Како изградити маркетиншку стратегију од уста до уста која повећава свест о бренду

Уз ефикасну маркетиншку стратегију од уста до уста (ВОМ), брендови могу органски доћи до више људи и промовисати своје производе.

Људи свакодневно наилазе на стотине огласа, али када треба да донесу одлуку о куповини, често бирају производ који су им предложили породица и пријатељи.

Према Семрусху, 64% продавача сматра да је то најплодоноснија маркетиншка тактика. Маркетинг од уста до уста може довести до пет пута више продаје од плаћених огласа.

Ово су разлози због којих се све више компанија заинтересује за овај маркетиншки метод. Наставите да читате да бисте сазнали како да развијете убиствену ВОМ стратегију за свој бренд.

Шта је маркетинг од уста до уста?

Маркетинг од уста до уста значи активно утицање на стварање органске дискусије од уста до уста о бренду или производу. Једноставно речено, трговци покушавају да створе нешто о чему вреди причати како би људи били подстакнути да причају о томе.

Пре куповине, људи желе потврду од поузданих извора, обично чланова породице, пријатеља и колега. Ова маркетиншка стратегија има за циљ да покрене експоненцијални ланац препорука који континуирано подстиче промет и продају за бренд.

Маркетинг од уста до уста и природне референце од уста до уста се разликују. У ВОМ маркетингу, референце су обично резултат кампање, промоције или охрабрења компаније.

Неки примери ВОМ маркетинга су људи који другима лично или путем друштвених медија говоре о новим рецептима за употребу кечапа од парадајза или су задивљени јединственим стилом сервирања хране у ресторану.

Такође, овај маркетинг се овде не завршава. Прати га каскада интеракција. Овде је улога компаније да подстакне друге да разговарају – обично тако што им дају разлог.

  Како добити бесплатне ТикТок новчиће

Врсте маркетинга од уста до уста

#1. Публицитет

То је најчешћи и органски тип ВОМ маркетинга. Ова врста маркетинга се фокусира на повећање јавне видљивости бренда и упознавање већег броја људи са услугама које нудите.

#2. Бузз или вирусни маркетинг

Овај ВОМ маркетинг има за циљ да створи буку око производа или промоција. Компаније подстичу разговоре на друштвеним медијима или у личним круговима тако што праве виралну промоцију или кампању.

#3. Блоговање и онлајн маркетинг

Друга врста маркетинга од уста до уста може се обавити путем блогова и видео садржаја. Ови самообјављени садржаји омогућавају разговор на јавним форумима на којима корисници разговарају једни с другима о својим искуствима.

#4. Маркетинг друштвених медија

Пошто маркетинг од уста до уста може доћи до купаца и на мрежи и ван мреже, друштвени медији су популаран канал за промоцију овог маркетинга. Омогућава вам да допрете до циљне публике и интегришете друге типове у ову платформу.

Компаније морају правилно да користе своје друштвене канале како би досегле максималан број људи. Можете да користите различите алатке календара друштвених медија да бисте заказали своје објаве.

#5. Емоционални маркетинг

Емоционални маркетинг користи емоционалне окидаче да утиче на потрошаче. Овај тип маркетинга који се преноси од уста до уста обично се заснива на имиџу и на недавним вестима или догађајима.

#6. Реферални маркетинг

Реферални маркетинг је врста ВОМ маркетинга који нуди подстицаје у замену за промоцију усменом предајом. То је одличан начин да охрабрите постојеће клијенте да поделе своје повратне информације и мишљење са другима.

Важност ВОМ маркетинга

За било коју маркетиншку стратегију, преношење од уста до уста треба да има кључно место. Разлог је једноставан — један задовољан купац може подстаћи групу потенцијалних купаца да купе производ који су препоручили.

Што више можете утицати на њих да дају препоруку, веће су вам шансе да имате већу базу клијената. Значај ВОМ маркетинга је следећи:

Промовишите производе

Можда промовишете своје производе путем различитих онлајн и офлајн канала. Међутим, не могу сви бити тако ефикасни као ВОМ маркетинг.

Укључује стварне људе који говоре о вашим производима и бренду, тако да не изгледа ни као традиционална промоција публици. Ипак, то има бољи утицај на ваше потенцијалне купце.

  Нарвхал за реддит је савршен за вребаче и мрзитеље ГИФ-ова [iOS]

Више продаје и повраћаја улагања

Компаније могу добити више промета или потенцијалних клијената кроз ФОМО маркетиншку стратегију, али да би их претвориле у купце и оствариле већу продају, потребан им је ВОМ маркетинг. Људи се ослањају на добре критике од људи којима верују, због чега вам ова маркетиншка стратегија може помоћи да постигнете циљну продају и приход.

Изградите поверење у бренд

Натерати новог купца да верује вашем бренду није лако. Изградња односа захтева време, а једнократне куповине често нису једина ствар коју компанија тражи. Маркетинг од уста до уста осигурава поузданост ваше компаније новим купцима. Када је поверење на месту, можете одржати везу.

