Како користити ЦОСО оквир за ублажавање ризика

Контролисање, управљање, мерење и управљање пословним процесима је од кључног значаја за подстицање сталног побољшања и избегавање финансијских ризика.

Организације користе интерне контроле, методе које организације користе како би осигурале сигурност од лажних активности, истовремено осигуравајући да процеси теку глатко. Међутим, када ове интерне контроле не буду извршене, оне могу угрозити предузећа.

Према извештају, 43% малих организација доживљава превару због недостатка интерних контрола, а 20% великих организација доживљава превару због превладавања постојећих интерних контрола.

Тада је Комитет спонзорских организација (ЦОСО) Трендваи организација развио оквир који помаже компанијама да контролишу и управљају својим пословним процесима. Овај оквир омогућава организацијама да осигурају да су њихови пословни процеси усклађени и да их води у идентификацији и ублажавању ризика.

Иако имплементација ЦОСО оквира није обавезна, она помаже организацијама да се придржавају регулаторних стандарда и спрече лажне активности, које је иначе тешко избјећи, неуспјех који може довести до тога да организације пролазе кроз ноћне море.

Дакле, ако желите да спречите такве ноћне море, наставите да читате. Овај блог говори о ЦОСО оквиру, његовим предностима и како га организације могу користити за ублажавање ризика.

Шта је ЦОСО оквир?

ЦОСО оквир је скуп смерница и принципа који помажу организацијама да контролишу и управљају својим пословним процесима.

ЦОСО комитет је створио овај оквир 1992. године, који је водио генерални саветник и извршни потпредседник, Џејмс Тредвеј, млађи, са другим организацијама из приватног сектора, укључујући:

 • Међународни извршни директори (ФЕИ)
 • Америчко рачуноводствено удружење (ААА)
 • Амерички институт сертификованих јавних рачуновођа (АИЦПА)
 • Институт интерних ревизора (ИИА)
 • Институт менаџерских рачуновођа (ИМА), раније познат као Национална асоцијација рачуновођа трошкова

Комисија је ажурирала и направила модернију верзију оквира 2013. године, коју представља ЦОСО коцка, као што је приказано у наставку.

Извор: инфо.кновледгелеадер.цом

Овај тродимензионални дијаграм показује како различити елементи система интерне контроле раде заједно да би ускладили пословне процесе.

ЦОСО комитет је 2017. године представио пратећи оквир за ЦОСО оквир како би олакшао организацијама да процене и дају приоритете ризика, заједно обликујући пословне перформансе и стратегије ризика.

Дакле, разумевање ЦОСО оквира пружа значајне предности организацији, усмеравајући је у управљању и ефикасном успостављању интерних контрола у целом пословном окружењу. Поуздани процеси интерне контроле обезбеђују етичко, транспарентно и усклађено пословање са индустријским стандардима.

Предности ЦОСО оквира

Постављање стратегије за смањење ризика која се прилагођава променљивом окружењу сајбер безбедности и новим изазовима је кључно за свако пословање.

Ево како имплементација ЦОСО оквира може помоћи предузећима да остану испред злонамерних превара и заштите своје пословне процесе и репутацију.

  13 исплативих платформи за маркетинг путем е-поште за блогере

#1. Побољшана процена ризика

Неефикасна контрола управљања је један од примарних разлога иза већине инцидената на радном месту. А ови инциденти и ризици који се појављују у једној области могу значајно утицати на друге области пословања, утичући на целокупно пословање.

Проактивна примена ЦОСО оквира и ефикасне процене ризика могу помоћи у идентификацији, управљању и спречавању ризика да се појаве и утичу на ваше пословање.

#2. Побољшане интерне контроле

ЦОСО оквир пружа компанијама ефикасније интерне контроле за ублажавање ризика, омогућава да пословни процеси функционишу уједначеније у складу са постављеним интерним контролама и користи податке неопходне за доношење здравих одлука.

#3. Побољшано откривање превара

ЦОСО оквир побољшава ефикасност откривања превара и управљања ризиком, било да хакери, сајбер криминалци, запослени од поверења или клијенти продиру у преварну активност.

Оквир олакшава организацијама да лако спрече појаву лажних активности постављањем интерних контрола да открију превару и реагују на те инциденте чим се догоде како би их ублажили пре него што направе било какву штету.

#4. Боље управљање

Надзор пословања и лоше управљање доводе до многих пословних неуспеха и губитка прихода. Стога је основни циљ ЦОСО оквира да унапреди функцију корпоративног управљања компанија која континуирано прати ризик како би се осигурало поштовање политика, закона и циљева.

#5. Побољшана безбедност апликација

Поред ризика од преваре и сајбер-безбедности, организације се суочавају са сталним претњама безбедносних напада на пословне апликације. ЦОСО оквир нуди смернице компанијама и организацијама да процене и унапреде своје окружење за контролу апликација ради бољег откривања и превенције сајбер безбедности.

