Kako instalirati, deinstalirati, resetovati Windows Server rezervnu kopiju

Како инсталирати, деинсталирати и ресетовати Windows Server резервну копију

Увод

Windows Server резервна копија је моћна алатка која омогућава администраторима да креирају и управљају резервним копијама својих сервера. Резервне копије су од суштинског значаја за заштиту података у случају квара хардвера, софтверских грешака или других непредвиђених догађаја. Овај свеобухватни водич ће вас провести кроз процес инсталације, деинсталације и ресетовања Windows Server резервне копије, омогућавајући вам да ефикасно управљате својим стратегијама резервног копирања.

Инсталација Windows Server резервне копије

1. Укључивање функције резервне копије

Отворите Управљач сервером и идите на „Додјељивање улога и функција“. Изаберите „Инсталација заснована на улогама или функцијама“ и кликните на „Следеће“. Одаберите сервер на коме желите да инсталирате резервну копију и кликните на „Следеће“. На екрану „Селекција функција“ пронађите „Резервна копија“ и означите је. Кликните на „Следеће“ и завршите инсталацију пратећи упутства на екрану.

2. Конфигурисање поставки резервне копије

Након инсталације, покрените Резервну копију Windows Server. Кликните на „Локална резервна копија“ и изаберите „Опције“. На картици „Распоред“ конфигуришите распоред за резервне копије. На картици „Очување“ поставите политику очувања резервних копија. На картици „Извори“ изаберите запремине које желите да укључите у резервне копије.

Деинсталација Windows Server резервне копије

1. Деинсталација функције резервне копије

Отворите Управљач сервером и идите на „Додјељивање улога и функција“. Изаберите „Управљање улогама и функцијама“ и кликните на „Следеће“. Одаберите сервер са инсталираном резервном копијом и кликните на „Следеће“. На екрану „Селекција функција“ пронађите „Резервна копија“ и уклоните ознаку са ње. Кликните на „Следеће“ и завршите деинсталацију пратећи упутства на екрану.

2. Бришење података о резервној копији

Након деинсталације, подаци о резервној копији ће и даље бити присутни на серверу. Да бисте их обрисали, отворите командну линију као администратор. Унесите следећу команду:

wbadmin delete catalog

Ресетовање Windows Server резервне копије

1. Поновно иницијализовање каталога резервне копије

Ресетовање резервне копије подразумева поновно иницијализовање њеног каталога. Да бисте то урадили, отворите командну линију као администратор. Унесите следећу команду:

wbadmin delete catalog -restart

2. Конфигурисање нових поставки резервне копије

Након поновне иницијализације каталога, поново конфигуришите поставке резервне копије. Пратите кораке описане у одељку „Конфигурисање поставки резервне копије“ изнад.

Закључак

Ефикасно управљање Windows Server резервном копијом је кључно за заштиту података и одржавање непрекидности пословања. Следећи упутства описана у овом водичу, можете успешно инсталирати, деинсталирати и ресетовати резервну копију, осигуравајући да ваши сервери имају одговарајућу заштиту. Редовно проверавајте и тестирајте своје стратегије резервног копирања да бисте осигурали да оне функционишу исправно и да задовољавају ваше захтеве за опоравак у случају катастрофа.

Често постављана питања (ФАК)

1. Које су различите врсте резервних копија које могу да креирам?
Резервне копије могу бити пуне, инкременталне или диференцијалне. Пуне резервне копије садрже све податке, док инкременталне резервне копије садрже само податке који су се променили од последње пуне резервне копије. Диференцијалне резервне копије садрже податке који су се променили од последње пуне или инкременталне резервне копије.

2. Како могу да управљам својим резервним копијама?
Можете да управљате резервним копијама помоћу конзоле резервне копије Windows Server. Ова конзола вам омогућава да креирате, бришете, враћате и проверавате резервне копије.

3. Шта да радим ако моја резервна копија не успе?
Има неколико узрока зашто резервна копија може да не успе. Проверите да ли ваша дестинаcija за резервну копију има довољно простора, да ли је дестинација исправна и да ли имате одговарајућа дозвола.

4. Како могу да вратим резервну копију?
Да бисте вратили резервну копију, отворите конзолу резервне копије Windows Server. Изаберите резервну копију коју желите да вратите и кликните на дугме „Враћање“. Следите упутства на екрану да бисте завршили процес враћања.

5. Како могу да заштитим своје резервне копије од упада?
Да бисте заштитили своје резервне копије од упада, можете их шифровати. Такође можете да их складиштите на више локација или да користите услугу резервног копирања у облаку.

6. Колико често треба да правим резервне копије?
Фреквенција резервних копија зависи од важности ваших података и захтева вашег пословања. Препоручујемо вам да правите пуну резервну копију недељно и инкременталне или диференцијалне резервне копије дневно.

7. Које су најбоље праксе за управљање резервним копијама?
Најбоље праксе за управљање резервним копијама укључују:
* Правите резервне копије редовно
* Тестирање ваших резервних копија
* Чување резервних копија на више локација
* Заштита ваших резервних копија шифровањем

8. Како могу да више сазнам о Windows Server резервној копији?
Можете да пронађете више информација о Windows Server резервној копији у следећим ресурсима:
* Резервна копија Windows Server – Microsoft Docs
* Управљање резервном копијом Windows Server-а
* Форум подршке за резервну копију Windows Server-а