Како да направите пречице за пражњење корпе за отпатке оперативног система Виндовс 10 и 11

Икона Виндовс корпе за отпатке на радној површини је пречица за отварање тог спремишта избрисаних датотека. Међутим, неки корисници можда више воле да имају пречицу за пражњење те корпе уместо да јој приступе. Можете подесити различите типове пречица које вам омогућавају да испразните корпу за отпатке без претходног отварања. Овако можете да подесите Виндовс 11/10 пречице за радну површину, траку задатака, тастатуру и контекст менија за брисање корпе за отпатке.

Како да подесите пречицу на радној површини за пражњење корпе за отпатке

Можете додати пречицу на Виндовс радну површину на основу команде командне линије која празни корпу за отпатке. Ово ће вам омогућити да испразните корпу за отпатке тако што ћете двапут кликнути на пречицу команде на радној површини. Прављење дугмета на радној површини које празни канту је такође неопходно за подешавање траке задатака и пречица на тастатури. Ово су кораци за подешавање пречице на радној површини која чисти корпу за отпатке:

 • Кликните десним тастером миша на празан део радне површине и изаберите Ново.
 • Кликните на Пречица да бисте отворили чаробњак за креирање пречица на радној површини.
 • Копирајте ову празну команду корпе за отпатке тако што ћете изабрати њен текст и притиснути Цтрл + Ц:
   C:\Windows\System32\cmd.exe /c "echo Y|PowerShell.exe -NoProfile -Command Clear-RecycleBin" 

 • Кликните унутар оквира локације ставке и притисните Цтрл + В.
 • Притисните Даље да бисте прешли на други корак за креирање пречице.
 • Унесите Емпти Рецицле Бин у поље Откуцајте име за ову пречицу.
 • Кликните на Заврши да додате пречицу Емпти Рецицле Бин.
 •   Како инсталирати Виндовс 11 на неподржани рачунар: 3 метода

  Сада двапут кликните на пречицу Емпти Рецицле Бин на радној површини. Накратко ће се појавити прозор командне линије за извршење команде. Тада ће ваша корпа за отпатке бити празна.

  Ако желите да тој пречици додате прикладнију икону, кликните десним тастером миша на њену икону и изаберите Својства. Кликните на Промени иконе, унесите %СистемРоот%\Систем32\СХЕЛЛ32.длл у поље Тражи иконе и притисните Ретурн. Затим можете да изаберете икону корпе за отпатке за пречицу.

  Додавање пречице на радној површини за пражњење корпе за отпатке чини подразумевану пречицу за приступ тој корпи мање потребном. Ако не желите да задржите подразумевану пречицу корпе за отпатке на радној површини, онемогућите је преко прозора Подешавања иконе радне површине. Погледајте овај водич за уклањање корпе за отпатке са Виндовс радне површине за додатне детаље.

  Такође можете додати ту командну пречицу у Виндовс стартуп фолдер. Та командна пречица за брисање корпе за отпатке ће се аутоматски извршити сваки пут када се Виндовс покрене када је укључена у фасциклу за покретање.

  Да бисте га додали у фасциклу Стартуп, кликните десним тастером миша на пречицу Емпти Рецицле Бин и изаберите Цопи. Отворите Рун, унесите схелл:Стартуп и кликните на дугме ОК. Затим притисните интервентни тастер Цтрл + В да бисте налепили копирану пречицу у фасциклу за покретање.

  Како да подесите пречицу на траци задатака за пражњење корпе за отпатке

  Да ли бисте више волели пречицу на траци задатака за пражњење корпе за отпатке од оне на радној површини? Ако је тако, кликните десним тастером миша на пречицу на радној површини Испразни корпу за отпатке и изаберите Прикажи још опција (за кориснике оперативног система Виндовс 11) > Закачи на траку задатака. Затим можете једном кликнути на дугме Испразни корпу за отпатке да бисте избрисали све избрисане датотеке.

