Како побољшати свој интернет [Tips & Tools]

Спор интернет може имати велики утицај на ваше свакодневне активности.

Без обзира да ли радите од куће, стримујете видео записе или једноставно претражујете веб – спора интернет веза може пореметити вашу продуктивност и уживање.

Срећом, постоје неке стратегије које можете користити да побољшате брзину интернета и укупно искуство прегледања.

Утицај спорог Интернета

Спор интернет може бити права главобоља и за појединце и за предузећа.

За људе који само покушавају да се баве свакодневним животом, спор интернет може учинити једноставне задатке као што су гледање видео записа или чак листање друштвених медија фрустрирајуће спорим искуством.

То је као да покушавате да возите у густом саобраћају – све траје дуже и може да вас остави под стресом.

За предузећа, спор интернет може бити велика препрека у ефикасном обављању послова.

Замислите да покушавате да отпремите важне датотеке, имате видео конференције са клијентима или обрађујете онлајн поруџбине – сви ови задаци постају болно спори са лошим интернетом.

Такође, ако је веб-сајту потребно толико времена да се учита, већа је вероватноћа да ће људи одустати и отићи негде другде. То је као чекање у дугом реду у продавници – ако потраје предуго, можда ћете одлучити да није вредно тога и отићи. Ово штети репутацији бренда.

Савети за побољшање брзине интернета

Премештање рутера

Позиционирање вашег рутера игра важну улогу у дистрибуцији сигнала. Рутер емитује сигнале у свим правцима, тако да би требало да буде постављен централно у вашем дому.

Поставите рутер на централну локацију – даље од препрека и уређаја који изазивају сметње.

Оптимизација подешавања рутера

Приступите подешавањима рутера и потражите опције оптимизације. Рутери раде на различитим каналима унутар бежичног спектра. Понекад оближњи рутери и електронски уређаји могу ометати ваш сигнал.

Можете да промените канал на онај са мање сметњи у подешавањима рутера. Испробајте различите канале да бисте пронашли онај који нуди најбоље перформансе.

  Како затворити отворене прозоре на иПхоне 11

Ресетовање вашег рутера

Понекад једноставно ресетовање рутера може да реши проблеме са повезивањем. Искључите рутер, сачекајте неколико секунди, а затим га поново укључите.

Ово може да уклони све привремене проблеме и обезбеди нови почетак ваше интернет везе.

Коришћење ЛАН кабла

Размислите о коришћењу ЛАН кабла за уређаје који захтевају стабилну и брзу везу.

Жичане везе могу да обезбеде конзистентније брзине у поређењу са Ви-Фи. Када користите ЛАН кабл за директно повезивање уређаја са рутером, можете елиминисати већину ових фактора.

Ви-Фи везе су подложне деградацији сигнала због удаљености и зидова.

Промена Ви-Фи опсега

Двопојасни рутери нуде фреквенцијске опсеге од 2,4 ГХз и 5 ГХз. Опсег од 2,4 ГХз има бољу покривеност и може ефикасније да продре кроз зидове, што га чини погодним за уређаје удаљене од рутера.

Опсег од 5 ГХз нуди веће брзине, али са мањим дометом.

Пребаците се између ових опсега на основу близине вашег уређаја рутеру. Користите 5 ГХз за уређаје који су близу рутера и 2,4 ГХз за оне који су удаљенији.

Поновно покретање рутера

Рутери раде тако што обрађују много података – који се временом могу акумулирати и утицати на њихов учинак.

Редовно поновно покретање рутера може помоћи у чишћењу кеша и побољшању брзине мреже. Подесите распоред за аутоматско поновно покретање током периода слабе употребе (као што је усред ноћи).

Ограничавање броја уређаја

Сваки уређај повезан на вашу Ви-Фи мрежу троши део доступног пропусног опсега.

Такође, превише уређаја повезаних на вашу мрежу може смањити вашу брзину интернета.

