Како ИоТ трансформише малопродајну индустрију

Научите улогу Интернета ствари (ИоТ) у одржавању, преуређењу и расту малопродајне индустрије у различитим производима, географским подручјима и групама купаца.

Малопродајна индустрија се у великој мери ослања на постојеће и нове технологије. Већ видимо да се индустрија доста променила, од локалних апотека и великих продавница до онлајн пијаца.

Сада можете наручити дневне намирнице, прехрамбене артикле и робу широке потрошње на мрежи и добити их код куће. Штавише, продавци е-трговине експериментишу са аутономним возилима и дроновима за испоруку поруџбина.

То је само перспектива купца. Нове технологије такође помажу малопродајној индустрији да управља ланцем снабдевања, складиштима, онлајн наручивањем, сигурним приступима за плаћање и многим другим. Интернет ствари је још једна нова технологија која ће малопродају подићи на виши ниво.

Наставите да читате да бисте сазнали како ИоТ доприноси трансформацији малопродајне индустрије.

Шта је ИоТ?

Интернет ствари (ИоТ) је мрежа паметних уређаја, сензора амбијента и софтвера који нуде удобност у животу код куће или у канцеларији.

Интернет ствари укључује паметне гаџете као што су Гоогле Хоме, Амазон Ецхо, паметна светла, паметни термостати, паметни кућни апарати, итд. Они се повезују на кућни Ви-Фи и разговарају једни са другима како би смањили губитак енергије и ручни људски напор у свакодневним задацима.

И, да, ИоТ долази у квалитету и квантитету за индустријске примене као што су производња, управљање складиштем и малопродајна индустрија. Ово је познато као индустријски интернет ствари (ИИоТ).

Интернет ствари у малопродаји укључује и ИоТ (кућни) и ИИоТ. Додаје вредност малопродајном ланцу од производње до домова потрошача и свега између.

Улога интернета ствари у малопродајној индустрији

Ево како можете да користите ИоТ или ИИоТ у малопродајној индустрији:

  • Паметни ГПС уређаји за праћење, РФИД скенери, сензори покрета и рачунарство у облаку могу помоћи великим малопродајним ланцима и дистрибутивним агенцијама да безбедно преместе производе од тачке А до тачке Б.
  • Интернет ствари може помоћи малопродајним продавницама и веб локацијама за е-трговину да понуде персонализоване промотивне понуде својој циљној публици код куће или у малопродајним продавницама.
  • ИоТ и ИИоТ у малопродаји могу прикупити бројне податке о купцима, запосленима, продавцима и свим заинтересованим странама како би ланац снабдевања малопродаје био сигурнији.

Ово су само неки од основних домета ИоТ-а у малопродајној индустрији. Можете да користите ИоТ на креативне начине у малопродаји или на веб локацији за е-трговину. Идеја је да стекнете предност у односу на конкуренцију тако што ћете понудити несметан пут купца од откривања производа до продаје.

  Како променити позадину ћаскања у Вхатсапп-у

Како ИоТ у малопродаји трансформише индустрију?

Интернет ствари у малопродаји помаже предузећима да разумеју како купци купују у онлајн и офлајн продавницама. Где иде већина купаца? Како гости ресторана наручују? Које су преференције гостију за пријављивање у хотел? На ова важна маркетиншка питања може се лако одговорити коришћењем података из ИоТ аналитике.

Као власник малопродајног предузећа, више не морате да се ослањате на агенције треће стране за извештаје о тржишним трендовима, што се можда не односи на ваше предузеће. Поред корисничког искуства и маркетинга, ИоТ такође може да трансформише целокупну малопродајну позадину, попут управљања особљем, залиха, наручивања, односа са добављачима, залиха и безбедности пословања.

У наставку пронађите неколико примера који објашњавају како ИоТ преобликује како малопродајна предузећа функционишу у дигиталном добу:

#1. ИоТ носиви уређаји

Малопродајни ланци, хотели, ресторани итд., својим лојалним и премиум купцима могу понудити паметне носиве уређаје. Користећи податке прикупљене са таквих носивих уређаја, малопродајна предузећа могу унапред да се припреме за долазак ВИП особа и премиум купаца. Затим, носиви уређаји могу да усмере купце до правих полица са производима како би могли да покупе оно што им је потребно, дигитално провере и уштеде време док купују.

Носиви уређаји такође могу помоћи продавцима да понуде персонализоване бодове лојалности и попусте лојалним и поновним купцима. Дакле, више не морају да приказују сложене промотивне понуде унутар продавнице.

#2. Обавештења о времену чекања у продавници

Различити паметни уређаји у продавници као што су паметне камере, сензори покрета и РФИД скенери ће стално прикупљати податке о радњи у продавници и просечном времену одласка купаца.