    11 различитих начина за деинсталирање софтвера у оперативном систему Виндовс 11

  Пречица на радној површини за пражњење корпе за отпатке више неће бити потребна ако са њом креирате пречицу на траци задатака. Можете да избришете пречицу на радној површини Емпти Рецицле Бин тако што ћете је кликнути десним тастером миша и изабрати Избриши (дугме за рушење у контекстуалном менију Виндовс 11).

  Како да подесите интервентни тастер за пражњење корпе за отпатке

  Креирање интервентног тастера вам омогућава да испразните корпу за отпатке у нула кликова. Уместо тога, можете да очистите корпу за отпатке притиском на комбинацију тастера на тастатури. Можете да подесите интервентни тастер за пражњење корпе за отпатке у овим брзим корацима:

 • Додајте пречицу Емпти Рецицле Бин на радну површину према упутствима у првом методу овог водича.
 • Кликните десним тастером миша на пречицу Емпти Рецицле Бин и изаберите Пропертиес.
 • Кликните у оквиру пречице и притисните комбинацију тастера Цтрл + Алт или Цтрл + Схифт да бисте испразнили канту.
 • Изаберите Примени > У реду унутар прозора Својства празне корпе за отпатке.
 • Сада притисните интервентни тастер који сте унели у оквир са кратким тастером да бисте испразнили корпу за отпатке у нула кликова. Запамтите да је интервентни тастер додељен пречици на радној површини која мора да остане нетакнута да би пречица на тастатури радила.

  Подразумевана пречица на радној површини корпе за отпатке већ има опцију контекстног менија Празна корпа за отпатке. Међутим, нећете морати да држите корпу за отпатке на радној површини ако додате опцију за брисање корпе за отпатке у контекстни мени радне површине помоћу бесплатног софтвера Цонтект Мену Тунер. Овако можете подесити нову опцију контекстног менија за брисање корпе за отпатке:

    Виндовс 3.0 је стар 30 година: ево шта га је учинило посебним
 • Отвори ово Интернет страница тјунера контекстног менија.
 • Кликните на Преузми „Тунер контекстног менија“ на дну те странице.
 • Отворите Виндовс алатку за управљање датотекама (Екплорер) да бисте приступили фасцикли која садржи преузету ЗИП архиву Цонтект Мену Тунер.
 • Следите смернице у овом чланку о распаковању ЗИП датотека да бисте издвојили архиву Тјунера контекстног менија.
 • Отворите издвојени директоријум Контекстни мени Тунер.
 • Двапут кликните на датотеку Цонтект Мену Тунер да бисте отворили софтвер.
 • Изаберите Испразни корпу за отпатке на левој бочној траци команди.
 • Затим изаберите Десктоп у десном пољу.
 • Кликните на дугме Додај.
 • Изаберите опцију Додај у изабрану ставку да бисте додали изабрану опцију Испразни корпу за отпатке у контекстни мени.
 • Сада ћете видети опцију Емпти Рецицле Бин у контекстуалном менију радне површине. Да би му приступили, корисници оперативног система Виндовс 11 ће морати да кликну десним тастером миша на било који део радне површине да би изабрали Прикажи још опција. Кликните на опцију Испразни корпу за отпатке у класичном контекстуалном менију да обришете канту.

  Такође можете додати ту пречицу десним кликом у контекстне меније датотеке и фасцикле. Да бисте то урадили, изаберите Фолдер или Све датотеке у Контекст Мену Тунер. Затим изаберите опцију Испразни корпу за отпатке и кликните на Додај > Додај изабраним ставкама.

  Испразните корпу за отпатке помоћу ових практичних пречица

  Креирање пречица, као што је горе описано, пружиће вам директнији начин да испразните корпу за отпатке. Те пречице ће учинити подразумевану пречицу корпе за отпатке на радној површини помало сувишном јер нећете морати да приступате корпи ни приближно толико. Подесите било коју пречицу за пражњење корпе за отпатке која вам се највише свиђа.