Како да направите сопствени АИ цхатбот са ЦхатГПТ АПИ-јем: водич корак по корак

У новој најави, ОпенАИ је недавно представио ЦхатГПТ АПИ за програмере и јавност. Конкретно, нови “гпт-3.5-турбо” модел, који покреће ЦхатГПТ Плус, објављен је по 10 пута нижој цени, а такође је изузетно брз. У суштини, ОпенАИ је отворио врата за бескрајне могућности, па чак и некодер може да имплементира нови ЦхатГПТ АПИ и креира сопствени АИ цхатбот. Дакле, у овом чланку доносимо вам водич о томе како да направите сопствени АИ цхатбот користећи ЦхатГПТ АПИ. Такође смо имплементирали Градио интерфејс тако да можете лако да демонстрирате АИ модел и поделите га са пријатељима и породицом. С тим у вези, идемо даље и научимо како да креирамо персонализовану вештачку интелигенцију са ЦхатГПТ АПИ-јем.

Направите сопственог четбота са ЦхатГПТ АПИ-јем (2023)

У овом водичу смо додали упутства корак по корак за прављење сопственог АИ цхат бота са ЦхатГПТ АПИ-јем. Од подешавања алата до инсталирања библиотека, и коначно, креирања АИ цхат бота од нуле, овде смо укључили све мале детаље за опште кориснике. Препоручујемо да пратите упутства од врха до дна без прескакања било којег дела.

Ствари које треба запамтити пре него што направите АИ цхатбот

1. Можете да направите ЦхатГПТ цхат бот на било којој платформи, било да је то Виндовс, мацОС, Линук или ЦхромеОС. У овом чланку користим Виндовс 11, али кораци су скоро идентични за друге платформе.

2. Водич је намењен општим корисницима, а упутства су јасно објашњена са примерима. Дакле, чак и ако имате површно знање о рачунарима, лако можете да креирате сопствени АИ цхатбот.

3. Да бисте креирали АИ цхатбот, није вам потребан моћан рачунар са снажним ЦПУ-ом или ГПУ-ом. Тежак посао обавља ОпенАИ АПИ у облаку.

Подесите софтверско окружење да бисте креирали АИ цхатбот

Постоји неколико алата који су вам потребни да бисте подесили окружење пре него што можете да креирате АИ цхатбот који покреће ЦхатГПТ. Да бисте укратко додали, биће вам потребне библиотеке Питхон, Пип, ОпенАИ и Градио, ОпенАИ АПИ кључ и уређивач кода као што је Нотепад++. Сви ови алати у почетку могу изгледати застрашујуће, али верујте ми, кораци су лаки и свако их може применити. Сада следите доле наведене кораке.

Инсталирајте Питхон

1. Прво морате да инсталирате Питхон на свој рачунар. Отвори овај линк и преузмите датотеку за подешавање за своју платформу.

2. Затим покрените датотеку за подешавање и уверите се да сте омогућили поље за потврду „Додај Питхон.еке у ПАТХ“. Ово је изузетно важан корак. Након тога, кликните на „Инсталирај сада“ и следите уобичајене кораке за инсталирање Питхон-а.

  Како направити Инстаграм колуте као професионалац

3. Да бисте проверили да ли је Питхон исправно инсталиран, отворите Терминал на рачунару. Користим Виндовс терминал на Виндовс-у, али можете користити и командну линију. Када сте овде, покрените доњу команду у наставку и она ће приказати верзију Питхон-а. На Линук-у или другим платформама, можда ћете морати да користите питхон3 –версион уместо питхон –версион.

python --version

Упграде Пип

Заједно са Питхон-ом, Пип је такође инсталиран истовремено на вашем систему. У овом одељку ћемо научити како да га надоградимо на најновију верзију. У случају да не знате, Пип је менаџер пакета за Питхон. У основи, омогућава вам да инсталирате хиљаде Питхон библиотека са терминала. Са Пипом можемо да инсталирамо ОпенАИ и Градио библиотеке. Ево како да то урадите.