Искључите уређаје који се не користе или размислите о надоградњи на рутер који подржава КоС подешавања. КоС вам омогућава да дате приоритет одређеним уређајима или типовима саобраћаја и осигурава да важни задаци добију више пропусног опсега.

Прелазак на нови рутер

Ако је ваш тренутни рутер застарео или се бори да одржи корак – размислите о надоградњи на моћнији модел.

Производи као што су ТП-Линк АЦ1750 Смарт ВиФи рутер или НЕТГЕАР 4-Стреам ВиФи рутер Р6700АКСС нуде напредне могућности за побољшање вашег интернет искуства.

Овај рутер је дизајниран да ради са ТП-Линк ОнеМесх ВиФи екстендерима. ОнеМесх технологија се користи за стварање обједињене и проширене ВиФи мреже комбиновањем рутера и екстендера, што обезбеђује бољу покривеност у целом вашем дому.

#2. НЕТГЕАР 4-Стреам ВиФи 6 рутер (Р6700АКСС)

Овај рутер нуди покривеност до 1.500 квадратних стопа што га чини погодним за веће домове или просторе. Може да управља повезивањем за више од 20 уређаја у исто време. Компатибилан је са разним врстама провајдера интернет услуга. Укључујући кабловску, сателитску, оптичку и ДСЛ, подржавајући брзине до 1 Гбпс.

  Зашто је склопиви набор паметног телефона и даље проблем у 2023

А ево и листе најбољих вифи рутера за кућну и канцеларијску употребу. Слободно посетите ову страницу.

Сви ови рутери су дизајнирани са најновијом технологијом, укључујући побољшане брзине преноса података и бољу покривеност сигналом.

Коришћење мрежастог система

Мрежасти систем може да обезбеди бољу покривеност и елиминише мртве тачке у већим домовима.

Размислите о производима попут ВиФи 6 Месх Систем АКС3000 или Гоогле Вифи система за континуирано повезивање у вашем простору.

Децо Кс55 је идеалан за кориснике који су претплаћени на интернет услугу до 1 Гбпс, што га чини погодним за брзе интернет везе. Подржава Етхернет бацкхаул – што значи да можете повезати јединице са Етхернет кабловима како бисте побољшали стабилност и брзину месх мреже.

#2. Гоогле Вифи – АЦ1200 – Месх ВиФи систем – Вифи рутер

Гоогле Вифи систем се састоји од више Гоогле Вифи тачака које раде заједно на стварању мрежасте мреже. Ова мрежаста мрежа покрива цео ваш дом брзо и поуздано што елиминише пуферовање и мртве зоне у свакој просторији. Може да покрије до 4500 квадратних стопа.

Коришћење Ви-Фи екстендера

Ви-Фи екстендери могу појачати ваш постојећи сигнал и проширити његов досег.

Производи као што су Ви-Фи Ектендер Цовераге Ектендер или НЕТГЕАР ВиФи Ранге ЕКС5000 могу помоћи у покривању подручја са слабијим сигналима.

У поређењу са сложенијим мрежним решењима као што су месх системи, Ви-Фи екстендери су често повољнији за буџет, док и даље нуде значајна побољшања у покривености и јачини сигнала.

#1. Најбржи ВиФи екстендер/појачавач

Екстендер је дизајниран да подржи до 45+ уређаја и нуди пет различитих режима: рутер, репетитор, приступна тачка, клијент и ВИСП режим. Сваки режим служи одређеној сврси и може се изабрати на основу потреба ваше мреже.

Покрива до 9.000+ квадратних стопа, што вам омогућава да проширите свој ВиФи сигнал на различите делове вашег дома.

Уграђени етернет порт вам омогућава да повежете жичане уређаје директно на екстендер који се користи за играће конзоле и десктоп рачунаре.

#2. НЕТГЕАР ВиФи проширење опсега ЕКС5000

Овај екстендер долази са појачалима велике снаге и интерним антенским низом који раде заједно како би повећали укупан домет ваше ВиФи мреже. Може да повеже до 25 уређаја и ради на фреквентним опсезима од 2,4 ГХз и 5 ГХз.

