Како инсталирати Интел или АМД ЦПУ на матичну плочу

Централна процесорска јединица (ЦПУ) је мозак вашег рачунара и главна је компонента у процесу изградње рачунара. Он је одговоран за предају инструкција из програма и ОС-а, извршавање задатака и говори хардверским компонентама шта да раде. Сада сте вероватно спремни да направите свој рачунар и купили сте ЦПУ, матичну плочу, ГПУ и друге компоненте које се налазе у кућишту. Међутим, пре него што инсталирамо било коју компоненту у кућиште, прво морамо да инсталирамо ЦПУ на нашу матичну плочу, процес који се обично дешава напољу. Међутим, процес инсталирања ЦПУ-а је прилично једноставан. Међутим, само морате пазити да не оштетите процесор. На срећу, за вас смо саставили једноставан водич о томе како да инсталирате ЦПУ на матичну плочу.

Инсталирајте ЦПУ на матичну плочу: Водич корак по корак (2023)

Детаљно смо описали процес корак по корак за инсталирање ЦПУ-а на матичну плочу вашег рачунара. У овом водичу такође вам помажемо да правилно поравнате ЦПУ у утичници матичне плоче, корак који је иначе збуњујући ако не знате на шта да пазите, посебно као почетник. Уз то, почнимо са предусловима, а затим пређимо на кораке инсталације.

Ствари које треба запамтити пре инсталирања процесора

Будите опрезни при руковању ЦПУ-ом

Требало би пажљиво руковати ЦПУ-ом док градите рачунар. У овом водичу, кад год од вас затражимо да извршите радњу која укључује подизање процесора, једноставно га прстима чврсто подигните око углова. Морате га ставити у провидну пластичну кутију ЦПУ-а док схватите различите нијансе његове инсталације. Никада не додирујте задњу страну вашег ЦПУ-а (игле). Такође, будите пажљиви са пиновима на матичној плочи и ЦПУ-у (ако је АМД, ЦПУ ће имати игле на задњој страни).

Прикупите све потребне алате

Иако се ово може чинити као очигледан предуслов, не заборавите да организујете свој радни простор са свим разним алатима неопходним за инсталирање ЦПУ-а. Ово укључује приручник за матичну плочу (за правилно поравнавање ЦПУ-а), термалну пасту (која вам је потребна након инсталирања ЦПУ-а) и ЦПУ хладњак да бисте наставили са изградњом рачунара. Такође, осигурајте да ваше радно место буде радно окружење без статичког електрицитета тако што ћете се уземљити. Препоручује се антистатичка наруквица за зглоб како би се избегло електростатичко оштећење. Неће нам требати одвијач за овај водич.

  Поправите Мицрософт продавница која не инсталира апликације

Да ли вам је потребна добра термална паста за израду рачунара? Прочитајте наш водич за купце о најбољим опцијама термалне пасте доступним у 2023. овде.

Проверите компатибилност процесора са матичном плочом

Избор праве матичне плоче је такође важан корак. Модел матичне плоче који користите мора да наведе ваш ЦПУ као компатибилан модел на веб локацији. На пример, на слици испод, веб локација произвођача ће поменути коју генерацију процесора и тип утичнице подржава матична плоча.

Још један важан фактор је ВРМ квалитет матичне плоче. Иако матична плоча ниске класе Х610/А520 може физички да подржи врхунски Ризен 9 или Интел Цоре и9 процесор, то не значи нужно да њен модул регулатора напона може да издржи такву врсту оптерећења. Такође, да кажемо очигледно, требало би да избегавате коришћење врхунског ЦПУ-а са матичном плочом ниже класе.

Како инсталирати ЦПУ на матичну плочу

1. Као што смо поменули горе, будите пажљиви када узимате свој ЦПУ у овом водичу за инсталацију. Почните тако што ћете матичну плочу поставити на кутију, што вам даје чврсту основу за монтирање компоненти на матичну плочу.

2. Након тога, подигните ЦПУ и држите његову пластичну кутију при руци (у случају да треба да је вратите на безбедно место). Лебдите чипом у ваздуху на врху ЦПУ утичнице матичне плоче. Морате пазити на симбол стрелице (Δ), који се налази иу доњем левом углу ЦПУ-а и поред утичнице матичне плоче.

Када поравнате симболе стрелица (као што је приказано у наставку), запамтите да је то коначна оријентација за инсталирање ЦПУ-а на матичну плочу, у следећем кораку. Вратите ЦПУ у пластичну кутију након што сте научили оријентацију и пређите на следећи корак где ћемо отворити подручје утичнице за ЦПУ на матичној плочи.

Напомена: Узмите си времена да схватите како ЦПУ треба да уђе и безбедно га одложите у кутију кад год је то потребно. Такође можете погледати приручник за матичну плочу за визуелни наговјештај о томе како би ЦПУ требао изгледати када је инсталиран.

