Како очистити ХП главу штампача

Главе за штампање су важан део штампача, у њима се налазе кертриџе са мастилом и омогућавају им да раде за отиске високог квалитета. Вашем штампачу ће често бити потребна чиста глава штампача. Глава штампача на вашем штампачу се може очистити на два начина, први метод укључује кораке помоћу рачунарског софтвера, а други метод укључује ручно чишћење ХП штампача што може помоћи са зачепљеном млазницом за мастило ХП штампача. Међутим, важно је да будете нежни и пажљиви док чистите главу штампача, јер су ове компоненте деликатне. У овом водичу ћемо разговарати о различитим методама чишћења ХП главе штампача.

Како очистити ХП главу штампача

Чишћење штампача захтева велику концентрацију, због чега су доле наведене методе написане са великим опрезом. Ако ручно чистите главу штампача, уверите се да не оштетите главу штампача или кертриџе са мастилом. Ако се било која од ових компоненти оштети, вероватно ћете морати да однесете штампач у сервисни центар на поправку.

Како очистити ХП главу за штампање помоћу ХП Екперта

Ако је ваш ХП штампач зачепио млазницу мастила и захтева чишћење, можете користити ХП стручњаке да га очистите. Пратите ове једноставне кораке да очистите ХП главу штампача са ХП стручњацима:

1. На рачунару покрените програм Цлеан Принтхеад.

2. Ако програм Цлеан Принтхеад не ради, ручно отворите поклопац штампача и искључите штампач из електричне утичнице.

3. Пажљиво уклоните све кертриџе са мастилом из штампача и очистите контакте чистом крпом.

4. Сада пажљиво очистите контакте главе штампача.

5. Пажљиво поново уметните кертриџе назад у штампач.

6. Сада поново укључите штампач у електричну утичницу.

7. Сада пустите штампач да се покрене.

8. Сада извршите пробно штампање са празним листом да видите да ли је глава штампача очишћена.

9. Да бисте правилно очистили главу штампача, можда ћете морати да извршите ову процедуру много пута.

  7 Платформа као услуга (ПааС) за програмере машинског учења и вештачке интелигенције

Напомена: Ако и даље добијате лоше отиске чак и након што следите горе наведене кораке за чишћење главе штампача ХП резервоара са мастилом, проблем могу да изазову други проблеми са штампачем који се не могу решити чишћењем ХП штампача. Требало би да размислите о томе да свој штампач однесете у центар за поправку да бисте дијагностиковали и решили проблем.

Слика од такеапиц са Пикабаи-а

Како очистити главу штампача са рачунара

Такође можете очистити свој рачунар ХП глава штампача. Пратите ове једноставне кораке да бисте очистили ХП главу штампача на рачунару.

1. Кликните на Старт на свом рачунару.

2. Потражите и отворите контролну таблу.

3. Овде кликните на Прикажи уређаје и штампаче

Напомена: Овде ћете пронаћи листу штампача са којима сте претходно били повезани, као и оних које тренутно користите).

4. Кликните на икону штампача и изаберите Својства.

Напомена: Ако видите индикацију да су сви ваши кертриџи са мастилом пуни, али су ваши задаци за штампање нејасни или размазани, онда је ово јасан знак да морате да очистите главу штампача да бисте решили проблем са зачепљеном млазницом мастила ХП штампача.

5. Кликните на Принтинг Преференцес, а затим идите на картицу Сервице.

6. Кликните на Принтер Сервицес у следећем прозору.

7. Пронађите и кликните на Цлеан Принтхеадс, да започнете процес чишћења главе штампача без ручног уклањања.

Како ручно очистити главу штампача

Такође можете ручно да извршите чишћење главе штампача ХП резервоара са мастилом. Пратите ове једноставне кораке да бисте ручно очистили главу штампача.

1. Укључите штампач, а затим отворите приступна врата.

Напомена: Отварање приступних врата зависи од модела штампача.

2. Носач штампача ће се померити у центар и моћи ћете да приступите глави штампача и кертриџима.

3. Пре него што искључите уређај из утичнице, сачекајте да кертриџи престану да се крећу.

4. Уклоните кертриџе тако што ћете их подићи или притиснути језичак који их држи.

5. Поставите кертриџе на комад чистог папира. Да бисте правилно очистили ХП штампач, уверите се да је млазница усмерена даље од површине.