  Конкретни ЦМС преглед: да ли је вредно тога?

Коришћење Поверлине комплета

Поверлине комплети користе електричне каблове у вашем дому за пренос сигнала података који нуде жичану везу где се Ви-Фи бори.

Истражите опције као што су Пасс-Тхру Етхернет Адаптер Поверлине ПЛА5456КИТ или НекусЛинк Поверлине Адаптер 1200Мбпс ГПЛ-1200-КИТ за побољшану повезаност у изазовним областима.

#1. Зикел АВ2000 Поверлине Етхернет Адаптер Стартер Кит

Овај уређај обезбеђује брзину преноса података до 2000 Мбпс преко постојеће електричне инсталације у вашем дому. Адаптери су погодни за повезивање уређаја попут паметних телевизора и онлајн играћих конзола.

Користи ХомеПлуг АВ2 и МИМО (вишеструки улаз, више излаза) технологију да обезбеди побољшане перформансе мреже. КоС функционалност је такође интегрисана, која даје приоритет активностима високог пропусног опсега.

Овај производ укључује комплет од 2 јединице који пружа све што вам је потребно за успостављање ултра-брзе мреже помоћу ваших електричних утичница. Користи ЛДПЦ/ФЕЦ (Форвард Еррор Цоррецтион) технологију која смањује кашњење и испуштене оквире.

Такође користи МИМО двофазну технологију која побољшава квалитет везе и брзину мреже електричне мреже.

Додатни савети

Ево неколико додатних савета које можете узети у обзир за оптимизацију брзине интернета.

Обришите кеш претраживача

Редовно брисање кеш меморије и колачића вашег претраживача може вам помоћи да побољшате искуство прегледања.

Ажурирајте фирмвер

Одржавајте фирмвер вашег рутера ажурним да бисте били сигурни да имате користи од најновијих побољшања перформанси и безбедносних исправки.

Онемогућите позадинске апликације

Неке апликације које раде у позадини на вашим уређајима можда троше пропусни опсег без вашег знања. Затворите или онемогућите апликације које не користите активно да бисте ослободили мрежне ресурсе.

Надгледање коришћења пропусног опсега

Користите алате за праћење у реалном времену да бисте проверили употребу пропусног опсега и идентификовали уређаје или апликације које можда троше ресурсе.

Размотрите Интернет план

Ако ништа друго не успе, можда би било вредно размислити о надоградњи вашег интернет плана да бисте добили већу брзину од свог провајдера услуга.

Напомена аутора✍

Покушајте да промените КоС подешавања за бољу повезаност! Неки рутери нуде КоС подешавања која вам омогућавају да одредите приоритет одређеним уређајима или активностима.

Замислите да радите од куће – водите видео конференцијски позив са својим колегама док чланови ваше породице непрекидно стримују видео снимке високе дефиниције и играју игрице на мрежи.

Без КоС-а

У мрежи без КоС-а, сви пакети података (видео позиви, стримовање, играње игара) се третирају једнако.

Током периода загушења мреже, као што је када више уређаја интензивно користи интернет, квалитет видео позива може да пати.

Можда ћете доживети кашњење, лош видео и аудио квалитет и прекиде у позиву јер се мрежа бори да равномерно обрађује сав саобраћај.

Са КоС-ом

Са омогућеним КоС-ом, можете дати приоритет вашој апликацији за видео конференције као саобраћају високог приоритета. То значи да ће ваш рутер доделити више пропусног опсега и ресурса вашем видео позиву.

У међувремену, други мање критичан саобраћај као што су стриминг и играње игара ће и даље радити – али ће имати нижи приоритет.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о томе како да побољшате своју интернет везу. Можда ћете такође бити заинтересовани да сазнате о најбољим алатима НетФлов Анализерс & Цоллецтор за вашу мрежу.