Како направити инфографику: водич корак по корак

Инфографика је ефикасан начин за размену информација на визуелно привлачан и сварљив начин. Они служе као визуелна помагала за претварање сложених концепата у лако разумљив материјал.

Без обзира да ли имате велику презентацију или важан пост на блогу за писање, инфографика ће привући пажњу вашег читаоца и омогућити им да сажето и брзо схвате информације.

Инфографика удахњује живот иначе досадној презентацији података. Они могу заиста утицати на вас, било да желите да развијете свој бренд или да пренесете моћну поруку.

У овом водичу ћемо научити тајну прављења лепе и привлачне инфографике која привлачи пажњу и помаже да се информације задрже ради бољег памћења.

Шта је инфографика?

Инфографика је образовна графика која има за циљ да поједностави сложене информације на привлачан и забаван начин. Циљ инфографике је да брзо и јасно достави мале информације величине залогаја.

Често користе више визуелних елемената као што су графикони, дијаграми, табеле и текстови да би представили сложене информације у формату који је лако разумљив.

Инфографика пружа брз преглед теме, резимира дугачак извештај, приказује истраживање, упоређује и контрастира више опција и подиже свест о проблему.

Врсте инфографике

Постоје различити начини да своју поруку пренесете у визуелном формату. У овом одељку ћемо покрити различите опције стилова инфографике да бисте знали када да користите сваки тип.

#1. Визуелна инфографика

Визуелна инфографика је фокусирана на визуелне елементе исплетене са мало текста како би испричала причу и пренела кључне информације публици.

На пример, визуелна инфографика у наставку користи визуелне назнаке праћене текстовима да објасни како да будете одличан приповедач.

Често се заснивају на цртаним графикама са текстом постављеним стратешки како би се разрадио визуелни приказ. Фокус визуелне инфографике је да исприча причу, а не да дели податке или статистичке информације.

#2. Инфографика заснована на листи

Инфографика заснована на листи садржи визуелне и текстуалне елементе у облику листе. Ове инфографике су савршене када имате листу информација које желите да поделите.

Такве инфографике су често прикачене уз постове на блогу са иконама уместо тачака и имају креативне фонтове и светле боје како би се свака ставка истакла.

#3. Мап Инфограпхицс

Инфографика мапе обично садржи мапу географског региона, као што је цео свет, држава или одређени град. Графикони и графикони прате ове инфографике како би помогли у објашњењу података приказаних на мапи.

Најбољи начин да објасните податке засноване на локацији је инфографика мапе. Често садрже топлотне мапе, ознаке и иконе за истицање података. Такође може да упореди податке између региона постављањем више мапа једну поред друге.

  Како да конфигуришете Сурроунд ПхисКс конфигурацију

#4. Инфографика временске линије

Инфографика временске линије визуелно приказује временски оквир, објашњавајући како су се догађаји одвијали током одређеног периода. На пример, ваша инфографика временске линије могла би да исприча причу о еволуцији вашег бренда (или његових производа) или важним догађајима у историји интернета.

Ево примера инфографике временске линије.

Ове инфографике се најбоље користе за приказивање приче где је време релевантно. То је одличан начин да своју причу учините привлачнијом и претворите обичан текст у лако сварљив садржај.

#5. Инфографика корак по корак

Корак по корак инфографика пружа резиме корака унутар процеса. Савршено је када објашњавате како се нешто ради. Можете да користите дијаграме, нумерисане иконе, временске линије и дијаграме тока да бисте водили читаоце кроз низ корака.

Креирањем визуелног приказа процеса, читаоци могу лако да прате корак на основу корака.

Употреба инфографике у дигиталном свету

Инфографика је током година брзо стекла популарност. Многа предузећа и организације користе инфографику да пренесу моћне поруке и привуку пажњу своје публике. У 21. веку постоји преоптерећеност доступним информацијама.

Због тога је важно да привучете пажњу и помогнете читаоцима да брзо схвате вашу поенту.

