Како да прилагодите зсх промпт у мацОС терминалу

Кључне Такеаваис

 • мацОС вам омогућава да прилагодите зсх промпт у Терминалу како бисте га истакли и одговарали вашим жељама.
 • Креирајте .зсхрц профил да бисте сачували све промене и подешавања која желите у зсх промпту.
 • Измените зсх промпт додавањем жељених вредности за променљиве као што су %н (корисничко име), %м (назив модела за Мац), %В (датум) и %Т (време).

Без обзира да ли желите да зсх промпт користи другу боју, прикаже додатне детаље или усвоји минималан изглед како бисте на најбољи начин искористили простор, мацОС вам то омогућава. Научите како да прилагодите зсх промпт у Терминалу да бисте га истакли без обзира на вашу позадину.

Основе зсх Промпт-а

Када отворите апликацију Терминал на свом Мац-у, она приказује неке корисне информације, попут ваше последње пријаве и командне линије. Овако упит обично изгледа подразумевано:

 Last login: Wed Feb 3 22:00:40 on console
alvin@MacBook-Air ~ %

Зсх промпт приказује низ текста који се састоји од вашег корисничког имена и модела рачунара, као што су МацБоок Аир, МацБоок Про, Мац мини итд. Тилда (~) означава локацију упита у почетном директоријуму.

Ако преко Терминала дођете до другог директоријума у ​​вашем систему датотека, име тренутног директоријума ће бити приказано уместо тилде.

Направите З Схелл профил да бисте сачували сва подешавања

Обично морате да се бавите системским датотекама да бисте променили подразумевани изглед. То је зато што ажурирања мацОС-а ресетују све системске датотеке на подразумеване вредности и изгубићете све промене које направите. Дакле, можете да креирате одређену датотеку подешавања (познату као дотфиле) за ваш зсх профил да бисте ускладиштили све промене и подешавања која желите у зсх промпту.

Нећете пронаћи ову дотфиле подразумевано на мацОС-у, тако да ћете морати да је направите. Препоручује се креирање новог .зсхрц профила да бисте сачували сва подешавања, на пример како зсх промпт изгледа и како се понаша. Ево како да направите зсх профил (дотфиле):

  Како избрисати послату поруку на Снапцхату
 • Отворите апликацију Терминал.
 • Унесите следећу команду и притисните тастер Ретурн:
   touch ~/.zshrc 
 • Команда додира ће креирати датотеку профила .зсхрц само ако већ не постоји. Ако већ постоји, команда неће учинити ништа.

  То ће креирати .зсхрц профил у почетном директоријуму вашег корисничког налога. Можете га видети испод путање /Усер/<усернаме>/ у Финдер-у ако сте омогућили преглед скривених системских датотека на свом Мац-у.

  Након тога, зсх профил ће бити доступан за интерактивне љуске без пријаве сваки пут када покренете Терминал. Међутим, користиће се само за шкољке за пријаву ако друге датотеке специфичне за пријаву као што су .зпрофиле и .злогин нису присутне.

  Прилагођавање зсх одзивника у терминалу

  Типично, подразумевани зсх промпт носи информације као што су корисничко име, име машине и локација која почиње у корисничком кућном директоријуму. Ови детаљи се чувају у системској датотеци зсх шкољке на локацији /етц/зсхрц:

   PS1="%n@%m %1~ %#" 

  У овом низу променљивих:

  • %н је корисничко име вашег налога.
  • %м је назив модела вашег Мац-а.
  • %1~ означава тренутну путању радног директоријума, где ~ уклања локацију директоријума $ХОМЕ.
  • %# значи да ће промпт показати # ако је љуска покренута са роот (администраторским) привилегијама и % ако не ради.

  Да бисте извршили било какву промену у подразумеваном зсх промпту, мораћете да додате релевантне вредности да би промпт изгледао другачије од подразумеваног.

  Ево како да то урадите. Отворите Терминал, откуцајте следећу команду и притисните Ретурн:

   nano ~/.zshrc 

  Ако је датотека профила .зсхрц постојала раније, постоји шанса да неће бити празна. Међутим, ако није постојао када сте покренули горњу наредбу за додир, биће празан. Можете додати нови ред са текстом ПРОМПТ=’…’ или ПС1=’…’ и укључити релевантне вредности у три тачке.

  За једноставну модификацију зсх одзивника, можете да унесете ове вредности у .зсхрц профил:

   PROMPT='%n:~$' 

  Притисните Цтрл + О да бисте потврдили да сте направили те измене у датотеци, а затим притисните Цтрл + Кс да бисте изашли из нано едитора.

    Добар менаџер лозинки који добро ради основе

  Отворите нови прозор терминала притиском на Цмд + Т да бисте потврдили и видели промене које сте управо направили. Ваша нова зсх промпт ће приказати корисничко име вашег Мац-а, кућни директоријум и симбол $ на крају. Можете додати размак у променљивој ПРОМПТ изнад између %н, ~ и $ ако више волите променљиве размакнуте у терминалу.

