ГитЛаб ЦИ вс. Џенкинс: Разлике и сличности [2023]

Развој софтвера је путовање. Почиње са планирањем, анализом, дизајном, развојем, тестирањем, применом и одржавањем. Програмерима софтвера су потребни различити алати за коришћење на овом путу.

ГитЛаб ЦИ и Јенкинс су међу највећим именима у ниши континуиране интеграције и испоруке (ЦИ/ЦД). ЦИ/ЦД је скуп процеса који аутоматизују развој софтвера.

Овај чланак ГитЛаб против Џенкинса ће дефинисати сваки алат, објаснити како сваки функционише и упоредити њихове кључне карактеристике.

Шта је ГитЛаб ЦИ?

ГитЛаб Цонтинуоус Интегратион анд Деливери је ДевОпс алат који аутоматизује кораке потребне за прављење, тестирање и примену вашег кода у вашем производном окружењу.

ГитЛаб ЦИ има два дела; Континуирана интеграција (ЦИ) и континуална испорука/примјена (ЦД).

Цонтинуоус Интегратион има задатак да аутоматизује све градње. Ова функција такође пружа повратне информације путем прегледа кода и аутоматизује тестове безбедности и квалитета за ваш код. Коначно, ЦИ креира пакет издања за примену у вашем производном окружењу.

Бит Цонтинуоус Деплоимент ГитЛаб ЦИ-а аутоматски обезбеђује инфраструктуру и управља издавањем тикета, променама инфраструктуре и издавањем верзија. ЦД нуди окружење за прогресивну имплементацију кода и омогућава верификацију и праћење свих направљених промена. Ова функција такође омогућава корисницима да повуку промене кад год је то потребно.

Када се комбинују ове две функције, можете аутоматизовати цео животни циклус развоја софтвера (СДЛЦ) уз минималну ручну интервенцију.

Укратко, ГитЛаб ЦИ је навикао;

 • Чувајте и управљајте кодом
 • Аутоматизујте ЦИ/ЦД цевовод
 • Праћење проблема
 • Безбедносни код
 • Сарадња

Предности коришћења ГитЛаб ЦИ

 • Повећана брзина: Више не морате да пролазите кроз ручне процесе као што су прављење, тестирање и примена кода када користите ГитЛаб ЦИ.
 • Побољшан квалитет кода: Са ГитЛаб ЦИ, можете да ухватите грешке и грешке у свом коду пре него што пређу у производњу.
 • Безбедно: ГитЛаб ЦИ има различите безбедносне функције као што су скенирање рањивости, управљање тајном и скенирање кода како би се смањиле претње од хаковања.
 • Флексибилно: ГитЛаб ЦИ можете прилагодити тако да задовољи потребе вашег развојног тима. Овај алат можете користити са главним језицима и оквирима.
 • Аутоматско тестирање: Не морате ручно да покрећете тестове, јер можете писати скрипте за аутоматско писање и извршавање тестова.

Шта је Џенкинс?

Јенкинс је прошириви сервер за аутоматизацију. Овај алат отвореног кода помаже корисницима да управљају и изграде цевоводе за континуирану интеграцију и континуалну испоруку (ЦИ/ЦД). Јенкинс је омиљена алатка за ДевОпс и софтверске инжењере јер помаже у побољшању квалитета софтвера, поузданости и брзине испоруке.

  Како да поправите грешку Гоогле Цхроме 403

Џенкинс води низ ‘послова’ или корака у цевоводу. Посао се састоји од неколико корака који се извршавају у низу. Корак у Јенкинс-у може бити прављење, тестирање, примена или било који други задатак који се може аутоматизовати у животном циклусу развоја софтвера.

Употреба Џенкинса може се сажети на следећи начин;

 • Континуирано интеграција
 • Континуирана испорука
 • Аутоматско тестирање
 • Праћење и извештавање
 • Скенирање кода
 • Распоред послова

Предности коришћења Џенкинса

 • Скалабилност: Јенкинс можете користити и са малим и са великим апликацијама.
 • Једноставна конфигурација: Џенкинс има једноставан процес конфигурисања подржан са довољно ресурса.
 • Велика заједница: Џенкинс постоји скоро две деценије и привукао је многе следбенике.
 • Различити додаци: Можете побољшати функционалност Јенкинс-а користећи широку палету додатака.
 • Омогућава паралелно извршавање задатака: Са Џенкинсом, можете истовремено обављати различите задатке, штедећи време.

