Како омогућити Системд за ВСЛ2 у оперативном систему Виндовс 11

Виндовс подсистем за Линук (ВСЛ) је видео низ пројеката које подржава заједница, али системд је био један од најтраженијих захтева програмера. Већ је било пројеката као нпр оне-сцрипт-всл2-системд и гение да имплементира системд на ВСЛ2 у Виндовс 11 и 10. Примећујући страст према системским имплементацијама за ВСЛ2, Мицрософт се удружио са компанијом Цаноницал (издавач Убунту-а) како би донео званичну системску подршку за Виндовс подсистем за Линук. А сада, програмери могу омогућити системд за ВСЛ2 у Виндовс 11 у 5 једноставних корака. Дакле, ако сте заинтересовани, хајде да научимо како да укључите системд за ВСЛ2 у оперативном систему Виндовс 11.

Омогућите Системд за ВСЛ2 у оперативном систему Виндовс 11 (2022)

У овом водичу смо споменули упутства за омогућавање системд за Виндовс подсистем за Линук у оперативном систему Виндовс 11, заједно са кратким објашњењем на ову тему.

Шта је Системд у Линуку?

Системд је системски и сервисни менаџер за оперативне системе засноване на Линуку. У суштини је одговоран за покретање системских компоненти и услуга током покретања Линук система. Можете рећи да је то родитељски процес и да иницијализује све остале процесе, па је његов ПИД (процесни идентификатор) 1. Дакле, шта је сада велика ствар када Виндовс подсистем за Линук подржава системд?

  Поправите грешку у улазној тачки процедуре у оперативном систему Виндовс

Прво, системд доноси скоро природно софтверско окружење у ВСЛ. У суштини, оно што добијете од Убунтуа на голој инсталацији, добијате исто окружење иу ВСЛ-у. Осим тога, постоје многе услуге као што су Снап, мицрок8с, Кубернетес, итд., који се ослањају на системд да ради исправно. Дакле, уз званичну подршку Мицрософт-а, програмери сада могу у потпуности да искористе прави потенцијал ВСЛ2 и истовремено раде на Виндовс-у и Линук-у, а да ништа не пропусте.

Инсталирајте најновију верзију ВСЛ2

1. Прво, морате да преузмете одређену верзију ВСЛ-а (верзија 0.67.6 и новија). Отворите ПоверСхелл и покрените наредбу испод да бисте проверили тренутну верзију. Ако имате ажурирану верзију, пређите директно на следећи одељак.

wsl --version

2. Ако користите старију верзију, преузмите најновији ВСЛ пакет са Мицрософт-ове ГитХуб странице до које је повезана овде. Не морате да будете на инсајдерском каналу да бисте омогућили системд за ВСЛ2 у оперативном систему Виндовс 11.

3. Затим инсталирајте Виндовс подсистем за Линук МСИКСБУНДЛЕ пакет на свој Виндовс 11 рачунар.

4. Након тога отворите Виндовс терминал са администраторским привилегијама. Ако већ имате инсталирану Линук дистрибуцију, пређите право на следећи одељак.

5. Затим пређите на ПоверСхелл и покрените наредбу испод. Ово ће инсталирати најновију Убунту дистрибуцију. Ако желите да инсталирате било коју другу Линук дистрибуцију, можете је инсталирати из Мицрософт продавнице или покренути всл –инсталл да бисте пронашли све доступне дистрибуције.

wsl --install Ubuntu

Омогућите Системд за ВСЛ2 у оперативном систему Виндовс 11

1. Када је Убунту (или ваш избор Линук дистрибуције) инсталиран, поново отворите ПоверСхелл са привилегијом администратора. Затим пређите на „Убунту“ са дугмета са стрелицом у насловној траци.

  Како направити резервне копије привремених фасцикли на Виндовс 10

2. Након постављања корисничког имена и лозинке, покрените наредбу испод да бисте уредили датотеку “всл.цонф” користећи Нано едитор.

sudo nano /etc/wsl.conf

3. Овде додајте редове испод у датотеку. Ово ће вам омогућити да омогућите системд за ВСЛ2 на вашем Виндовс 11 рачунару.

[boot]
systemd=true

4. Да бисте сачували и изашли из Нано едитора, притисните “Цтрл + О” и притисните Ентер. Након тога, притисните „Цтрл + Кс“. Сада сте извршили неопходне промене.

5. Сада морате да искључите Виндовс подсистем за Линук. За то затворите картицу Убунту и пређите на картицу ПоверСхелл. Ево, покрените доњу команду.

wsl.exe --shutdown

6. Сада, само напред и поново покрените Убунту са Виндовс терминала. Системд ће сада подразумевано радити у позадини. Да бисте проверили, покрените наредбу испод и погледајте статус услуге.

systemctl list-unit-files --type=service

7. Сада можете да инсталирате Нектцлоуд на ВСЛ2 користећи Снап, који се ослања на системд да би исправно функционисао. Овде изаберите своје корисничко име и лозинку у другој команди. Као што је приказано на слици испод, све Снап услуге раде исправно.

sudo snap install nextcloud
sudo nextcloud.manual-install USERNAME PASSWORD
snap services

Укључите Системд на Виндовс подсистему за Линук

Дакле, ово су кораци које морате да пратите да бисте омогућили системд за ВСЛ у оперативном систему Виндовс 11. Најбољи део је што не морате да прелазите на инсајдерски канал да бисте омогућили системд у свом Линук подсистему на Виндовс-у. Можете директно преузети пакет са ГитХуб-а и инсталирати га одмах. Штавише, ако желите да инсталирате Андроид апликације на Виндовс 11, идите на наш детаљни водич. А да бисте инсталирали Гоогле Плаи продавницу на рачунар са оперативним системом Виндовс 11, имамо ажурирани водич за вас. Коначно, ако имате било каквих питања, обавестите нас у одељку за коментаре испод.

  Како заобићи ТПМ 2.0 и инсталирати провере захтева за Виндовс 11