Како комбиновати две колоне у Мицрософт Екцел-у

Ако користите Екцел и имате податке подељене у више колона које желите да комбинујете, не морате то да радите ручно. Уместо тога, можете користити брзу и једноставну формулу за комбиновање колона.

Показаћемо вам како да комбинујете две или више колона у Екцел-у помоћу симбола амперсанда или функције ЦОНЦАТ. Такође ћемо понудити неколико савета како да форматирате податке тако да изгледају тачно онако како желите.

Како комбиновати колоне у Екцелу

Постоје две методе за комбиновање колона у Екцел-у: симбол амперсанда и конкатенирана формула. У многим случајевима, коришћење методе амперсанда је брже и лакше од формуле за спајање. Уз то, користите оно што вам највише одговара.

1. Како комбиновати Екцел колоне са симболом амперсанда

 • Кликните на ћелију у коју желите да иду комбиновани подаци.
 • Типе =
 • Кликните на прву ћелију коју желите да комбинујете.
 • Тип &
 • Кликните на другу ћелију коју желите да комбинујете.
 • Притисните тастер Ентер.
 • На пример, ако желите да комбинујете ћелије А2 и Б2, формула би била: =А2&Б2

  2. Како комбиновати Екцел колоне са функцијом ЦОНЦАТ

 • Кликните на ћелију у коју желите да иду комбиновани подаци.
 • Откуцајте =ЦОНЦАТ(
 • Кликните на прву ћелију коју желите да комбинујете.
 • Тип ,
 • Кликните на другу ћелију коју желите да комбинујете.
 • Тип )
 • Притисните тастер Ентер.
 •   Како сазнати цену Скипе позива

  На пример, ако желите да комбинујете ћелију А2 и Б2, формула би била: =ЦОНЦАТ(А2,Б2)

  Ова формула је раније била ЦОНЦАТЕНАТЕ, а не ЦОНЦАТ. Коришћење првог функционише за комбиновање две колоне у Екцел-у, али је депрецијативно, тако да би требало да користите други да бисте обезбедили компатибилност са тренутним и будућим верзијама Екцел-а.

  Како комбиновати више од две Екцел ћелије

  Можете комбиновати онолико ћелија колико желите користећи било који метод. Једноставно поновите форматирање на следећи начин:

  • =А2&Б2&Ц2&Д2 … итд.
  • =ЦОНЦАТ(А2,Б2,Ц2,Д2) … итд.

  Како комбиновати целу Екцел колону

  Када поставите формулу у једну ћелију, можете је користити за аутоматско попуњавање остатка колоне. Не морате ручно да уносите име сваке ћелије коју желите да комбинујете.

  Да бисте то урадили, двапут кликните на доњи десни угао попуњене ћелије. Алтернативно, кликните левим тастером миша и превуците доњи десни угао попуњене ћелије низ колону. То је трик за аутоматско попуњавање програма Екцел за бржу прављење табела.

  Савети о томе како форматирати комбиноване колоне у Екцел-у

  Ваше комбиноване Екцел колоне могу да садрже текст, бројеве, датуме и још много тога. Као такво, није увек прикладно оставити ћелије комбиноване без њиховог форматирања.

  Да бисмо вам помогли, ево разних савета о томе како форматирати комбиноване ћелије. У нашим примерима ћемо се позвати на метод амперсанда, али логика је иста за ЦОНЦАТ формулу.

  1. Како ставити размак између комбинованих ћелија

  Ако сте имали колону „Име“ и колону „Презиме“, желели бисте размак између две ћелије.

  Да бисте то урадили, формула би била: =А2&” “&Б2

  Ова формула каже да треба додати садржај А2, затим додати размак, а затим додати садржај Б2.

  То не мора да буде простор. Између знакова говора можете ставити шта год желите, на пример зарез, цртицу или било који други симбол или текст.

    Веб Сцрапинг користећи Питхон: Водич корак по корак

  2. Како додати додатни текст у комбиноване ћелије

  Комбиноване ћелије не морају само да садрже свој оригинални текст. Можете додати све додатне информације које желите.

  Рецимо да ћелија А2 садржи нечије име (нпр. Марџ Симпсон), а ћелија Б2 њихове године (нпр. 36). Ово можемо уградити у реченицу која гласи „Лик Марџ Симпсон има 36 година“.

