практично не може се хаковати. повезивостИоТ системи ће наставити да раде ИоТ системи ће престати Аналитичке апликације Ограничене опције на тржишту На тржишту постоји много апликација за анализу података заснованих на серверу. Цена сервера Ниска или ниједна Висока

ФАКс

Шта је Едге Видео Аналитицс?

Едге видео аналитика подразумева анализу слика видео записа на локацији близу улазне машине уместо премештања видео података у сервер у облаку.

Камера или кодер обрађује слику да би генерисала метаподатке у Едге аналитици. Дакле, предузеће добија брже време одговора и треба да троши мање пропусног опсега за пренос података.

У којој ситуацији је предност Едге Аналитицс?

Најбољи сценарио за рубну аналитику је када треба да надгледате уређаје. Ова аналитика је такође корисна када имате лошу мрежну повезаност у неком подручју.

Финансијске услуге и производња су сектори осетљиви на кашњење у којима је ова технологија прикладна. Штавише, предузећа која желе да се повећају такође би требало да се одлуче за аналитику ивица.

Завршне речи

Дакле, сада знате шта је ивична аналитика, како функционише, њене предности, алати, случајеви коришћења и још много тога.

Сада можете са сигурношћу да доносите пословне одлуке за реконструкцију својих ИИоТ система помоћу уређаја за анализу ивица за брзу контролу удаљених уређаја.

Алтернативно, чланак ће вам помоћи да дизајнирате или развијете нова ИоТ и ИИоТ решења ако сте ИоТ инжењер или програмер.

Затим можете погледати популарне ИоТ уређаје.