Како направити таблу расположења?

Плоче за расположење могу ускладити процес дизајна, избећи блокове креативности и одржати ваше идеје организованим. Овај чланак покрива све о Моод боардовима.

Дизајнери и креатори имају много посла када раде на пројекту од нуле, од планирања пројекта до коначног пројекта. И природно је да се заглаве у процесу или добију блок креативности.

Када се то догоди, табла за расположење може да ради као спаситељ живота за њих. Помаже дизајнеру да организује своје дизајнерске идеје на једном месту, па чак и они могу да покажу ове табле са расположењем другима и кажу како ће изгледати коначни резултат.

У овом чланку ћемо разговарати о томе шта су табле за расположење, које су врсте дасака и како можете креирати изванредну таблу за расположење и асоцирати било који пројекат.

Шта је табла расположења?

Табла расположења је популарно дизајнерско средство за решавање проблема, иако није ново. То је сарадња чула која подстиче креативност и води до дизајнерских решења.

Поред дефинисања палете боја, помоћу њих можете креирати графички идентитет и осећај, поједноставити суштину бренда или производа у једну слику или скратити раздаљину између идеје и њене коначне манифестације. Дакле, помаже дизајнеру током целог пута пројекта.

Ко користи табле за расположење?

Дизајнери углавном користе табле за расположење како би поједноставили своје мисли, било да су графички дизајнери, дизајнери ентеријера, фотографи, дизајнери корисничког интерфејса итд.

Штавише, непрофесионалци их такође могу користити за постизање личних циљева, као што је украшавање зидова или пројектовање одређеног расположења кроз своје гардеробе.

Такође, табле са расположењем нису ограничене само на сврхе дизајна. На пример, писци могу да осликају одређени стил писања или измишљено окружење за заплет.

  Како користити Снапцхат сочиво за кућне љубимце

Таблице расположења, укратко речено, су корисно визуелно средство за брзо преношење општег „осећаја“ пројекта другима. Користе се за више него само за кућни декор. Моод боардс подржавају креативни процес балансирајући организацију и уметничку слободу.

Зашто користити таблу расположења?

Коришћење табле за расположење помаже у стварању суштине коначног резултата било ког пројекта или уметничког дела. Када планирате нови пројекат, било да се ради о апликацији, веб локацији или нечему другом, може бити потребно труда да схватите како желите да та ствар изгледа. Имате много идеја које се врте у вашој глави, али све су помешане и тешко је схватити које су идеје исправне за ваш пројекат.

Стога су табле са расположењем одличан начин да комбинујете све своје идеје за пројекат и учините их лакшим за разумевање других. Они вам помажу да размислите о општој теми, осећају и изгледу вашег пројекта и шта желите да комуницирате са њим. Поред тога, ево неких предности креирања табле за расположење.

Предности плоча за расположење

  • Они вам помажу да дизајнирате за своју циљну публику.
  • Појачајте своју визуализацију „како ће изгледати коначни производ?“
  • Они вам помажу да се играте са различитим палетама боја.
  • То скраћује укупан процес дизајна.
  • Подстиче креативност и организује идеје.
  • Помаже вам да експериментишете колико год желите.
  • Помаже вам да лако пренесете своје идеје клијенту.

Врсте табли расположења

Постоје два начина да направите таблу расположења. Прво је класична физичка табла за расположење или модерна дигитална табла за расположење. Штавише, зависи од ваших захтева типа пројекта на коме радите.

Хајде да проверимо случајеве употребе физичких и дигиталних табли расположења.

#1. Плоче за физичко расположење

Физичке табле за расположење се праве од стварних материјала — узорака боја, тканина, узорака папира, итд. — и често се окаче у заједничком простору тако да их свако може видети.

Идеалан је ако желите физички да креирате жељени изглед бренда. Можете користити праве материјале или одштампати њихове слике и закачити их.

#2. Дигиталне табле за расположење

Дигиталне табле са расположењем креирају се помоћу софтвера попут Адобе Пхотосхоп или Цанва. Оне се такође називају „виртуелним“ таблама расположења јер не укључују физичке предмете осим екрана рачунара на којем су приказани.

