[Explained] Како се моделирање података ради у Повер БИ-ју

Нови сте у Повер БИ-ју или желите да га боље упознате? Требало би да почнете са моделирањем података у Повер БИ-ју, а затим прођите кроз рударење података и на крају, из Повер БИ извештаја извучете увид који може да се примени.

Моделирање података је срж сваког пројекта анализе података. Остаје испод стварних визуализација података и контролних табли које види општа публика.

Као и сваки други алат за анализу података, Повер БИ такође је потребно моделирање података у позадини за интеграцију података, трансформацију података, креирање односа између различитих табела улазног скупа података, додавање прорачуна итд.

Наставите да читате да бисте сазнали све што треба да знате о моделовању података у Повер БИ-ју, укључујући упутства корак по корак без напора о томе како да креирате Повер БИ модел података.

Шта је моделирање података?

У моделирању података, креирате поједностављену репрезентацију структура података, односа и атрибута повезивањем основних блокова скупова података као што су табеле, редови, колоне итд.

Помаже у организовању и разумевању података за ефикасно складиштење, проналажење и анализу. Позадински модел података помаже у дизајнирању база података, софтвера и система.

Моделирање података укључује идентификацију ентитета, дефинисање њихових својстава и показивање како се они међусобно повезују да би генерисали обрасце и увиде који се могу применити. То је кључно за анализу података, осигуравање тачности података и подржавање процеса доношења одлука.

Колико је то неопходно за анализу података у Повер БИ

Моделирање података игра кључну улогу у алатима за анализу података као што су Повер БИ. Овај алат за пословну интелигенцију се ослања на добро структуриране моделе података за креирање смислених визуализација и увида.

Користећи принципе моделирања података, можете ефикасно да повежете, трансформишете и визуелизујете податке из неколико извора унутар великог скупа података. Моделирање података у Повер БИ-ју вам такође помаже да осигурате да су подаци представљени у овим алаткама за анализу тачни и релевантни

Коначно, олакшава доношење одлука на основу информација и откључава пуни потенцијал увида заснованих на подацима. У суштини, он такође делује као основа на којој моћни алати за анализу података као што је Повер БИ могу да испоруче вредну пословну интелигенцију.

Врсте моделирања података

#1. Моделирање концептуалних података

Фокусира се на ширу слику података. Дакле, концептуално моделирање представља податке на високом нивоу без разматрања специфичних структура базе података или техничких детаља. Овај концепт помаже у усклађивању података са циљевима организације и помаже заинтересованим странама да разумеју сврху и значај података.

  Питате се колико простора за складиштење има ПС5? [+4 Best External Drive]

#2. Моделирање физичких података

Када моделирате свој скуп података на основу аспекта техничке имплементације за складиштење и преузимање, то је физичко моделирање података. Он одређује структуре складиштења података, као што су табеле, индекси и ограничења, које можете да користите у систему базе података.

#3. Логичко моделирање података

Логичко моделирање података премошћује јаз између концептуалног и физичког моделирања. Такво моделирање служи као нацрт за дизајн базе података и олакшава комуникацију између пословних актера и техничких тимова уз одржавање интегритета и конзистентности података.

Технике моделирања података у Повер БИ

#1. Звездана шема

Шема звезда је веома коришћена техника моделирања података у Повер БИ-ју. У овом приступу, постоји централна табела чињеница која садржи кључне метрике и мере, окружена табелама димензија које пружају контекст подацима. Зове се „звезда“ јер је табела чињеница у центру, повезана са табелама димензија као тачке звезде.

#2. Кардиналност

Кардиналност дефинише однос између табела у Повер БИ-ју. Одређује колико јединствених вредности у једној табели одговара вредностима у другој. Опције кардиналности укључују један према један, један према многима и много према једном. Одабир праве кардиналности је кључан за прецизно моделирање података.

#3. Унакрсни филтер смер

Начин на који ће филтер примењен на податке у једној повезаној табели утицати на податке друге табеле познат је као смер унакрсног филтера. Постоје два типа смера унакрсног филтера, а они су следећи:

Једно

Појединачни смер унакрсног филтера је опција односа где филтери могу да теку у само једном смеру, обично од табеле димензија до табеле чињеница. Осигурава да филтрирање табеле димензија утиче на табелу чињеница, али не и обрнуто.

Би-Дирецтионал

Двосмерни унакрсни филтер омогућава да филтери теку у оба смера између табеле чињеница и табеле димензија. Може бити корисно у неким сценаријима, али га треба користити опрезно, јер може довести до неочекиваних резултата ако се њиме правилно не управља.

