Како да ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама

Осим МС Екцел-а, Гоогле табеле су једна апликација која користи много више од било које друге апликације за складиштење и управљање подацима. Функције које обавља учиниле су управљање подацима тако једноставним задатком са само неколико кликова. Конкретно, функција ВЛООКУП се такође назива функција вертикалног тражења. Попут МС Екцел-а, ВЛООКУП вам овде омогућава да тражите потребне вредности вертикално и извучете податке из других табела или листова. Међутим, у Гоогле табелама, синтакса ВЛООКУП-а вам омогућава да тражите само једну колону одједном. Ако тражите начине да користите ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама, на правом сте месту. У овом чланку ћете научити како да ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама. Осим тога, такође ћете знати више о томе када треба да извршимо ВЛООКУП више критеријума у ​​Гоогле табелама. Почнимо са синтаксом обичне функције ВЛООКУП.

Како да ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама

У овом чланку ћете сазнати шта је синтакса обичне функције ВЛООКУП и како да ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама. Наставите да читате да бисте сазнали више о томе детаљно.

Која је синтакса редовне функције ВЛООКУП?

Синтакса обичне функције ВЛООКУП у Гоогле табелама је:

=VLOOKUP( search_key, range, index, [is_sorted])

Сваки од ових улаза означава,

  • сеарцх_кеи: То је вредност коју тражите у првој колони опсега. То може бити ћелија која садржи вредност или ћелија која се може користити као референца на ћелију која садржи вредност.

  • опсег: То је опсег ћелија који се састоји од ћелија за које функција ВЛООКУП тражи вредности. Морате да идентификујете колону која садржи кључ_ за претрагу као прву колону. Овај опсег такође треба да садржи колону која се састоји од циљне вредности.

  • индекс: индекс је термин који се користи за означавање броја колоне унутар опсега који садржи циљну вредност. Прва колона опсега има индекс 1, друга колона има индекс 2 итд.

  • ис_сортед: То је део синтаксе који означава да ли колону треба сортирати или не. То се може урадити коришћењем Тачно или Нетачно.

Сада када сте разумели синтаксу обичне функције ВЛООКУП, хајде да наставимо да разумемо када треба да вршимо ВЛООКУП више критеријума у ​​Гоогле табелама.

Када треба да извршимо ВЛООКУП више критеријума у ​​Гоогле табелама?

Могу постојати различите ситуације и разлози због којих морате да ВЛООКУПирате више критеријума у ​​Гоогле табелама. Неки од разлога су наведени у наставку:

  • Може се користити у случајевима када треба да тражите различите табеле да бисте пронашли резултате ученика из одређеног предмета, из одељења и у одређеним терминима.
  • Друга ситуација може бити када морате да добијете два критеријума како бисте пронашли вредност. На пример, можда ћете захтевати присуство запосленог који је успео да добије бонус за учинак.
  • Још једна инстанца у којој можете да користите више критеријума ВЛООКУП у Гоогле табелама је када имате више података у једној колони. На пример, свакодневно присуство у организацији састоји се од више детаља заједно као што су присутни, одсутни, на медицинском одсуству итд.

Може се користити у много више ситуација него што смо овде навели. Пређимо на следећи одељак чланка.

Како користити ВЛООКУП са више критеријума у ​​Гоогле табелама?

Можете користити две методе да бисте користили ВЛООКУП са више критеријума. Први метод укључује коришћење помоћне колоне за преузимање потребних вредности. Прочитајте даље да бисте видели како се овај метод одвија да би се ВЛООКУП више критеријума ставио у једну колону.

Напомена: Користићемо податке који укључују резултате из математике и природних наука од 3 термина састављене заједно са списком имена ученика. Помоћу доле наведених метода сортираћемо математичке резултате за сва 3 члана одвојено.

Метод 1: Коришћење помоћне колоне

Коришћење помоћне колоне је једна од метода која се може користити за ВЛООКУП више критеријума у ​​једну колону. Овај метод укључује коришћење додатне колоне која се може назвати помоћном колоном. У овом случају, уметнут ћемо помоћну колону непосредно испред колоне имена. Ово ће омогућити помоћној колони да постане прва колона у опсегу. Користићемо помоћну колону да комбинујемо вредности колона Име и Термин. Пратите доле наведене кораке,

Коришћење помоћне колоне:

1. Отворите Гоогле табела са потребним подацима.