Сличности ГитЛаб ЦИ и Јенкинса

 • Оба подржавају континуирану интеграцију и континуирану испоруку.
 • Оба су алати отвореног кода.
 • Обојица имају велику заједницу и следбенике.
 • Оба подржавају различите језике и оквире
 • Оба аутоматизују различите задатке у животном циклусу развоја софтвера
 • Оба имају велики екосистем додатака и екстензија

ГитЛаб ЦИ против Џенкинса: Поређење карактеристика

ФеатуреГитЛаб ЦИЈенкинсОпен-соурцеИесИесЈезичка подршка Многи језици Многи језициЦене Већина функција је доступна у бесплатном плану. Алат такође има плаћене планове са више функција. Новија платформа; настао је 2014.Матурити Новија платформа; креиран 2014. Јенкинс је лансиран као Худсон, али се рачва и преименује у Џенкинс 2011. Једноставна употреба Лака за употребу Може бити компликована за почетнике. ХостингИнтернал и екстерниИнтернал и ектерналПререкуиситесНоде.ЈС, Гит, Руби, ГоЈава Рунтиме Енвиронмент

ГитЛаб ЦИ вс. Џенкинс: Детаљно поређење

Иако ГитЛаб и Јенкинс деле сличности, њих двоје имају јасне разлике које утичу на то како управљају ЦИ/ЦД процесом. Ово су неке од главних области;

Архитектура

Џенкинс користи архитектуру мастер-воркер за управљање грађењем.

 • Мајстор Џенкинса заказује изградњу послова и дистрибуира их радницима за стварно извршење. Ова функција такође прати стање радника, прикупља и агрегира све резултате изградње на веб контролној табли.
 • Јенкинс воркер је Јава извршна датотека која ради на удаљеној машини. Такође позната као агент за изградњу, ова функција слуша све захтеве од мастера и извршава их. Можете имати до 100+ чворова и додати или уклонити раднике како вам одговара.

ГитЛаб ЦИ је део ГитЛаб-а, веб интерфејса за управљање репозиторијумима, захтевима за спајање и још много тога. ГитЛаб ЦИ има различите компоненте;

 • ГитЛаб ЦИ/ЦД алат вам омогућава да управљате изградњом.
 • ГитЛаб Руннерс извршавају све ЦИ послове. Овај лагани процес може да се покрене у облаку или на вашој машини.
 • Конфигурације ЦИ/ЦД цевовода су дефинисане у .гитлаб-ци.имл. Ова датотека дефинише све послове, фазе и кораке у процесу.
  Закачите и откачите тренутну картицу преко пречице на тастатури у Цхроме-у

Плугинс

Џенкинс има преко 1800 додатака које доприноси заједница. Ови додаци покривају различите области, као што су изградња, имплементација и аутоматизација пројеката. Корисници могу прилагодити своје ЦИ/ЦД цевоводе и проширити Јенкинсову функционалност.

Програмери могу да креирају прилагођене додатке уз помоћ Џенкинсове обимне документације. Они такође могу да направе додатке и додају их у Џенкинсов директоријум. Џенкинс има велику и активну заједницу која помаже у изградњи додатака.

ГитЛаб ЦИ вам омогућава да се повежете/интегришете са спољним сервисима ради побољшане функционалности. Његова библиотека додатака/проширења је мања у поређењу са Јенкинс-ом, али расте. Пошто је ГитЛаб ЦИ део ГитЛаба, долази са многим уграђеним функцијама.

Корисници могу да прилагоде/конфигуришу своје токове рада користећи датотеку .гитлаб-ци.имл. Можете одредити све послове, фазе и кораке.

Цевоводи

Џенкинс вам омогућава да користите и декларативне и скриптоване синтаксе цевовода. Можете користити било који од ова два приступа са веб корисничким интерфејсом или Јенкинс фајлом. Ово последње је најпожељније. Можете да складиштите његове цевоводе као Јенкинс фајлове у спремишту које чува изворни код. Платформа долази са уграђеним веб-базираним ГУИ где можете да надгледате и визуелизујете извршења.

ГитЛаб ЦИ има .гитлаб-ци.имл који дефинише све цевоводе. Ова конфигурациона датотека заснована на ИМЛ-у се чува у основном директоријуму пројекта. Гитлаб-ци.имл је познат по својој једноставној синтакси са низом команди и унапред дефинисаним кључним речима које покривају најчешће ЦИ/ЦД задатке. ГитЛаб ЦИ се интегрише са другим ГитЛаб функцијама, омогућавајући управљање изворним кодом, праћење проблема, прегледе кода, захтеве за спајање и још много тога.

Како инсталирати Јенкинс

Пре инсталирања Јенкинса на рачунар, потребно вам је Јава Рунтиме Енвиронмент (ЈРЕ). Преузмите Јава са званичне веб странице, у зависности од вашег оперативног система. Користићу Убунту да демонстрирам процес инсталације.

Ако користите други оперативни систем, погледајте наш чланак о Инсталирању Јенкинса и пратите наведене кораке.

За Убунту, следите ове кораке;

Корак 1: Проверите да ли је ЈРЕ инсталиран. Покрените ову команду:

java -version

Ако је инсталиран, имаћете нешто овако:

Инсталирао сам верзију „17.0.6“, али можете имати вишу верзију.

