Како да векторизујете и колоризирате своје Процреате цртеже помоћу Адобе Иллустратор-а

Кључне Такеаваис

  • Процреате не може да креира векторску графику, јер је програм заснован на растеру који користи пикселе, а не математичке једначине.
  • Да бисте претворили Процреате цртеже у векторе, потребно је да користите Адобе Иллустратор и следите процес корак по корак.
  • Користећи Иллустраторову функцију праћења слике и алатку Пенцил, можете да векторизујете своје Процреате цртеже и да их бојите да бисте креирали комплетно векторско дело.

Процреате нуди фантастичне алате за дигиталне уметнике, али да бисте векторизовали своје уметничко дело Процреате, морате да користите спољни извор као што је Адобе Иллустратор. Овде ћемо вам показати како да векторизујете и бојите свој Процреате рад користећи Иллустратор.

Можете ли креирати векторе у програму Процреате?

Кратак одговор је не, не можете изворно креирати векторе у Процреате-у. То је растерски програм који користи пикселе, а не математичке једначине попут векторске графике. Можда већ знате разлике између растерских и векторских слика, тако да ћете разумети зашто Процреате не може да креира векторе.

Иако сам Процреате не нуди векторске четке, Адобе Фресцо је софтвер за таблет који то нуди. Погледајте наше поређење растерских наспрам пикселних и живих четкица у Адобе Фресцо да бисте видели његове различите опције четкица. Можете користити различите врсте четкица за различите намене са Фресцо-ом без потребе за додатним софтвером.

Али ако намеравате да користите Процреате и желите векторске радове, ево како да претворите своје Процреате цртеже у Иллустратор вектор.

Како претворити цртеже у векторе користећи Иллустратор

Ако већ нисте, обавезно преузмите Процреате (12,99 УСД) на вашем иПад-у. Такође ћете морати да добијете Адобе Иллустратор претплату, која варира у цени у зависности од пакета. Можете да користите апликацију за десктоп или таблет, а за нове кориснике постоји 7-дневна бесплатна пробна верзија.

  Како да вратите апликације и игре на свој иПхоне или иПад

Корак 1: Направите свој цртеж на Процреате-у

Користећи Аппле Пенцил, изаберите глатку четкицу из Процреате-ове библиотеке четкица. Четкица не би требало да има непрозирност или текстуру јер ће те пикселе касније бити тешко векторизовати. Монолине четка је одлична опција за чист и једноставан рад са линијама.

Цртање црном бојом ће бити лакше када се пренесе у Адобе Иллустратор ради векторизације. Ако желите да додате боју свом Процреате цртежу, додајте сваку боју као посебан слој у Процреате тако што ћете тапнути на Слојеви > +. Држите црну линију на посебном слоју од свих слојева у боји.

Корак 2: Извезите своје Процреате Цанвас

Мораћете да извезете свој цртеж из Процреате у Адобе Иллустратор. Најбољи начин да то урадите је тако што ћете додирнути Акције (француски кључ) > Дели > Дели слојеве > ПНГ датотеке.

Постоји много употреба за ПНГ датотеке. То су и даље растерске датотеке, али ПНГ омогућава транспарентност, тако да ће ваши Процреате слојеви садржати само уметничко дело без позадине за лаку векторизацију у Иллустратору касније.

Ако користите Аппле рачунар, пошаљите датотеку са Процреате-а на иПад-у на Аппле рачунар преко АирДроп-а. За друге оперативне системе, најбоље је слати датотеке путем е-поште или Блуетоотх-а да бисте им приступили са рачунара.

Корак 3: Превуците датотеку у Иллустратор

Ако сте додали боје свом Процреате цртежу, сваки слој боје ће бити сачуван као сопствена датотека.

Отворите нову датотеку у Адобе Иллустратору. Можете да користите подразумевану величину или да поставите своју артбоард исту као што је било ваше платно Процреате. Одаберите свој простор боја—имајући на уму различите случајеве употребе ЦМИК и РГБ боја—и изаберите Креирај.

Пронађите своју датотеку или датотеке на свом систему и превуците их на свој нови Иллустратор документ. Ово осигурава да се све датотеке отварају на истој монтажној табли, а не одвојено у Иллустратор-у.

Немојте мењати величину датотека јер су оне и даље растерске слике и промена величине ће резултирати губитком квалитета, што може утицати на то како функционише праћење. Ако слике постану превише пикселизиране, праћење ће пратити пикселизацију, а не оригиналну линију.

Можда ће изгледати као да су се сви ваши слојеви спојили, али одабиром стрелице поред слоја 1 на панелу слојева открићете ваше слојеве Прокреирај. Тренутно су скривени један изнад и испод другог, савршено поравнати.

  Како променити локацију ДоорДасх-а

Корак 4: Користите функцију праћења слике

Прво, изаберите који слој желите да векторизујете први и изаберите икону Еие на свим осталим слојевима да бисте их сакрили. Помоћу алата за избор (В), изаберите своју тренутну слику. Затим можете користити функцију праћења слике да векторизујете овај слој.