#6. Побољшана флексибилност

ЦОСО оквир можете лако прилагодити потребама и захтевима ваше организације, без обзира на сектор или величину. То га чини идеалним и ефикасним за широк спектар пословних процеса.

#7. Стабилне перформансе

ЦОСО оквир олакшава предвиђање ризика и задржавање испред распореда, ограничавајући варијабилност перформанси. Као резултат, помаже организацијама да максимизирају профитабилност и минимизирају поремећаје, чиме се побољшава отпорност пословања.

#8. Рационалан

Исправна имплементација ЦОСО оквира омогућава организацијама да поједноставе пословне процесе, успоставе и имплементирају ефикасне интерне контроле, боље ублаже ризике и управљају трошковима усклађености.

Коришћење ЦОСО оквира

Организације првенствено користе ЦОСО оквир за дизајнирање, развој и имплементацију ефективних интерних контрола и побољшање њихове укупне ефикасности.

ЦОСО оквир пружа организацијама смернице за откривање и ублажавање ризика, постављање јасних контрола и циљева и доношење делотворних одлука, омогућавајући организацијама да се придржавају етичких и законских захтева фокусирајући се на управљање и процену ризика.

Овај оквир увелико користе рачуноводствене и финансијске фирме и организације којима се јавно тргује.

ЦОСО оквир има стварну употребу и пословне апликације, укључујући:

#1. Операције проширења

Претпоставимо да ваша организација планира да прошири своје пословање на нове градове или земље и треба да се увери да сте размотрили и ублажили све могуће ризике који би могли да угрозе ваше пословне процесе. У том случају, ЦОСО оквир вам помаже у томе.

ЦОСО оквир пружа систематски начин за идентификацију, управљање и процену ризика и развој стратегија за ублажавање истих.

  Како да конфигуришете ХиФи стони аудио систем

#2. Промена у стратегији

Претпоставимо да ваша организација планира да примени значајне промене у пословним процесима и операцијама, као што је лансирање новог производа или услуге или промена у пословним стратегијама. У том случају, коришћење ЦОСО оквира може помоћи вашем пословању.

Може вам помоћи да планирате и ефикасно управљате значајним пословним променама, пружајући начин да пронађете потенцијалне ризике повезане са променама и осмислите планове за њихово решавање.

#3. Останите испред конкуренције

Проналажење начина да останете испред конкуренције ако се суочавате са изазовима својих ривала или приметите пословне губитке је од суштинског значаја за повећање ваше конкурентности. Један од начина да то урадите је разумевање преференција и захтева ваших купаца.

ЦОСО оквир помаже организацијама да постигну и боре се против овог изазова, нудећи структурирани приступ истраживању тржишта и анализи купаца.

Пет кључних компоненти ЦОСО оквира

Пет компоненти ЦОСО оквира познатих и као компоненте интерне контроле и често се називају ‘ЗЛОЧИН’, што је скраћеница од

 • Контролно окружење
 • Процена ризика
 • Информације и комуникације
 • Праћење активности
 • Постојеће контролне активности

Погледајмо сваку од ових компоненти детаљније.

Контролно окружење

Контролно окружење је основа свих система интерне контроле, што је скуп процеса, стандарда и структура које обезбеђују ефикасан систем интерне контроле у ​​целој организацији.

Састоји се од параметара као што су организациона структура, етичка вредност управљања и делегирана овлашћења.

Чврсто контролно окружење уноси дисциплину у организацију, осигурава придржавање организације политикама и захтевима усклађености са прописима и минимизира шансе да се запослени упусте у лажне активности.

Дакле, са преварама које постају све чешће у овом времену и корпоративном свету, контролно окружење је једна од најзначајнијих и најважнијих компоненти ЦОСО оквира.

Процена и управљање ризиком

Процена и управљање ризиком, који се понекад назива и управљање ризиком предузећа, укључује процесе који помажу у идентификацији и процени ризика који би могли да нашкоде добробити предузећа и утичу на његове основне циљеве.

Ризици могу бити унутрашњи или екстерни. Док унутрашњи ризици укључују проневеру и превару, спољни ризици могу бити последица промена тржишних услова или природних катастрофа.

Информације и комуникације

Информациони и комуникациони системи су кључни за ефикасно функционисање организације, обезбеђујући да екстерна и интерна комуникација буде у складу са етичким вредностима, законским захтевима и стандардним индустријским праксама.

Ови системи обезбеђују да су релевантне информације увек доступне онима којима је потребна и да њихова комуникација прати најбољу праксу за постизање пословних циљева и циљева.

