Како научити етичко хаковање

Етички хакери или хакери са белим шеширима су стручњаци за безбедност који помажу организацијама да се изборе са безбедносним претњама и заштите своје податке. Ово можда звучи лако вашим ушима, али у стварности је прилично сложено и захтевно. Међутим, оно што је сложеније је како научити хаковање корак по корак и постати етички хакер. Ово није процес преко ноћи и захтева године посвећености и обуке. У овом чланку ћете открити како да научите етичко хаковање и које су најбоље платформе за проналажење врхунских курсева хаковања.

Како научити етичко хаковање

Наставите да читате чланак да бисте сазнали више о томе како научити хаковање корак по корак почевши од основа. Увек запамтите, путовање до најбољег етичког хакера можда није лако, али је дефинитивно вредно сваког труда.

Како научити хаковање корак по корак

Ако желите да научите да хакујете корак по корак, дошли сте на право место. Овде ћете мало по мало открити мапу пута ка томе да постанете најбољи етички хакер.

1. Научите програмирање Ц

Као што људи често кажу, разумевање основа је прва и најважнија ствар која вам је потребна да бисте савладали оно што следи. Ако вам основе нису јасне, све остало може постати бесмислица. Слично, у етичком хаковању, морате научити програмирање Ц као да вам живот зависи од тога.

Ц програмирање је један од најпопуларнијих, најразноврснијих и најчешће коришћених програмских језика. Можете га користити и за апликације и за технологије, као и за стварање базе за учење Јаве, Питхон-а, Ц++, итд. Овај машински независан језик дели програм на бројне модуле. Сходно томе, сваки модул можете написати независно који заједно чини један Ц програм.

  Како пиратерија чини легалне услуге стримовања бољим

2. Научите друге програмске језике

Слика од Анна са Пикабаи-а

Након Ц програмирања долазе додаци нове генерације као што су Јава, Питхон, ПХП, Перл, ХТМЛ итд. Дакле, када осетите да знате основна упутства о Ц, морате да пређете на учење других програмских језика.

Ово ће вам помоћи да разумете зашто многи програмери преферирају Питхон у односу на друге и како да научите етичко хаковање из основа. За ово можете да погледате ИоуТубе видео лекције или да купите књиге које су написали стручњаци за кодирање.

3. Научите УНИКС

Ако знате нешто о хаковању, сигурно сте чули за УНИКС. То је вишекориснички оперативни систем који је посебно дизајниран за лаптопове, десктоп рачунаре и сервере. Пошто је његов ГУИ прилично сличан Виндовс-у, почетници ово могу научити са лакоћом. Пошто је велики део укупног броја сервера хостован на УНИКС-у, разумевање постаје саставни део вашег пута да постанете најбољи етички хакер.

4. Научите криптографију

Слика Паул Лее са Пикабаи-а

Криптографија се углавном користи у интернет комуникацији заснованој на ССЛ-у и стога сваки хакер треба да схвати њен значај. То је уметност и техника обезбеђивања крхких информација коришћењем кодова. На овај начин, само пошиљалац и прималац могу приступити информацијама, док оне остају бесмислице за остале.

Генерално, криптографија је корисна у е-трговини, банкоматима, компјутерским лозинкама, итд. Будући да сте етички хакер, морате да разумете праксе, правилник и стратегије које се користе у криптографији. Такође морате знати о разним техникама и алатима који се користе за разбијање лозинки. Такође, покушајте да укључите учење о алгоритмима за шифровање да бисте схватили шта их чини тешким за дешифровање чак и од стране стручњака.

5. Пронађите рупе у постојећим програмима

Фотографија Кевина Куа на Унспласх-у

Ако желите да научите нешто ново уз приступ који је више оријентисан на праксу, ово је добар корак. Покушајте да примените оно што сте до сада научили и пронађите рањивости у постојећим програмима. Ово ће вам помоћи да разумете хаковање са дубљег нивоа тако што ће вам омогућити да сваки дан изоштравате своје вештине. На крају крајева, идентификација слабости вашег непријатеља или било ког софтвера је оно у чему су стручни хакери добри. На пример, најчешће у Андроиду су грешке у конфигурацији, застарели софтвер, грешке, отворене несигурне услуге итд.