#4. Снежана шема

Кредит за слику: Леарн.Мицрософт.Цом

Пахуља шема је проширење Шеме звезда, где су табеле димензија даље нормализоване у поддимензије. Ово ствара структуриранију, али сложенију шему. Иако може да смањи редундантност података, можда ће бити потребно више труда за навигацију у Повер БИ-ју.

#5. Лоокуп Таблес

Прегледне табеле су табеле димензија које садрже референтне информације, као што су детаљи о производу или географски подаци. Користе се за обогаћивање података у табелама чињеница, пружајући додатни контекст за анализу.

#6. Табеле података

Табеле података су термин који се понекад користи наизменично са табелама чињеница. Они садрже примарне податке, укључујући мере и стране кључеве, и служе као основа за прављење Повер БИ извештаја и визуелизација.

Предности моделирања података у Повер БИ

 • Повер БИ моделирање података вам омогућава да повежете многе табеле података тако да можете да добијете податке из ових табела када анализирате цео скуп података, креирате извештаје или правите контролне табле.
 • Добро структурирани модели података омогућавају убедљиве и смислене визуелизације у Повер БИ-ју.
 • Општа публика може лако да ступи у интеракцију са визуелном страном података када постоји основни модел података.
 • Оптимизовани Повер БИ модели података помажу вам да брже тражите податке из велике базе података која садржи милионе редова.
 • Можете извршити детаљну анализу великог скупа података анализом свих његових табела када постоји модел структурираних података у позадини.
 • Такође, можете лако да повежете један модел података са другим или да се позовете на модел података у другом извештају да бисте унакрсно повезали скупове података за екстракцију увида на високом нивоу.
 • Можете контролисати и заштитити осетљиве делове података и држати јавни део података отвореним креирањем Повер БИ модела података и обезбеђивањем приступа заснованог на улози.
 • Ако радите на скупу података који наставља да расте у реалном времену прикупљањем података из малопродајних локала, апликација и тржишта, прво морате да креирате модел података пре него што анализирате цео скуп података како расте сваки дан.
 •   Како направити и користити Инстаграм аватар

  Како направити моделирање података у Повер БИ-ју

  Креирање модела података у Повер БИ-ју је заиста једноставно. Ево корака које морате да пратите:

  Увезите скуп података у Повер БИ

  Прво морате да увезете своје скупове података у Повер БИ. Можете да увезете онолико скупова података колико желите или да увезете скуп података који има много објеката података као што су табеле, колоне, редови итд.

  Повер БИ ће аутоматски анализирати увезени скуп података или објекте података и креирати примарни модел података на основу имена заглавља колона или заглавља табеле.

  Да бисте увезли скупове података, следите ове кораке:

  • Отворите Повер БИ десктоп апликацију.
  • Требало би да прикаже Повер БИ радни простор заједно са почетним екраном.
  • Кликните Добиј податке.
  • У оквиру за дијалог Гет Дата можете да изаберете коју категорију података желите да увезете у левом окну за навигацију и изворе или типове података у окну за навигацију са десне стране.
  • Подразумевани избор типа извора података је Сви.
  • Пошто је мој скуп података у Екцел радној свесци, изабраћу опцију Екцел радна свеска са десне стране и кликнути на Повежи.

  • У дијалогу Отвори идите до Екцел датотеке коју желите да увезете на рачунар и двапут кликните на датотеку да бисте је увезли у Повер БИ.

  • Сада би требало да се налазите у дијалогу Навигатор.
  • Тамо означите објекте података које желите да увезете у Повер БИ извештај.
  • Кликните на Учитај да бисте довршили процес увоза података у Повер БИ.

  Креирајте Повер БИ модел података

  Када кликнете на дугме Учитај на Навигатору, Повер БИ почиње да анализира скуп података, креира моделе објеката података, креира моделе података и на крају вас води на картицу Приказ извештаја.

  Ако кликнете на мени Приказ табеле на левој бочној табли, требало би да добијете табеларне приказе свих објеката података које сте управо увезли у Повер БИ.

  Повер БИ неће аутоматски сачувати ваш досадашњи рад. Дакле, морате да кликнете на Датотека у менију траке, а затим да кликнете на Сачувај на левој страни да бисте сачували датотеку на локацији на рачунару.