Ево зашто се инфографика користи у дигиталном свету:

 • Лако привуците пажњу публике: Инфографика помаже трговцима да поделе статистику, чињенице и друге графичке елементе како би привукли пажњу своје циљне публике и брзо поделили релевантне информације.
 • Помозите да се побољша виралност садржаја: Добро састављена инфографика може бити изузетно проницљива, што доводи до тога да други власници предузећа, креатори и трговци поделе инфографику са својом публиком.
 • Сложене идеје чини лаким за разумевање: Коришћењем комбинације визуелног приказа и текста, можете да представите информације на јасан и концизан начин.
 • Повећајте свест о бренду: Већина инфографика укључује назив бренда, логотип компаније и веб адресу како би људи могли да сазнају више о предузећу. Дељење инфографике може у великој мери повећати свест о бренду и привући саобраћај на вашу веб локацију.
 • Објасните како нешто функционише: Инфографика се може користити за поједностављење сложених идеја и подучавање механике иза тога како функционишу компликовани концепти или објекти. На пример, можете да раставите сложене производе као што су иПхоне и камере и визуелно објасните њихове основне карактеристике.
 • Подижите свест: Пре него што продате производ купцима, можда ћете морати да подигнете свест о проблему. То значи да користите много података да шокирате читаоца и натерате га да предузме акцију.
 • Нацртајте поређења: Можете да упоредите и упоредите производе, брендове или стратегије путем инфографике. Инфографика може брзо да истакне сличности и разлике, које би иначе могле бити збуњујуће изразити речима.

Процес прављења инфографике

Прављење инфографике не мора да буде тешко. Пратите доле наведене кораке да бисте направили занимљив и ефикасан.

Корак 1: Наведите циљеве своје инфографике

Пре него што направите инфографику, морате знати која је сврха. Коју причу желите да испричате? А ко је ваша циљна публика?

Ваша инфографика треба да има за циљ да исприча причу, објасни концепт, подели податке или промени мишљење људи о уобичајеној заблуди.

  Како отказати претплату на БЕТ Плус

Сваки циљ одређује информације које користите, како структурирате инфографику и графику која се користи. Вашој публици треба оставити конкретан закључак из ваше инфографике, због чега жели да дели садржај.

Размислите о питањима која би ваши читаоци поставили о овој теми и покушајте да одговорите на њих кроз своју инфографику. Циљ је да поделите само највредније информације о теми, а да не досадите публици.

Корак 2: Одаберите своју тему

Свака инфографика треба да има кључну тему или поруку која образује своје читаоце или их убеђује да се сложе са вашом поруком.

На пример, рецимо да желите да убедите универзитете да организују више часова теретане у својој школи. Ваша инфографика би показала статистику о гојазности на универзитету и о томе како редовно вежбање може донети позитивну разлику.

Права тема варира у зависности од вашег пословања или онога што желите да постигнете својом инфографиком. Можете развити тему фокусирајући се на проблем публике. Циљ је да информишете своју публику о нечему што би им могло помоћи да реше свој проблем.

На пример, фитнес тренер може да каже својој публици о триковима за исхрану или вежбама како би помогао почетницима да почну.

Када креирате своју тему, обавезно изложите своју поруку. Која је свеобухватна порука и које су ваше кључне тачке подршке?

Одатле можете лако пронаћи податке и визуелне елементе који ће вам помоћи да подржите свој случај.

Корак 3: Прикупите потребне податке

Већина инфографика укључује податке за резервну копију њихових порука. Ово помаже да се образложите тако да читаоци могу да схвате важност ваше поруке. У овом кораку ћете желети да прикупите све релевантне податке доступне о концепту и да их организујете на логичан начин.

Одлучите како ћете прикупљати податке. На пример, можете да спроведете своје истраживање, анкете или заокружену аналитику из различитих алата за праћење података. Међутим, такође можете сакупити релевантне податке из веродостојних извора као што су владине веб странице.

Када бирате скупове података, желите да објективно манипулишете подацима, тако да не постоје вишак. Такође, подаци би требало да се приказују узастопно како би се уклопили у нарацију коју покушавате да пренесете.

Корак 4: Визуелизирајте своје податке

Затим ћете морати да ставите те податке у праве визуелизације да бисте помогли у стварању јасног тока информација. Ови подаци би требало да раде заједно како би испричали вашу причу. Начин на који визуелно представљате податке зависи од ваше публике и циљева.

