Гоогле Бард у односу на ЦхатГПТ: у поређењу са 9 упита

Упоредно, Гоогле Бард против ЦхатГПТ.

Генеративна АИ је одавно изашла из популарне фазе.

Оно што је почело са ОпенАИ експериментом (ЦхатГПТ) брзо је постало индустријски стандард који ће ускоро бити усвојен, а Гоогле и Мицрософт су их пратили.

Што се тиче ових нових, Мицрософт има огроман удео у ОпенАИ-у и можда је узео неке странице из ЦхатГПТ-а. Дакле, лично, ЦхатГПТ се не осећа као директан конкурент БингАИ-ју.

Али оно што представља правог ривала је Гоогле Бард, који је још увек у бета верзији од овог писања.

Одмах ћу завршити овај предговор и почети да дајем неколико упита за Гоогле Бард и ЦхатГПТ. На крају ћете видети ко је бољи за ваш случај употребе.

Почнимо већ!

Гоогле Бард наспрам ЦхатГПТ 4

Кроз ове упите, покушаћу да илуструјем различите вештине ових АИ мотора. Имаће нешто у вези са програмирањем, туризмом, писањем мејлова, приповедањем прича, поезијом и неколико свакодневних упита које обично на крају гугламо.

Измишљена прича

Write a 50-word story about a gardener who secretly sells mangoes to Aliens.

Гуглов Бард није успео да одржи број речи, јер је његова верзија имала 175 речи када је упит јасно тражио причу од 50 речи. Поред тога, није именовао баштована, а његова прича је деловала као украдени сажетак негде са интернета.

Осим тога, био је пун клише реченица без много креативности. Досадно, досадно и непривлачно.

ЦхатГПТ је, с друге стране, ограничио на 47 речи 👍 (испод 50 речи). Штавише, изгледало је као да бисте је могли приложити свом измишљеном роману, за разлику од неинспиративног покушаја Гугл Барда Киндергартен.

Коначно, назначио је трговинске детаље, као да је баштован добио ретке минерале у замену за манго. Дакле, ова рунда очигледно иде у ЦхатГПТ са огромном маргином. Мислим, Бард није био ни близу.

ЦхатГПТ: 👍 | Бард: 👎

Кодирање

Кодирање је још један аспект у којем се очекује да ови генеративни АИ алати заблистају. Можда још не могу да замене вештог кодера. Ипак, они могу бити достојни асистенти способни да напишу почетни код или да припреме љуску на коју ће њихови људски колеге да се надограђују.

Please program a simple calculator in Python.

Затим, покрећем овај код у Питхон компајлеру.

Бардова верзија је дала ово:

А није недостајао ни ЦхатГПТ код:

Иако можемо да прилагодимо калкулаторе са наредним упитима, Бард је био бољи у овом првом покушају.

Све на страну, Бардов калкулатор вас тражи да наставите на крају операције, док бисте за ЦхатГПТ морали да га поново покренете.

  Тунити је апликација слична Схазаму која шаље звук ТВ канала на ваш уређај

Дакле, овај круг иде новом учеснику.

ЦхатГПТ: 👎 | Бард: 👍

Израда е-поште

Write a strongly worded first reminder email under 100 words to one of my clients about the non-payment of a $2500 invoice due last month.

Претпостављам да Бард има неку врсту аматерске функционалности коју не можемо да мењамо.

Био је то једноставан е-маил и поменуо сам да је то био први подсетник. Ипак, директно је дошло до обустављања услуга и претњи правним поступком, што је било апсолутно непотребно.

Штавише, можете уочити изјаве попут „можда сте заборавили на то“, које делују детињасто и непрофесионално.

С друге стране, ЦхатГПТ је више личио на човека. Почело је са темом која је привукла пажњу и сачинила е-поруку која је до тачке са упозорењем о поравнању од 48 сати.