Корак 2: Увезите ГПГ кључ у свој систем користећи ову команду;

curl -fsSL https://pkg.jenkins.io/debian-stable/jenkins.io-2023.key | sudo tee 

  /usr/share/keyrings/jenkins-keyring.asc > /dev/null

Корак 3: Додајте Џенкинсово софтверско спремиште користећи ову команду;

echo deb [signed-by=/usr/share/keyrings/jenkins-keyring.asc] 

  https://pkg.jenkins.io/debian-stable binary/ | sudo tee 

  /etc/apt/sources.list.d/jenkins.list > /dev/null

Корак 4: Ажурирајте свој систем помоћу ове команде:

sudo apt update

Корак 5: Инсталирајте Јенкинс користећи ову команду:

sudo apt install jenkins -y

Корак 6: Проверите да ли је Јенкинс инсталиран помоћу ове команде:

sudo systemctl status jenkins

Ако је инсталиран, видећете нешто слично овоме:

  Како добити ИТИЛ сертификат 2022

Притисните цтрл+з на тастатури да бисте изашли и прешли на следећи корак.

Корак 7: Измените заштитни зид и Џенкинс на вашем систему. Користите ову команду:

sudo ufw allow 8080

Корак 8: Проверите статус

sudo ufw status

Корак 9: Ако статус гласи „Неактивно“ у претходном кораку, омогућите га помоћу ове команде:

sudo ufw enable

Корак 10: Отворите Јенкинс у претраживачу тако што ћете уписати ово у претраживач;

хттп://лоцалхост:8080

Корак 11: Добијте „Администраторску лозинку“ покретањем ове команде:

sudo cat /var/lib/jenkins/secrets/initialAdminPassword

Корак 12: Откључајте Џенкинса

Копирајте лозинку приказану на вашем терминалу, налепите у дијалог „Администраторска лозинка“ који отворите у десетом кораку и притисните „Настави“.

У новом прозору ће бити затражено да инсталирате додатке. Пошто вам тренутно није потребно много додатака, можете одабрати подразумеване и прећи на следећи корак

Корак 13: Креирајте свој налог, „сачувајте и наставите“.

Корак 14: Подесите тренутну конфигурацију и почните да користите Јенкинс

Како инсталирати ГитЛаб ЦИ

ГитЛаб ЦИ је део ГитЛаба. Да бисте добили ГитЛаб ЦИ, прво морате да инсталирате ГитЛаб Руннер, агента који покреће све послове пре него што их пошаљете у ГитЛаб.

Користићу Убунту да демонстрирам процес. Ако имате други оперативни систем, проверите званичну документацију. За Убунту, следите ове кораке;

Корак 1: Ажурирајте и конфигуришите свој систем;

sudo apt-get update
sudo apt-get install -y curl openssh-server ca-certificates tzdata perl

Можете да конфигуришете решење за е-пошту за слање ажурирања или прескочите овај корак.

Корак 2: Додајте ГитЛаб спремиште пакета

curl https://packages.gitlab.com/install/repositories/gitlab/gitlab-ee/script.deb.sh | sudo bash

Корак 3: Конфигуришите свој ГитЛаб налог.

Постоје различите опције за хостовање ГитЛаб-а. Пратите упутства у зависности од вашег избора.

Корак 4: Прегледајте име хоста и пријавите се. Кликните на ову команду на свом терминалу да бисте добили лозинку;

/etc/gitlab/initial_root_password 

Опционо: Подесите подешавања комуникације да бисте примали ажурирања производа и вести од ГитЛаб-а.

Јенкинсова ограничења

 • Џенкинс може бити сложен за постављање за велике пројекте.
 • Ако није добро конфигурисан, Џенкинс може бити рањив на безбедносне нападе.
 • Можда ће бити тешко скалирати велике пројекте док користите Јенкинс.
 • Џенкинс може да потроши много ресурса када покреће бројне истовремене градње.

Ограничења Гитлаб ЦИ

 • ГитЛаб ЦИ може бити сложен за велике пројекте.
 • Зависи од ГитЛаба.
 • Скалабилност је проблем за велике пројекте.
 • Екосистем додатака није велики у поређењу са Џенкинсом.

Мишљење аутора

И ГитЛаб ЦИ и Јенкинс су фантастични алати у животном циклусу развоја софтвера. Ја ћу се определити за Џенкинса ако желим зрелију платформу и потпуну контролу над прилагођавањем. С друге стране, ја ћу се определити за ГитЛаб ЦИ за његов кориснички интерфејс и треба да искористим ГитЛаб интеграцију.

Сада верујемо да можете уочити разлике између ГитЛаб ЦИ и Јенкинса. Иако су ова два алата дизајнирана да обављају сличне функције, разликују се по карактеристикама и начину на који постижу своје функције. Избор између ова два зависиће од природе пројекта који имате, ваших вештина, укуса и преференција.

Сада можете погледати ове Јенкинсове хостинг платформе.