  Ако желите да имате прилагођено корисничко име, замените %н својим жељеним избором. Ево примера:

   PROMPT='customusername~$' 

  Сада, ако отворите нови прозор терминала, видећете следеће:

  Ако желите да ручно промените било који други параметар, то можете учинити тако што ћете заменити подразумеване променљиве користећи формат у горњој ПС1 променљивој. Можете да укључите или уклоните информације из зсх одзивника према вашим жељама.

  Ако ово звучи превише сложено, користите сајт као што је Зсх Промпт Генератор да вам помогне да прилагодите своју З шкољку.

  Додајте датум и време у зсх промпт

  Осим корисничког имена, можете додати и тренутни датум или време, тако да не морате да скрећете поглед са активног прозора терминала да бисте проверили те информације.

  Покрените Терминал и отворите .зсхрц профил:

   nano ~/.zshrc 

  Да бисте укључили датум у одзивник, можете користити %Д да се датум појави у формату ии-мм-дд или %В да се појави у мм/дд/ии формату. Затим ће се нови упит појавити овако:

   PROMPT='%n:%W:~$' 

  Користили смо двотачку (:) у променљивој ПРОМПТ изнад да бисмо додали визуелно раздвајање, али можете користити размак или било шта друго. На пример, користимо знак веће од (>) да одвојимо време и тренутни директоријум.

  Ако желите да укључите системско време у зсх промпт, додајте %Т за тренутно време у 24-часовном формату, %т за време које ће се појавити у 12-часовном формату или користите %* да прикажете време у 24-часовном формату -часовни формат заједно са секундама.

   PROMPT='%n@%T>~$' 

  Прикажите датум и време десно од вашег зсх одзивника

  Да бисте приказали информације десно од зсх промпта, потребно је да додате променљиву РПРОМПТ у зсхрц датотеку. На пример, да бисте додали датум и време, унесите следеће:

  RPROMPT='%D @ %T'

  Ваш упит ће сада изгледати овако:

  Додајте боју тексту у зсх промпту

  Осим модификације апликације Терминал бојама, можете додати мало боје у текст на свом зсх профилу на Мац-у да бисте добили леп визуелни одмор. Покрените Терминал и отворите .зсхрц профил:

   nano ~/.zshrc 

  З шкољка подржава боју и нијансе сиве за текст упита да допуни позадину. Можете одабрати боју предњег плана (текста) између ових избора: црна, бела, жута, зелена, црвена, плава, цијан и магента. Ево како да их користите:

   PROMPT='%F{cyan}%n%f:~$' 

  Ако желите да изаберете одређену зсх нијансу боје, можете бирати између 256 8-битних боја које терминал подржава. Ево како да користите нумеричке вредности боја:

   PROMPT='%F{51}%n%f:~$' 

  Морате да поставите %Ф и %ф подразумеване променљиве боје предњег плана између релевантног текста који желите да обојите.

    Погледајте своје Инстаграм, Фацебоок и Твиттер феедове на једном месту

  Додавање визуелних ефеката у зсх промпт

  Ако бојење текста одзивника није довољно, можете да истакнете свој зсх промпт како бисте га истакли усред зида са текстом. За почетак, можете подебљати зсх промпт:

   PROMPT='%B%F{51}%n%f%b:~$' 

  Додавање %Б на почетак и стављање %б на крај између релевантног текста ће га учинити подебљаним.

  Слично, можете ставити %С на почетак и %с на крај да бисте истакли текст. Истицање ће имати исту боју коју сте изабрали да се појави између променљивих %С и %с.

   PROMPT='%S%F{51}%n%f%s:~$' 

  Такође можете подвући текст зсх одзивника. За додавање подвлачења у упит, можете укључити променљиву %У на почетку и %у на крају релевантног текста.

   PROMPT='%U%F{51}%n%f%u:~$' 

  Уклоните последње податке за пријаву из зсх одзивника

  Сакривање или онемогућавање горње линије која открива време последњег пријављивања у апликацију Терминал може вашем зсх промпту дати чистији изглед. Можете користити следећу команду да сакријете те информације:

   touch ~/.hushlogin 

  Следећи пут када отворите Терминал, нећете видети ништа изнад зсх одзивника.

  Ресетујте ваше зсх прилагођавање

  Ако вам је потребан нови почетак, то можете учинити тако што ћете поставити променљиву ПРОМПТ или ПС1 на подразумевану вредност:

   PROMPT="%n@%m %1~ %#" 

  Ако сте додали информације десно од зсх одзивника помоћу РПРОМПТ-а, избришите их из .зсхрц.

  Алтернативно, можете безбедно да избришете променљиве ПРОМПТ/ПС1 и РПРОМПТ у датотеци .зсхрц. Не брините, јер се подешавања у датотеци .зсхрц примењују само на тренутни кориснички профил. Ако избришете ова два, користиће се подразумевана подешавања сачувана у системској датотеци З шкољке у /етц/зсхрц.

  Сада када имате све детаље о томе како да прилагодите зсх промпт, мало експериментишите и учините га својим. Можете подебљати, подвући, скратити, па чак и укључити више информација. А ако нисте задовољни променама, увек можете брзо да се вратите на подразумевани изглед.