Инсталација Poetry-ја за управљање Python зависностима на Ubuntu 22.04

Инсталација Poetry-ја за управљање Python зависностима на Ubuntu 22.04

Увод

Poetry је моћан алат за управљање зависностима који развиооцима омогућава једноставно и ефикасно управљање зависностима од Python пакетета. Интегрише неке од најбољих пракси развоја софтвера, укључујући закључавање зависности, изолацију окружења и аутоматизовано тестирање зависности.

У овом детаљном водичу ћемо вас провести кроз процес инсталирања Poetry-ја на Ubuntu 22.04. Од преузимања званичних пакете до провере инсталације, обезбедићемо вам све кораке потребне да бисте успешно почели да користите Poetry у својим Python пројектима.

Кораци за инсталацију

1. Преузимање Poetry-ја

* Отворите терминал и извршите следећу команду да бисте инсталирали pipx, који ће се користити за инсталацију Poetry-ја:
sh
sudo apt install pipx

* Након што инсталирате pipx, можете да преузмете Poetry извођењем следеће команде:
sh
pipx install poetry

2. Провера инсталације

* Да бисте проверили да ли је Poetry успешно инсталиран, извршите следећу команду:
sh
poetry --version

* Ако видите излаз као што је Poetry, version x.y.z, онда је Poetry успешно инсталиран и можете наставити да га користите.

Конфигурисање Poetry-ја

1. Иницијализација пројекта

* Пре него што почнете да инсталирате зависности, препоручује се да иницијализујете Poetry пројекат. Ово ће креирати датотеку pyproject.toml која ће садржати конфигурационе поставке за ваш пројекат. Да бисте иницијализовали пројекат, извршите следећу команду:
sh
poetry init

2. Додавање зависности

* Да бисте инсталирали зависности, додајте их у одељак [dependencies] датотеке pyproject.toml. На пример, да бисте инсталирали пакет requests, додајте следећу линију:

[dependencies]
requests = "^2.28.1"

* Након што сте додали све потребне зависности, сачувајте датотеку и извршите следећу команду да бисте их инсталирали:
sh
poetry install

3. Закључавање зависности

* Пошто је Poetry алат за закључавање зависности, он вам омогућава да закључате тренутне верзије ваших зависности у датотеци poetry.lock. Ово помаже у осигуравању репродуктивности и спречава лом пројекта када се ажурирају зависности. Да бисте закључали зависности, извршите следећу команду:
sh
poetry lock

Коришћење Poetry-ја

1. Креирање виртуелног окружења

* Poetry може да креира и управља виртуелним окружењима помоћу venv пакета из стандардне библиотеке Python. Да бисте креирали виртуелно окружење, извршите следећу команду:
sh
poetry shell

* Ово ће активирати виртуелно окружење тако да можете да инсталирате и користите пакете без утицаја на системску инсталацију Python-а.

2. Ажурирање зависности

* Да бисте ажурирали зависности, извршите следећу команду:
sh
poetry update

* Ово ће проверити за ажурирања ваших зависности и инсталирати их ако су доступна.

3. Уклањање зависности

* Да бисте уклонили зависност, једноставно је избришите из одељка [dependencies] датотеке pyproject.toml. Након што сачувате датотеку, извршите следећу команду да бисте уклонили зависност:
sh
poetry remove <dependency-name>

Закључак

Инсталирањем Poetry-ја на Ubuntu 22.04, можете да искористите бројне предности које он нуди. Омогућава вам да лако управљате зависностима, изолујете окружења и аутоматизујете тестирање зависности. Уз Poetry, можете да обезбедите репродуктивност својих Python пројеката и поједноставите развојни процес.

Честа питања (FAQs)

1. Зашто да користим Poetry уместо pip-а?
* Poetry нуди напредне функције као што су закључавање зависности, изолација окружења и аутоматско тестирање зависности, које pip не подржава.

2. Која је разлика између poetry init и poetry new?
* poetry init иницијализује Poetry пројекат у постојећем директоријуму, док poetry new креира нови директоријум и иницијализује Poetry пројекат у њему.

3. Како ажурирам Python верзију коју користи Poetry?
* Да бисте ажурирали Python верзију, уредите датотеку pyproject.toml и ажурирајте подешавање python. Након тога, поново извршите poetry install.

4. Како инсталирам пакете из приватног репозиторијума?
* Додајте URL приватног репозиторијума у одељак [tool.poetry.source] датотеке pyproject.toml. Након тога, можете да инсталирате пакете из репозиторијума користећи путању сличну овој: poetry add <package-name>@<repository-url>.

5. Како користим Poetry у CI/CD процесу?
* Poetry подржава интеграцију са CI/CD системима. Можете да користите команде као што су poetry install --only-lock да закључате зависности у фази CI, а затим користите poetry install --no-dev да инсталирате само потребне зависности у фази CD.

6. Које су неке корисне екстензије за Poetry?
* Постоје бројне екстензије за Poetry које могу да прошире његове функционалности, као што је poetry-plugin-pinned, који омогућава закључавање специфичне верзије зависности.

7. Где могу да пронађем додатну документацију о Poetry-ју?
* Званичну документацију за Poetry можете пронаћи на [Poetry документацији].
* Постоји такође активна [Poetry заједница]
на GitHub-у где можете поставити питања и добити подршку.

8. Који су предности закључавања зависности помоћу Poetry-ја?
* Закључавање зависности обезбеђује да се користи тачно одређена верзија сваке зависности, што помаже у спречавању ломљења пројекта када се зависности ажурирају.
* Такође побољшава репродуктивност, гарантујући да се исти сет зависности увек инсталира без обзира на систем.