Како да делите миш и тастатуру вашег рачунара са Стеам деком користећи Барриер

Валвеов Стеам Децк је фантастичан за играње игара у покрету (или са кауча). Међутим, његова полу-скривена убилачка карактеристика је начин на који нуди и стварну радну површину са приступом безбројним апликацијама. Квака је у томе што су улази на Стеам Децк-у оптимизовани за играње игара, а коришћење десктопа са њима може бити болно искуство. Можете купити УСБ чвориште, миш и тастатуру и залепити их на свој Децк за аутентично десктоп искуство. Али зашто трошити новац на сувишан хардвер када сте у својој матичној бази? Ако већ имате рачунар, Барриер вам омогућава да „делите“ његов миш и тастатуру са својим Стеам Децк-ом. Да видимо како.

Шта је баријера?

Барриер је софтверски еквивалент КВМ прекидача, који вам омогућава да делите тастатуру и миш вашег главног рачунара са другим рачунарима на истој мрежи. Пошто је Стеам Децк Линук рачунар „камуфлиран“ као преносива конзола, можете га контролисати и преко свог примарног рачунара. Једини услов је да ваш примарни рачунар и Стеам Децк буду повезани на исту локалну мрежу.

Како да подесите баријеру на рачунару домаћину

Започните преузимањем апликације са Барриер-ова званична ГитХуб страница. Да бисте га пронашли, кликните на Издања са десне стране и померите се надоле да бисте пронашли Средства испод најновијег издања. Кликните на БарриерСетуп-ВЕРСИОН_НУМБЕР-релеасе.еке да бисте га преузели.

Преузмите и инсталирајте Барриер на свој рачунар, а када завршите, покрените апликацију. Подесите његов режим на Сервер, изаберите који желите да конфигуришете (га) интерактивно и кликните на Конфигуриши сервер.

Видећете сличицу која представља главни екран вашег рачунара у средини мреже. Можете двапут да кликнете на било који квадрат у мрежи да бисте поставили свој Стеам Децк на то место. Линије мреже представљају „баријере“ између монитора. Када ваш миш изађе из једне од тих баријера на једном од монитора, биће „телепортован“ на монитор другог уређаја на другој страни баријере.

Најбоље је да подесите Барриер тако да одговара физичком изгледу ваших уређаја. Ако свој Стеам Децк држите са леве стране монитора рачунара, поставите његов Барриер „екран“ на леву страну рачунара домаћина.

Након што двапут кликнете на неко место на мрежи, мораћете да унесете име за свој Стеам Децк у поље поред Сцреен наме. Остале опције можете оставити онаквима какве јесу. Када се вратите у почетни прозор Барриер-а, забележите прву од ИП адреса, јер ћете морати да је унесете на свој Стеам Децк у следећем одељку.

Како поставити баријеру на Стеам Децк-у

Да бисте могли да пратите, обавезно пребаците свој Стеам Децк у радни режим. За више о томе, прочитајте наш водич о томе како да користите Стеам Децк као замену за десктоп. Да бисте инсталирали Барриер, почните тако што ћете покренути КДЕ-ов Дисцовер (Софтверски центар).

Користите поље за претрагу (у горњем левом углу) да потражите „баријеру“ и инсталирајте је. Када завршите, затворите апликацију Дисцовери и потражите „баријеру“ у главном менију (са логотипом Стеам Децк, на левој страни, где бисте очекивали да ћете пронаћи Старт у Виндовс-у). Алтернативно, наћи ћете га у одељку Услужни програми.

Подесите ову инстанцу Баријера за клијента и унесите ИП адресу вашег рачунара домаћина у поље поред ИП адресе сервера.

Кликните на дугме Старт у доњем десном углу Барриер клијента на вашем Стеам Децк-у и урадите исто за Барриер сервер на вашем рачунару.

Покушајте да померите курсор миша на страну где сте поставили виртуелни монитор свог Стеам Децк-а у Барриер. Требало би да изађе са вашег екрана и појави се на десној страни радне површине вашег Стеам Децк-а.

Можете се вратити на радну површину свог рачунара на исти начин тако што ћете „прескочити“ исту баријеру између екрана два уређаја.

Како помоћи да се ваш Стеам Децк и ПЦ повежу једни са другима

Ако Барриер на једном од ваших уређаја не може да види други, не брините: следећи су уобичајени узроци таквих проблема и лако их је решити.

Проверите подешавања апликације

Активирајте прозор Барриер на свом рачунару и изаберите Барриер > Цханге Сеттингс или притисните Ф4 на тастатури. Уверите се да су и Енабле ССЛ и Рекуире цлиент цертифицате онемогућени (без квачице).

Онемогућите све заштитне зидове

На страни Виндовс-а, уверите се да ваш заштитни зид дозвољава приступ Барриер-у. Погледајте наш водич о томе како да дозволите апликације преко Виндовс заштитног зида за више информација о томе.

Проверите свој рутер

У ретким случајевима, можда ћете морати ручно да конфигуришете рутер да „отвори“ порт Барриер. Погледајте наш водич о томе шта су подразумевани отворени портови и да ли их мењате, где такође покривамо како да отворите портове на рутеру.

Један за све

Захваљујући Барриер-у, можете лако да користите радну површину вашег Стеам Децк-а са тастатуром и мишем вашег главног рачунара. Још боље, постављањем „екрана“ ваших уређаја са истим распоредом као на вашем столу, читаво искуство може изгледати беспрекорно као и рад на једној радној површини.