Како користити Андроид телефон као веб камеру са или без УСБ-а

Многи људи тренутно раде од куће због пандемије. Наравно, то значи да ће људи морати да користе веб камере да би били виртуелно присутни на састанцима и догађајима.

Цене веб камера расту због веће потражње, тако да можда неће бити изводљиво да отворите новчаник за нову веб камеру. Штавише, ако само повремено треба да користите веб камеру, куповина наменске веб камере може бити губитак новца.

Без обзира на ваше резоновање, ако нисте спремни да дате новац за веб камеру, увек можете да користите свој Андроид телефон као веб камеру за рачунар. Тако је, уз помоћ апликације можете бесплатно претворити свој телефон у веб камеру.

Ово можете да урадите бежично и помоћу УСБ кабла, а сваки метод има своје предности и недостатке. У овом посту ћу показати оба ова начина да користите свој Андроид телефон као веб камеру за рачунар.

Користите Андроид телефон као веб камеру на рачунару бежично.

Ако су ваш рачунар и телефон на истој мрежи, можете да користите Андроид апликацију да повежете оба уређаја и користите камеру телефона као веб камеру. Апликација ће регистровати ваш Андроид телефон као веб камеру за рачунар, тако да ће све апликације које проверавају доступност веб камере на вашем рачунару уместо ње користити камеру вашег Андроид телефона.

Пре него што вам кажем како да га подесите, добро је знати добре и лоше стране бежичне везе:

Предности:

 • То је бежична веза, тако да имате потпуну контролу над начином на који померате и позиционирате камеру телефона. Можете га чак однети у другу собу.
 • Лакше је подесити јер нису потребне посебне дозволе.
  11 најбољих апликација за учење гитаре за Андроид и иОС

Против:

 • Латенција ће бити неизбежна због ограничења начина на који бежична веза функционише.
 • Јачина бежичних сигнала (сигнализира уређај, а не интернет) може утицати на квалитет видео записа, што доводи до већег кашњења и прескакања кадрова.

Сада када знате добре и лоше стране, хајде да видимо како да користите Андроид телефон као веб камеру за рачунар. Постоји много Андроид апликација које то могу остварити, али ја ћу их користити ДроидЦам јер је то најугледнија апликација за ову сврху и једноставна је за коришћење.

Савет: Ако нисте у близини ВиФи везе, такође можете да користите функцију приступне тачке на телефону да бисте креирали бежичну везу. Само повежите рачунар са приступном тачком телефона и пратите горња упутства (мобилни подаци нису потребни).

Коришћење ДроидЦам-а за бежично подешавање

Морате да подесите ДроидЦам и на рачунару и на Андроид телефону. Преузмите апликацију на свој телефон и преузмите ПЦ клијент са веб сајт програмера.

Покрените апликације и на рачунару и на телефону, а затим пратите упутства у наставку.

 • Уверите се да су и рачунар и телефон повезани на исту мрежу.
 • У апликацији за телефон видећете вредности ИП уређаја и ДроидЦам порта. Држите ове детаље испред себе.
 • Сада на ПЦ клијенту изаберите Повежи се преко ВиФи-а и унесите вредности ИП уређаја и ДроидЦам порта које видите у апликацији за телефон.

Након тога, само притисните дугме Старт и видео са вашег телефона ће почети да се приказује у ДроидЦам интерфејсу. Ако желите да користите веб камеру са било којом апликацијом/услугом, једноставно изаберите ДроидЦам као своју веб камеру у њеном интерфејсу.

  7 најбољих апликација за праћење циклуса спавања за Андроид и иПхоне

ПЦ клијент мора да остане отворен да би наставио да користи телефон као веб камеру. Међутим, можете затворити апликацију за телефон јер ће наставити да ради у позадини. Да бисте зауставили сесију, затворите ПЦ клијент или додирните мени у горњем левом углу апликације за телефон и изаберите Заустави.

Користите Андроид телефон као веб камеру за рачунар помоћу УСБ кабла

Ако уопште не желите кашњење, онда је коришћење жичне везе много боље. Како на везу УСБ кабла не утичу спољни фактори, за разлику од бежичне везе, она нуди најбољи квалитет без кашњења.

Предности/против ове методе су управо супротне од бежичне везе. Добијате бољу везу без кашњења, али жртвујете слободу кретања телефона јер га дужина УСБ кабла на поводцу ограничава. Ипак, постоји још једно упозорење; морате да омогућите УСБ отклањање грешака на свом телефону да би он функционисао.

Иста апликација ДроидЦам такође може да успостави везу преко УСБ кабла тако да ћемо је користити за овај метод. Захтеви су мало другачији; само следите доњу процедуру.

Омогућите УСБ отклањање грешака

Отклањање грешака преко УСБ-а омогућава рачунару да приступи безбеднијим деловима/функцијама вашег телефона, укључујући контролу над камером. Морате га омогућити да би ово подешавање функционисало, али нажалост, УСБ отклањање грешака на Андроид телефонима се разликује у зависности од произвођача и верзије Андроида.

Главна суштина је омогућити опције програмера у свом телефону, а затим омогућите УСБ отклањање грешака у њему. Показаћу вам како да омогућите УСБ отклањање грешака у Самсунг и Ксиаоми телефонима (два најпопуларнија произвођача), али ако имате други телефон; мораћете да потражите тачна упутства на мрежи:

Упозорење: Омогућавање УСБ отклањања грешака може представљати безбедносни ризик јер се ова функција може користити за крађу информација са телефона повезаног са рачунаром. Уверите се да се не повезујете са јавним рачунаром након што омогућите УСБ отклањање грешака и одмах га онемогућите када завршите са коришћењем.

  Прегледач сада нуди чисто прегледање веба на Андроид-у са Фласх подршком

Омогућите УСБ отклањање грешака на Самсунг телефонима

 • Идите на Подешавања > О телефону > Информације о софтверу и додирните 7 пута узастопно опцију Број изградње да бисте омогућили опције за програмере.
 • Нови унос опција за програмере ће постати доступан у подешавањима на дну. Отворите га и омогућите опцију УСБ отклањања грешака унутра.

Омогућите УСБ отклањање грешака на Ксиаоми телефонима

 • Идите на Подешавања > О телефону > Све спецификације и додирните 7 пута опцију МИУИ верзије и опције програмера ће бити омогућене.

 • Сада додирните опцију Додатна подешавања у подешавањима, а затим идите на Опције за програмере и омогућите УСБ отклањање грешака.

Када је УСБ отклањање грешака омогућено, пратите упутства у наставку да бисте користили ДроидЦам да бисте свој телефон користили као веб камеру за рачунар преко УСБ везе.

Коришћење ДроидЦам-а за подешавање УСБ кабла

Повежите УСБ кабл са рачунаром и телефоном и укључите апликацију ДроидЦам на рачунару и телефону. На рачунару кликните на дугме Повежи преко УСБ-а и кликните на дугме Освежи да бисте открили УСБ везу.

Након кратког одлагања, апликација би требало да открије УСБ везу и прикаже је у падајућем менију. Изаберите га и кликните на дугме Старт да бисте почели да користите свој Андроид телефон као веб камеру.

Слично бежичној вези, можете да изаберете ДроидЦам као веб камеру унутар апликација које захтевају.

Завршне речи

Бежично коришћење Андроид телефона као веб камере требало би да буде решење за већину корисника јер Ви-Фи приступ није неуобичајен, а кашњење није ни приметно у већини случајева. Лично сам нашао најбоље перформансе када сам повезао рачунар и телефон преко хотспота уместо свог ВиФи рутера. За оне који желе савршену везу, УСБ веза би требала бити довољна.