Како отворити Таск Манагер на Мац-у

Кључне Такеаваис

  • Можете да отворите мацОС еквивалент Таск Манагер-у, који се зове Монитор активности, користећи Спотлигхт претрагу, Лаунцхпад или фасциклу Апплицатионс у Финдер-у.
  • Задржите Монитор активности у Доцк-у ради лакшег приступа тако што ћете притиснути Цонтрол и кликнути на икону апликације и изабрати „Задржи у Доцк-у“ из контекстног менија.
  • Монитор активности може принудно затворити апликацију или процес који не реагује: изаберите га и кликните на дугме „Кс“ на врху.

Пошто је мацОС генерално стабилнији од Виндовс-а, већина људи не осећа потребу да пронађе алатку као што је Менаџер задатака. Ипак, постоје тренуци када вам затреба — посебно ако апликација одбија да одговори. Научићемо вас како да отворите Мац-еквивалент Таск Манагер-а.

Како отворити Ацтивити Монитор, менаџер задатака на вашем Мац-у

Коришћење Спотлигхт претраге на вашем Мац-у је најлакши начин да отворите скоро све на вашем систему. Може да пронађе апликације, датотеке и подешавања у само неколико притисака на тастер. То је много брже од ручног прегледавања да бисте пронашли оно што вам треба.

Да бисте отворили Спотлигхт, само притисните Цомманд + Спаце на свом Мац-у. Затим почните да куцате Ацтивити Монитор (првих неколико слова би требало да се појави) и притисните Ретурн. За тренутак ћете видети прозор Монитор активности.

Не желите да користите Спотлигхт из неког разлога? Такође можете да отворите Мац еквивалент Таск Манагер-у користећи Лаунцхпад на свом Мац-у. Обично ћете пронаћи икону Лаунцхпад на Доцк-у вашег Мац-а, означену мрежом разнобојних икона.

  Како користити два Снапцхат филтера одједном

Када отворите Лаунцхпад, кликните на фасциклу Остало (можда ћете морати да скролујете лево или десно до друге странице да бисте је видели) да бисте пронашли Монитор активности који се налази поред других мацОС услужних апликација.

На крају, можете пронаћи и Монитор активности у фасцикли Апплицатионс на вашем Мац-у. Отворите нови прозор Финдер-а, изаберите Апликације са бочне траке и кликните на фасциклу Утилитиес да бисте је пронашли и отворили.

Држите Монитор активности у Доцк-у за лак приступ

Када отворите апликацију Ацтивити Монитор користећи било који од горе наведених метода, она ће се појавити на Доцк-у на дну екрана. Међутим, ова пречица нестаје када затворите апликацију.

Ако често користите Монитор активности, можда ћете желети да га држите на Доцк-у. Да бисте то урадили, притисните Цонтрол и кликните на икону Монитор активности на Доцк-у и изаберите Опције > Задржи у Доцк-у из контекстног менија. Од сада можете да приступите Монитору активности директно са радне површине.

Како принудно затворити апликације користећи Мац Таск Манагер

Један од најчешћих разлога за отварање Виндовс Таск Манагер-а је затварање апликација када престану да реагују. Иако се то не дешава тако често на мацОС-у, можда ћете повремено морати да принудно затворите апликацију када не реагује или показује абнормално понашање.

Најлакши начин да то урадите је да користите прозор Форце Куит Апплицатионс на вашем Мац рачунару. Да бисте га брзо отворили, истовремено притисните Цомманд + Оптион + Есцапе. Одатле изаберите апликацију која не реагује и притисните Форце Куит. Када се од вас затражи потврда, поново кликните на Форце Куит. Алтернативно, овом прозору можете приступити тако што ћете на траци менија кликнути на Аппле мени > Принудно затворити.

  Поправите Вазе звук који не ради на Андроиду

Поред прозора Форце Куит Апплицатионс, апликације можете затворити и помоћу Монитора активности (као што бисте урадили са Таск Манагер-ом). Ово је згодно ако желите да принудно затворите процес, а не апликацију, пошто се процеси не појављују у прозору Принудно затворите апликације.

Отворите Монитор активности на свом Мац-у, изаберите апликацију која не реагује на картици ЦПУ и кликните на дугме Стоп (Кс) на врху. Кликните на Принудно прекини када се од вас затражи да потврдите и апликација ће се искључити.

Овај процес је сличан затварању апликација помоћу Таск Манагер-а, тако да не би требало бити тешко принудно затворити апликације на мацОС-у ако сте недавно прешли са Виндовс-а.

Шта ради менаџер задатака вашег Мац-а?

За разлику од Виндовс Таск Манагер-а, који приказује графиконе перформанси вашег рачунара у једном прозору, Монитор активности има одвојене картице за ресурсе које апликација троши, као што су ЦПУ, Меморија, Енергија, Диск и употреба мреже.

Кликом на наслов омогућава вам да сортирате према тој опцији, што вам олакшава да видите који процеси користе највише ресурса. На пример, сортирање према % ЦПУ-а показује све процесе који обављају много интензивних задатака.

Ако овде стално видите апликацију која заправо не ради тежак посао, можда се лоше понаша. За један популаран пример, објаснили смо како да поправите „кернел_таск“ грешку са великом употребом ЦПУ-а ако наиђете на њу.

Енергија је корисна ако користите МацБоок и желите да добијете што је могуће дуже трајање батерије. Сортирање према утицају енергије вам омогућава да видите које апликације троше највише енергије. Можете их затворити да би ваш МацБоок дуже трајао пре него што вам затреба пуњење.

  Да ли је Пхасмопхобиа на Ксбок Оне?

Да бисте добили више информација о процесу, изаберите га и кликните на дугме Информације (и) на врху прозора Монитор активности за више детаља. Као што је раније поменуто, такође можете кликнути на дугме Стоп (Кс) да бисте угасили било који процес, мада не бисте требали затворити нешто осим ако нисте сигурни да вам то не треба.

Монитор активности има неколико практичних опција на траци менија о којима бисте требали знати. Картица Приказ вам омогућава да изаберете које процесе желите да прикажете. Уместо Сви процеси, можда ћете желети да видите само активне процесе да бисте филтрирали буку, на пример. Такође можете да користите опцију Колоне да сакријете или прикажете више информација за сваки процес.

А испод ставке на траци менија Прозор, наћи ћете неколико опција – као што су ЦПУ Усаге и ГПУ Хистори – које отварају мале прозоре. Они вам омогућавају да надгледате коришћење ресурса без да цео прозор Монитор активности буде отворен. Ако вам се ово свиђа, покушајте да користите Виев > Доцк Ицон да промените икону апликације са подразумеване на живи графикон ЦПУ, мреже или друге активности.

Ови прикази су одлични ако желите да пратите перформансе свог Мац-а, посебно током играња. За више о томе шта Мац еквивалент Таск Манагер-у може да уради, погледајте наш свеобухватни водич за Монитор активности на Мац-у.

Лако је отворити Ацтивити Монитор и пратити шта се дешава на вашем Мац-у. Показали смо вам неколико начина да му приступите, тако да управљање активним процесима на вашем Мац-у када је то потребно не би требало да представља проблем. Што више знате о свом Мац-у, ефикасније можете да обављате посао на свом рачунару.