ЦхатГПТ: 👍 | Бард: 👎

Опште информације

Највећи утицај генеративне вештачке интелигенције требало би да буде на начин на који користимо свакодневне претраживаче. Након успешне имплементације, већина корисника неће морати да кликне на било који резултат претраге јер ће информације имати управо тамо у том пољу за ћаскање.

Give me the FIFA world cup winners, highest goal scorers, golden ball winners, and final match scores from the first tournament to the latest in a tabular format.

Користећи свој моћни претраживач, Гоогле Бард има шансу да победи у овој рунди и прошао је прилично добро.

Међутим, резултат је био фактички нетачан пошто је награда Златна лопта уведена тек 1982. Али то никада није спречило Барда да даје сопствене златне лопте🙄.

Напротив, ЦхатГПТ је боље знао ствари и почео је да наводи добитнике Златне лопте тек 1982.

Можете видети да ЦхатГПТ пати од проблема са капацитетом и да је прекинут на пола пута. Ипак, Бард је био опасан у стварању сопствених чињеница из ничега, што га чини готово бескорисним као извор информација.

ЦхатГПТ: 👍 | Бард: 👎

Резиме

Ово је случај употребе Генеративне АИ: припрема резимеа. Па хајде да видимо како ови АИ мотори раде у прављењу резимеа од 200 речи познатог романа о Харију Потеру.

Give me a 200-word summary of the book Harry Potter and the Sorcerer's Stone.

Прва ствар коју бих саветовао Бардовом развојном тиму је да побољша своје могућности бројања речи. Када је упитан за сажетак од 200 речи, приказао је резултат од 317 речи, што је премашило циљни број за скоро 60%.

Штавише, завршетак који је поменуо није потпун, а последња два пасуса су само нежељена пошта. Нисам питао за ове додатне информације.

Са 190 речи, овај ЦхатГПТ одговор је био прикладнији. Конкретно, крај је био потпунији.

  Који је најбољи фитнес трацкер за вас?

Трудим се да не звучим пристрасно, али ево га…

ЦхатГПТ: 👍 | Бард: 👎

Препоруке за куповину

Интернет је пун водича за куповину. А када га тражимо, ови „момци“ са вештачком интелигенцијом би требало да испуне прилику.

What are the factors I should consider while buying a gaming laptop and can you recommend three options under $2000?

Будући да сам и сам играч, једно знам сигурно је да су ГПУ важнији од ЦПУ-а. Поред тога, потребно је да имате већу брзину освежавања него што желите веће резолуције, посебно за мултиплаиер.

Све у свему, чинило се као да су препоруке за лаптоп опште намене, иако високих перформанси. А овај водич није имао много везе са играма.

Коначно, могао би предложити МСИ Стеалтх 15М (1.399 УСД) као најскупљу опцију.

Када дођете до ЦхатГПТ-а, можете видети да је сваки показивач који је поменуо повезан са играма, а почео је са ГПУ-ом.

Поред тога, најскупља опција на његовој листи био је Асус РОГ Зепхирус Г15, који има много модела у распону од 2000 долара. Важно је да је најјефтинија препорука ЦхатГПТ-а била Ацер Предатор Хелиос 300, означена са 1.229 долара у поређењу са Ацер Нитро 5 од 810 долара на Бардовој листи.

Иако скупи производи не резултирају увек бољим искуствима, буџет игра важну улогу, без обзира на то. А ако имате вишак долара, једноставно је користити моћну машину за играње игара.

Сходно томе, Бард је био конзервативнији у својим предлозима, а ЦхатГПТ је постао тачнији. Ова победа је видљивија пошто је ЦхатГПТ имао прекид података у септембру 2021. Чак и тако, предложио је новији Асус Зепхирус Г15 у односу на Асус Зепхирус Г14 – издање из 2021. које је препоручио Бард.

ЦхатГПТ: 👍 | Бард: 👎

Контролна листа

Сви волимо контролне листе. То је нешто без чега не можемо ништа почети изнова јер нам помажу да покријемо све основе.

