Како функционише ГНСС?

Пун облик ГНСС-а је Глобални навигациони сателитски систем, који означава сваки сателитски навигациони систем који се користи за одређивање локације која има глобалну покривеност. ГНСС преноси навигационе податке у облику сигнала са више фреквенција, омогућавајући сателиту да одреди геолошку локацију сигнала. Ови сателити се могу похвалити високом прецизношћу и користе се за одређивање тренутне локације одређивањем координата сигнала. Ови сателити шаљу сигнале на локацију и примају навигационе податке назад од извора. Даље, израчунава време потребно да сигнал путује тамо-амо, омогућавајући сателиту да одреди локацију особе која шаље сигнал. Највећа употреба ГНСС-а је ГПС, који свакоме помаже да користи ове сателите и одреди своју локацију, додатно им помаже да путују кроз различите градове и путеве. Неке друге главне употребе ГНСС-а су у истраживању и студијама. Хајде да истражујемо даље и научимо више о томе како ГНСС функционише и научимо занимљиве предности ГНСС-а. Такође, у овом чланку ћете научити шта су ГНСС уређаји и ГНСС ВИФИ.

Како функционише ГНСС?

Наставите да читате даље да бисте пронашли кораке који детаљно објашњавају како ГНСС функционише и шта је ГНСС ВИФИ са корисним илустрацијама за боље разумевање.

Шта су ГНСС уређаји?

ГНСС се односи на глобални навигациони сателитски систем, констелацију сателита који емитују сигнале за одређивање геолошке локације било ког уређаја или особе било где на планети. То ради тако што шаље сигнале више фреквенција на локацију пријемника, где уређај шаље назад ове сигнале, који се затим израчунавају да би се одредила локација пријемника са великом прецизношћу. ГНСС уређаји се широко користе за ГПС како би помогли људима да путују и одреде своју локацију. Такође игра огромну улогу у другим кључним областима као што су авијација, свемирске станице, телекомуникације, спровођење закона и службе за хитне случајеве.

Да ли је ГНСС сензор?

Да. ГНСС се односи на Глобални навигациони сателитски систем, који користи сателите који круже око Земље да би одредио положај сигнала примљених са планете. ГНСС је група сателита који круже око планете и шаљу сигнале које примају сензори присутни у различитим уређајима који користе услуге ГНСС-а. ГНСС сензори су сада укључени у различите уређаје јер пружају услуге откривања локације и помажу у праћењу и бележењу кретања.

  Како направити игру погађања бројева у Питхон-у?

Која су 3 сегмента ГНСС-а?

ГНСС има 3 основна сегмента, који сви служе за посебан случај употребе, јер ови сегменти помажу у правилном и потпуном коришћењу способности ГНСС-а. Ова 3 сегмента су:

 • Свемирски сегмент: Свемирски сегмент је констелација од 24 оперативна сателита који емитују само једносмерне сигнале, који помажу у одређивању позиције и времена.

 • Контролни сегмент: Контролни сегмент је сегмент одговоран за правилно коришћење сателита јер је овај сегмент у директном контакту са бројним мониторима и контролним станицама успостављеним широм света које континуирано проучавају позицију сателита и дају повремену и неопходну команду да се задржи сателити на позицији. Такође води евиденцију о навигационим подацима и помаже у одржавању сателита за његово правилно функционисање.

 • Кориснички сегмент: Трећи сегмент је сегмент корисника, који је одговоран за најшире коришћену услугу ГНСС-а: ГПС који омогућава кориснику да одреди локацију преносом сигнала на сателите.

Како функционише ГНСС?

Да ли сте збуњени како функционише ГНСС? Глобални навигациони сателитски систем (ГНСС) је група сателита који се крећу око Земље по одређеним орбитама и емитују сигнале различитих фреквенција како би прикупили податке о позиционирању и времену.

Рад ГНСС-а заснива се на послатим и примљеним сигналима. Ови сателити шаљу сигнале више фреквенција, јер се показало да коришћење више фреквенција у великој мери повећава тачност и поузданост резултата. Затим, ове сигнале прима ГНСС сензор који се налази унутар уређаја или пријемник, који по пријему ових сигнала шаље назад сигнал ГНСС сателиту у свемир. Ови сигнали се затим израчунавају да би се одредили подаци који се тичу позиционирања и времена пријемника.

Резултати ГНСС-а су експоненцијално порасли током последњих неколико година како су побољшања у технологији и јачини сигнала помогла у бољем израчунавању примљених података.

Која је фреквенција ГНСС?

ГНСС шаље сигнале више фреквенција како би одредио локацију корисника. То се ради зато што се показало да употреба више фреквенција у поређењу са једном експоненцијално повећава тачност и поузданост резултата. ГНСС користи дужине сигнала различитих фреквенција у различите сврхе.

На пример, ГПС фреквенције за:

 • Л1 сигнал је око 1575,42 МХз

 • Л5 сигнал је око 1176,45 МХз

Слично, за ГЛОНАСС систем:

 • Сигнал Л1 је око 1598,0625 до 1609,3125 МХз

 • Л3 ОЦ сигнал је око 1202,025 МХз

Сада знате како функционише ГНСС. Наставите да читате даље да бисте сазнали шта је ГНСС ВИФИ.