  Винтаге Атари је невероватан временски терминал у 2020

3. Сада пронађите подручје утичнице за ЦПУ на матичној плочи. Поред ње, наћи ћете држач. Чврсто га притисните и повуците даље од утичнице. Затим, поклопац ЦПУ-а као и држач треба да се отворе и иду до краја. Ако се осећате непријатно, погледајте специфична упутства за матичну плочу о томе како да подигнете држач ЦПУ утичнице.

  • притисните на држач
  • извуците држач из његовог лежишта
  • подигните поклопац ЦПУ утичнице

4. Затим подигните ЦПУ и лагано га спустите на врх утичнице матичне плоче, имајући на уму коначну оријентацију из другог корака. Утичница треба да буде отворена, а држач треба да буде подигнут пре него што извршите овај корак. Са правилном оријентацијом, ЦПУ би једноставно требало да лежи унутар утичнице, са иглама на месту, а стрелице треба да буду поравнате једна са другом.

Напомена: За АМД АМ4 процесоре, пинови су на страни процесора. Како постепено спуштате ЦПУ до утичнице, игле би требало да уђу у утичницу. ЦПУ би сада требало да лежи унутар утичнице, са утичницом матичне плоче и ЦПУ-ом у линији стрелица.

5. Сада вратите поклопац ЦПУ-а тако што ћете га спустити на оно што је било раније. Затим наставите да притискате држач и угурајте га у мали жлеб у који је првобитно почивао. Док спуштате држач, можете чути неке звукове, али све док је оријентација исправна, ништа се неће сломити.

Након инсталирања процесора, поклопац ЦПУ соцкета ће се скинути са матичне плоче. Чувајте га на сигурном, јер ћете морати да га вратите ако ваша матична плоча треба да се сервисира под РМА.

  • притисните и затворите држач
  • увуците у ретенциону руку

6. Па, успешно сте инсталирали свој Интел или АМД ЦПУ на матичну плочу. Сада можете да пређете на следеће кораке да бисте довршили израду рачунара. Следећи, нанесите термалну пасту на ваш ЦПУ, а затим инсталирајте ЦПУ ваздушни или течни хладњак да бисте завршили процес инсталације.

Често постављана питања (ФАК)

Да ли се процес инсталације ЦПУ-а разликује за АМД и Интел?

Процес инсталације за АМД-ове АМ4 процесоре са сокетом (и старије) се посебно разликује од осталих процесора. То је зато што су пинови присутни на самом ЦПУ-у за те генерације. За Интелове верзије, пинови ЦПУ-а су уместо тога присутни на матичној плочи. Са издавањем Ризен 7000 ЦПУ-а на АМ5 сокету, прешли су на ЦПУ у ЛГА стилу као што је Интел.

  Како променити дозволе за камеру и микрофон на веб локацији у Цхроме-у

Шта ако је мој ЦПУ подржан модел на мојој матичној плочи, али не могу да уђем у БИОС?

Прво проверите да ли је проблем у вашем ЦПУ-у. Ако не постоји, а ЦПУ је у ствари компатибилан, потребно вам је само ажурирање БИОС-а. Можете однети своју матичну плочу свом продавцу и замолити га да ажурира БИОС. Ако ово није опција, мораћете да контактирате Интел или АМД за додатне опције. Једини други начин је да сами ажурирате БИОС са старијим ЦПУ-ом. Сазнајте како да уђете у БИОС на Виндовс 11 овде.

Моја матична плоча није компатибилна са мојим ЦПУ-ом. Шта да радим?

Морате заменити матичну плочу или ЦПУ компатибилним деловима док правите рачунар. Уверите се да пре него што наручите делове, они имају прозор за враћање у случају да се појаве проблеми са компатибилношћу.

Могу ли да уклоним свој постојећи ЦПУ и да га заменим? Да ли треба нешто да променим у Виндовс-у?

Да, можете уклонити постојећи ЦПУ и пратити наш водич корак по корак да бисте заменили процесор. Виндовс 10/11 ће се аутоматски прилагодити новим инсталираним компонентама. Можда ћете добити мало кашњење покретања када Виндовс каже „Добијање управљачких програма уређаја“. Такође, ако ваша матична плоча не подржава нови ЦПУ, можда ће вам требати ажурирање БИОС-а.

Да ли треба да инсталирате софтвер за ЦПУ?

Не. Ваш ЦПУ (све док је компатибилан) ће радити са вашом матичном плочом и нормално покретати Виндовс. Матична плоча има основни сет системских драјвера који су већ присутни. Цео процес прилагођавања Виндовс-а новим компонентама, као што је ваш ЦПУ, је аутоматизован.

Инсталирајте или надоградите процесор на својој матичној плочи

То је све што треба да знате о инсталирању ЦПУ-а на матичну плочу. Ако ово радите по први пут, сигурно ћете се осећати нервозно због руковања једном од најскупљих компоненти у верзији вашег рачунара, али нема потребе да наглашавате. Иако морате да будете опрезни, можете лако да инсталирате процесор на матичну плочу помоћу овог водича корак по корак. Ако имате било каквих недоумица у вези са процесом инсталације, јавите нам у коментарима испод. Одмах бисмо вам помогли.