2. Уметните помоћну колону лево у колону Име тако што ћете кликнути десним тастером миша на заглавље колоне исте колоне и кликнути на Уметни колону 1 са леве стране.

3. У прву ћелију помоћне колоне откуцајте формулу =Ц2&”,”&Д2 да бисте комбиновали ћелије.

4. Притисните тастер Ентер да видите резултат комбинације, тј. Јован,1.

5. Превуците угао ћелије да попуните колону истом формулом.

6. Изаберите жељену ћелију у којој желите вредност и примените формулу ВЛООКУП.

7. Унесите сеарцх_кеи који је референтна ћелија Х7 и И6 додавањем амперсанда и сепаратора. Закључајте одговарајућу ћелију и колону притиском на тастер Ф4.

8. Додајте зарез (,) да бисте прешли на следећи опсег синтаксе. Изаберите колоне које садрже вредности за које треба да пронађемо ВЛООКУП вредност.

9. Закључајте вредности притиском на тастер Ф4 и додајте зарез (,) да бисте прешли на следећи индекс аргумената да бисте извршили ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама.

10. У аргумент индекса откуцајте број колоне који вам даје циљну вредност. У овом случају, то је 4. колона. Дакле, унесите 4 у вредност индекса.

11. Додајте зарез (,) да бисте прешли на аргумент ис_сортед. Унесите 0 да бисте добили тачно подударање.

12. Затворите заграду и притисните Цтрл+Ентер да бисте добили потребну вредност.

13. Превуците угао ћелије и примените формулу да бисте довршили табелу.

Овај метод објашњава како да ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама користећи помоћну колону. Сада ћемо видети како да извршимо ВЛООКУП са више критеријума у ​​Гоогле табелама користећи НИЗ ФОРМУЛУ.

Метод 2: Коришћење ФОРМУЛЕ НИЗА

Други метод је ВЛООКУП са више критеријума у ​​Гоогле табелама користећи НИЗ ФОРМУЛУ. Обе методе раде на исти начин, једина разлика је у томе што вам није потребна помоћна колона у овој методи да бисте извршили ВЛООКУП више критеријума у ​​једну колону. Уместо тога, мораћете да изградите вредности помоћне колоне и опсега користећи формулу. Прочитајте доле наведене кораке да бисте схватили процес проналажења вредности помоћу ВЛООКУП-а користећи ФОРМУЛУ НИЗА. Користићемо исти пример који смо користили у горе поменутом методу.

1. Почните тако што ћете у потребну ћелију уписати = ФОРМУЛУ НИЗА.

2. Унесите формулу ВЛООКУП.

3. Изаберите и закључајте референтне ћелије које су Г7 и Х6 притиском на тастер Ф4. Одвојите их помоћу амперсанда и сепаратора.

4. Додајте зарез (,) и започните конструисање опсега отварањем витичасте заграде.

5. Изаберите прву колону која је колона Име и закључајте ћелије притиском на тастер Ф4.

6. Додајте сепаратор (&”,”&) и изаберите колону Термин коју ћемо комбиновати са колоном Име. Закључајте изабране ћелије притиском на тастер Ф4.

7. Додајте зарез (,) и изаберите трећу колону Математика која даје циљну вредност и допуните опсег.

8. Затворите вијугаву заграду и додајте зарез (,) да бисте прешли на следећи аргумент.

9. Унесите вредност индекса колоне која ће вам дати циљну вредност. Овде ћемо укуцати 2 да бисмо добили вредности из колоне Математика.

10. Додајте зарез (,) и откуцајте 0 да бисте добили тачно подударање, а затим затворите заграду да бисте затворили формулу ВЛООКУП.

11. Поново затворите заграду да затворите ФОРМУЛУ НИЗА.

12. Притисните тастер Ентер да бисте добили резултат.

13. Превуците угао ћелије да бисте добили резултат кроз табелу.

Овако добијате потребне вредности када морате да извршите ВЛООКУП са више критеријума у ​​Гоогле табелама користећи формулу низа.

***

Надамо се да је овај водич за ВЛООКУП више критеријума и колона у Гоогле табелама био од помоћи. Своје упите и предлоге тема за будуће чланке можете оставити у одељку за коментаре испод.

  Како опоравити трајно избрисане датотеке из Гоогле фотографија