Како користити функцију МАТЦХ у Екцел-у

Када је у питању анализа података у Екцел-у, важна је могућност проналажења одређених података у опсегу. Док Екцел нуди различите функције и функције за проналажење и издвајање информација из скупа података, функција МАТЦХ пружа флексибилно и ефикасно решење.

У овом чланку ћемо истражити синтаксу, апликације и примере коришћења функције МАТЦХ у Екцел-у.

Шта је функција МАТЦХ у Екцел-у?

Функција МАТЦХ у Екцел-у вам омогућава да тражите одређену вредност унутар опсега и враћа релативну позицију унутар тог опсега. Затим можете користити ову позицију да преузмете одговарајуће податке из скупа података.

Синтакса за функцију МАТЦХ је следећа:

 =MATCH(lookup_value, lookup_array, [match_type]) 

Где:

 • лоокуп_валуе: Ово је вредност коју желите да пронађете у оквиру лоокуп_арраи.
 • лоокуп_арраи: Ово је опсег ћелија у којима желите да тражите лоокуп_валуе.
 • матцх_типе (опционо): Овај аргумент одређује тип подударања који желите да изведете. Постоје три опције:
 • 0 (или изостављен): Ово проналази прво појављивање вредности која је тачно једнака лоокуп_валуе. Лоокуп_арраи може бити у било ком редоследу.
 • 1: Ово проналази највећу вредност која је мања или једнака лоокуп_валуе, под претпоставком да је лоокуп_арраи сортиран у растућем редоследу.
 • -1: Ово проналази најмању вредност која је већа или једнака лоокуп_валуе, под претпоставком да је лоокуп_арраи сортиран у опадајућем редоследу.
 •   Шта је Мицрософт – ВПД

  Како користити функцију МАТЦХ у Екцел-у

  Хајде да размотримо неколико практичних примера да бисмо разумели како да користите Екцел функцију МАТЦХ:

  Проналажење тачног подударања

  Претпоставимо да имате листу резултата ученика у радном листу и желите да пронађете позицију Алексовог резултата (88). Можете користити функцију МАТЦХ са типом подударања 0 (потпуно подударање) да бисте то постигли. Ево формуле коју бисте користили:

   =MATCH(88, B1:B7, 0) 

  Ова формула ће тражити вредност 88 у опсегу Б1:Б7 и вратити њену релативну позицију. Резултат би био 5, што указује да је Алексов резултат пета вредност на листи резултата испита.

  Проналажење најближег подударања у сортираним подацима

  Рецимо да имате листу температура и њихових одговарајућих надморских висина сортирану у растућем редоследу висина. Желите да пронађете најближу надморску висину до 1800 на листи. Ево формуле коју ћете користити:

   =MATCH(1800, B1:B7, 1) 

  Функција ће тражити вредност 1800 у опсегу Б1:Б7 (колона надморске висине) и вратити позицију најближе вредности која је мања или једнака 1800. У овом случају, најближа висина мања или једнака 1800 је 1500 (у ћелији Б3), тако да ће формула вратити 3.

  Руковање грешкама помоћу МАТЦХ

  Када користите функцију МАТЦХ, можете наићи на одређене грешке. На пример, ако лоокуп_валуе није пронађена у низу лоокуп_арраи, функција МАТЦХ ће вратити грешку #Н/А.

  Да бисте ово решили, можете користити функцију ИФЕРРОР или ИСЕРРОР да бисте пружили поруку која је лакша за корисника. Ево примера:

   =IFERROR(MATCH("Chicago", A2:A8, 0), "City not found") 

  Пошто Чикаго није пронађен у опсегу, Екцел ће уместо вредности грешке приказати Град није пронађен.

    Како снимити гласовне поруке у хандс-фрее режиму на Вхатсапп-у

  Коришћење МАТЦХ са другим Екцел функцијама

  Функција МАТЦХ постаје још моћнија када се комбинује са другим функцијама, као што су ВЛООКУП, ИНДЕКС и функција ОФФСЕТ, за обављање напредних задатака тражења и преузимања података.

  Коришћење ВЛООКУП са функцијом МАТЦХ

  Претпоставимо да имамо табелу са колонама: ИД, производ, категорија и цена. Користићемо ВЛООКУП и МАТЦХ да пронађемо одговарајући производ и цену за ИД у ћелији А4. Да бисте добили производ, користите следећу формулу:

   =VLOOKUP(A4,A2:D7, MATCH("Product", A1:D1,0), FALSE) 

  Да бисте добили цену:

   =VLOOKUP(A4,A2:D7, MATCH("Price", A1:D1,0), FALSE) 

  У овом примеру, функција ВЛООКУП ће користити вредност у ћелији А4 (која је ИД) за тражење одговарајућег реда у опсегу А2:Д7.

  Када пронађе ред, користиће број колоне који враћа МАТЦХ да би преузео вредности производа и цене.

  Овладавање тражењем података помоћу Екцел функције МАТЦХ

  Функција МАТЦХ је важан алат у Екцел-у за лоцирање одређених података унутар опсега, а њена свестраност чини је вредном за различите напредне задатке тражења података. Разумевањем његове синтаксе и различитих типова подударања, можете ефикасно да се крећете кроз своје податке, проналазећи тачна или приближна подударања по потреби.

  Комбиновањем МАТЦХ са другим функцијама као што су ВЛООКУП и ИФЕРРОР, можете креирати напредне формуле за тражење да бисте се носили са различитим сценаријима и ефикасно радили са великим скуповима података.