Ево неколико начина на које можете одлучити да визуелно организујете своје скупове података:

 • Користите мапе да покажете како се подаци могу разликовати по локацији
 • Користите линијски графикон или временску линију да покажете како су се трендови променили
 • Искористите дијаграме тока, Венове дијаграме, табеле и листе помажу читаоцима да боље разумеју како су подаци повезани и подељени
 • Користите подебљане текстове, шарене иконе и светле боје да бисте помогли да се ваша порука истакне

Корак 5: Дизајнирајте своју графику

Сада када сте организовали свој садржај и знате положај, време је да дизајнирате или изаберете одговарајућу графику како бисте саставили своју инфографику.

  22 најбољих генератора лажних адреса е-поште

Инфографика може укључивати различите графичке елементе, као што су:

 • Цхартс
 • Графови
 • Иконе
 • Наслови
 • Текст
 • Цустом Иллустратионс

Када је у питању укључивање графике у ваш инфографски дизајн, не постоји једно решење за све. Графика која ће бити најефикаснија за вас зависиће од вашег бренда, ваше публике и врсте информација које презентујете.

Било би сјајно за забаван, необичан бренд да користи илустрације инспирисане цртаним филмовима, али оне би се осећале неприкладно на корпоративној инфографики. Насупрот томе, тортни графикони би били превише загушљиви за тај забаван и необичан бренд – али одлични за традиционалнију корпорацију.

Направите листу графичких елемената који су потребни вашем инфографском дизајну, а затим смислите како ћете их оживети. Унапред дизајнирани шаблони могу бити корисни у зависности од елемената који су вам потребни.

Корак 6: Одаберите своје боје

Можете користити боју да бисте испричали своју причу и истакли кључне тачке. Уверите се да ваша графика остане једноставна и читљива тако што ћете изабрати палету која привлачи пажњу.

У зависности од боје коју изаберете, можете да инспиришете различите мисли, осећања, емоције и радње унутар ваше публике.

Имајте на уму: Боју треба користити као помоћ за информације и визуелне елементе.

Одаберите боје које ће створити емоционални одговор који желите од ваше публике када правите своју палету боја.

На пример, када дизајнирате инфографику која ће представити кључне финансијске податке вашем одбору инвеститора, морате да инспиришете поверење.

Плава представља поузданост и стабилност и служила би вашем циљу у овом сценарију. У инфографици која приказује ваш експлозиван раст продаје у протеклој години, користите црвену боју да бисте подстакли страст и узбуђење.

Иако инфографика може значајно побољшати начин на који комуницирате са својом публиком, постоје неке уобичајене грешке које већина људи прави.

Савети за побољшање ваше инфографике

#1. Рад из шаблона

Шаблон или жичани оквир помаже у постављању дизајна, тако да знате где ћете поставити сваки визуелни елемент и текст. Ово вам омогућава да испитате да ли је потребно извршити било каква прилагођавања у погледу визуелног изгледа или врсте коришћене инфографике.

Он ће водити остатак вашег дизајна и произвести углађенију и професионалнију инфографику.

Већина алата за графички дизајн као што је Цанва нуди много шаблона, тако да не морате да бринете о поравнању или дизајну изгледа.

#2. Мање текста је боље

Циљ инфографике је да брзо пренесе много информација, тако да свођење текста на минимум где год је то могуће осигурава да је ваш дизајн чист и разумљив.

Сваки визуелни приказ може да садржи статистику, наслове и кратке резимее испод слике тако да пружа контекст слици.

Требало би да текст инфографике буде у неколико кратких редова како не бисте изгледали претрпано.

#3. Користите иконе

Креирање инфографике подразумева добијање што је могуће више корисних информација за ваше клијенте, док дизајн остане једноставан и лак за читање.

Укључивање толиког броја података може бити огромно, али комбиновање текста, слика и графикона може вам олакшати да то учините.

Окончање

Сада имате информације које су вам потребне да дизајнирате и направите своју инфографику. Без обзира да ли желите да креирате забавну инфографику која ће инспирисати своју публику или вам је потребан занимљив визуелни приказ који ће вам помоћи да објасните замршене идеје акционарима, инфографика је ефикасан алат за привлачење пажње и брзо ширење информација у лако разумљивом формату.

Такође можете истражити неке онлајн алате за креирање инфографике која ће привући свачију пажњу.