Изградите лојалност купаца

Док је додавање нових купаца вашој бази купаца све теже и скупље, компаније се више фокусирају на лојалне купце. Са групом задовољних купаца који активно промовишу ваше производе, лако можете добити више нових корисника лојалних вашем бренду.

Како изградити говор од уста до уста

Као што је поменуто, ВОМ маркетинг се не препушта случају да неко може ширити добре речи о вашим производима и брендовима. Морате имати дефинисану стратегију за ВОМ маркетинг да бисте натерали људе да причају о вашем бренду. Ево неколико корака за изградњу ВОМ стратегије за вашу компанију:

#1. Подесите праве окидаче

Ваши производи и услуге треба да садрже Кс факторе или покретаче. То су обично незаборавна или изузетна осећања која натерају ваше постојеће клијенте да причају о вашем послу.

Ако управљате рестораном, можете га учинити прилагођеним кућним љубимцима. Тако ће љубитељи кућних љубимаца и власници кућних љубимаца причати о вашем ресторану са истомишљеницима које можете рачунати као своју циљну публику.

#2. Користите визуелне окидаче

Реч о монтажи не би требало увек да буде вербална. Можете доћи до више људи кроз живописна визуелна искуства. Претпоставимо да ваша компанија производи козметику без окрутности или зелену технологију.

У том случају можете замолити своје купце да се фотографишу са својим кућним љубимцима или у природним пејзажима и поделе их на друштвеним мрежама.

#3. Развијте или урадите јединствене ствари

Истицање у гомили је још један начин да се запали ВОМ маркетинг. То можете учинити продајом јединствених производа, савијањем индустријских норми или прилагођавањем нових стилова маркетинга или испоруке. Док продајете еколошки прихватљиве производе, можете користити биоразградиву амбалажу. То ће подстаћи људе да причају о вашем бренду.

  Како поново активирати свој означени налог

#4. Емотивно провоцирајте купце

Емоција је најбољи начин да се заузме место у њиховом срцу и говору! Маркетиншки стручњаци морају да уложе додатне кораке како би људи емоционално везали за производе. За то можете учинити невидљиве људе присутним у вашој реклами.

#5. Промовишите садржај који генеришу корисници (УГЦ)

У овој ери друштвених медија, људи више воле садржај који генерише корисник у односу на брендиране промоције. Као бренд, можете водити клијенте да креирају и деле садржај који ће садржати маркетинг од речи до речи.

Такав садржај вам такође помаже да успоставите друштвени доказ. Такође можете замолити срећне купце да поделе свој садржај са хештегом вашег бренда, а победници ће добити атрактивне награде.

#6. Подстакните купце да дају оцене и рецензије

Рецензије и оцене купаца су кључни део модерног ВОМ маркетинга. Можете да креирате канал за повратне информације за прикупљање сведочења као што су рецензије друштвених медија, е-поруке и анкете. Можете да промовишете похвалне оцене и критике на својој веб страници и друштвеним медијима.

#7. Покрените програм препорука

Други начин да се промовише ВОМ маркетинг је покретање програма препорука. То ће подстаћи срећне купце да промовишу ваш бренд за подстицај. То могу бити купони за попуст, поклон картице, повраћај новца или поклони.

Инспиративни ВОМ маркетиншки примери

#1. Нетфлик

Слика љубазношћу: Нетфлик

Нетфлик је ОТТ платформа која користи друштвене медије за ВОМ маркетинг. Прави мемове из својих веб серија и објављује их. Ово покреће кориснике да поделе своје ставове о тим веб серијама. Ови кориснички генерисани садржаји делују као позитивна рецензија за потенцијалне гледаоце.

#2. Заувек 21

Слика љубазношћу: Форевер21

Форевер21 је бренд одеће који је тражио од купаца да поделе своје фотографије одеће заједно са #Ф21кМЕ. Хиљаде људи је учествовало у овој Инстаграм промоцији, а хештег је бренду дао очекивану промоцију без улагања у инфлуенсерски маркетинг.

#3. Венди’с

Слика љубазношћу: Венди’с

Популарни ресторан брзе хране Венди’с је 2017. године направио популарни ВОМ маркетиншки догађај на Твитеру. Тврдили су да ће клијентима пружити једногодишњу бесплатну услугу пилећих грудова ако се објава ретвитује 18 милиона пута.

Објава је до сада ретвитована више од 3 милиона пута и дала је Венди’с промоцију од уста до уста коју су тражили.

#4. Дропбок

Слика љубазношћу: Дропбок

Да би привукла нове купце, компанија за складиштење у облаку Дропбок понудила је програм препорука за постојеће купце. Према њему, корисник ће добити 500 МБ слободног простора ако може да позове пријатеља и натера га да инсталира Дропбок.

Завршне речи

Маркетинг од уста до уста може природно побољшати промоцију вашег бренда. Постоје различите врсте ВОМ маркетинга које можете изабрати за своје производе.

Овде смо за вас разговарали о неким успешним примерима ВОМ маркетиншке стратегије. Такође, можете га лако креирати за своју компанију користећи горе наведене кораке.

Можда ћете желети да прочитате и о другим маркетиншким стратегијама, као што су герилски маркетинг и маркетинг окидача.