Како написати убедљиво пропратно писмо и добити посао из снова

Пропратно писмо вам може помоћи да се истакнете у гомили показујући своје вештине, личност и спремност да се придружите компанији и позицији за коју сте се пријавили.

Сасвим је природно да сте амбициозни за посао из снова.

Са јасним описом посла у вашем уму и списком проверених компанија, морате се припремати за процедуру пријаве.

Одједном чујете из добрих извора да само биографија можда није довољна; потребно вам је и пропратно писмо!

Можете ли се повезати?

Многи апликанти нестрпљиво прескачу пропратна писма. Међутим, то није препрека већ препрека која вас води до циља.

Дакле, ако желите да направите добро структурирано, убедљиво пропратно писмо, овај чланак ће вам помоћи у томе.

Прочитајте на; само ће бити боље!

Шта је пропратно писмо?

Пропратно писмо служи као допуна приложеној биографији у вашој пријави.

Као што име каже, то је прва страница која отвара чин вашег процеса пријаве за посао. И има само 1 страницу.

Иако се већина информација налази у биографији, пропратна писма вам омогућавају да лично представите информације. То не значи да делите сву своју историју, свиђања и несвиђања. Уместо тога, то је кратка разрада свих информација поменутих у животопису на персонализованији начин.

Пропратна писма вам омогућавају да на одговарајући начин опишете вештине и достигнућа релевантна за одређену радну улогу. Овде наговештавате закупцу зашто сте ви најбољи избор у поређењу са осталим кандидатима.

Имајте на уму да је пропратно писмо независно од животописа који чека одмах иза ове почетне странице. Погрешно је претпоставити да треба поменути исте информације које су већ поменуте у резимеу. Да је то био случај, пропратна писма би била сувишна.

Такође прочитајте: Премиум креатор животописа за израду моћног професионалног животописа

Зашто вам треба пропратно писмо?

Према статистици, 83% запослених сматра да је прилагање пропратног писма важно. Занимљиво је да 38% апликаната не прилаже пропратно писмо уз своје пријаве, чак и када то тражи компанија за запошљавање.

То значи да сте стекли навику да додате пропратно писмо на свој профил, већ сте победили у конкуренцији за 60% у случају да је компанија то затражила. Занимљиво је да се понекад најамник увери да ће запослити кандидате једноставним пролазом кроз ову уводну страницу, а да не осећа потребу да иде даље.

Зар ово није моћно средство?

Пропратна писма су генерално пожељна када се аплицирају за више профиле, али би такође могла бити одлицан проблем за кандидате на почетним нивоима.

Без сумње, пропратно писмо је један од најважнијих сегмената ваше пријаве за посао. Погледајмо неке од кључних предности поседовања пропратног писма:

 • Прозор личности: Занимљив увод и кратка дискусија о вашим вредностима и стиловима рада делују као прозор у вашу личност и карактер. Ваш стил писања такође говори много о вашем тону. Помаже у успостављању боље везе између подносиоца захтева и изнајмљивача. Овде би животопис могао пропасти.
 • Тиебреакер: Рецимо да постоји још један кандидат који има једнаку прилику да добије посао колико и ви. Али добро састављено пропратно писмо у коме се помињу прави детаљи може победити.
 • Систематско представљање: Добро планирано, систематично представљање ваших информација је веома ефикасно у убеђивању менаџера за запошљавање у вашу кандидатуру.
 • Изражавање воље: Пропратна писма вам омогућавају да изразите свој ентузијазам за придруживање компанији и улогу, коју запослени веома желе.
 • Представљање вештина: Пропратно писмо вам омогућава да покажете своје вештине. И компаније се радују томе. Не само да можете поменути вештине, већ и своју радост у њиховом извршавању, истакнуте у одељку достигнућа.
  Поправите шифру грешке Визе 06 на Андроиду

Идемо даље, хајде да разумемо које делове морате да додате свом пропратном писму.

Различити делови пропратног писма

Многи кандидати брбљају о свом профилу, користе непотребне клишеје и покушавају да изгледају јединствено да би испунили ову прву страницу. Међутим, потребна је уметност да се напише право пропратно писмо, на које запослени увек гледају.

Хајде да разговарамо о томе како да напишемо убедљиво пропратно писмо и делове који су у њему:

Заглавље је први део пропратног писма. Подељен је на следећи ред:

 • Име и контакт детаљи: Ово ће привући прву пажњу читаоца. Нека заглавље пропратног писма изгледа слично животопису.

Уз име додајте своје место боравка са градом и поштанским бројем, а затим и бројем телефона. Не заборавите да додате своју адресу е-поште.

 • Датум
 • Име примаоца
 • Ознака примаоца
 • Име компаније
 • Адреса компаније

Поздрав

Правилно поздравите менаџера за запошљавање додавањем поздрава попут „драга“.

