Инсталација Python 3 и подешавање програмског окружења на Rocky Linux 9

Инсталација Python 3 на Rocky Linux 9

Python је популаран програмски језик високог нивоа који се може користити у различите сврхе, укључујући веб развој, анализу података и машинско учење. Овај водич ће вас провести кроз кораке за инсталирање Python 3 и подешавање радног окружења на Rocky Linux 9.

Инсталација Python 3

Коришћење ДНФ-а

Најлакши начин да инсталирате Python 3 на Rocky Linux 9 је коришћење ДНФ-а (Данфел пакетног менаџера). Да би то урадили, отворите терминал и покрените следећу команду:


sudo dnf install python3

Компајлирање из изворног кода

Такође можете да инсталирате Python 3 компајлирајући га из изворног кода. Да бисте то урадили, преузмите најновију верзију Python-а са званичне веб странице Python-а.

Затим распакујте архиву и покрените следеће команде:


cd Python-XYZ
./configure
make
sudo make install

Подешавање радног окружења

Подешавање ПИР пута

Када инсталирате Python 3, креира се симболичка веза /usr/bin/python ка /usr/bin/python3. Ово омогућава да можете да позовете Python 3 једноставно куцајући python у терминалу.

Међутим, већина Python модула и пакета налази се у /usr/lib/python3.6/site-packages. Да бисте били сигурни да ваш програмски окружење функционише исправно, додајте следећи ред на почетак вашег ~/.bashrc датотеке:


export PYTHONPATH=$PYTHONPATH:/usr/lib/python3.6/site-packages

Инсталација пип-а

Пип је менаџер пакета за Python који олакшава инсталирање, ажурирање и уклањање Python пакета. Такође долази са Python-ом 3, али га можда требате инсталирати ручно. Да бисте то урадили, покрените следећу команду:


sudo dnf install python3-pip

Креирање виртуелног окружења

Виртуелна окружења су изоловани Python окружења која вам омогућавају да контролишете које верзије Python-а и пакета се користе за сваки пројекат. Препоручљиво је да за сваки пројекат користите посебно виртуелно окружење.

Да бисте креирали виртуелно окружење, покрените следећу команду:


python3 -m venv my_venv

Затим активирајте виртуелно окружење покретањем:


source my_venv/bin/activate

Када је виртуелно окружење активно, све команде које покренете биће извршене унутар тог окружења. Да бисте деактивирали виртуелно окружење, покрените:


deactivate

Коришћење Python-а

Сада када сте инсталирали Python 3 и подесили радно окружење, спремни сте да почнете да користите Python.

Да бисте покренули интерактивну Python шел, једноставно откуцајте python у терминалу.

Затим можете да унесете Python наредбе у шел и након сваке наредбе притиснете Ентер да бисте је извршили. Да бисте изашли из Python шела, откуцајте exit().

Референце

* „> Водич за инсталацију Python-а
* Закључак

У овом водичу смо вас провели кроз кораке за инсталирање Python 3 и подешавање програмског окружења на Rocky Linux 9. Савладавши ове кораке, можете започети писање Python програма и коришћење различитих библиотека и оквира да бисте развијали моћне апликације.

Честа питања

1. Која је разлика између Python 2 и Python 3?

Python 3 је већа верзија Python-а која уводи неколико промена које нису компатибилне са Python 2. Ове промене укључују промене у синтакси, семантици и стандардној библиотеци.

2. Како да ажурирам Python на Rocky Linux 9?

Да бисте ажурирали Python на Rocky Linux 9, једноставно покрените следећу команду:


sudo dnf update python3

3. Како да инсталирам Python пакете?

Да бисте инсталирали Python пакете, користите пип менаџер пакета. Да бисте инсталирали пакет, покрените следећу команду:


pip install package_name

4. Како да деинсталирам Python пакете?

Да бисте деинсталирали Python пакете, користите пип менаџер пакета. Да бисте деинсталирали пакет, покрените следећу команду:


pip uninstall package_name

5. Шта су виртуелна окружења у Python-у?

Виртуелна окружења су изоловани Python окружења која вам омогућавају да контролишете које верзије Python-а и пакета се користе за сваки пројекат. Препоручљиво је да за сваки пројекат користите посебно виртуелно окружење.

6. Како да променим подразумевану верзију Python-а?

Да бисте променили подразумевану верзију Python-а, једноставно креирајте симболичку везу од /usr/bin/python до жељене верзије Python-а. На пример, да бисте поставили Python 3 као подразумевану верзију, покрените следећу команду:


sudo ln -sf /usr/bin/python3 /usr/bin/python

7. Шта је репозиторијум Пајтон пакетног индекса (ПиПИ)?

ПиПИ је централни репозиторијум за Python пакете. Омогућава вам да претражујете, преузимате и инсталирате Python пакете.

8. Како да допринесем Python заједници?

Постоји много начина да допринесете Python заједници, укључујући писање документације, подношење извештаја о грешкама и додавање нових функција језгру Python-а. Можете се укључити путем званичне веб странице Python-а или путем разних онлајн заједница.

9. Шта је ОКД (развојна среда на бази контејнера)?

ОКД је платформа за развој и имплементацију која омогућава развојницима да граде, тестирају и имплементирају контејнеризоване апликације на било ком облаку или локално.

10. Шта је Рањивост?

Рањивост је слабост која може да дозволи нападачу да преузме контролу над системом или да му приступи на начин који није намењен. Рањивости могу бити узроковане грешкама у софтверу, погрешном конфигурацијом или другим проблемима.