Како да избришете грану у Гиту локално и даљински

Кључне Такеаваис

  • Брисање грана је важан део типичног Гит тока посла.
  • Можете да избришете локалну грану помоћу команде „гит бранцх -д [branchname]“, али будите опрезни са неспојеним променама.
  • Различити алати као што су ГитХуб Десктоп, ГитКракен, Товер и Битбуцкет имају своје методе за брисање грана, па се упознајте са специфичним процесом за сваки алат.

Гитове гране су толико лагане да их је лако креирати кад год затреба. Али такође је лако завршити са остацима грана које вам више нису потребне. Дакле, шта је укључено у брисање гране?

Зашто избрисати грану?

Прво, ако још увек учите како да структурирате пројекат користећи гит гране, постоји прилично велика шанса да ћете креирати грану, а затим одлучити да то није потребно. Ово је у реду пошто је гранање лагана операција; веома је брз и ефикасно користи простор на диску.

Као резултат тога, многи токови развоја гит-а подстичу гранање, чак и за веома мале или кратке задатке. На пример, уобичајена стратегија је да се направи посебна грана за сваку исправку грешака.

Брисање грана би требало да буде део вашег свакодневног радног тока као и њихово креирање.

  Како да утишате обавештења на иПхоне-у

Репозиторијум узорака са гранама

Примери у наставку односе се на пример спремишта са следећом структуром:

Имајте на уму да репо има две гране: главну и дев. Свака од ових локалних грана је грана за праћење, са одговарајућом узводном граном на удаљеном серверу (порекло).

Лако је изгубити траг о гранама, па се уверите да знате како да наведете гит гране из командне линије или да их видите у жељеном клијенту.

Брисање гране помоћу командне линије

Основна синтакса команде за брисање гране је:

 git branch (-d | -D) [-r] <branchname>... 

Како избрисати локалну грану

Најједноставнији облик команде брише локалну грану, под условом да су све њене промене спојене:

 git branch -d dev 

Када ствари крену како треба, видећете поруку потврде:

Не можете избрисати грану која је тренутно активна; ако покушате да то урадите, добићете поруку попут ове:

Ако избришете локалну грану са неспојеним, непогураним променама, изгубићете те промене. Према томе, гит ће подразумевано одбити да избрише такву грану. У овом примеру, дев има необједињене промене које нису гурнуте у удаљену грану:

Као што порука о грешци каже, можете присилити брисање са -Д заставицом.

Можете да избришете локалну грану за праћење ако је њена одговарајућа удаљена грана ажурна, чак и ако није спојена. Гит ће и даље приказивати упозорење, тако да сте свесни шта се догодило:

Како избрисати удаљену грану

Брисање удаљене гране је сасвим другачије. За брисање ћете користити гит пусх команду заједно са заставицом -д. Након тога наведите име удаљеног (често порекло) и назив гране:

  11 апликација за гледање филмова заједно са пријатељима на даљину

Брисање локалних и удаљених грана помоћу ГитХуб радне површине

За разлику од гит програма из командне линије, ГитХуб-ова десктоп апликација ће вам омогућити да избришете само активну грану. Ову радњу можете извршити преко менија Грана, тако што ћете изабрати опцију Избриши и потврдити је:

ГитХуб Десктоп вам неће дозволити да избришете подразумевану грану — нпр. главну — иако сам гит то подржава. Ако је подразумевана грана она која је тренутно активна, апликација онемогућава радњу менија.

Ако грана такође представља удаљену грану, ГитХуб Десктоп даје опцију да је избрише и са даљинског:

Брисање грана помоћу ГитКракена

ГитКракен приказује локалне и удаљене гране вашег спремишта на левој бочној траци. Морате избрисати сваки засебно.

Пређите курсором преко одговарајућег имена гране и кликните на мени Радње гране који изгледа као три вертикалне тачке. У менију изаберите Избриши <име филијале>:

Видећете поруку потврде која вас обавештава да је ово деструктивна операција. Можете потврдити да желите да наставите помоћу дугмета Избриши:

Одражавајући подразумевано понашање гит програма командне линије, прво морате да се пребаците на грану која није она коју бришете. У супротном, видећете поруку о грешци:

Брисање локалних и удаљених грана помоћу Товер-а

Брисање гране са Торањ је веома слично брисању гране са ГитКракеном. Апликација приказује локалне и удаљене гране на табли са леве стране. Кликните десним тастером миша на било коју грану и изаберите опцију Избриши из контекстног менија:

Једна кључна разлика је у томе што можете да избришете удаљену грану, заједно са њеном локалном граном, током потврде:

  Шта је преусмеравање грешке адресе претраживача: ГРЕШКА – ПРЕВИШЕ ПРЕУСМЕРА?

Брисање гране на ГитХуб-у

ГитХуб делује само као удаљени извор, тако да су тамошње гране подразумевано удаљене. Ако избришете грану користећи ГитХуб веб локацију, мораћете да избришете одговарајућу локалну грану користећи неки од других метода овде.

Као и код апликације ГитХуб Десктоп, ГитХуб веб локација вам неће дозволити да избришете подразумевану грану. Ако покушате, видећете поруку о грешци:

Међутим, брисање било које друге гране је једноставно. Са странице кода складишта, кликните на везу гране, пронађите грану коју желите да избришете, а затим кликните на икону Избриши грану, која изгледа као кантица за отпатке:

Имајте на уму да не постоје провере за необјављене промене, тако да ће ГитХуб једноставно избрисати грану одмах. Међутим, пошто ће увек представљати удаљену грану, ово понашање би требало да има смисла.

Имајте на уму да ћете након брисања видети дугме за враћање гране. Међутим, ово је једноставно корисна функција поништавања, само у случају да случајно кликнете на икону за брисање. Немојте се ослањати на то, јер чим освежите страницу или напустите страницу, изгубићете опцију!

Брисање локалних и удаљених грана на Битбуцкет-у

Битбуцкет, као и ГитХуб, неће вам дозволити да избришете подразумевану грану. Битбуцкет ово назива Главна грана у подешавањима спремишта. Можете да избришете било коју другу грану наведену на картици Гране, преко одговарајућег менија Акције:

Такође можете избрисати више од једне гране одједном ако радите велику операцију чишћења:

Брисање грана је део типичног Гит тока посла

Гит гране могу да закомпликују ваш ток посла, посебно онај са локалним, удаљеним гранама и гранама за праћење. Али за једноставан свакодневни развој, вероватно ћете стално креирати и брисати локалне гране. Ово је кључни аспект типичног гит тока рада на који би требало да се навикнете.

Ако вам је тешко да се сетите тачно како да избришете грану, размислите о постављању алијаса за уклањање грана и једноставно о процесу.