Након поздрава треба написати име менаџера за запошљавање.

Пример: Драги Јохн Дое

Избегавајте генеричко писање овде или у било ком делу писма, што агенцији за запошљавање даје идеју да се пријављујете на различите профиле копирањем-пејстом.

Пример: Здраво, господине/мадам. (Уместо тога, будите конкретни коме се обраћате.)

Извор: Зипиа

Увод

Како се каже, први утисак је последњи. Да бисте привукли закупца да са интересовањем чита унапред, нека увод буде привлачан.

Овде можете навести посао који вас занима и где сте сазнали за захтев. Ако је то преко пријатеља, спомените то осим ако то може имати негативан утицај.

Изразите свој ентузијазам и вољу да радите за овај пост. Наведите неколико својих вештина и талената које сматрате да користите за компанију. Такође, додајте неколико релевантних детаља о компанији коју цените. Ово ће импресионирати послодавца да сте добро истражили компанију.

Тело

Нека овај параграф буде кратак и густ. Део тела је срце пропратног писма.

Покажите како ће компанија имати користи од вештине коју сте споменули у уводу. Користите студију случаја из захтева компаније да ово представите. Ово ће такође показати да разумете потребе компаније.

Сада је време да покажете своје достигнуће у тренутној компанији са којом сте повезани. Ово се такође може објаснити у причи или као студија случаја. Користите мерљиве бројке (% или бројеве) које показују како су ваше вештине користиле тренутној компанији.

Можете додати још један пасус да поменете додатне вештине које су од користи компанији.

Закључак

У кратком размаку наведите додатне вештине ако је потребно. Ово ће послодавцу дати представу о вашем напредовању у каријери и претходним искуствима.

Заокружите писмо понављањем својих вештина, снаге и интересовања да се придружите компанији. Захвалите читаоцу на издвојеном времену и оставите корак акције попут ишчекивања ка интервјуу.

  Како успешно изградити АПИ са Фиребасе-ом?

Такође, напомените да је приложена биографија која садржи ваше додатне детаље.

Затварање и потпис

Затварање треба да буде пријатељско и формално, праћено вашим пуним именом.

Пример: С поштовањем,

Јохн Смитхе

Правила за форматирање пропратних писама

Након што сте саставили пропратно писмо, прегледајте га једном да бисте проверили граматику, тон и друге детаље вашег писања. Такође је неопходно обезбедити доследно форматирање. То ће допринети читљивости вашег писма и додати му више професионализма.

Следеће тачке ће вам помоћи да то постигнете:

 • Фонт: Избегавајте коришћење фенси фонтова. Користите стандардне фонтове као што су Ариал или Цалибри.
 • Величина фонта: Величина фонта између 10-12 се сматра читљивом. Све што је мање може стрести менаџера за запошљавање док чита, а било шта више може додати још једну страницу за вас и може им досадити. Изабрани формат такође треба да буде усклађен са фонтом који се користи у животопису.
 • Размак: Одржавајте доследан размак између сваког реда, пасуса и одељка. Ово ће помоћи у повећању читљивости.
 • Маргина: Маржа се може задржати на 1″ са обе стране. У случају да вам понестаје простора, поново прочитајте свој текст да бисте видели да ли можете да уклоните неколико реченица. Ако то не помогне, маргине се могу смањити било где до границе од 0,5″.

Напомена: Смањење маргине доприноси затрпавању свих речи унутар слова, што утиче на читљивост.

 • Именовање: Користите одговарајуће име за своје пропратно писмо у случају да ће бити послато као софтверска копија. Замислите да менаџер запошљавања скролује кроз разне апликације. Правилно именовање ће уштедети њихово време и учинити писмо значајнијим.

Додатни савети за прављење пропратног писма

Ево неколико бонус савета како би ваше искуство дизајнирања пропратног писма било занимљиво.

 • Ускладите се са упутствима: Поново прочитајте оглас за посао и потврдите да ли ваше пропратно писмо испуњава те потребе. Пример: Обраћање правом примаоцу, слање у правом формату итд.
 • Нека буде лично: Не користите генерички облик писања. Као и када се обраћате менаџеру за запошљавање, користите име. Урадите довољно истраживања да напишете њихово име, чак и ако је потребно телефонски позив или тражење профила компаније на ЛинкедИн-у. Ако и даље немате појма, користите „Драги менаџеру запошљавања“.

Друго, знајте да свако може тврдити да поседује одређене вештине. Уместо да га држите генеричким, елаборирајте како сте донели резултате користећи ове вештине компанији. Имајте спреман доказ ако се то затражи.