Сходно томе, систем ће или приказати процењено време чекања ван продавнице на удаљеном екрану или ће послати персонализована обавештења директно регистрованим потрошачима.

#3. Смернице и промоције за дигиталне производе

Малопродајна предузећа могу лако креирати профил за сваког купца и водити их кроз њихове редовне листе за куповину. Купци више не морају да лутају по целој продавници како би пронашли оно што им треба.

Да би се то десило, малопродајне продавнице могу да користе Блуетоотх уређаје и сензоре ниске потрошње енергије. Користећи такве паметне уређаје, предузећа могу да пренесу упутства у продавници, промотивне понуде итд. на паметне телефоне купаца.

#4. Обавештења о испоруци производа у реалном времену

Продавци е-трговине и физички малопродајни ланци који нуде доставу на кућну адресу почели су да користе различите ИоТ уређаје за слање тачних порука у реалном времену о испоруци производа.

Паметни РФИД скенери шаљу податке о производу софтверу у облаку када артикал напусти складиште. Затим апликација у облаку користи ГПС праћење возила за доставу да би креирала процењено време испоруке. Такође утиче на брзину испоруке, саобраћајне услове, застоје итд.

#5. Избор ланца снабдевања и логистике

Велике малопродајне компаније морају паметно одабрати добављаче логистике и снабдевања како би уштедели на трошковима ланца снабдевања.

Они могу да користе ИоТ уређаје као што су ГПС, РФИД скенери, сензори покрета и паметне камере да тестирају продавце пре него што се пријаве за пружаоца услуга високог квалитета по приступачној цени.

  Даппс, Дефи, НФТс новчаник [2022]

#6. Иновативне дигиталне продавнице

Један од водећих примера иновативних малопродајних објеката заснованих на ИоТ-у су продавнице Амазон Го. У Амазон Го-у, купци могу да покупе оно што им је потребно и да наставе са својим редовним послом. Нема потребе да стојите у реду и плаћате робу коју купују. Амазон апликација аутоматски наплаћује купцима када напусте продавницу.

За тако згодно и аутоматизовано путовање купца, Амазон користи технологије следеће генерације као што су фузија сензора, компјутерски вид, ИоТ уређаји, паметне камере, вештачка интелигенција и машинско учење (МЛ).

Предности интернета ствари у малопродаји

У наставку пронађите предности које уживате тако што ћете своју физичку и онлајн малопродајну продавницу довести у домет ИоТ мреже:

#1. Оснажите особље у продавници

Различити ИоТ уређаји и сензори могу стално пратити купце у продавницама. Ако купци не могу да пронађу оно што им треба, паметне камере и звучници могу разумети проблем и пренети га особљу у продавници.

Запослени у продавници може приступити купцима и упутити их до производа које траже.

#2. Смањују отпад

ИоТ уређаји могу помоћи власницима малопродајних ланаца да ефикасно управљају употребом електричне енергије и гаса. Паметни термостати, фрижидери, системи осветљења, итд., могу аутоматски смањити потрошњу енергије када одређена продавница има мање људи.

#3. Сигурност продавнице

Нискоенергетски Блуетоотх уређаји, ГПС праћење, РФИД скенери итд., ИоТ уређаји засновани на интернету могу помоћи власницима продавница да створе виртуелну баријеру око својих малопродајних објеката. Паметне сигурносне камере могу стално да прате производе на полицама. Комбинујући све ове паметне ИоТ уређаје, малопродајне продавнице могу практично елиминисати ризик од крађе.

#4. Пласман производа

Малопродајне продавнице могу да користе сензоре покрета и паметне камере да идентификују области продавница које добијају највише људи или се сматрају врхунским. Затим, менаџер продавнице може да постави промовисане производе на ове премијум локације како би зарадио боље пласирање производа и провизију од продаје од произвођача.

#5. Управљање и праћење малопродајних објеката

Ако ваша малопродајна радња доживљава велике гужве, постаје изазовно попунити полицу. Поврх свега, ако не знате који производ је на лагеру на полици, то би могло бити неугодно.

Можете добити помоћ од ИоТ уређаја као што су РФИД скенери, паметне камере, софтвер за препознавање објеката, сензори тежине итд., да бисте креирали паметне полице. Чим дође до пораста продаје за неколико производа, позадински тим продавнице или тим за обнављање залиха добија обавештења о обнављању залиха продатих производа.

#6. Омницханнел Екпериенце

Можете креирати робусну ИоТ мрежу унутар продавнице и интегрисати је са својим платформама за е-трговину. Стога, купци који су већ искусили куповину на мрежи у вашим излозима на мрежи могу искусити исту погодност када попуне било коју од ваших физичких продавница. Можете лако да синхронизујете промоције и попусте на мрежи и у продавници.

