Како инсталирати Питхон пакете у Распберри Пи ОС Боокворм

Кључне Такеаваис

  • Распберри Пи ОС Боокворм захтева инсталацију Питхон пакета у виртуелном окружењу да би се спречили сукоби са системском верзијом Питхон-а.
  • Можете да користите менаџер пакета апт да бисте тражили и инсталирали Питхон пакете, али ако пакет није доступан или вам је потребна новија верзија, мораћете да користите пип алат у виртуелном окружењу.
  • Било какве промене или инсталације направљене у виртуелном окружењу неће утицати на системску верзију Питхон-а.

Имате проблема са инсталирањем Питхон пакета помоћу алатке „пип“ у Распберри Пи ОС Боокворму? Постоје неки додатни кораци које треба да предузмете, укључујући креирање Питхон виртуелног окружења. Ево како да то урадите.

Шта се променило у Распберри Пи ОС Боокворм-у?

Пошто Распберри Пи 5 није компатибилан са ранијим верзијама Распберри Пи ОС-а, мораћете да инсталирате нову верзију „Боокворм“ на њега. Ово је једна од ствари које треба узети у обзир приликом преласка на Распберри Пи 5 са ​​ранијег модела.

У претходним верзијама оперативног система Распберри Пи ОС заснованог на Дебиан-у (Бустер и раније), било је могуће инсталирати Питхон библиотеке директно, широм система, користећи алатку за управљање пакетима пип. Међутим, то више није случај у новом Распберри Пи ОС Боокворм-у.

Као што је Распберри Пи документација објашњава, проблем је био у томе што је коришћење алата специфичног за Питхон, као што је пип, могло да изазове сукобе са менаџером пакета апт ОС.

  Како прећи са СмартТхингс Цлассиц на нову апликацију СмартТхингс

Стога, од Боокворма па надаље, када се користи пип, пакети морају бити инсталирани у заштићено Питхон виртуелно окружење, што осигурава да не могу да ометају системску верзију Питхон-а.

Ако покушате да користите команду пип инсталл [package name] било где другде у систему, добићете грешку која почиње овим текстом:

 error: externally-managed-environment

× This environment is externally managed
╰─> To install Python packages system-wide, try apt install
  python3-xyz, where xyz is the package you are trying to
  install.

Како тражити Питхон пакете са Апт

Прва ствар коју треба проверити је да ли је Питхон пакет који вам је потребан доступан за инсталацију помоћу апт менаџера пакета за читав систем. Можете тражити пакете у званичном спремишту користећи команду апт сеарцх. На пример:

 apt search numpy 

Обратите пажњу на име пакета, у овом случају питхон3-нумпи (за Питхон верзију 3), а затим га инсталирајте помоћу апт (са префиксом судо за потребне привилегије суперкорисника за инсталацију):

 sudo apt install python3-numpy 

Ако Питхон пакет који вам је потребан није доступан помоћу апт менаџера пакета или вам је потребна новија верзија, мораћете да користите пип алат специфичан за Питхон да бисте га инсталирали – у оквиру Питхон виртуелног окружења.

Како направити Питхон виртуелно окружење

Да бисте инсталирали Питхон пакет са пип алатом у Распберри Пи ОС Боокворм-у, прво ћете морати да креирате виртуелно Питхон окружење користећи венв. Наш смо назвали „муо-пројекат“, али можете користити било које име које желите:

 python -m venv muo-project 

Биће потребно мало времена да се заврши, у зависности од модела Распберри Пи који користите. Затим ћете морати да промените директоријум у новостворену фасциклу окружења, која садржи пуну Питхон дистрибуцију, и да је активирате:

 cd muo
source bin/activate

Питхон виртуелно окружење је сада спремно за употребу, а пред системским промптом ће бити његово име — у овом случају, муо-пројецт. Ово показује да више не користите системску верзију Питхон-а, већ ону унутар вашег виртуелног окружења. Дакле, све промене које унесете у њега или модуле које инсталирате неће утицати на системски Питхон.

  Како онемогућити (и омогућити) ЈаваСцрипт у Гоогле Цхроме-у

Имајте на уму да ако поново покренете Распберри Пи, мораћете поново да активирате Питхон окружење да бисте га поново користили.

Ако желите да креирате Питхон виртуелно окружење са копијом свих Питхон модула тренутно инсталираних на нивоу оперативног система, то можете учинити додавањем ознаке –систем-сите-пацкагес у команду. Нпр.: питхон -м венв –системски-сите-пакети муо-пројекат.

Инсталирајте Питхон пакете помоћу Пип-а

Из активног Питхон виртуелног окружења сада можете да инсталирате све пакете који су вам потребни помоћу команде пип. На пример, да бисте инсталирали алатку за тестирање стреса система Стрессберри:

 pip install stressberry 

Затим ће инсталирати модул, заједно са свим зависностима које су му потребне, унутар вашег Питхон виртуелног окружења. Имајте на уму да ће модул бити доступан само у њему, а не у целом систему.

Нема више сукоба Питхон пакета

Док инсталација Питхон пакета у Распберри Пи ОС Боокворм помоћу пип алата захтева додатне кораке, предност је у томе што они тек тада живе у виртуелном окружењу и стога не могу да ометају или разбију систем.