Isključite hard disk nakon određenog perioda neaktivnosti da biste uštedeli energiju u Windows 11/10

Искључите хард диск након одређеног периода неактивности да бисте уштедели енергију у Windows 11/10

У ери све већих трошкова енергије, проналажење начина за смањење потрошње енергије је од суштинског значаја. Један од ефикасних начина да то урадите на рачунару са Windows 11 или Windows 10 је искључивање хард диска након одређеног периода неактивности. Ова функција, позната као „Паркирање хард диска“, помаже уштеди енергије смањивањем количине времена коју хард диск проводи у ротацији.

Како функционише паркирање хард диска?

Хард диск је једна од најзахтевнијих компоненти у погледу потрошње енергије на рачунару. Када је рачунар у неактивном стању, хард диск наставља да се окреће, чак и ако се не приступа подацима. Функција паркирања хард диска аутоматски искључује хард диск након одређеног периода неактивности, обично од 5 до 30 минута. Ово смањује потрошњу енергије и продужава век трајања хард диска.

Предности искључивања хард диска

Поред уштеде енергије, искључивање хард диска након периода неактивности пружа и друге предности:

Продлежен век трајања хард диска: Често окретање хард диска може довести до хабања механичких компоненти, што може скратити век трајања хард диска. Паркирање хард диска смањује ову хабање и продужава његов животни век.
Смањена бука: Хард дискови могу произвести значајну буку када се окрећу. Искључивање хард диска може знатно смањити ову буку, што је посебно корисно у тихим окружењима.
Бржи почетак након искључивања: Када се хард диск искључи, брже се покреће након искључивања уређаја. Ово је због чињенице да хард диск не мора да прође кроз процес поновног окретања пре приступања подацима.

  Како проследити поруку у Сигнал-у

Како искључити хард диск након периода неактивности

Искључивање хард диска након одређеног периода неактивности у Windows 11 или Windows 10 је једноставан процес:

1. Идите на Контролну таблу.
2. Кликните на Систем и безбедност.
3. Кликните на Опције напајања.
4. Кликните на Промени поставке плана напајања поред тренутног плана напајања.
5. Кликните на Промени напредне поставке напајања.
6. Проширите категорију Хард диск.
7. Проширите подкатегорију Искључи хард диск након.
8. Подесите вредност на жељени период неактивности (између 5 и 30 минута).
9. Кликните на Примени* > *У реду.

Закључак

Искључивање хард диска након одређеног периода неактивности у Windows 11 или Windows 10 је ефикасан начин за уштеду енергије, продужавање века трајања хард диска и смањење буке. Омогућавањем ове функције, можете знатно смањити потрошњу енергије рачунара и уживати у мирнијем и ефикаснијем искуству.

Честа питања

1. Колико брзо се хард диск искључује након периода неактивности?
– Брзина искључивања зависи од брзине окретања хард диска. Обично ће се искључити у року од неколико секунди након што систем уђе у неактивно стање.

2. Може ли искључивање хард диска утицати на перформансе рачунара?
– Не. Искључивање хард диска током неактивности нема значајан утицај на перформансе рачунара. Након што систем изађе из неактивног стања, хард диск ће се брзо поново укључити и нећете приметити одлагање.

3. Да ли је искључивање хард диска безбедно за све врсте хард дискова?
– Да, искључивање хард диска је безбедно за све врсте хард дискова, укључујући HDD и SSD. Међутим, не препоручује се искључивање хард диска након кратког периода неактивности (на пример, један минут) јер може довести до превременог хабања хард диска.

  Траинстатион 2 кодови: Искористите одмах

4. Могу ли приказати хард диск искључен у Диспетчеру уређаја?
– Да, можете видети да је хард диск искључен у Диспетчеру уређаја. Када хард диск буде искључен, у „Уређаји за складиштење“ ће се појавити као „Заустављен“.

5. Могу ли да приступим подацима на хард диску док је искључен?
– Не, не можете приступити подацима на хард диску док је искључен. Хард диск мора бити укључен да би могао да приступи датотекама и фолдерима.

6. Шта се дешава ако искључим хард диск и изгубим напајање?
– Ако искључите хард диск и изгубите напајање, подаци на хард диску неће бити изгубљени. Када се напајање врати, хард диск ће се аутоматски поново укључити и можете приступити подацима као и обично.

7. Како мождам да искључим паркирање хард диска?
– Да бисте искључили паркирање хард диска, следите кораке наведене у одељку „Како искључити хард диск након периода неактивности“ и поставите вредност на „Никада“ у корак 8.

8. Да ли искључивање хард диска утиче на време буђења рачунара из режима спавања или хибернације?
– Да, искључивање хард диска може незнатно повећати време буђења рачунара из режима спавања или хибернације. Ово је због тога што хард диску треба више времена да се поново укључи након искључивања.