 • Кључне речи: Док пишете увод и тело, користите кључну реч поменуту у огласу или објави.
 • Недавна достигнућа: Покушајте да споменете своја недавна достигнућа уместо ранијих.
 • До тачке: Потврдите своја достигнућа и снаге потребном статистиком и држите их до тачке. Избегавајте помињање непотребних искустава, личних података или друштвеног положаја који су нерелевантни за апликацију.
 • Не изражавајте жаљење: Избегавајте да разговарате о својој слабости или недостатку, а затим се извините компанији. Фокусирајте се на оно што поседујете и како то може користити компанији.
 • Избегавајте претерану употребу „ја“: Писање превише „ја“ може оставити утисак блефа или поноса. Дакле, избегавајте његову прекомерну употребу.
 • Лектура: Лектура је обавезна техника како бисте осигурали да у вашем пропратном писму нема грешака. Прочитајте свој текст наглас пре него што га завршите.
 • Немојте копирати: На мрежи можете пронаћи много узорака, али на крају дана ваша личност ће говорити кроз писмо. Дакле, нека буде јединствено.
  10 најбољих Нетфлик оригиналних романса за гледање (јун 2020.)

Такође прочитајте: Најбољи креатори пропратног писма за вашу следећу пријаву за посао

Креатори мотивационог писма

Многе веб странице могу креирати пропратно писмо за вас са својим прилагођеним шаблонима које можете изабрати. Неки од њих су:

 • Ресуме Гениус: Ова најбоље оцењена веб локација креира професионална пропратна писма након што узме детаље од корисника. Након креирања писма, преузимање се наплаћује.
 • Зети.цом: Зети се сматра другим после Ресуме Гениус са нижим ценама. Нуди алатке једноставне за употребу и брзо прави пропратно писмо.
 • МиПерфецтЦоверЛеттер: Награђивана веб локација која за вас прави пропратно писмо са стручним саветима, шаблонима и примерима.
 • Кицкресуме: Омогућава вам бесплатно преузимање шаблона са више функција које су откључане уз плаћену верзију.

Још неке бесплатне веб странице које нуде основна слова (али са ограниченим шаблонима) су Индеед, ЦВсхапер и Цанва.

Шаблони пропратног писма

Неки од шаблона пропратног писма су следећи:

Мицрософт Оффице (ЦВ пропратно писмо): Мицрософт Оффице нуди унапред форматирано пропратно писмо у Ворд формату тако да можете да креирате пропратно писмо професионалног изгледа. Ово укључује форматирање и лако се може прилагодити унутар Ворд датотеке.

Темплате.нет: Нуди пропратно писмо ЦВ-а за потребе стажирања без искуства. Пропратно писмо можете преузети у различитим форматима, као што су Ворд, Гоогле документи и формат Аппле Пагес. Ови формати се могу штампати, преузимати и уређивати.

Мицрософт Оффице (пропратно писмо органских облика): Уз Мицрософт оффице набавите леп шаблон пропратног писма који пружа упечатљив органски облик и јединствен дизајн. Изградите са шаблонима пропратног писма Мицрософт Оффице и брже добијајте резултате.

Примери сјајних пропратних писама

Ево како може изгледати добро пропратно писмо пре него што га направите:

Извор: Хлоом

Приметите како је заглавље центрирано на врху, заједно са детаљима о контакту и адреси?

Пропратно писмо није ни предугачко ни прекратко и све објашњава закупцу на једној страници.

Извор: Ресуме Хелп

Ево следећег примера пропратног писма. Можете ли приметити нешто занимљиво у вези са овим?

Ово долази од аналитичара података који има претходно радно искуство. А додавање претходних искустава и стечених вештина повезује се са компанијом која им може користити.

Колико дуго треба да буде пропратно писмо?

Пропратно писмо је документ од 1 странице са бројем речи од 250-400. Фокус је, међутим, на способности, спремности и презентацији кандидата, што се узима у обзир.

Можете ли користити исто пропратно писмо за све могућности?

Можете користити исти шаблон за више могућности, али не за исти садржај. Заслужује кројење на основу компаније и радног места за које се пријављујете. На крају крајева, сврха пропратног писма се губи ако изгуби лични додир.

Већина кандидата држи шаблон спреман. Узимајући у обзир прилику за коју се пријављујете, можете да измените расположење, тон и статистику писма, што га чини привлачним читаоцу.

Завршне речи

Пропратно писмо је документ од 1 странице који проширује животопис додавањем личног додира кандидата. Када је написано уметнички, пропратно писмо може вам помоћи да добијете посао из снова.

Стога, размотрите основне ствари које граде структуру пропратног писма, добро га форматирајте и размислите о неколико додатних да бисте разбили процес селекције.

Иако је најбоље да сами напишете пропратно писмо, постоје и прилагодљиви шаблони доступни на неколико веб локација, уз друге могућности за креирање.

Затим погледајте бесплатне алате за креирање изванредног визуелног животописа/ЦВ-а.