Како користити функцију ДРОП у Екцел-у

Мицрософт Екцел долази са мноштвом корисних функција за истраживање. Неке од његових функционалности могу вам добро доћи када то најмање очекујете. Ако сте се икада запитали да ли можете да „обрежете“ или „одсечете“ скуп података без брисања оригиналних информација, бићете заинтересовани за Екцел-ову функцију ДРОП. Читајте даље да бисте сазнали како функционише и где вам може бити од користи.

Шта је функција ДРОП у Мицрософт Екцел-у?

Функција ДРОП у програму Екцел вам омогућава да уклоните одређени број редова или колона (или обоје) из одређеног скупа података. Ово је корисно за уклањање наслова и подножја из скупова података или разбијање мањих табела из већих ради фокусираније, детаљније анализе.

Главно ограничење функције је да не можете уклонити ред или колону из средине низа, а затим спојити остатак; функција ДРОП уклања само редове или колоне са крајева низа. Морали бисте саставити више функција ДРОП, користити другу формулу или преуредити свој низ да бисте извукли податке из средине скупа.

Разумевање синтаксе функције ДРОП

Функција ДРОП је релативно једноставна, садржи само три аргумента који су сви релативно једноставни.

 =DROP(array,rows,[columns]) 

Аргумент низа наводи скуп података који ће бити промењен. Аргумент ровс дефинише број редова који ће бити уклоњени са почетка низа. Исто тако, аргумент цолумнс дефинише колико колона ће бити уклоњено са почетка низа.

  Како да направите резервну копију и вратите своје острво 'Анимал Цроссинг: Нев Хоризонс'

Можете да промените аргументе „редови“ и „колоне“ да бисте их уклонили са краја низа уместо тога тако што ћете ставити негативан број у вредност. На пример, ако унесете „3“ у аргумент „ровс“ ће одузети прва три реда података у низу, али ако унесете „-3“ ће уместо тога уклонити последња три реда података.

Ако је низ празан или је број наведених редова или колона у њиховим одговарајућим аргументима нула, Екцел ће вратити „#ЦАЛЦ!“ грешка и функција неће радити.

Како користити функцију ДРОП у Екцел-у

Хајде да демонстрирамо функцију ДРОП у пракси радећи са примером табеле са наруџбинама производа у хипотетичкој продавници електронике.

У нашем примеру радимо на извештају који мери ток залиха, који обично захтева да се бројеви наруџбине производа уклоне са листа. Док састављамо наш лист, од службе за кориснике сазнајемо да су последње четири поруџбине дана враћене и морамо да их уклонимо са листе продаје.

Тражимо да уклонимо последња четири налога из табеле, који су распоређени по редовима, као и бројеве налога који су приказани у колони. Оба ова задатка су релативно лака за обављање помоћу функције ДРОП.

У ћелију Ј1 откуцајте или налепите формулу испод у своју табелу и притисните Ентер.

 =DROP(A1:G17,-4,1) 

Ова формула тражи од функције ДРОП да прво узме наше податке као низ (од ћелија А1 до Г17). Затим је вредност аргумента функције „редови“ постављена на „-4“. Ово говори функцији да ради уназад и да уклони четири реда са краја низа, а не са врха.

На крају, аргумент „колоне“ је постављен на „1“ да би се функција наложила да ради од почетка листа и уклонила прву колону из низа.

  Како аутоматски прихватити и одбити позиве за састанке у Оутлоок-у

Као у излазу нашег примера, можда ћете приметити неке разлике у форматирању у резултујућем низу, али оне нису резултат функције. Ови проблеми са изгледом се лако решавају помоћу подешавања из одељака „Фонт“ и „Број“ траке „Почетна“ у програму Екцел.

Помозите да ваши подаци постану на своје место помоћу Екцел-ове функције ДРОП

Мицрософт Екцел има читав низ јединствених функција за организовање, анализу, па чак и дизајн ваших података, тако да можете постићи жељене резултате и представити своје информације у најбољем случају.

Функције као што је ДРОП могу изгледати необичне, али су корисне када ваши подаци представљају необичне изазове за освајање. Још више можете да урадите са својим табелама, које само чекају да буду откривене у оквиру многих функција Мицрософт Екцел-а.