Како да поправите грешку „Хард диск није откривен“ на Виндовс-у

Дакле, палите рачунар као и сваки други дан, али уместо уобичајеног екрана радне површине, добијате поруку о грешци „тврди диск није откривен“ на вашем Виндовс-у. У неким случајевима, иако ваш рачунар можда ради, грешка може природно изазвати много главобоља вашем току посла.

Док грешке на чврстом диску првенствено настају због неког хардверског квара, у неким случајевима иза њих могу бити и други лакши узроци. Срећом, имамо много трикова који могу да функционишу у таквим ситуацијама. Дакле, ускочите одмах и погледајте све начине на које можете да решите проблеме са грешком на чврстом диску у вашем Виндовс-у.

1. Уклоните све ново повезане спољне чврсте дискове

Ако сте недавно повезали нови екстерни чврсти диск на рачунар, то вас може довести до разних проблема. Заиста, грешка откривања чврстог диска на вашем Виндовс-у може бити узрокована само због тога. Иако је прикључивање спољних уређаја на Виндовс друга природа за већину нас, то нас дефинитивно може довести до квара чврстог диска из различитих разлога: проблем некомпатибилности, сукоби драјвера, хардверске грешке и тако даље.

Стога, у оваквим случајевима, препоручујемо да искључите екстерни чврсти диск и поново га укључите касније.

Ако ваш чврсти диск почне да ради чим извучете спољни диск, то значи да је постојао неки проблем са чврстим диском.

  Како сачувати мапу ван мреже у оперативном систему Виндовс 10

2. Проверите везу хардвера

Као и сваки технички систем, хардверске везе на вашем рачунару понекад могу поћи по злу. У случају вашег чврстог диска, лабава жица или неисправан порт могу вам оставити неисправну везу са чврстим диском на рачунару.

Зато предлажемо да проверите све везе са чврстим диском. Детаљно га погледајте и уверите се да све ставите на своје право место.

3. Промените форматирање диск јединице у НТФС

НТФС је најпожељнији систем за форматирање за Виндовс рачунаре из различитих разлога. Дакле, проблеми могу настати из различитих разлога, посебно ако ваш рачунар користи форматирање другачије од НТФС-а.

У овом случају, препоручујемо да форматирате чврсти диск у НТФС и видите да ли се и даље суочавате са грешком „тврди диск није откривен“ на свом Виндовс рачунару.

Такође, желели бисмо да додамо да ваш Виндовс такође може да ради довољно добро на екФат или ФАТ32 систему датотека, иако можда долазе са смањеним или лошијим функцијама. Дакле, ако користите или одлучите да користите један од ових система датотека, не бисте се требали суочити ни са техничким потешкоћама.

4. Ажурирајте свој Виндовс драјвер

Већина чврстих дискова не захтева или долази са одређеним типом софтвера. Оперативни систем их лако може сам препознати.

Међутим, софтверски управљачки програми морају бити инсталирани ако сте подесили одређени тип чврстог диска—као што је чврсти диск САТА контролера.

Стога, ако нешто пође по злу са софтверским драјверима таквих диск јединица, могу се појавити проблематичне грешке у детекцији диск јединица са којима се суочавате. Дакле, у оваквим случајевима вреди покушати поново инсталирати или ажурирати управљачки програм вашег диска на Виндовс-у.

  Како да поправите Виндовс 10 не препознаје Андроид телефон

Слично томе, матичној плочи вашег рачунара такође је потребан драјвер да би радила. Зато га такође проверите док сте већ код тога и видите да ли се и даље суочавате са истом грешком.

5. Проверите грешке на диску на рачунару

Грешке на диску на Виндовс-у се наизглед могу појавити ниоткуда. Могу се појавити из различитих разлога: лоши сектори на чврстим дисковима, оштећење система датотека, проблеми са хардвером свих врста итд.

Дакле, ако се суочите са изненадном грешком на диску, брзо ЦХКДСК скенирање је вредно покушаја да се ствари поново врате на прави пут. Проверите како да покренете ЦХКДСК у оперативном систему Виндовс ако вам је потребна помоћ око овога.

Сада поново покрените рачунар да бисте учврстили промене и видели да ли још увек имате грешку у откривању чврстог диска на вашем Виндовс-у.

Алат за управљање диском, као што његово име неопозиво сугерише, је алатка која може да управља свим стварима у вези са партицијом диска вашег чврстог диска. Од креирања и брисања до подешавања и тако даље — алатка може све.

Такође га можете користити да заувек поправите грешку „тврди диск није откривен“. Ево како:

 • Идите на траку за претрагу менија Старт, укуцајте „покрени“ и изаберите најбоље подударање.
 • У дијалогу Покрени откуцајте „дискмгмт.мсц“ и притисните Ентер.
 • Алат за управљање дисковима ће бити покренут. Као што можете видети у главном менију алатке испод, добићете брз преглед свих чврстих дискова повезаних са вашим рачунаром.

  Ако су ваши чврсти диск(ови) видљиви, можете покушати са неколико ствари да бисте вратили ствари на старо: комплетну алокацију партиције или форматирање постојеће партиције. Погледајмо их обоје.

    Како играти Цхесс Титанс на Виндовс 10

  Додељивање ‘недодељене’ партиције (волумен)

  Већина чврстих дискова дели своју укупну меморију на више, мањих делова који се називају партицијама. Дакле, ако користите више дискова, морате партицији доделити нешто простора на диску за њено нормално функционисање.

  Међутим, ако партицији није додељен простор, сигурно ће се појавити проблеми као што је „тврди диск није откривен“. Дакле, доделите мало простора свом диску и видите да ли то решава ваше проблеме. Ево како:

 • Кликните на диск и кликните десним тастером миша на недодељени регион (имаће црну ознаку уместо плаве коју садржи примарна партиција).
 • Изаберите Нев Симпле Волуме и кликните на Нект да бисте наставили са чаробњаком.
 • Подесите величину алокације или одаберите подразумевану и кликните на Даље.
 • Наставите да пратите упутства на екрану и изаберите Не форматирај ово подешавање јачине звука када га наиђете. Затим кликните на Нект.
 • Кликните на Заврши да бисте завршили подешавање, а затим погледајте да ли још увек имате грешку на чврстом диску.

  Форматирајте додељену партицију

  Гледајте на ово само као на неку врсту нуклеарне опције, јер ћете изгубити све своје претходне податке са изабраног диска. Да бисте започели форматирање, кликните десним тастером миша на партицију и изаберите Формат.

  У новом дијалогу Формат кликните на ОК да бисте започели форматирање.

  Пратите остала упутства на екрану и ваша партиција ће бити обрисана за неколико минута. Ако је грешка у откривању чврстог диска заиста узрокована оштећеном партицијом, она ће нестати до краја форматирања.

  Решавање проблема са откривањем чврстог диска на Виндовс-у

  У већини случајева, један од метода које смо навели изнад ће решити проблеме са откривањем чврстог диска. Само пратите кораке до слова и биће вам добро да идете било где од неколико секунди до минута.

  Међутим, ако вам ниједна од метода није помогла, можда би било најбоље да потражите стручну помоћ. Посетите најближи технички центар или сервис и проверите хард диск или рачунар.