Где дигиталне претње нестају

ДНС Синкхоле је једноставна техника за пресретање ДНС захтева за злонамерни саобраћај и њихово преусмеравање на сигурну ИП адресу, ефикасно блокирајући и истовремено надгледајући захтев.

Ваш ИСП можда већ користи механизам да заштити своје клијенте. Међутим, увек можете да подесите ДНС Синкхоле на свом личном рачунару или као систем администратор мреже рачунара.

Иако је то једноставан концепт, има неколико случајева употребе у сајбер безбедности.

Овде, дозволите ми да истакнем све основне ствари које треба да знате о ДНС Синкхоле-у.

ДНС Синкхоле: Његова сврха

У сајбер безбедности, свака врста концепта је важна. Зашто? Јер све помаже и рачуна се за унапређење и побољшање безбедносне стратегије.

Слично томе, ДНС Синкхоле је добра ствар за имати.

Има кључну улогу у надгледању мрежног саобраћаја и спречавању корисника да се ненамерно повезују са злонамерним веб локацијама. Дакле, шта тачно ради?

Прво, открива ДНС захтеве који покушавају да се повежу са доменима познатим по злонамерним активностима и блокира их. Повремено, то може бити потпуно безопасна интеракција корисника који кликне на линк из е-поште, што може бити део пхисхинг кампање.

Поред тога, редовно откривање злонамерних ДНС захтева такође може значити да је било који систем заражен малвером или шпијунским софтвером.

Сви откривени захтеви се преусмеравају на одређену ИП адресу, што кориснику приказује упозорење или обавештење.

Исти механизам ДНС Синкхоле се такође може применити на блокирање неовлашћених домена, као што су друштвени медији или веб-сајтови за забаву, на пример, на мрежи на радном месту.

На крају, било да се ради о покушају приступа неовлашћеним веб локацијама или злонамерним порталима, процес пресретања захтева такође вам омогућава да евидентирате сумњиве активности, помажући вам да надгледате мрежу у целини.

  Како претраживати по корисничком имену на ОкЦупид-у

Другим речима, ДНС Синкхоле је својеврсна црна рупа у којој завршава сав злонамерни мрежни саобраћај.

Како функционише ДНС понор?

ДНС Синкхоле се налази на ДНС серверу, где ДНС захтеви стижу из система (или мреже рачунара).

ДНС сервер је одговоран да вас води до одредишта на вебу.

Као брзо освежење: ДНС сервер то ради тако што преводи имена домена на њихове одговарајуће ИП адресе, што се учитава као ресурс који нам је потребан. Можда бисте желели да научите како ДНС функционише ако први пут чујете за њега.

Дакле, ДНС Синкхоле је конфигурисан унутар ДНС сервера да пресреће захтеве и преусмерава злонамерни саобраћај на додељену ИП адресу, чувајући ствари безбедним. ДНС Синкхоле увек има листу веб локација и ИП адреса за које се зна да нису безбедне. Понекад се листа креира ручно; понекад га обезбеђују безбедносне услуге трећих страна ради побољшане заштите.

На пример, киз.цом је веб локација која покушава да се повеже на ИП адресу 192.158.1.КСКС. Међутим, ИП адреса је позната по злонамерним активностима. Дакле, када је захтев пресретнут, ви сте преусмерени да се повежете на додељену ИП адресу (или понор), која приказује упозорење и блокира вашу везу.

Ако ДНС сервер нема конфигурисану понорницу, корисник ће приступити злонамерној веб страници, која би могла заразити рачунар и довести мрежу у опасност.

Дакле, ДНС Синкхоле штити корисника и штити друге повезане мреже од било каквих претњи.

Како поставити ДНС понор?

Можете да подесите ДНС понор на свом личном рачунару, радном рачунару или окружењу заштитног зида.

Процес конфигурисања ДНС понора са заштитним зидом може зависити од услуге коју користите.

На пример, ако користите заштитни зид Пало Алто Нетворкс, мораћете да се позовете на његова званична упутства да бисте додали ИП адресу за постављање понора. Да не заборавите, прво морате да се уверите да заштитни зид који користите подржава додавање ДНС понора.