  Како проверити приступачност е-поште у Оутлоок-у

То је идеална опција ако више волите да избегнете физички приказ у вашој канцеларији или конференцијској сали; Штавише, могу се одмах поделити са другима и захтевају мање напора од физичких (што значи да су обично привремене).

Штавише, инспирацију за дизајн можете добити на веб локацијама као што су дизајн семена, хладњаци, дизајнерске галерије, Пинтерест и други канали друштвених медија.

Шта треба да садржи табла за расположење?

Било да креирате физичку или дигиталну таблу за расположење, потребне су вам следеће ствари да бисте креирали таблу расположења.

Фотографије/слике

Укључите слике ствари које вас инспиришу, као што су слике производа или веб локација са сличним дизајном и стиловима вашим; било шта, од сцена из природе до архитектонских фотографија ће бити довољно!

За таблу са физичким расположењем, можете да одштампате слике које волите или да их исечете из свог омиљеног часописа.

Боје и логотип бренда

Коришћење креативности за одржавање шеме боја бренда чини пројекат истакнутим и говори у име бренда. Пре него што направите таблу за расположење, потребно је да изаберете боје. Можете добити инспирацију из логотипа бренда ако радите на одређеном пројекту. Или, можете одабрати боје које су прикладне за ваш пројекат.

Можете користити узорке боја, тканина или чак исечке из часописа за физичко расположење. Можете да црпите инспирацију са веб локација као што су хладњаци и онлајн палете боја за дигиталну таблу расположења.

Елементи дизајна (као што су оквири, ивице и текстуре):

Материјали, отисци и текстуре могу бити укључени у табле за расположење како би се побољшао коначни производ. Омогућава да презентација дизајна има дубину и варијацију. Поред блокова боја, отисци пројектују дају живост и нови осећај.

Текстуални садржај

Додајте текст да опишете различите елементе на табли расположења.

Како направити таблу расположења?

Ево тачака које треба имати на уму приликом креирања табле за расположење: –

#1. Прикупите инспирацију за таблу са расположењем: Први корак је да прикупите ствари које вас инспиришу, на пример, слике, фонтове, текстуре, типографију итд., и направите нацрт пројекта.

  Како користити иПхоне и иПад као веб камеру на Мац-у

#2. Користите слике које се добро уклапају: Затим, важно је одабрати слике које добро функционишу – све би требало да деле сличне боје и тонове, или барем да се не сукобљавају!

Ако користите фотографије људи или локација као инспирацију, уверите се да су све црно-беле како би заједно изгледале добро када се одштампају на папиру (а не на папиру за штампање у боји).

Обавезно их исеците, тако да не заузимају много простора на вашој табли – то олакшава другима да виде шта се дешава без жмиркања ситних речи или фотографија!

#3. Изаберите боје и фонтове. Након тога, требало би да изаберете боје и фонтове који одговарају вашој табли. То ће помоћи да се осигура да изгледа професионално и организовано.

#4. Додајте речи да објасните своје идеје. Помаже да саставите ваше идеје и осигурава да ваш одбор има довољно речи и даје вам више начина да објасните своје концепте.

Можете користити стрелице или стрелице које показују у различитим правцима да бисте показали како су ствари повезане. Такође можете да нацртате слике – попут људи који користе производ или услугу – да бисте илустровали шта покушавате да пренесете.

#5. Додајте лого, веб локацију и профиле друштвених медија: на крају, али не и најмање важно, ако имате лого за свој посао или пројекат на којем радите. Такође можете укључити линкове до ваше веб странице и профила друштвених медија како би људи могли лако да пронађу више информација о вашем бренду, посебно ако радите на дигиталној табли расположења.

#6. Организујте своју таблу: Када је све на вашој табли, време је да све организујете. Пожелећете да ставите сличне предмете један поред другог како би људи могли лако да виде како се све уклапа.

Примери табли расположења који ће вас инспирисати

Закључак

Моод боардс сигурно чине читав пут дизајна лаким и занимљивим. Штавише, табла за расположење вам помаже да се ослободите блокова креативности. Можете креирати таблу за расположење према вашим потребама и жељама и уживати у целом процесу дизајна.

Постоје алати за прављење табли за расположење који вам могу помоћи да лако дизајнирате табле за расположење за ваш бренд или посао.

Дакле, импресионирајте свог клијента са студдинг моод боардом и пустите их да осете коначни производ.