Недостаци интернета ствари у малопродаји

Као и предности ИоТ-а у малопродајној индустрији, постоје неки изазови и проблеми са којима се морате припремити да се суочите ако кренете путем ИоТ трансформације за своје онлајн или физичке малопродајне продавнице. Ови изазови су наведени у наставку:

#1. Безбедност

Најочигледнији изазов за ИоТ у малопродаји је сајбер безбедност. Ако цела ИоТ архитектура малопродајног пословања није шифрована од краја до краја, онда постоји огроман ризик од упада и напада рансомваре-а.

  Како да повећате свој ИоуТубе канал на 1.000 претплатника

Такође, предузећа морају редовно да ревидирају ИоТ уређаје и софтверске комуникационе мреже како би спречила рупе и дигиталне рањивости.

#2. ИоТ хардвер и софтвер

Постоји само неколико произвођача ИоТ хардвера и софтвера као што су Интел, Гоогле, Цисцо, Босцх, Сиеменс и други. Ово би могло створити тржишни монопол за паметне сензоре, уређаје, скупове чипова, фирмвер и софтвер.

Сходно томе, ови произвођачи ће контролисати тржишне цене и уколико не смање цену на разуман ниво, малим трговцима ће бити тешко да купују ове производе.

#3. Обука запослених

Пошто су ИоТ уређаји и софтвер за контролу прилично нове технологије, власницима малопродајних ланаца било би потребно да уложе време и новац да обуче своју постојећу радну снагу. Малопродајне компаније ће такође морати да ангажују стручњаке за анализу ИоТ података како би извукли увид купаца из своје малопродајне ИоТ мреже.

#4. Ризици безбедности посла

ИоТ је друго име за аутоматизацију. Пошто ће предузећима бити потребно мање људских радника у њиховим малопродајним објектима, доћи ће до повећања незапослености. Владе и компаније морају планирати рехабилитацију радне снаге.

Будућност ИоТ-а у малопродаји

Интернет ствари је сваким даном све јефтинији. Урбани корисници усвајају паметне уређаје брже него што су стручњаци очекивали када је ИоТ био у раним данима развоја. То је видљиво из различитих тренутних тржишних трендова и статистике као што је наведено у наставку:

  • Гранд Виев Ресеарцх процењује да ће ИоТ у малопродаји постати индустрија од приближно 161 милијарду долара до 2028. са прихода од 31,99 милијарди долара у 2020.
  • Сегмент ИоТ хардвера ће остварити максимални приход од ИоТ-а у малопродаји, невероватних 60%, као што се очекује у горњем извештају о малопродајном ИоТ извештају.
  • Софтверски део за ИоТ у малопродајној трансформацији такође ће брзо расти до бруто тржишног прихода од 3,38 милијарди долара до 2029. године, на основу извештаја компаније Макимизе Маркет Ресеарцх.
  • Стручњаци сугеришу да ће потенцијал за остваривање прихода од управљања ИоТ уређајима такође порасти на приближно 15,66 милијарди долара са 1,88 милијарди долара у 2022.

Горе наведене статистике јасно показују велики обим пословања и каријере за ИоТ у малопродаји у будућности. За оне који се баве развојем софтвера, производњом хардвера, управљањем ИоТ уређајима и одржавањем, то је сигурно тржиште за дугорочна улагања и зараду.

Интернет ствари у малопродаји и проширена стварност постаће следећа итерација за трансформацију малопродајне индустрије. У зависности од активности купаца на онлајн и офлајн платформама, малопродајна предузећа могу понудити тачне предлоге производа купцима који цене квалитет и време у односу на цену.

Напомена аутора

Баш као и апликације за куповину на паметним телефонима, бесконтактна плаћања, РФИД скенери и ГПС локализација, ИоТ у малопродаји је још једна технологија у тренду. Сви глобални извештаји сугеришу да ће сектор у будућности видети огромне инвестиције.

Ако сте власник предузећа, потражите могућности ИоТ трансформације како бисте своје пословање учинили релевантним у данашњем дигиталном екосистему. Да ли сте тек дипломирани? Потражите ресурсе за учење ИоТ-а како бисте могли да нађете узбудљиве послове у сектору развоја и одржавања ИоТ-а.

Коначно, ако сте добављач интернета ствари, почните да истражујете нове клијенте у малопродајном сектору како бисте испоручили хардвер и софтвер малопродајним гигантима као што су Валмарт, Тесцо, Цостцо Вхолесале итд.

Сада знате како ИоТ у малопродаји може да промени малопродајну индустрију од набавке сировина, откривања добављача, безбедности продавница и корисничког искуства. Морате да усвојите ИоТ сада да бисте уживали у предностима првог покретача и дефинитивно пре него што ваши конкурентски продавци ступе на сцену.

Затим погледајте платформе и алате отвореног кода за интернет ствари (ИоТ).