Како избећи преваре приликом вожње са Убером

Брзе везе

Кључне Такеаваис

 • Већина Убер путовања је без проблема, а већина возача Убера је добронамерна, али и даље морате да размотрите преваре у апликацији.
 • Уобичајене Убер преваре укључују лажне накнаде за чишћење и надувано време путовања.
 • Можете пријавити преваре Уберу, али разумевање како да их избегнете је много боља тактика.

Узимате Убер? То је један од најпопуларнијих облика превоза у градовима широм света, али није без проблема. Уберови уобичајени проблеми укључују лажне накнаде за чишћење, преувеличано време путовања и још много тога, али можете избећи да постанете жртва ових Убер превара.

Које су најчешће Убер преваре?

Може доћи до неколико превара када се возите Убером, од дужих путовања до погрешних начина плаћања.

1. Ваш Убер возач вас превари лажним накнадама за чишћење

Обично нећете платити накнаду за чишћење када се возите са Убером осим ако не урадите нешто очигледно, као што је испуштање масне хране на седиште. Међутим, у ретким ситуацијама, неки недобронамерни возачи Убера могу вас преварити лажном накнадом за чишћење.

Како је известио Невсвеек2023. године, жена је оптужила свог возача да јој је лажно наплатио 150 долара за чишћење. Након што је открила да је слика коју јој је Убер послао са Гугл слика, враћен јој је новац. Други корисници су се жалили да су постали жртва ове преваре на платформама друштвених медија као што је Реддит.

2. Возачи не завршавају путовање након што вас одвезу

Возачи Убера би требало да заврше ваше путовање након што вас одвезу, али неки возачи су искусили ситуације у којима се то није догодило. Као резултат тога, путовање је коштало много више него што је требало.

Понекад добијање повраћаја новца може бити веома тешко када дође до ове врсте преваре. Дакле, много је боље да се проблем у потпуности избегне.

Да бисте максимално повећали своје искуство вожње са Убером, можда ћете бити заинтересовани да проверите Уберове различите опције вожње. На тај начин можете стићи на одредиште у потпуном комфору.

3. Ваш возач вас превари непотребним повећањем трајања путовања

Ова врста Убер преваре је уско повезана са оном коју смо раније споменули, али главна разлика је у томе што возач намерно иде дужом рутом. Уместо да идете на било који начин који је најефикаснији, ваш возач би вас могао—на пример—провести по граду кроз више непотребних уличица.

Ако треба да промените своју руту, возач Убера би требало да вас прво консултује. Исто важи и за сваку вожњу таксијем (ова превара може утицати на било ког превозника у стилу таксија).

4. Ваш Убер возач тражи од вас да платите у готовини када то нисте изабрали

Готовина је један од многих начина да платите своју вожњу Убером. Међутим, још једна превара на коју треба обратити пажњу је да ваш возач тражи од вас да платите готовином – чак и када сте већ одабрали други метод у апликацији.

Нисте обавезни да плаћате у готовини осим ако не изаберете тај начин плаћања. Слично томе, ваш возач не би требало да покушава да користи тактику као што је агресивност да би вас натерао да платите.

5. Покупи вас другачији Убер возач

Када резервишете Убер вожњу, особа коју видите у апликацији треба да вас покупи. Али у неким случајевима, корисници су искусили проблеме када друга особа вози аутомобил који стиже.

У овим околностима, требало би да одбијете да уђете у аутомобил. То је потенцијална превара и такође вас може довести у непотребну опасност. Морате унапред да верификујете свог возача да бисте остали безбедни, а можете користити и друге методе да побољшате своју безбедност када се возите са Убером.

Како избећи преваре приликом вожње са Убером

Сада када знате за неке од најчешћих превара Убер вожње, хајде да испитамо кораке које можете предузети да бисте их избегли.

1. Проверите рецензије возача пре него што потврдите резервацију

Када резервишете вожњу у Уберу, можете да потврдите да ли вам је пријатно да изаберете возача тако што ћете проверити њихове рецензије. То је једноставан процес.

 • Пошаљите своје Убер путовање.
 • Потражите оцену/профилну слику возача и додирните ово.
 • Прегледајте рецензије и уверите се да сте задовољни изабраним возачем.
 • Ако сте задовољни својим возачем, не морате ништа друго да радите. Ако нисте, можете отказати вожњу.

  2. Користите Уберову функцију верификације путовања

  Убер има алатку која вам омогућава да верификујете своје путовање како бисте били сигурни да ће вас покупити прави возач. Када га активирате, можете да унесете ПИН код да бисте потврдили да улазите у прави аутомобил. Ову функцију можете да активирате у својим подешавањима:

 • Отворите апликацију Убер и идите на Налог > Подешавања.
 • Померите се надоле до Безбедност и изаберите Потврди путовање.
 • Пребаците прекидач поред Користи ПИН за потврду путовања.
 • Ако желите да омогућите ПИН само за ноћне вожње, укључите и опцију Само ноћно време. Након што донесете жељену одлуку, изаберите Готово.
 • Када стигне ваша Убер вожња, проверите код возача да је намењена вама тако што ћете питати: „Да ли је ово за [your name]?”

  Ако будете преварени на Уберу или негде другде, требало би да следите ове кораке након што постанете жртва онлајн преваре.

  3. Изаберите прави начин плаћања

  Да бисте били сигурни да плаћате само оно што треба да платите, морате одабрати прави начин плаћања када се возите са Убером. Можете одабрати како желите да платите сваки пут када потврдите вожњу:

 • Резервишите вожњу са Убером тако што ћете унети одредиште и потврдити своју тренутну локацију.
 • На следећој страници изаберите како желите да платите. Ако треба да додате картицу, то можете учинити тако што ћете изабрати Додај начин плаћања.
 • Наставите кроз упутства на екрану и сачекајте да ваш возач стигне.
 • 4. Пријавите преваре што је пре могуће

  Праћење ових савета требало би драстично да смањи опасност да постанете жртва превара када се возите са Убером. Али у неким случајевима и даље можете бити довољно несрећни да сретнете погрешног возача.

  Ако будете преварени, морате их пријавити што је пре могуће. То ће заштитити друге возаче и осигурати да Убер може учинити нешто у вези са возачем који је прекршио. Ево како да пријавите преваре и друге проблеме:

 • Отворите апликацију Убер и идите на Активност пре него што изаберете вожњу коју желите да пријавите.
 • Померите се надоле да бисте помогли и изаберите Пријави безбедносни проблем пре него што пратите упутства на екрану и пријавите шта се догодило. Добра је идеја да пружите доказе где је то могуће.
 • Иако је већина Убер возача поуздана и скоро никада нећете наићи на проблеме, ипак би требало да знате како да избегнете Убер преваре!