  Да бисте то урадили, формула би била: =”Знак „&А2&” је „&Б2&” година стар”

  Додатни текст је умотан у говорне ознаке и праћен знаком &. Не морате да користите говорне ознаке када упућујете на ћелију. Не заборавите да наведете где треба да иду простори; па „Лик“ са размаком на крају.

  3. Како правилно приказати бројеве у комбинованим ћелијама

  Ако ваше оригиналне ћелије садрже форматиране бројеве као што су датуми или валута, приметићете да комбинована ћелија уклања форматирање.

  Ово можете решити помоћу функције ТЕКСТ, коју можете користити да дефинишете потребан формат.

  Рецимо да ћелија А2 садржи нечије име (нпр. Марџ Симпсон), а ћелија Б2 садржи њихов датум рођења (нпр. 01.02.1980).

  Да бисте их комбиновали, можда ћете помислити да користите ову формулу: =А2&” је рођен на „&Б2

  Међутим, то ће резултирати: Марџ Симпсон је рођена 29252. То је зато што Екцел конвертује исправно форматиран датум рођења у обичан број.

  Применом функције ТЕКСТ, можете рећи Екцел-у како желите да се спојена ћелија форматира. Тако: =А2&” је рођен на „&ТЕКСТ(Б2,”дд/мм/гггг”)

  То је мало компликованије од претходних примера, па хајде да анализирамо Екцел формулу корак по корак:

  • =А2 – споји ћелију А2.
  • &” рођен је ” – додајте текст „рођен је” са размаком са обе стране.
  • &ТЕКСТ – додајте нешто помоћу функције текста.
  • (Б2,”дд/мм/гггг”) – спојите ћелију Б2 и примените формат дд/мм/гггг на садржај тог поља.
    12 Нотион контролне табле шаблона за беспрекорно управљање задацима

  Можете променити формат за шта год број захтева. На пример, $#,##0.00 би приказало валуту са сепаратором хиљаду и две децимале, # ?/? претворио би децималу у разломак, Х:ММ АМ/ПМ би показао време и тако даље.

  Више примера и информација можете пронаћи на Страница подршке за функцију Мицрософт Оффице ТЕКСТ.

  Како уклонити формулу из комбинованих колона

  Ако кликнете на ћелију унутар комбиноване колоне, приметићете да она и даље садржи формулу (нпр. =А2&” “&Б2) уместо обичан текст (нпр. Марџ Симпсон).

  Ово није лоша ствар. То значи да кад год се оригиналне ћелије (нпр. А2 и Б2) ажурирају, комбинована ћелија ће се аутоматски ажурирати како би одражавала те промене.

  Међутим, то значи да ако избришете оригиналне ћелије или колоне онда ће то прекинути ваше комбиноване ћелије. Као такву, можда бисте желели да уклоните формулу из комбиноване колоне и учините је чистим текстом.

  Да бисте то урадили, кликните десним тастером миша на заглавље комбиноване колоне да бисте је истакли, а затим кликните на Копирај.

  Затим поново кликните десним тастером миша на заглавље комбиноване колоне – овог пута, испод Опције лепљења, изаберите Вредности. Сада је формула нестала, остављајући вам ћелије са чистим текстом које можете директно уређивати.

  Како спојити колоне у Екцелу

  Уместо да комбинујете колоне у Екцел-у, можете их и спојити. Ово ће претворити више хоризонталних ћелија у једну ћелију. Спајањем ћелија задржавају се само вредности из горње леве ћелије, а остале се одбацују.

  Да бисте то урадили, изаберите ћелије или колоне које желите да спојите. На траци, на картици Почетна, кликните на дугме Обједини и центрирај (или користите стрелицу падајућег менија поред њега за више опција).

  За више информација о томе, прочитајте наш чланак о томе како спојити и поништити спајање ћелија у Екцелу. Такође можете спојити целе Екцел листове и датотеке заједно.

  Уштедите време када користите Екцел

  Сада знате како да комбинујете колоне у Екцелу. Можете себи уштедети много времена — не морате да их комбинујете ручно. То је само један од многих начина на које можете да користите формуле да бисте убрзали уобичајене задатке у Екцел-у.