  Сада копамо дубље у процес моделирања података у Повер БИ-ју. Пратите ове кораке:

  • Кликните на картицу Приказ модела на левој страни Повер БИ радног простора.
  • Сада би требало да видите подразумевани модел података који је креирао Повер БИ.
  • У тренутном примеру, то је шема у облику звезде, пошто се у средини налази табела чињеница, а табела чињеница је окружена табелама димензија.

  • Сада, Повер БИ можда неће увек тачно креирати везе модела података које су вам потребне.
  • У тренутном примеру, није могао да повеже табелу чињеница са димензијом Табела24 иако постоје слична заглавља колона Географија и Географски подаци.
  • То није могло да уради јер се заглавља колона не поклапају као што јесу.
  • Два повезују Табелу24 са главним подацима табеле чињеница, једноставно превуците Гео објекат Табеле24 на елемент Географија табеле чињеница у центру.
    Најбоље јефтине тастатуре за игре

  То је то! Успешно сте креирали модел података на Повер БИ-ју. У наставку пронађите значење различитих објеката на линијама односа:

  • Звездица на ивици табеле чињеница и број 1 на ивици табеле димензија представљају везу један-према-више.
  • Стрелица на линији повезивања између две табеле на Повер БИ-ју показује смер филтера. Када је оштра ивица стрелице окренута према табели чињеница, сваки филтер примењен на табелу димензија ће утицати на табелу чињеница.

  • Када постоје две стрелице, филтер утиче на табелу са обе стране, односно табеле чињеница и димензија.

  Визуелизирајте своје податке

  Ево како сада можете да визуелизујете свој скуп података да бисте извукли увиде који се могу применити:

  • Кликните на картицу Приказ извештаја.
  • Изаберите било који графикон у одељку Визуелизације са десне стране.

  • Изабрао сам наслагани колонски графикон.
  • Проширите скупове података на крајњој десној страни Повер БИ радног простора.

  • Превуците и отпустите ставке на пољима Кс-осе и И-осе у уређивачу графикона.
  • Повер БИ ће аутоматски креирати графикон за вас.

  Случајеви коришћења моделирања података у Повер БИ

  Креирајте холистичке извештаје

  Да бисте направили вишедимензионални извештај или контролну таблу на Повер БИ, морате да користите функционалност Повер БИ модела података. Подаци у једној табели можда немају довољно смисла. Међутим, када уносите податке из различитих скупова података и објеката, податке можете визуализовати у бољем смислу.

  Интегришите податке

  Претпоставимо да постоји много скупова података или табела података у изворној Екцел радној свесци или СКЛ бази података. Уместо да правите различите Повер БИ извештаје, можете их све повезати у шему звезда или пахуља и визуализовати их као целину. Можете направити боље приповедање података обједињавањем свих објеката података.

  Чишћење и трансформација података

  Постаје очигледно да ли треба да очистите и трансформишете необрађен скуп података када покушате да креирате Повер БИ моделе података.

  На пример, ако алатка није у могућности да повеже повезане колоне или табеле са подацима у моделу података, може доћи до неслагања у заглављима колона. Дакле, знате шта да поправите.

  Други пример може бити више од једног елемента у табелама. Претпоставимо да постоје само 4 географске локације у скупу података, а то су САД, Калифорнија, Велика Британија и Немачка. Али модел података показује додатак, који је празан. То је зато што нека од географских имена садрже непотребне размаке, па их Повер БИ класификује у нови географски елемент.

  Контролишите видљивост података

  Можете да ограничите ко може шта да види у вашем Повер БИ извештају или контролној табли помоћу картице Приказ модела. Кликом на икону ока на свакој картици података у радном простору Повер БИ модела података, можете сакрити или открити табелу.

  Ако на картици са подацима постоји више колона, можете прилагодити и видљивост тих колона.

  Манипулишите одабраним табелама података

  Свака табела података на интерфејсу Повер БИ модела података долази са Више опција или иконом са три тачке. Тамо можете да откријете следеће активности које можете да обавите на изабраној табели са подацима:

  • Нова мера или колона
  • Освежите податке
  • Управљајте односима
  • Инкрементално освежавање
  • Управљајте агрегацијама
  • И још много тога

  Закључак

  Дакле, то је све о стварању а Повер БИ модел података за визуелизацију великих и дистрибуираних скупова података у једном логичком извештају или контролној табли.

  До сада сте научили о различитим техникама моделирања података у Повер БИ-ју. Такође, пронашли сте кораке за креирање Повер БИ модела података од нуле. Пратите кораке и креирајте сопствени модел података за кратко време.

  Следеће, најбољи курсеви аналитичара података за почетак ваше каријере у области науке о подацима или аналитичара података.