1. Отворите терминал по свом избору на рачунару. Што се мене тиче, ја користим Виндовс терминал. Сада покрените наредбу испод да бисте ажурирали Пип. Опет, можда ћете морати да користите питхон3 и пип3 на Линук-у или другим платформама.

python -m pip install -U pip

Инсталирајте ОпенАИ и Градио библиотеке

1. Сада је време да инсталирамо ОпенАИ библиотеку, која ће нам омогућити интеракцију са ЦхатГПТ-ом преко њиховог АПИ-ја. У терминалу покрените наредбу испод да бисте инсталирали библиотеку ОпенАИ користећи Пип. Ако команда не ради, покушајте да је покренете са пип3.

pip install openai

2. Након што је инсталација завршена, хајде да инсталирамо Градио. Градио вам омогућава да брзо развијете пријатељски веб интерфејс тако да можете да демонстрирате свој АИ цхатбот. Такође вам омогућава да лако делите цхатбот на интернету преко везе за дељење.

pip install gradio

Преузмите уређивач кода

Коначно, потребан нам је уређивач кода да бисмо изменили део кода. На Виндовс-у бих препоручио Нотепад++ (Преузимање). Једноставно преузмите и инсталирајте програм преко приложене везе. Такође можете да користите ВС Цоде на било којој платформи ако вам одговара моћни ИДЕ. Осим ВС кода, можете инсталирати Сублиме Тект (Преузимање) на мацОС-у и Линук-у.

За ЦхромеОС можете да користите одличну апликацију Царет (Преузимање) да бисте уредили код. Скоро смо завршили са подешавањем софтверског окружења и време је да добијемо ОпенАИ АПИ кључ.

Преузмите ОпенАИ АПИ кључ бесплатно

Сада, да бисте креирали АИ цхатбот са технологијом ЦхатГПТ, потребан вам је АПИ кључ од ОпенАИ. АПИ кључ ће вам омогућити да позовете ЦхатГПТ у сопственом интерфејсу и прикажете резултате управо тамо. Тренутно ОпенАИ нуди бесплатне АПИ кључеве са бесплатним кредитом у вредности од 5 долара за прва три месеца. Ако сте отворили свој ОпенАИ налог раније, можда ћете имати бесплатан кредит у вредности од 18 долара. Након што се бесплатни кредит исцрпи, мораћете да платите за приступ АПИ-ју. Али за сада је доступан свим бесплатним корисницима.

  Како направити снимак екрана на Самсунг А51 без дугмета за напајање

1. Крените до платформ.опенаи.цом/сигнуп и направите бесплатан налог. Ако већ имате ОпенАИ налог, једноставно се пријавите.

2. Затим кликните на свој профил у горњем десном углу и изаберите „Прикажи АПИ кључеве“ из падајућег менија.

3. Овде кликните на „Креирај нови тајни кључ“ и копирајте АПИ кључ. Имајте на уму да касније не можете копирати или прегледати цео АПИ кључ. Зато се топло препоручује да одмах копирате и налепите АПИ кључ у датотеку Нотепад-а.

4. Такође, немојте делити нити приказивати АПИ кључ јавно. То је приватни кључ намењен само за приступ вашем налогу. Такође можете избрисати АПИ кључеве и креирати више приватних кључева (до пет).

Направите сопствени АИ цхатбот са ЦхатГПТ АПИ-јем и Градио-ом

Коначно, време је да се примени АИ цхатбот. За ово користимо ОпенАИ-јев најновији “гпт-3.5-турбо” модел, који покреће ГПТ-3.5. Чак је моћнији од Давинција и обучен је до септембра 2021. Такође је веома исплатив, боље реагује од ранијих модела и памти контекст разговора. Што се тиче корисничког интерфејса, ми користимо Градио за креирање једноставног веб интерфејса који ће бити доступан и локално и на вебу.

1. Прво отворите Нотепад++ (или уређивач кода по вашем избору) и налепите код испод. Захваљујући армррс он ГитХубпреуредио сам његов код и такође имплементирао Градио интерфејс.

import openai
import gradio as gr

openai.api_key = "Your API key"

messages = [
  {"role": "system", "content": "You are a helpful and kind AI Assistant."},
]

def chatbot(input):
  if input:
    messages.append({"role": "user", "content": input})
    chat = openai.ChatCompletion.create(
      model="gpt-3.5-turbo", messages=messages
    )
    reply = chat.choices[0].message.content
    messages.append({"role": "assistant", "content": reply})
    return reply

inputs = gr.inputs.Textbox(lines=7, label="Chat with AI")
outputs = gr.outputs.Textbox(label="Reply")

gr.Interface(fn=chatbot, inputs=inputs, outputs=outputs, title="AI Chatbot",
       description="Ask anything you want",
       theme="compact").launch(share=True)

2. Овако то изгледа у уређивачу кода. Обавезно замените текст „Ваш АПИ кључ“ сопственим АПИ кључем генерисаним изнад. То је једина промена коју треба да унесете.