  14 Конвертор фотографија у скице за трансформацију ваше слике у линијски цртеж

6. Очистите контакте који се налазе на дну кертриџа са мастилом чистом крпом (по могућству без длачица). Пазите да не додирнете или оштетите кертриџ.

Напомена: Контакти треба да буду усмерени даље од било које површине да би се избегла оштећења. Млазница не би требало да буде усмерена надоле како би се спречило да остатак мастила у комори исцури.

7. Такође можете користити штапић од памука или пенасте гуме навлажен флашираном водом да га нежно очистите.

Напомена: Немојте користити алкохол или било коју другу течност за чишћење да бисте очистили контактне тачке штампача или главе штампача да бисте избегли проблем са зачепљеним млазницом мастила ХП штампача са штампачем.

8. Сушите контактне тачке 10 минута пре него што замените кертриџ са мастилом у штампачу. Такође можете користити памучне штапиће за сушење контаката.

9. Сада, унутар вашег штампача, пронађите све контактне тачке и носаче штампача којима је потребно чишћење главе штампача ХП резервоара са мастилом, а затим их очистите крпом или тампоном.

10. Сачекајте око пет минута да се носач штампача осуши, а затим поново уметните кертриџе са мастилом у штампач.

11. Пажљиво шкљоцните кертриџе на своје место и проверите да ли су безбедни пре него што укључите кабл за напајање.

12. Затворите поклопац главе штампача и сачекајте да процес иницијализације заврши чишћење ХП штампача.

Фотографија Цоттонбро студио на Пекелс

Када треба да очистим главу штампача

Када нисте користили штампач дуже време, глава штампача може да се запрља. Корисници би генерално требало да штампају неколико страница са својим штампачем једном месечно како би избегли проблеме са прљавим главама штампача и задржали квалитет штампе. Међутим, чак и ако редовно користите штампач, можда ћете наићи на проблем са прљавом главом штампача и потребно је да очистите ХП главу штампача. Лако је дијагностиковати овај проблем, можете утврдити да ли је проблем узрокован главом штампача тако што ћете само погледати свој штампач. Можете имати на уму следеће тачке да бисте знали када да очистите главу штампача.

  • Ако вам ЛЕД екран или рачунар говори да је мастило пуно у кертриџима, али да ништа не пролази кроз папир током штампања, то је зато што је глава штампача на ХП штампачу зачепила млазницу мастила и потребно је чишћење.
  • Ако можете да штампате, али је квалитет лош, као што су мутне слике и речи које недостају на папиру, то може бити знак зачепљене главе штампача на вашем ХП штампачу.
  Поправите грешку неочекиване зип датотеке 0к80004005

Међутим, пре него што почнете са чишћењем главе штампача ХП резервоара са мастилом, мораћете да извршите проверу млазница да бисте били сигурни да је проблем заиста проузрокована глава штампача. Провере млазница се могу обавити помоћу вашег рачунара, а провере млазница се такође могу обавити са вашег рачунара у неким новим штампачима. Провера млазница не само да вам помаже да разумете узрок проблема, већ ћете такође моћи да заштитите свој штампач, главу штампача, мастило и кертриџе.

Често постављана питања (ФАК)

К1. Шта је глава штампача?

Анс. Главе за штампање су компоненте у штампачима које укључују кертриџе. Обично се глава штампача налази испод поклопца штампача.

К2. Зашто треба да очистим главу штампача?

Анс. Понекад, из различитих разлога, главе штампача могу да се зачепе и захтевају чишћење. Главу штампача можете очистити ручно или са рачунара.

К3. Зашто не могу да штампам са ХП штампача?

Анс. Ако је ваша глава за штампање зачепљена, можда нећете моћи правилно да штампате документе.

К4. Могу ли да очистим главу штампача на свом рачунару?

Анс. Да, можете да очистите главе штампача на рачунару тако што ћете отићи на контролну таблу.

К5. Могу ли кертриџи са мастилом узроковати квар глава штампача?

Анс. Да, ако дође до просипања мастила или других кварова на штампачу, глава штампача може бити погођена и захтевати чишћење и одржавање.

***

Надамо се да вам је овај водич био од помоћи и да сте успели да пронађете методе за чишћење ХП главе штампача. Јавите нам која метода вам је најбоље функционисала. Ако имате било какве предлоге или питања за нас, обавестите нас у одељку за коментаре.