Како написати пословни предлог у Мицрософт Ворд-у

​​​​Као нови власник предузећа, вероватно тражите начине да унапредите своје пословање и привучете нове клијенте. Један од најбољих начина да то урадите је да напишете пословни предлог.

У овом водичу ћемо вас провести кроз кораке како да напишете пословни предлог у програму Мицрософт Ворд, чак и ако сте почетник. Покрићемо све, од креирања професионалне насловне странице до форматирања вашег садржаја до писања убедљивог закључка.

Шта је пословни предлог?

Пословни предлог је формални документ који се шаље инвеститорима да захтевају финансирање, заинтересованим странама да добију одобрење за нови пројекат или клијентима да их убеде да купе ваше производе или услуге.

Преко њега предлажете своју пословну идеју заинтересованим странама, наводећи детаље као што су опис ваше компаније, производи и услуге, структура цена, акредитиви и достигнућа, као и услови уговора.

Пословни предлози могу бити тражени или нежељени; ово друго је чешће међу стартапима који желе да обезбеде финансирање од анђеоских инвеститора и ризичног капитала.

Како написати пословни предлог у Мицрософт Ворд-у

Писање пословног предлога у Мицрософт Ворд-у је заиста лако, а ако га пишете први пут, помаже да буде једноставан и да не компликује превише ствари.

Пре него што почнемо, топло препоручујемо да прво научите ова једноставна правила дизајна за Мицрософт Ворд како бисте били сигурни да ваш предлог изгледа професионално. Када то проверите, следите ове кораке да бисте написали пословни предлог за своју компанију:

1. Дизајнирајте своју насловну страницу

Насловна страница (ака насловна страница) вашег пословног предлога поздравља читаоца и садржи детаље који идентификују вашу компанију и вашег клијента. Ово укључује имена, логотипе, адресе и контакт податке обе стране. Препоручује се да ову страницу учините визуелно привлачном.

Можете научити како да направите прилагођену насловну страницу у програму Мицрософт Ворд ако вам је потребна помоћ у томе.

2. Додајте садржај

Након што завршите са насловном страницом, следећи корак је додавање табеле садржаја како бисте помогли читаоцу да пређе на одређене делове вашег пословног предлога који су за њих најрелевантнији. Инвеститори често немају много времена и вероватно ће желети да прескоче неколико одељака и прочитају најважније делове.

Без садржаја, можда ће им ваш предлог бити превише неугодан за навигацију, посебно ако је дугачак. Можете да креирате садржај у Ворд-у тако што ћете отићи на Референце > Садржај > Аутоматска табела 1.

Пошто још увек нисте додали никакав садржај, садржај ће бити празан. Не брините, када напишете предлог, све што треба да урадите је да кликнете на Ажурирај табелу да бисте попунили садржај релевантним насловима.

3. Напишите свој резиме

Извршни сажетак служи као увод и широки преглед ваше компаније за читаоца; ту пишете своју мисију, визију и вредности.

То је такође место где помињете величину ваше компаније, ваш пословни модел, јединствену продајну понуду (УСП) ваших производа, све значајне прекретнице, будуће планове и како планирате да искористите инвестицију.

Помаже да будете свеобухватни о томе како ће се инвестиција користити; већа је вероватноћа да ће инвеститори прихватити ваш предлог ако тачно знају на шта ће њихов новац бити потрошен и потенцијална наведена потрошња ће се откључати.

Не заборавите да примените стил „Наслов 1“ на Резиме и друге наслове из галерије Стилови. За поднаслове, користите „Наслов 2“ и „Наслов 3“ према потреби. Непримена стилова наслова значи да садржај неће моћи да их идентификује.

4. Дефинишите исказ проблема и предложено решење

Следећи корак је дефинисање проблема са којим се клијент суочава; ово помаже да се покаже компетентност и да се покаже да је ваш предлог прилагођен њиховим потребама и да није генерички. Препоручује се да се у овој изјави створи осећај хитности.

Када приметите проблем, ваше предложено решење треба да опише како ваши производи могу да помогну да се он реши. Није довољно само понудити своја решења; морате такође поменути зашто су бољи од ваших конкурената.

5. Представите своје квалификације и достигнућа

Имати сјајне идеје је добар почетак, али такође морате знати како да их спроведете. Због тога ће клијент — ако је заинтересован за ваша решења — желети да зна да ли имате праве вештине и искуство за предузимање овог пројекта.

Овде помињете квалификације вашег тима, достигнућа, сведочења клијената и студије случаја. Обавезно додајте статистику у овај одељак о вашим бившим успешним пројектима; саме речи не добијају средства.

6. Подесите буџет, временску линију и резултате

Након што изнесете своје предложено решење, уђите у специфичности договора. Ово укључује резултате које ћете произвести, обим пројекта, колико ће коштати и временски оквир када ће бити урађен.

Важно је да будете тачни, реални и професионални у овом одељку. Вероватно ће клијент тражити неке измене, па будите спремни да ревидирате детаље пројекта ако је потребно.

7. Сажмите и закључите свој предлог

Ово је последњи део вашег пословног предлога, тако да се мора завршити снажним позивом на акцију који подстиче клијента да вас контактира. Наведите своје контакт податке и веб локацију, где могу да сазнају више о вашим услугама.

Такође можете да направите додатак у коме се наводе референце, дефиниције, методологија и други важни детаљи којих бисте желели да клијент буде свестан.

8. Прочитајте, ревидирајте и финализујте предлог

Последњи корак је лекторисање и ревизија вашег предлога како бисте уочили и поправили све грешке које сте можда направили на том путу. Ово укључује грешке у граматици, чињенице и бројке, тврдње о вашим достигнућима и још много тога.

Обратите велику пажњу на финансије; додавање нетачних финансијских информација је тренутна црвена застава за инвеститоре. Када сте се уверили да је све тачно, релевантно и на одговарајући начин написано и форматирано, време је да финализујете свој предлог и пошаљете га заинтересованим странама.

Основни савети за писање пословног предлога

Ево неколико савета и ствари које треба запамтити када пишете пословни предлог који може повећати ваше шансе за успех:

  • Прилагодите предлог читаоцу: Истражите инвеститора или компанију којој шаљете документ и прилагодите свој предлог у складу са тим. Ово ће повећати ваше шансе да обезбедите финансирање.
  • Користите визуелне елементе: графикони, графикони, табеле и други визуелни елементи могу помоћи да разбијете текст и учините ваш предлог занимљивијим. Можете приступити графиконима у Ворд-у тако што ћете отићи на Уметање > График.
  • Истакните свој УСП: Предлог не треба само да говори зашто инвеститор треба да улаже у вашу компанију, већ и зашто ви најбоље одговарате њиховим потребама – више од ваших конкурената. То можете учинити тако што ћете истаћи своје предности и помињати УСП-ове које ваши ривали не могу поновити.
  • Будите сажети: ниједан инвеститор нема времена да чита дугачке зидове текста. Будите концизни, али кохезивни.

Остварите своје пословне циљеве

Писање пословног предлога може бити застрашујући задатак, али је од суштинског значаја за сваки посао који жели да расте и успе. Пратећи кораке и савете које смо покрили у овом водичу, можете написати пословни предлог који је јасан, концизан и убедљив.