Како избећи превару у метаверзуму

Да ли сте забринути због сајбер злочина у метаверзуму? Хајде да прођемо кроз неколико једноставних корака који ће вам помоћи да разумете и избегнете превару у метаверзуму.

Према саопштењу за штампу које је објавио Гартнер, очекује се да ће 25% људи провести најмање један сат дневно у метаверзуму до 2026.

То су неки занимљиви подаци. Али можда се питате зашто неко проводи време у метаверзуму.

Хајдемо одмах у метаверзум!

Метаверсе је виртуелни простор који повезује људе из целог света. Исто тако, овај простор можете користити за посао, забаву, образовање или друштвену интеракцију.

Метаверзум је у раној фази. Због тога ће бити потребно време и технолошки развој да се корисницима пружи импресивно виртуелно искуство.

На платформама метаверзума можете креирати аватаре да представљате себе. Осим тога, можете купити и продати дигиталну имовину користећи криптовалуте.

У будућности, метаверзум ће играти кључну улогу у различитим индустријама. Биће позитивног утицаја на рад на даљину, забаву, образовање, друштвене медије, игре на срећу, банкарство и здравствену заштиту. Тренутно, већина развоја је у сектору игара.

Мицрософтов план да купи Ацтивисион Близзард, водећу америчку компанију за видео игре, велики је посао везан за метаверзум. Када овај уговор буде одобрен, Мицрософт Гаминг ће постати трећа по величини компанија за игре на срећу.

Мицрософт је такође развио своју метаверсе платформу, Месх, за Мицрософт Теамс током пандемије 2021. Главни циљ иза овог виртуелног простора био је да рад учини забавнијим, интерактивнијим и продуктивнијим.

Мета’с Хоризон Ворлд је још један метаверз који вам омогућава да креирате аватаре и дружите се са пријатељима. Штавише, можете упознати нове људе, присуствовати виртуелним забавама и догађајима, играти игрице и још много тога.

Са ширим усвајањем метаверзума долази и могућност лажних активности. Док прихватате виртуелну технологију, такође је важно избећи да постанете жртва метаверзалне преваре.

Будите у току.

Преглед садржаја

Шта Метаверзум чини подложним превари?

Чланови Интерпола су раније изразили забринутост због сајбер криминала заснованог на метаверзуму. Као резултат тога, Интерпол је објавио свој метаверз, дизајниран за спровођење закона.

Можда сте разумели ниво фактора ризика повезаних са метаверзом. Имајући ово на уму, хајде да погледамо неке главне рањивости у вези са овим виртуелним светом:

#1. Ограничене баријере за улазак

У метаверзуму је лако креирати налоге. На пример, свако може да креира више налога са неколико кликова мишем.

Ево где преваранти проналазе могућности да циљају своје жртве. Метаверсе омогућава корисницима да креирају различите налоге без икаквог процеса верификације.

#2. Мањак пажње

Улазак водећих брендова у метаверзум заинтересовао је људе за овај виртуелни свет. На пример, Блоомберг Интеллигенце очекује да ће тржиште метаверзума достићи 800 милијарди долара до 2024.

Огроман број људи се придружује метаверзуму без одговарајућег упутства или разумевања. Ова ситуација пружа преварантима нове могућности.

#3. Одсуство регулаторних органа

Већина метаверзова користи блоцкцхаин технологију. Као резултат тога, ниједна централна организација или ауторитет не контролише или управља овим виртуелним просторима.

Децентрализована природа блокчејна пружа корисницима разне предности као што су власништво, транспарентност и још много тога. Међутим, преваранти злоупотребљавају одсуство прописа да преваре кориснике.

#4. Доступност корисничких података

Са милионима људи који улазе у виртуелни свет, количина створених и ускладиштених података такође расте. Ови огромни подаци су такође оно чему преваранти желе да приступе.

Број метаверзалних платформи и пројеката се повећава. Са негативне стране, овај брзи развој са мањом безбедношћу доводи у опасност корисничке податке.

Који су ризици од преваре у Метаверзуму?

Рањивости повезане са метаверзом такође стављају кориснике у различите ризике. Хајде да погледамо главне ризике:

#1. Цурење података

Како смо разговарали о доступности огромних корисничких података, могућност цурења података је такође велика. Једном када нападачи добију приступ корисничким подацима, могућности за злоупотребу података су бескрајне.

Крађа идентитета је један од главних проблема повезаних са цурењем података. Овде преваранти користе украдене информације за креирање лажних метаверзалних налога.

Лажни налози се затим користе за вршење других метаверзалних злочина. Осим тога, преваранти праве аватаре користећи слике других корисника како би стекли поверење.

#2. Сајбер крађа

Сајбер крађа у метаверзуму укључује крађу виртуелне имовине корисника. Дигитална средства на које циљају пошиљаоци нежељене поште укључују криптовалуте, виртуелна земљишта или НФТ.

Према ЦНБЦ Инвестигатес, Касха, инвеститор у метаверзу, упао је у замку преваранта. Грешком је унела пхисхинг линк ка Децентраленду и повезала свој МетаМаск новчаник са том локацијом.

  Како нанети термалну пасту на ЦПУ

Неколико минута након повезивања новчаника, Касха је изгубила све своје виртуелне земље. Према њеним речима, није добила никакво упозорење или обавештење у вези са трансакцијом.

Осим Касхе, још једног инвеститора у метаверзуму, Трејси је изгубила своје виртуелне земље од пошиљаоца нежељене поште. Изгубила је виртуелну имовину вредну 20.000 долара.