Где се ГНСС широко користи?

ГНСС је првобитно био намењен за војну употребу. Али каснији напредак у технологији и економичан пренос сигнала са уређаја на сателите, услуге ГНСС-а су пренете на цео свет и сада су постале саставни део нашег свакодневног живота. Многе личне, истраживачке и јавне активности засноване су на овом систему јер омогућава тачне и поуздане податке о положају и времену. Широко се користи у услугама као што су ГПС, телекомуникације, полиција, геолошка истраживања, рударство и реаговање у ванредним ситуацијама. ГНСС омогућава пренос података у и из најудаљенијих области што увелико помаже у бројним истраживањима.

Фотографија Марио Царусо на Унспласх-у

Ко контролише ГНСС?

ГНСС услуге покрећу и одржавају различите организације широм света, којима управљају владе угледних нација. ИРНСС је индијска организација која поседује локални ГНСС који помаже у правилном мапирању земље; покрива индијску земљу и око 1500 км око индијских граница.

Друге велике организације које управљају ГНСС-ом су Галилео у Европи, амерички НАВСТАР Глобал Поситионинг Систем (ГПС) и кинески БеиДоу навигациони сателитски систем.

Зашто је ГНСС важан?

Као што смо дошли овде, морате бити свесни како ГНСС функционише, али да ли знате његову важност? ГНСС помаже у добијању информација тако што омогућава праћење у реалном времену, мерење времена, навигацију и друге аспекте комуникације између машине, што је основа управљања ИоТ уређајима. Даље, важност ГНСС-а је:

 • Препознавање локације објекта: ГНСС не би био у могућности да пружи никакву функционалност Интернету ствари ако не би могао да лоцира уређаје јер уређај добија везу са три или више видљивих сателита да би одредио своју прецизну локацију помоћу трилатерације.

 • Идентификовање најбоље брзине: Пошто ГНСС системи непрестано емитују сателитске сигнале док круже око планете, уређаји који подржавају ГНСС могу одржавати константан запис о својој брзини.

 • Обезбеђивање прецизности ИоТ перформанси: Трилатерација би била немогућа без снажних атомских сатова који се користе у ГНСС системима.

Фотографија Силвиа Бартизел на Унспласх-у

Које су предности ГНСС-а?

ГНСС је констелација сателита који емитују сигнале за одређивање положаја и времена корисника. Употреба ГНСС-а је у сталном порасту током протеклих година јер се са технолошким напретком показао све кориснијим у различитим областима свакодневне употребе. Предности ГНСС-а могу се навести као:

 • Боља прецизност: ГНСС користи сигнале различитих фреквенција за праћење положаја различитих објеката дајући веома прецизне резултате са најмањом количином одступања. На сигнале ГНСС-а не утичу магнетни таласи или било који други отпор између, што омогућава систему да доследно испоручује тачност.

 • Брзина: ГНСС не само да даје тачне резултате већ и великом брзином јер користи сигнале и високо способно рачунарство за израчунавање резултата. Ово чини ГНСС једним од најефикаснијих и најбржих начина за добијање података. Раније је ово био веома напоран задатак који је процес истраживања и проучавања чинио веома спорим, али уз укључивање ГНСС-а такви задаци захтевају много мање времена.

 • Исплативо: Савремена технологија је учинила коришћење ГНСС система веома исплативим. Како је цео процес аутоматизован, постаје много јефтиније него коришћење било које друге методе за добијање информација о позиционирању и времену у три димензије са веома високом прецизношћу.

Прочитајте овај чланак од почетка да бисте сазнали како ГНСС функционише.

Који је ГНСС данас најпрецизнији?

Тачност ГНСС-а је значајно порасла са напретком технологије током година; многе земље су покренуле свој ГНСС који је показао велику тачност и поузданост.

Европски ГНСС, познат као Галилео, показао се као један од најтачнијих и најпоузданијих система. Други ГНСС под називом ГЛОНАСС је руски сателитски систем који је показао највећу тачност у планинским регионима на већој надморској висини.

Али ипак, Галилео има тенденцију да буде делић поузданији, што га чини најтачнијим ГНСС-ом на нашој планети. Галилео користи 24 сателита у 6 орбиталних равни који шаљу, примају и обрађују сигнале како би пружио резултате са најмањим одступањима од стварног резултата.

Фотографија Кенрицк Баксх на Унспласх-у

Шта је ГНСС ВИФИ?

ГНСС ВИФИ је учинио веома згодним бежичним проналажењем поузданих података. Ове револуционарне антене комбинују ГНСС и двопојасни Ви-Фи у једном издржљивом пакету за интелигентни транспорт, индустријски ИоТ и ДСРЦ апликације. Ово је ГНСС ВИФИ.

***

Надамо се да сте сазнали како функционише ГНСС и шта је ГНСС ВИФИ. Слободно нам се обратите са својим упитима и предлозима путем одељка за коментаре испод. Такође, реците нам шта желите да научите следеће.