  Како да решите проблем са сензором откуцаја срца на Аппле Ватцх-у

6. Учествујте у безбедносним пројектима отвореног кода

Можете учествовати у безбедносним пројектима отвореног кода које одржавају бројне хакерске веб локације на интернету. Они су доступни свима и свако са основним знањем о хакирању може да учествује како би додао свој вредан допринос добробити масе. Штавише, то ће такође допринети вашем интегритету као хакеру и учинити да изгледате сабранији и професионалнији.

7. Тестирајте своје вештине са изазовима

Када се навикнете на основе етичког хаковања, време је да тестирате те вештине и знање. За ово је активно учешће у изазовима онлајн хаковања идеално решење. Осим тога, можете користити и веб локације за учење да бисте научили хаковање играјући игрице. Да, добро сте прочитали. Бројне образовне платформе комбинују играње игара са хаковањем како би учење учиниле забавним процесом за све ученике. Сваки изазов или ниво је пажљиво направљен да угради различите концепте хаковања.

8. Наставите да експериментишете

Када стекнете основно разумевање хаковања, морате покушати да експериментишете да бисте стекли практично искуство. На пример, можете да подесите своју лабораторију да експериментише са различитим оперативним системима и апликацијама. Можете да модификујете своју лабораторију тако што ћете остварити онолико напретка са високотехнолошким уређајима колико желите или да буде једноставна и трезвена.

Ево ствари које треба да размотрите пре него што експериментишете са нечим:

  • Увек се уверите да имате најновију резервну копију пре него што направите било какве промене
  • Останите у надлежностима етичког хаковања и знајте када да престанете
  • Ако у почетку не успете, наставите да импровизујете и сваким покушајем постајете све бољи
  • Не заборавите да документујете свој напредак и оно што сте научили у сваком експерименту

9. Будите доследни са оним што радите

Кључ за савладавање било чега је доследност. Ако не вежбате свакодневно и не улажете напоре да научите нешто ново, то ће вам дугорочно дати позитивне резултате. Слично томе, ако желите да савладате како да научите етичко хаковање, морате да одржите доследност. То се може постићи читањем блогова и е-књига, гледањем видео лекција и затим имплементацијом свега тога у испуњавање изазова.

  Ослобађање моћи задивљујуће фотографије

10. Истражите скривени веб

Слика Герда Алтмана са Пикабаи-а

Можда сте чули за мрачни веб, али да ли знате шта то значи? Лаички речено, дарк веб је онај део интернета који је доступан само онима који знају да користе посебан софтвер. Ово им омогућава да остану недоступни и задрже своју непробојну анонимност.

Занимљиво је да овај мрачни веб има и легитимну страну. Бити етички хакер значи научити о овом делу интернета заједно са другим језицима кодирања и софтвером.

Како пронаћи најбољи курс етичког хаковања на мрежи

Ако се питате како да почнете са етичким хаковањем, али нисте свесни шта они заправо нуде, ово би вам могло помоћи. За неупућене, бесплатни курс етичког хаковања са сертификатом помаже вам да научите хаковање од нуле и постанете професионалац за само неколико месеци. На пример, почињете тако што ћете усавршавати своје вештине базе података, вештине умрежавања, програмирања, криптографије, знања у ОС-у и још много тога.

Ево 7 најбољих платформи да се дочепате најбољих курсева етичког хаковања:

Често постављана питања (ФАК)

К1. Можете ли сами да подучавате етичко хаковање?

Анс. Да, можете сами да истражите и научите етичко хаковање без скупих ресурса. Без обзира на то, ова ниша захтева огромну посвећеност и напоран рад да бисте били успешни у ономе што вежбате.

К2. Може ли почетник научити хаковање?

Анс. Да, почетник може да научи хаковање користећи бесплатне ресурсе, видео лекције и е-књиге на интернету. Постоје разни хакерски курсеви и програми који подучавају хаковање од нуле без скривене накнаде.

К3. Да ли је етичког хакера лако научити?

Анс. Све је лако на овом свету ако се трудите да успе под било којим условима. Упркос томе, неопходно је запамтити да хаковање није дечја игра. У њему можете обликовати своју каријеру ако посветите довољно времена и енергије да постанете најбољи етички хакер.

***

Многе организације, велике компаније и владине агенције захтевају од хакера да заштите своје податке и информације. На крају крајева, то је један од најважнијих аспеката, а губитак може проузроковати финансијски губитак. Због тога постоји велика потражња за етичким хакерима. Научивши како да научите етичко хаковање, можете допринети добробити друштва и побољшати своје знање и вештине о сајбер безбедности.