Како написати сценарио за занимљив ИоуТубе видео

Да ли се икада нађете усред снимања следећег ИоуТубе видеа, а нисте сигурни шта би требало да буде следеће? Може бити неодољиво доћи до краја видеа док камера ради.

Ту може да вам помогне сценарио – било да се ради о плану приче или нацрту дијалога. У овом чланку ћете научити елементе писања за ИоуТубе видео скрипту и процес који треба следити да бисте креирали сопствени.

Зашто би требало да напишете сценарио пре снимања

Постоји више компоненти за стварање успешног видеа: процес приповедања, филмска продукција и монтажа видеа су само неке. Писање сценарија пре снимања видео записа је суштински корак који помаже да сви ови елементи буду организовани. А скрипта је у суштини смерница за ваш ИоуТубе видео – и за ток видео записа и за дијалог.

На пример, можда имате план корак по корак за б-ролл снимке који ће вашем видеу дати биоскопски изглед. Док снимате, знаћете који снимак вам је потребан. Такође ћете имати водич за ефикасније уређивање видео записа.

Поред тога, ако планирате видео у којем проводите разумну количину времена разговарајући са камером, бићете захвални на сценарију. Не мора да буде дословно оно што желите да кажете, али ће вам помоћи да одржите видео на тему. Поред тога, можете да користите апликацију телепромптер док снимате своје видео записе.

Важни елементи за писање видео скрипте

Када пишете скрипту за ИоуТубе, постоји неколико елемената које морате да додате да бисте га учинили најбољим што може.

  Како направити Вирал Спотифи Пие Цхарт да бисте видели своје најбоље музичке жанрове, извођаче

Садашње време

Коришћење садашњег времена даје вашој публици осећај да гледа ваше видео записе у реалном времену. Ово може да помогне да ваш садржај буде релевантнији и да остане релевантан.

Користите структуру једноставне реченице

Просте реченице су лакше за публику да разуме и преузме информације које износите. Поред тога, ако покушавате да допрете до глобалне публике, мораћете да узмете у обзир све нивое језичких вештина — једноставне реченице ће вам помоћи да ваш садржај буде приступачнији.

Пишите за своју публику

На крају, правите ИоуТубе видео записе у којима ће други људи уживати. Мораћете да размотрите шта ваша публика жели да види.

Само зато што вам се свиђа ваша колекција шољица, вашој публици која долази на ваш канал да научи како да обнови старе Тојоте можда није брига — због чега ћете изгубити гледаоце.

Користите активни глас

Коришћење активног гласа ће помоћи вашем ИоуТубе видеу да добије моћнији став, што се преводи на ангажованију публику. Своје идеје ћете изразити јасније и са више самопоуздања — а самоуверени излагач обично делује као поузданији.

Ако нисте сигурни да ли ваша скрипта користи активни или пасивни глас, увек можете да користите ЦхатГПТ као лектора.

Немојте бити превише формални

Циљ вашег сценарија је да олакша повезивање са својом публиком. Коришћење језика који није превише формалан омогућиће вам да створите лежерније окружење на свом каналу.

Поред тога, гледаоци обично желе видео снимке који су тачнији, а формални језик обично одузима време.

Хумор је леп додир

Сви воле да се смеју, па покушајте да укључите мало хумора у свој сценарио. Не само да ће вам помоћи да се истакнете као ИоуТубер, већ ћете и својим гледаоцима остати запамћени.

Штавише, већа је вероватноћа да ће људи поделити видео који их је насмејао.

Користите АИ помоћнике за писање

Ако сте се нашли у блокади писца или вам је тешко да уопште смислите видео, покушајте да користите помоћника за писање помоћу вештачке интелигенције да бисте креирали занимљив садржај.

  12 најбољих стаклених кућишта за рачунаре за ваше прилагођене верзије

Може помоћи у неколико аспеката процеса писања, као што је осмишљавање наслова и увода, па чак и писање сценарија дијалога за вас.