Ово је неколико примера оних који су погођени преварама у метаверзуму.

#3. Инфлуенцер Фрауд

Превара инфлуенцера је још једна могућа претња метаверзуму. У овом процесу, преваранти хакују налоге друштвених медија високог профила како би промовисали своје преваре.

Лажни постови на друштвеним мрежама са популарних и проверених налога могу потенцијално да заробе онлајн кориснике. Већина таквих постова укључује поклоне и временско ограничење.

Крипто преваранти су хаковали Твиттер налоге славних личности. Они су твитовали са својом адресом крипто новчаника, обећавајући корисницима да ће удвостручити своје биткоине.

Хаковани званични Твитер налози укључују Елона Маска, Џефа Безоса, Била Гејтса и Ворена Бафета. Пре или касније, слични сценарији могу да се одиграју у метаверзним преварама.

#4. Рањиви АР и ВР уређаји

Са ширим усвајањем метаверзума, потражња за АР и ВР уређајима расте. Штавише, ове метаверсе слушалице помажу корисницима да пруже импресивније искуство.

Тржиште АР/ВР слушалица достигло је 14 милиона јединица у 2022. и очекује се да ће достићи 18,8 милиона у 2023. Растућа потражња такође отвара могућност за хаковање уређаја и безбедносне проблеме.

ВР или АР уређаји су способни да прикупљају велике количине личних података. Осим тога, постоји и ризик од откривања биометријских података.

Излагање биометријским подацима као што су скенирање мрежњаче, мапирање лица, отисци гласа и подаци о отисцима прстију представља велику забринутост. Ови подаци се могу злоупотребити за приступ финансијским налозима корисника и налозима друштвених медија.

Добијање приступа АР/ВР уређајима омогућава приступ свим корисничким подацима ускладиштеним на уређајима.

Кораци за спречавање преваре у метаверзуму

Са интензитетом ризика око метаверзума, важно је да се образујете да бисте избегли превару. Хајде да прођемо кроз неколико важних корака:

#1. Урадите своје истраживање

Први корак је истраживање пројекта метаверзума пре него што уђете. Спровођење неколико основних претрага помаже вам да добијете основну идеју о виртуелној платформи.

Кредибилитет пројекта и његових оснивача играју кључну улогу. Избегавајте платформе које воде непоуздани појединци.

Обавезно унесите платформе са сигурним веб локацијама. Такође, осигурајте да имају активну онлајн заједницу и присуство на друштвеним медијима.

#2. Избегавајте финансијске или личне расправе са аватарима

Као што је раније поменуто, преваранти могу креирати више налога и аватара. Зато се уздржите од дељења својих финансијских детаља са њима.

  Како платити бензин без напуштања аутомобила

Осим финансијске расправе, такође не би требало да делите своје личне податке. Чак и познавање ваших основних детаља може угрозити ваш метаверзум налог.

#3. Држите се даље од савета и понуда за улагања

Преваранти циљају кориснике са различитим приступима. Један популаран метод је давање предлога за улагања и трговање.

Поред тога, могли би да се претварају да су финансијски стручњак да би придобили вашу пажњу и поверење.

На пример, преваранти се приближавају својој мети, обећавајући високе награде или поврате. Осим тога, они такође могу показати лажне доказе или рецензије.

#4. Никада не чувајте и не делите банковне информације

Боље је избегавати платформе које траже ваше банковне податке. Такође, избегавајте чување или чување финансијских детаља на метаверзуму.

#5. Омогућите безбедносне функције

Обавезно укључите све безбедносне опције да бисте заштитили свој налог.

Такође, искористите процес верификације ако је доступан. На пример, вишефакторска аутентификација може вам пружити додатну заштиту.

#6. Заштитите свој новчаник

Заједно са банковним рачунима, крипто новчаници су главна мета за преваранте. Никада ни са ким не делите приватне кључеве свог новчаника.

Преваранти су у стању да шаљу лажне захтеве за повезивање новчаника. Игноришите такве непознате захтеве.

Већина метаверсе платформи тражи од вас да се повежете са својим крипто новчаником. Ови новчаници вам омогућавају куповину, продају и трговину дигиталном имовином. У том случају размислите о креирању бесплатног новог новчаника.

#7. Игноришите блиставе промоције на друштвеним мрежама

Платформе друштвених медија пуне су крипто и метаверзалних промоција. За нормалну особу, тешко је утврдити кредибилитет таквих онлајн активности.

Већина кампања заснованих на метаверзима укључује промоцију виртуелних земаља. Стога, као информисани корисник друштвених медија, требало би да користите само аутентичне метаверзалне платформе.

Ако нисте свесни или нисте сигурни у нешто, држање подаље је најбоља опција.

Коначно, будите у току са метаверзумом, крипто и блокчејн технологијом.

Завршне речи

Метаверсе ће променити наше дигиталне животе у наредним годинама. Такође, овај виртуелни простор ће створити значајан позитиван утицај на све главне индустрије.

Поред уласка у метаверзум, такође је важно идентификовати укључене ризике. Када сазнате за ове ризике, предузмите неопходне мере предострожности да не бисте добили нежељену пошту.

Једноставан начин да избегнете превару у метаверзуму је да следите кораке поменуте у овом чланку. На тај начин ћете моћи да се заштитите од великих превара.

Затим можете погледати врхунске метаверзне крипто жетоне.