Како подесити варијабле системског окружења у Виндовс-у?

Виндовс користи променљиве окружења за складиштење вредних информација о системским процесима, коришћењу ресурса, путањи датотеке и још много тога.

Хајде да научимо како да подесимо променљиве системског окружења у Виндовс-у.

Шта су променљиве окружења у Виндовс-у?

Променљиве окружења помажу Виндовс-у да подеси софтверско окружење и делују као контејнери информација за све апликације које раде на оперативном систему. Замислите апликацију која жели да зна путању до одређене датотеке на вашем рачунару. Програм може или да прође кроз цео систем и настави да тражи док не пронађе датотеку. Иновативнији начин је да позовете ПАТХ променљиву окружења која садржи путање до свих системских датотека.

Штавише, варијабле системског окружења такође утичу на инсталацију Јава Девелопмент Кит, Јава Рунтиме Енвиронмент и други основни софтвер. Баш као у горњим примерима, постоји мноштво малих и опсежних случајева коришћења променљивих окружења у стварном свету који свеукупно чине Виндовс брзијом верзијом самог себе.

Врсте варијабли окружења

Виндовс креира и користи неколико варијабли окружења, од којих су неке зависне од корисника, а друге остају исте за све кориснике на једној машини. Можемо категоризовати променљиве окружења користећи зависност од корисника као параметар и означити их као променљиве системског окружења и променљиве корисничког окружења.

Информације као што су локација привремених датотека са налога, локација вашег корисничког профила, итд., чувају се под корисничким варијаблама. Виндовс даје корисничком налогу привилегију да уређује корисничке варијабле, али други кориснички налози не могу да их уређују.

  Како отворити скицу екрана са Принт Сцреен на Виндовс 10

Осим овога, Виндовс садржи променљиве системског окружења које креира оперативни систем, програми, драјвери и још много тога. Не можете да подешавате променљиве системског окружења, али Виндовс нуди опцију подешавања вредности променљивих корисничког окружења.

Методе за подешавање променљивих системског окружења у Виндовс-у

Можете подесити променљиве системског окружења користећи различите методе у Виндовс-у. Иако методе командне линије остају непромењене за све верзије оперативног система Виндовс, методе засноване на ГУИ-у се мало разликују за различите верзије Виндовс-а. Погледајмо све ове методе детаљно.

Методе засноване на ГУИ

Методе засноване на ГУИ-ју укључују коришћење менија за претрагу Старт, Покрени прозор и менија Подешавања за подешавање променљивих системског окружења. Хајде да погледамо како можете приступити ГУИ-ју из различитих верзија Виндовс-а.

Кораци за Виндовс 11

Кликните на Старт мени и потражите „променљиве окружења“.

Опција „Уреди променљиве системског окружења“ ће се појавити у резултатима претраге. Кликните на исто и Виндовс 11 ће приказати листу свих варијабли окружења.

Кораци за Виндовс 10

Идите на подешавања и уђите у мени „О“.

Сада идите на „Напредне системске поставке“. На екрану би се требао појавити оквир за дијалог Систем Пропертиес.

Кликните на картицу „Напредно“ и изаберите „Променљиве окружења“. Виндовс 10 ће сада приказати целу листу корисничких и системских променљивих ускладиштених на вашем рачунару.

Коришћење прозора за покретање

Притисните Виндовс +Р да бисте истражили Покрени прозор.

Сада унесите следећу команду:

rundll32.exe sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables

Све ове методе би требало да отворе листу свих варијабли окружења категоризованих у посебним одељцима за корисничке и системске променљиве окружења. Можете креирати нове корисничке променљиве, уређивати постојеће или их брисати користећи исти оквир за дијалог.

Кораци за креирање нове променљиве окружења

Кликните на опцију „Ново“ користећи дијалошки оквир „Варијабле окружења“.

Сада унесите назив променљиве и њену вредност у одговарајуће колоне и притисните ОК.

Креирање променљиве окружења ЈАВА_ХОМЕ је кључни корак за инсталирање Јава Девелопмент Кит-а. Дакле, хајде да направимо променљиву ЈАВА_ХОМЕ и касније проверимо њено постојање. Кликните на опцију Нова и унесите „ЈАВА_ХОМЕ“ као име променљиве. Такође, унесите путању инсталације за ЈДК као вредност променљиве за ЈАВА_ХОМЕ.

  Како поставити различите позадине за виртуелне радне површине у оперативном систему Виндовс 10

Променљива ЈАВА_ХОМЕ је сада видљива на листи свих променљивих окружења, са вредношћу променљиве као путањом до ЈДК-а. Можете то проверити тако што ћете отићи на подешавања „уреди системску променљиву“, а променљива ЈАВА_ХОМЕ би требало да буде присутна управо тамо.

