Како писати математичке записе у опсидијану

Обсидиан је моћна апликација за узимање белешки која вам омогућава да организујете и структурирате своје белешке. Али шта ако треба да запишете белешке о предмету који укључује математичке формуле?

Математичке нотације су неопходне у многим областима. Срећом, Обсидиан има уграђену подршку за математичке записе. Читајте даље да бисте сазнали како можете писати математичке записе у Обсидијану.

Како написати математичке записе у опсидијану

Упркос њиховом опсежном корисничком интерфејсу, чак и уређивачи текста попут Мицрософт Ворд-а могу отежати унос математичких записа. С обзиром на недостатак корисничког интерфејса код Обсидијана, могло би се претпоставити да би писање математике у њему било скоро немогуће. Међутим, ово је неистина.

У стварности, писање математике у Обсидиан-у је једноставније него у Ворд-у, захваљујући својој изворној подршци за МатхЈак, ЈаваСцрипт библиотеку која омогућава корисницима да уносе математичке записе.

Захваљујући МатхЈак-у, можете писати математичке записе у Обсидиан-у без напора, чак и без померања миша. Сви потребни алати су већ доступни на вашој тастатури. Да бисте започели математичку нотацију, све што треба да урадите је да своју формулу приложите знаковима долара ($). Коришћење двоструких знакова долара ($$) посвећује цео ред.

МатхЈак користи специфичне кодове за унос симбола. Да бисте унели специјалне знакове, можете да унесете код за симбол после обрнуте косе црте (\). Када пишете математичке ноте, циркумфлекс (^) означава суперскрипт, а доња црта (_) означава индекс.

  6 најбољих рачуноводствених партнерских програма за подршку и зараду

Можете ефикасно да уносите математичке формуле у Обсидиан тако што ћете разумети основе математичке синтаксе и кода специфичног за МатхЈак. На пример, да бисте унели формулу за површину круга, можете користити синтаксу испод:

 $$A = \pi r^2$$ 

У овој синтакси, \пи призива симбол за пи, а р^2 приказује р као степен двојке. На сличан начин можете да унесете и друге грчке знакове: обрнуту косу црту и име симбола.

Друга употреба МатхЈак-а је куцање разломака у Обсидиан-у:

 $$\frac{numerator}{denominator}$$  

Након што у синтакси унесете \фрац, морате укључити два скупа витичастих заграда. Садржај првог скупа биће бројилац, док ће садржај другог скупа бити именилац.

Са познавањем МатхЈак-а у Обсидијану и кода за одређени симбол, такође можете унети сложеније математичке симболе као што су збир, граница, интеграл и још много тога. Можете користити математичке записе са другим Маркдовн елементима у Обсидијану.

Убрзавање математичких записа у опсидијану помоћу пакета за латекс

Са вежбом, куцање математичких записа у Обсидиан-у постаје лакше и брже. Међутим, постоји још један начин за даље повећање брзине.

Додатак Латек Суите чини математику још лакшом. Овај додатак поједностављује процес слушањем математичких нота када га започнете са знаковима долара ($), и брзо замењује исечке њиховим МатхЈак формом.

Латек Суите можете инсталирати као што бисте инсталирали било који додатак за Обсидиан. Доступан је и на ГитХуб и страницу додатака заједнице Обсидиан.

Када инсталирате Латек Суите, омогућите га у подешавањима и прегледајте одређене исечке. На пример, ако унесете косу црту после броја, Латек Суите аутоматски покреће разломак. Одатле, све што треба да урадите је да откуцате бројилац и именилац, притиснете Таб да бисте изашли из разломка и наставите да куцате остатак израза.

  Брже доставите садржај апликације корисницима уз Г-Цоре Лабс ЦДН

Латек Суите замењује сложене МатхЈак кодове њиховим форматом за преглед да би поједноставио ваш код. Када померите курсор на преглед унутар кода, он ће приказати оригинални МатхЈак код који можете да уредите. Као резултат, ваш МатхЈак код постаје сажетији и лакши за навигацију.

За више информација о могућностима Латек Суите-а посетите његову ГитХуб страницу. Ако желите да знате све исечке, погледајте цео код исечка у подешавањима додатка унутар Обсидиан-а.

Пишите математику ефикасно са опсидијаном

Писање математичких нота у Обсидиан-у не само да је могуће, већ је уз одговарајућу праксу заправо једноставније него на већини других платформи. Захваљујући Обсидиан-овој изворној подршци за МатхЈак, покретање математичке нотације захтева само да приложите формулу у знаковима долара.

МатхЈак користи специфичне кодове за унос симбола, а познавање релевантних кодова ће вас брзо довести до брзине.

Додатак Латек Суите додатно поједностављује процес тако што аутоматски замењује исечке њиховим МатхЈак формом. Овај додатак замењује сложене МатхЈак кодове њиховим форматом за преглед да би поједноставио код, чинећи га краћим и лакшим за навигацију.