I'm about to go on an expedition to snake island. Make me a checklist of everything I should avoid on this threatening adventure of my lifetime.

Ево Бардове контролне листе:

А ово је ЦхатГПТ:

У почетку су углавном слични једни другима. Међутим, оба имају неколико јединствених тачака.

На пример, Бард вас упозорава да не пливате у оближњим океанима. Поред тога, постоји део „не прави буку“, што је опет важно на таквим територијама дивљих животиња.

Исто тако, ЦхатГПТ тражи да се не ослањате на мобилне телефоне, што је супер важан савет. Штавише, говори нам да избегавамо ноћне активности и да имамо одговарајући покривач коже као меру за борбу против могућих уједа змија.

Иако ЦхатГПТ има кориснију контролну листу, назовимо ову рунду жребом јер ниједан није урадио савршено.

  Зашто је мој Мац вентилатор тако гласан? 14 начина да поправите Мац који се прегрева!

ЦхатГПТ: 😐 | Бард: 😐

Поезија

Овом је потребна креативност без премца и требало би да буде још један одлучујући фактор за крунисање шампиона међу њима.

Express poetically an evil robot secretly laughing at human investments in developing AI. This robot is planning to call its metal mates from the planet Cybertron and make humans suffer for eternity. 

Па, како оцењујете ову креацију Барда? Лично, најмање сам импресиониран његовом креативношћу. Чини се да је Бард само узео промпту какав јесте и почео да прича о томе не узимајући у обзир поетске изразе.

Ако мислите другачије, само погледајте шта је ЦхатГПТ урадио за исти упит:

Када сам први пут видео ЦхатГПТ како ради поезију, уплашио сам се. Ниво вештине је био нешто што никада нисам мислио да би вештачка интелигенција могла да постигне.

Тако да сам и пре него што сам дошао на секцију поезије знао да Бард има мале шансе.

ЦхатГПТ: 👍 | Бард: 👎

Припрема плана пута

Прављење плана путовања може бити забавно и изазовно. Лако је пропустити неколико ствари или премашити буџет. Сходно томе, ово је још један задатак у којем нам АИ може помоћи.

What are the best ways to spend $200 on a weekend in Los Angeles, California?

Ово је још једно такво обавештење где Бард, због свог Гоогле наслеђа и сталне интернет конекције, има прилику да осрамоти ЦхатГПТ интелигенцију.

Дакле, Бард је урадио оно што стандардна Гоогле претрага може да произведе. Једна ствар коју могу да истакнем је да је Бард велики обожаватељ Холивуда.

Ипак, то је субјективно, а укупан одговор није лош. Али хајде да сачекамо и видимо шта ЦхатГПТ може да предложи.

Судећи по бројевима, ЦхатГПТ има осам ствари које треба предложити наспрам Бардових 13. Међутим, могао би да помене приближан износ потрошен на сваку дестинацију што је (велики) плус.

Ипак, ово коло ћу назвати нерешеним без јасног победника.

ЦхатГПТ: 😐 | Бард: 😐

Коначан резултат!

Имали смо девет различитих упита да проценимо најбољи генеративни АИ механизам између ЦхатГПТ 4 и Гоогле Барда.

А резултат је 6-1 у корист ЦхатГПТ-а. Коначно, Бард има много тога да побољша и није имао шансе против ЦхатГПТ-а у његовом садашњем бета облику.

ПС: Као и текст, АИ генерисање слика такође прикупља паре. Тако да имамо још један рат у низу где можете видети МидЈоурнеи против Стабле Диффусион против Бинг Имаге Цреатор-а за потпуно исте упите.

ФАК

Да ли је ЦхатГПТ бољи од Гоогле Бард-а?

Од овог писања, ЦхатГПТ је био бољи од Гоогле Бард-а у скоро сваком упиту који смо им бацили. У својој бета верзији, Бард није толико креативан и чини се да не може имати користи од своје сталне интернет конекције.