Комуникација је континуирани процес понављања, добијања, дељења и благовременог пружања информација из интерних и екстерних извора широм организације, омогућавајући вишем руководству да ефикасно комуницира о важности интерних контрола.

Праћење активности

Кључно је редовно пратити све интерне контроле и текуће и одвојене евалуације како би се осигурало и потврдило да оне исправно функционишу. Поред тога, активности праћења помажу у процени да ли системи интерне контроле функционишу како је дизајнирано, омогућавајући организацијама да предузму корективне мере кад год је то потребно.

Праћење интерних контрола омогућава организацијама да континуирано идентификују ризике, проблеме и слабости унутар система како би се они могли брзо исправити.

Постојеће контролне активности

Контролне активности су детективски и превентивни процеси, политике и процедуре које помажу у ублажавању ризика у целој организацији и обезбеђују да се они на одговарајући начин контролишу.

  Како инсталирати Цланг на Убунту

Они су присутни на свим нивоима организације са примарним циљем да обезбеде да се пословни процеси спроводе на начин који омогућава организацији да испуни своје циљеве без увођења непотребних ризика у процесе.

Примери контролних активности укључују физичке контроле као што су сигурносне камере, подела дужности и захтеви за ауторизацију.

Како имплементирати ЦОСО оквир?

Ево корака за имплементацију ЦОСО оквира за развој ефективних система интерне контроле и побољшање њиховог управљања и одржавања.

#1. Разумевање ЦОСО оквира

Организације које желе да примене ЦОСО оквир морају да одреде наменски тим који ће разумети његов дизајн и учинити их одговорним за његову примену.

Тим мора да разуме предности оквира, употребу, примене и принципе за ефикасан систем интерне контроле.

#2. Израда плана

Након правилног разумевања оквира, тим мора да развије план пројекта или мапу пута како би се позабавио обимом имплементације оквира, заинтересованим странама, ресурсима, организационом структуром и временским роковима.

#3. Процена имплементације оквира

Имплементација ЦОСО оквира варира од компаније до компаније, а процена система интерне контроле ће помоћи организацијама да идентификују ризике које морају да реше и ублаже.

Тим за имплементацију мора дефинисати јасне пословне циљеве, истражити и анализирати тренутни систем интерних контрола и идентификовати недостатке укључивањем запослених на почетним нивоима и вишег руководства како би прикупио више перспектива за развој робусних система интерне контроле.

#4. Ремедијација решења

Све слабости и рањивости које идентификујете током процене морају бити адресиране у овом кораку. Поред тога, развој интерних контрола и решења за поправку за решавање ових слабости је од кључног значаја.

Можете почети са решењима за отклањање ризика са највећом вероватноћом и наношењем највеће штете са значајним утицајима коришћењем најбољег софтвера за управљање рањивостима, а затим се смањите.

#5. Тестирање, извештавање и оптимизација решења

Организације морају детаљно дизајнирати решења и извршити верификације како би тестирале и извештавале о њиховој ефикасности и ефективности.

Одговорне заинтересоване стране морају остати информисане о резултатима тестирања како би дале повратне информације и сугестије за замјену рјешења са празнинама и контролама које се сматрају неефикасним.

Ово је континуирани процес који се понавља, где текуће евалуације омогућавају сигналима раног упозорења да одмах предузму акцију у вези са променама у контролном окружењу.

Ограничења ЦОСО оквира

Док ЦОСО оквир пружа вишеструке предности организацијама, он такође долази са сопственим изазовима и ограничењима, као што су:

 • Потешкоће у имплементацији: Један од највећих изазова ЦОСО оквира је то што га је тешко имплементирати, посебно за организације које раније нису радиле са њим. ЦОСО оквир захтева посвећеност запослених и вишег менаџмента да би успели.
 • Тешко за употребу: ЦОСО оквир није лак за коришћење и разумевање, јер садржи неколико техничких жаргона и може бити тешко тумачити у већини случајева, посебно за оне који нису упознати са најновијим пословним технологијама и терминологијом.
 • Дуготрајан: ЦОСО оквир може бити дуготрајан за разумевање и имплементацију, посебно у већим организацијама и предузећима, јер је потребно много планирања и координације између више тимова и одељења.

Завршне речи

ЦОСО оквир је свеобухватан оквир за управљање ризиком и ублажавање који пружа организацијама и предузећима смернице за унапређење њихових система интерне контроле.

Заснован је на својих пет повезаних и кључних компоненти које заједно раде на постизању организационих циљева, помажу у откривању и избегавању преваре, заштити имовине и обезбеђивању усклађености са законима и регулаторним захтевима.

Дакле, ако планирате да креирате систем интерних контрола или тражите начине да побољшате свој постојећи, избор и имплементација ефикасног ЦОСО оквира је прави избор.

Затим погледајте свеобухватан водич о квалитету података.