Кораци за уређивање променљивих окружења

Кликните на променљиву окружења коју желите да измените и притисните опцију „Уреди“.

Сада унесите назив променљиве и њену вредност и притисните дугме ОК.

Хајде да сада уредимо променљиву ЈАВА_ХОМЕ коју смо управо креирали и променимо њену вредност у другу фасциклу. Кликните на променљиву и изаберите опцију „Уреди“. Сада унесите другу вредност променљиве која замењује претходну вредност и кликните на ОК.

Овде такође можете да проверите промењену вредност на листи променљивих окружења.

Ажурирана променљива је присутна на листи корисничких променљивих.

Кораци за брисање променљивих окружења

Кликните на променљиву окружења коју желите да избришете.

Сада притисните опцију „Избриши“ и притисните ОК.

Као пример, избришемо променљиву ЈАВА_ХОМЕ коју смо недавно подесили. Изаберите променљиву и затим притисните „Делете“ и „ОК“. Изабрана променљива се брише са листе варијабли.

Променљива ЈАВА_ХОМЕ се брише са листе.

Метод командне линије

Можете користити командну линију или Виндовс ПоверСхелл за подешавање променљивих окружења. Хајде да прво погледамо како се користи метод командне линије.

Преглед варијабли окружења

Отворите командну линију у оперативном систему Виндовс.

Сада унесите „сет“ и притисните Ентер. Можете видети целу листу променљивих окружења без икакве категоризације, за разлику од методе засноване на ГУИ.

Креирање нових варијабли окружења

Отворите командну линију.

Користите следећу синтаксу користећи сетк команду и притисните Ентер:

setx [variable_name] “[variable_value]”

[variable_name] означава име променљиве коју желите да унесете.

[variable_value] означава вредност за новокреирану променљиву.

На пример, хајде да креирамо „ТЕСТ_ВАРИАБЛЕ“ са вредношћу „КСИЗ“, а затим проверимо његово постојање помоћу командне линије. Користимо следећу команду:

setx [TEST_VARIABLE] “[XYZ]”

Честитам! Управо сте креирали нову корисничку променљиву користећи командну линију. Сада, хајде да проверимо његово постојање. Користите команду „сет“ да видите листу свих варијабли.

  Поправите рушење Мицрософт Теамс-а на Виндовс 10

Виндовс ПоверСхелл метод

ПоверСхелл вам даје већу флексибилност са варијаблама окружења и омогућава вам да их прегледате, уређујете и креирате, али оне важе само за једну ПоверСхелл сесију. Листа променљивих се враћа у првобитни облик када затворите ПоверСхелл сесију.

Преглед системских променљивих

Отворите Виндовс ПоверСхелл.

Сада унесите следећу команду:

Get-ChildItem Env:

Виндовс ПоверСхелл ће приказати комплетну листу променљивих окружења.

Променљиве окружења неће бити категорисане под системске и корисничке променљиве, али можете да користите следеће команде да видите само системске варијабле користећи ПоверСхелл:

[Environment]::GetEnvironmentVariables("Machine")

У супротном, можете користити следећу команду да видите само променљиве корисничког окружења:

[Environment]::GetEnvironmentVariables("User")

Креирање и уређивање променљивих окружења

Можете уређивати и креирати нове променљиве окружења користећи уграђену променљиву $енв. Користите следећу команду да креирате нову променљиву користећи ПоверСхелл:

$env:Variable_name="Variable_value"

Овде Вариабле_наме представља име новокреиране променљиве окружења, а променљива_валуе представља њену вредност.

Хајде да направимо другу тест променљиву ТЕСТ_ВАРИАБЛЕ као пример и онда проверимо њено постојање. Користимо следећу команду у ПоверСхелл-у:

$env:TEST_VARIABLE = '[ABC]'

Такође смо потврдили вредност променљиве за ТЕСТ_ВАРИАБЛЕ користећи следећи код:

$env:TEST_VARIABLE

ПоверСхелл приказује излаз за променљиву ТЕСТ_ВАРИАБЛЕ као [ABC].

Штавише, такође можете подесити вредност за постојећу вредност окружења помоћу следеће команде:

$env:Variable_name=";Variable_value2"

Ово би додало новоспоменуту вредност оригиналној вредности за променљиву окружења.

Закључак 🧑‍💻

Креирање и подешавање варијабли системског окружења је кључно за усмеравање програма и коришћење њихове функционалности. Виндовс вам даје опције засноване на ГУИ-у и командној линији да урадите исто. Методе засноване на ГУИ су једноставне и лако их је пратити. С друге стране, методе командне линије су брже, али компликованије.

Сада можете проверити Подешавање МиСКЛ системских варијабли за високе перформансе.