Како да генеришете прилагођене листе речи на Кали Линук-у са црунцх-ом

Кали Линук је пун безброј алата који помажу у безбедносном тестирању. Листе речи играју кључну улогу у различитим тестовима сајбер безбедности и задацима везаним за лозинку.

Помоћу команде црунцх на Линук-у можете да генеришете различите врсте спискова речи које ћете користити у својим безбедносним тестовима, а савладавање команде црунцх биће вредан додатак вашем скупу вештина. Ево како да ефикасно инсталирате и користите црунцх за генерисање спискова речи на Кали Линук-у.

Како инсталирати црунцх на Кали Линук

Команда црунцх обично долази унапред инсталирана на Кали Линук-у. Али ако га немате, лако га можете инсталирати из званичних спремишта. Али прво, ажурирајте своје системско спремиште са:

 sudo apt update 

Инсталирајте црунцх пакет са:

 sudo apt install crunch 

Како користити команду црунцх на Линуку

Да бисте сазнали више о црунцх-у, покрените:

 crunch -h 

Ово даје кратак увод у команду црунцх и њену синтаксу.

За детаљнији и детаљнији приказ команде црунцх и њених различитих опција, погледајте страницу приручника или потражите помоћ командне линије за:

 man crunch 

Основна синтакса црунцх

Основна синтакса команде црунцх је:

 crunch <min> <max> [options] 

мин се односи на најмањи број знакова које желите да црунцх генерише, док је мак највећи број знакова које желите да генеришете.

  Како поново покренути или искључити Линук помоћу командне линије

Ако желите исти број знакова, подесите минималне и максималне вредности на исти број. Постоји много опција које пружа команда црунцх за прављење различитих типова спискова речи.

Да бисте креирали листу речи са свим комбинацијама знакова „абц“, сваки од три знака, покрените:

 crunch 3 3 abc 

Подесите опсеге знакова помоћу команде црунцх

Можете да прилагодите своје листе речи тако што ћете дефинисати специфичне опсеге знакова, нпр. све бројеве, слова или само симболе. На пример, да бисте генерисали листу која садржи сва мала слова дужине између четири и шест знакова, покрените:

 crunch 4 6 abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 

Да бисте генерисали листу речи само са бројевима, покрените:

 crunch 10 10 0123456789 

Можете одредити дужину знакова.

Изнесите листу речи у датотеку користећи црунцх

Можете користити опцију -о да одредите излазну датотеку за вашу генерисану листу речи. Да бисте креирали листу речи која садржи комбинације знакова „абц123“, од којих се сваки састоји од четири знака, и сачували је у датотеци под називом „вордлист.ткт“, покрените:

 crunch 4 4 abc123 -o wordlist.txt 

Користите Брутефорце Моде у команди црунцх

Опција -б вам омогућава да наведете скуп знакова за генерисање грубе силе. Нормални режим кршења генерише листе речи са комбинацијама знакова из одређеног скупа за дати опсег дужине речи.

Режим -б је опширнији јер креира листе речи генерисањем пермутација карактера из основног скупа, омогућавајући му да покрије све могуће комбинације.

 crunch 6 6 -b 1234567890abcdef -o bruteforce.txt 

Ова команда генерише листу речи са свим могућим комбинацијама знакова ‘”1234567890абцдеф” са дужином од шест знакова и чува је у брутефорце.ткт.

Користите комбиновани режим са крцкањем

Опција -ц се користи за генерисање комбинација знакова из више скупова.

 crunch 8 8 -c 1@% -o combinations.txt 

Ова команда креира листу речи која комбинује знакове из скупова 1 и @% да би се генерисале све могуће комбинације од осам знакова, чувајући их у цомпоситес.ткт.

  Покретање Линук-а на Андроид телефонима: Методе и апликације

Креирајте листе речи са прилагођеним узорком користећи црунцх

Опција -т вам омогућава да креирате листе речи на основу прилагођеног обрасца.

 crunch 8 8 -t MyPass@@@@ -o unique.txt 

Ова команда генерише листу речи где @@@@ представља променљиве карактере, а МиПасс остаје константан. Листа речи је сачувана у јединственој.ткт.

Добијена листа речи ће садржати речи које се придржавају наведеног обрасца. У овом случају ће укључити речи са МиПасс праћеним четири променљива знака који могу бити било која комбинација карактера из наведеног скупа знакова (у овом случају се користи подразумевани скуп знакова који укључује све алфанумеричке знакове).

Ово може бити посебно корисно у сценаријима у којима су вам потребне листе речи прилагођене одређеном формату или за тестирање лозинки које прате предвидљив образац. Да бисте спречили било кога да лако погађа или грубо намеће ваше лозинке, увек треба да имате на уму неке уобичајене грешке у лозинки док генеришете нову лозинку.

Креирајте листе речи користећи режим речника

Опција -д вам омогућава да користите екстерну датотеку речника као извор за вашу листу речи.

 crunch 6 6 -f /usr/share/dict/words -o dictionary-list.txt 

У овом примеру, команда генерише листу речи са речима дужине шест знакова користећи речничку датотеку као извор и чува је у дицтионари-лист.ткт.

Генеришите речи без понављања знакова користећи црунцх

Да бисте генерисали речи које немају понављајуће знакове (тј. сваки знак у речи је јединствен), можете користити опцију -п са црунцх. Ова опција специфицира да генерисане речи треба да буду јединствене и то ради елиминисањем понављања знакова унутар сваке речи.

  Како бежично пренети Андроид датотеке на Линук радну површину

На пример, да бисте генерисали листу речи од шест знакова без знакова који се понављају, користите:

 crunch 6 6 -p ABCDEF -o non-repeating-words.txt 

Ова команда генерише речи састављене од знакова „А“, „Б“, „Ц,“ „Д“, „Е“ и „Ф“, без знакова који се понављају, и чува листу речи у не-репеатинг-вордс.ткт фајл.

Користите команду Црунцх са другим Линук командама

Постоје стотине команди доступних на Линук-у које можете користити да генеришете веома специфичну листу речи, прилагођену вашим жељама. Само треба да знате шта су и како да их користите!

Можете да користите команду црунцх уз Линук команде као што су греп и сорт за филтрирање и сортирање спискова речи, команду вц за бројање уноса и команду хидра за извођење команде речника.