  Како аутоматски опоравити датотеке у Пхотосхопу

Ако покушавате да подесите ДНС Синкхоле на свом рачунару, ово су кораци које ћете морати да пратите:

 • Обратите пажњу на ИП адресу понора од вашег хостованог ДНС провајдера или изаберите да креирате свој ДНС понор покретањем ДНС сервера као сервера за преусмеравање са засебне Линук машине.
 • Ако правите понорни сервер од нуле, можете се позвати на отворену или комерцијалну листу познатих злонамерних домена и додати је на листу блокираних.
 • Када добијете ИП адресу (синкхоле), додајте је у конфигурацију вашег ДНС сервера и тестирајте је тако што ћете приступити познатој злонамерној веб локацији.
 • Најситнији детаљи за процес постављања ДНС понора зависиће од типа ДНС понора који одаберете.

  Дозволите ми да истакнем типове ДНС Синкхоле-а које можете изабрати.

  Врсте ДНС понора

  Постоје три типа ДНС вртача за које се можете одлучити:

  • Креирање сопственог од нуле тако што ћете цео рачунар посветити да делује као сервер за преусмеравање.
  • Омогућавање могућности ДНС Синкхоле из заштитног зида апликације.
  • Коришћење ДНС услуге у облаку која подржава ДНС Синкхоле

  Први тип ДНС Синкхоле-а, односно креирање од нуле, захтева техничко знање и много труда за подешавање.

  Иако вам омогућава да га прилагодите и контролишете како год желите, може бити гломазно за одржавање. Не добијате никакву подршку за то, а листа блокираних домена мора се редовно ажурирати као део покретања ствари.

  Требало би да идете на то само ако имате стручност и време.

  Други тип ДНС Синкхоле може се лако конфигурисати приступом опцијама у вашем заштитном зиду. Наравно, постоји гомила заштитних зидова доступних за заштиту ваше мреже; изаберите једну и проверите да ли укључује подршку за ДНС Синкхоле.

    Како сакрити слацк прегледе порука на закључаном екрану

  Када будете сигурни да га заштитни зид подржава, само треба да се упутите на опцију и подесите је према њеним званичним упутствима.

  Последња врста ДНС Синкхоле је најлакша и најпогоднија опција. Читавим ДНС сервером понора управља ДНС провајдер; само треба да следите њихова упутства да бисте га интегрисали у своју мрежу.

  Не морате да конфигуришете ништа друго у својој мрежи са хостованим услугама.

  Један од примера укључује Амазон рута 53што је једна од кључних понуда АВС-а.

  Најбоље праксе за примену ДНС синкхоле

  Као системски администратор или администратор мреже, требало би да примените ДНС Синкхоле, пазећи да буде најефикаснији. Неки савети укључују:

  • Користите листу злонамерних домена која се динамички ажурира
  • Уверите се да је сав злонамерни саобраћај преусмерен на понорну адресу
  • Неопходно је користити анализатор дневника да проверите блокиране мрежне активности да бисте даље идентификовали проблеме у мрежи
  • Понор треба да буде распоређен изолован од мреже (и сигуран) тако да ниједан нападач не може да преузме контролу над њим или да га открије.

  Предности коришћења ДНС Синкхоле-а

  Постоје бројне предности коришћења ДНС синкхоле-а, као што су:

  • Побољшање надгледања мреже откривањем сумњивих веза и њиховом додатном анализом
  • Стекните увид у то који системи или корисници падају на злонамерни саобраћај
  • Може да блокира приступ неовлашћеним веб локацијама као што је услуга ДНС филтрирања
  • Смањите шансе да будете заражени малвером путем преузимања или веб услуге

  Окончање

  ДНС Синкхоле је мала имплементација са великим предностима. Може се интегрисати на бројне начине, а могу га применити и лични и пословни корисници.

  Иако блокира злонамерни саобраћај, не може да уклони малвер са вашег рачунара. Штавише, битно је напоменути да ДНС Синкхоле може да блокира само неке познате злонамерне захтеве и да није замена за заштитни зид у облаку.

  У складу са величином вашег пословања и захтевима, требало би да комбинујете употребу заштитних зидова, безбедности крајњих тачака и ствари као што је ДНС Синкхоле да бисте имали најбољу безбедносну заштиту.