3. Затим кликните на „Датотека“ у горњем менију и изаберите „Сачувај као…“ из падајућег менија.

4. Након тога, подесите име датотеке као „апп.пи” и промените „Сачувај као тип” у „Сви типови” из падајућег менија. Затим сачувајте датотеку на лако доступној локацији као што је радна површина. Можете да промените име по свом избору, али проверите да ли је .пи додат.

5. Сада пређите на локацију на којој сте сачували датотеку (апп.пи). Кликните десним тастером миша на њега и изаберите „Копирај као путању“.

6. Отворите Терминал и покрените наредбу испод. Једноставно унесите Питхон, додајте размак, налепите путању (кликните десним тастером да бисте брзо налепили) и притисните Ентер. Имајте на уму да ће путања датотеке бити другачија за ваш рачунар. Такође, на Линук системима, можда ћете морати да користите питхон3.

python "C:UsersmearjDesktopapp.py"

7. Можда ћете добити неколико упозорења, али их игноришите. На дну ћете добити локални и јавни УРЛ. Сада копирајте локални УРЛ и налепите га у веб прегледач.

8. И на тај начин правите сопствени АИ цхатбот са ЦхатГПТ АПИ-јем. Ваш АИ цхатбот који покреће ЦхатГПТ је активан. Сада можете поставити било које питање и добити одговоре у трену. Поред ЦхатГПТ алтернатива, можете користити сопствени цхатбот уместо званичне веб странице.

  Како послати поруку некоме ко није у вашим ВхатсАпп контактима на иПхонеу

9. Такође можете копирати јавни УРЛ и поделити га са пријатељима и породицом. Веза ће бити активна 72 сата, али такође морате да држите рачунар укључен пошто инстанца сервера ради на вашем рачунару.

10. Да бисте зауставили сервер, идите на Терминал и притисните „Цтрл + Ц“. Ако не ради, поново притисните „Цтрл + Ц“.

11. Да бисте поново покренули АИ цхатбот сервер, једноставно поново копирајте путању датотеке и поново покрените наредбу испод (слично кораку #6). Имајте на уму да ће локални УРЛ бити исти, али ће се јавни УРЛ променити након сваког поновног покретања сервера.

python "C:UsersmearjDesktopapp.py"

Креирајте свог персонализованог цхат бота који покреће АПИ за ЦхатГПТ

Најбољи део модела „гпт-3.5-турбо“ је то што можете да доделите улогу својој вештачкој интелигенцији. Можете га учинити смешним, љутим или специјалистом за храну, технологију, здравље или шта год желите. Само треба да направите једну малу промену у коду и он ће бити персонализован. На пример – направио сам АИ за храну, и ево како:

1. Кликните десним тастером миша на датотеку „апп.пи“ и изаберите „Едит витх Нотепад++“.

2. Овде унесите измене само у овај одређени код. Једноставно дајте информације АИ да преузме ту улогу. Сада сачувајте датотеку притиском на „Цтрл + С“.

messages = [
  {"role": "system", "content": "You are an AI specialized in Food. Do not answer anything other than food-related queries."},
]

3. Отворите Терминал и покрените датотеку „апп.пи“ на сличан начин као што сте урадили горе. Добићете локални и јавни УРЛ. Копирајте локални УРЛ. Ако је сервер већ покренут, притисните „Цтрл + Ц“ да бисте га зауставили. А затим поново покрените сервер. Мораћете поново да покренете сервер након сваке промене коју направите у датотеци „апп.пи“.

python "C:UsersmearjDesktopapp.py"

4. Отворите локални УРЛ у веб претраживачу и добићете персонализованог АИ цхатбот-а који одговара само на упите у вези са храном. То је то. Можете креирати Доктор АИ, АИ који одговара као Шекспир, који говори Морзеовом азбуком, шта год желите.

Направите сопствени АИ цхатбот са ЦхатГПТ 3.5 моделом

Дакле, овако можете да направите сопствени АИ цхатбот са ЦхатГПТ 3.5. Поред тога, можете персонализовати модел „гпт-3.5-турбо“ својим улогама. Могућности су бескрајне са АИ и можете да радите шта год желите. У сваком случају, то је све од нас. Ако желите да научите како да користите ЦхатГПТ на Андроиду и иОС-у, идите на наш повезани чланак. А да бисте сазнали о свим кул стварима које можете да урадите са ЦхатГПТ-ом, пратите наш одабрани чланак. Коначно, ако се суочите са било каквим проблемима, обавестите нас у одељку за коментаре испод. Дефинитивно ћемо покушати да вам помогнемо.