Како написати скрипту за свој ИоуТубе видео

Писање сценарија за видео не мора да буде изазов. Испод је водич за све што треба да узмете у обзир током процеса. На крају ћете имати користан нацрт пре него што почнете да снимате.

1. Почните са главном идејом

Одлучивање главне теме вашег видеа је неопходно — не би требало да улазите у снимање без разумевања који ће вам снимци бити потребни.

Наравно, током снимања, прича може напредовати у нешто мало другачије, али главна тема би и даље требало да буде централни фокус. Ако не, вашој публици ће бити тешко да остане ангажована.

2. Предвидите питања ваше публике

Познавање ваше циљне публике један је од корака контролне листе за креирање садржаја. Пре него што напишете сценарио, мораћете да разумете шта ваша публика тражи ако одлучи да погледа ваш видео.

На пример, рецимо да пишете сценарио за видео о томе како да подесите соларну енергију за ваш кампер ван мреже. Ваша публика ће желети да зна које батерије користите, снагу соларних панела и како је све повезано, укључујући инвертер и контролере.

Без скрипте, можда ћете пропустити критичну информацију коју су ваши гледаоци тражили.

3. Користите куку као увод

Првих 30 секунди било ког ИоуТубе видео снимка је најважније – тада ће гледалац знати да ли жели да настави да гледа или не. Дакле, ваш је посао да их заинтересујете задивљујућим уводом.

Можете да напишете своју удицу као објашњење акционих снимака да бисте очарали своју публику, као неколико стихова које ћете изговорити у видео снимку или као говор. Ваша удица треба да буде брза и примамљива.

  Поправите да брзо пуњење не ради на Андроиду

4. Напишите свој садржај

Након што одредите своју тему и увод, пожелећете да напишете остатак видео снимка. Ово се може урадити на различите начине, као што је постављање дијалога за ваш телепромптер или давање детаљног извештаја о свакој сцени.

Његова главна сврха је да вас држи на правом путу — тако да је потпуно на вама како ће скрипта бити форматирана.

5. Схватите прелазе

Више него вероватно, ваш видео ће имати више сцена које воде публику од једног окружења до другог или чак само од једне подтеме до следеће. Важно је унапред навести те прелазе, тако да ће снимање и монтажа бити лакши процес.

Можда ћете у свом сценарију открити да изгледа да један одељак између прелаза не помаже да се прича крене даље — можете да пресечете сцену пре продукције да бисте уштедели време.

Такође можете открити да ће вам требати врло специфични снимци за глатке прелазе. Ово је корисно знати, тако да ћете моћи да будете сигурни да сте снимили праве снимке.

6. Додајте позив на акцију

Јутјубери су превише упознати са „притисните дугме за претплату“ и „лајкујте овај видео“ позивом на акцију. Наравно, могли бисте да нађете времена док снимате да додате свој позив на акцију свом видео снимку — или бисте могли да га скриптујете да не делује тако присилно.

Важно је да креирате свој позив на акцију на месту које се чини органским за вас и вашу публику – не желите да се они не ангажују. Ако то упишете у оквир видео снимка, моћи ћете да откријете то природно место унапред, што ће вам касније олакшати посао.

7. Укључите ИоуТубе додатке за крајњи екран

На крају ИоуТубе видео снимака, имате могућност постављања додатака, на пример који видео да гледате следећи или неку од ваших плејлиста. Ако знате које ћете додатке користити, можете их уградити у скрипту.

Било би добро да знате да ли морате да покажете у одређеном правцу, тако да се додатак појави на правом месту. Или, можете да направите сценарио за преговарање како бисте својој публици рекли да погледа ту одређену плејлисту.

Напишите сценарио за свој следећи ИоуТубе видео

Као ИоуТубер, писање сценарија је важан корак који нећете желети да пропустите. Може помоћи у ублажавању стреса због смишљања импровизованог садржаја. Такође може учинити ваш видео организованији и занимљивији.

Следећи пут када будете планирали ИоуТубе видео, покушајте да напишете скрипту да бисте то учинили лакшим — имајући на уму горе наведене елементе писања.