Изаберите Траце слике у искачућем прозору када је ваша слика изабрана. Затим, за више детаља, отворите праћење слике на панелу Својства тако што ћете изабрати Виндов > Имаге Траце.

Изаберите Пресет и изаберите 3 боје. Пошто је сваки од ваших слојева једна боја, ово унапред подешено нуди најбоље шансе за праћење ограничене боје. Померите клизач Боја надоле на 2 ради боље прецизности.

Означите поље Игнорирај боју да бисте игнорисали белу боју позадине, чинећи је провидном у свом векторском резултату. Отворите Напредна подешавања у Имаге Траце и експериментишите са клизачима за путање, углове и буку за префињеније уметничке радове.

Примените Имаге Траце на све своје слојеве на исти начин. Слојеви боја ће подразумевано бити праћени црном док не изаберете унапред подешену 3 боје.

Корак 5: Проширите своју праћену слику

Иако Имаге Траце пружа транспарентну позадину вашој црној линији, она и даље задржава ивицу избора од оригиналне слике. Проширивање ваше уцртане слике уклониће већу област избора са линије.

Изаберите уцртану слику и идите на Својства > Брзе радње > Прошири. Ово вам оставља векторизовану уметност са провидном позадином.

Плаве путање ће оцртати сав ваш исцртан рад, а ивица избора ће бити исечена уз спољне ивице.

Корак 6: Уредите алатом за оловке

У зависности од детаља вашег оригиналног цртежа, Имаге Траце може променити облике или дебљину линија, или можда желите да додате или уклоните део слике након праћења. Можете да поправите или уредите свој рад на линији користећи алатку Оловка.

Користећи алатку за директну селекцију (А), изаберите део вашег рада на линији. Пребаците се на алатку Оловка (Н), а затим двапут кликните на икону алатке Оловка на траци са алаткама. Означите поље за Попуни нове потезе оловком, а затим изаберите ОК. Ова поставка вам омогућава да додате цртежу.

  Направите видео записе о брендирању који привлаче пажњу уз промоцију

Користећи алатку Оловка, нацртајте из једне тачке сидрења и спојите оловку назад са другом тачком сидрења.

Да бисте уклонили делове свог рада са линијом, поново отворите подешавања алатке Оловка и опозовите избор у пољу за потврду Попуни нове потезе оловком. Затим нацртајте из једне тачке сидрења у свој рад на линији, повезујући се са другом тачком сидрења. Облик који нацртате биће уклоњен са путање.

Користите ову технику да средите линије, додате или уклоните дебљину, или додате или уклоните елементе у свом уметничком делу.

Такође можете да користите алатку за директну селекцију (А) да бисте изабрали појединачне тачке сидрења да бисте их превукли, избрисали или додали криве како бисте променили облик вашег дела линије.

Како да бојите свој вектор у Иллустратору

Требало је да подесите профил боја за свој документ, али ако желите да промените ЦМИК у РГБ, или РГБ у ЦМИК, можете. Идите на Уреди > Уреди боје > Претвори у РГБ или Претвори у ЦМИК.

Да бисте додали боју, вектор треба да се претвори у Ливе Паинт објекат. Изаберите (В) рад на линији, а затим идите на Објекат > Жива боја > Направи. Притисните К или изаберите икону Ливе Паинт Буцкет на траци са алаткама.

Подесите жељену боју у узорку боје позадине, а затим пређите курсором преко простора у који желите да додате боју док унутрашња линија не постане црвена.

Изаберите га помоћу алатке Ливе Паинт Буцкет да бисте додали боју.

Ако простор није затворена петља, нећете моћи да додате боју користећи Ливе Паинт Буцкет. Ипак, постоји начин да то заобиђете: користите алатке Оловка, Четка или Оловка да нацртате линију да бисте затворили празнину. Изаберите линију, а затим подесите Строке и Филл на транспарентан.

Користећи алатку за одабир, кликните и превуците курсор преко цртежа да бисте га изабрали све — укључујући провидну линију — и поново га претворили у објекат Ливе Паинт. Ово можете учинити онолико пута колико вам је потребно.

Да бисте променили боју свог вектора, такође можете користити Адобе Иллустраторов алат за пребојавање вектора који покреће Адобе Фирефли.

Када уредите линијски рад и додате боју колико год желите, ваш векторски цртеж је завршен.

Иако ПНГ датотеке имају провидну позадину, нису добре за чување вектора. Сачувајте га као СВГ да бисте обезбедили транспарентну позадину или је сачувајте као АИ датотеку да бисте је поново уређивали у будућности. Ево како да сачувате различите типове датотека у Иллустратору ако вам је потребна помоћ.

За сличне резултате, такође можете да векторизујете слику у ЦорелДРАВ-у ако немате приступ Адобе Иллустратор-у.