Како преузети и ажурирати ДирецтКс на рачунару

Кључне Такеаваис

  • ДирецтКс је скуп АПИ-ја у Виндовс-у који рукује графиком у играма, омогућавајући програмерима да креирају наслове који раде на различитим рачунарима.
  • Да бисте проверили своју ДирецтКс верзију, отворите дијалог Покрени (Вин + Р) и откуцајте „дкдиаг“. Потврдите своју ДирецтКс верзију у прозору ДирецтКс Диагностиц Тоол.
  • Не морате посебно да преузимате ДирецтКс јер је део Виндовс-а и добићете ажурирања преко Виндовс Упдате-а. Може се инсталирати више верзија ДирецтКс-а за подршку различитих игара.

Ако играте на Виндовс-у, вероватно сте чули за ДирецтКс. Али шта заправо ради ДирецтКс и да ли треба да га ажурирате или подесите неке опције? Хајде да пређемо на то како да проверимо коју верзију ДирецтКс-а имате и да ли треба да предузмете било какву радњу са њом.

Шта је ДирецтКс?

Као што је објашњено у нашем прегледу ДирецтКс-а, овај термин се односи на скуп АПИ-ја (сазнајте више о АПИ-јима) у Виндовс-у који рукују графичким елементима у играма. Пошто нема два рачунара за игре на рачунарима са истим скупом компоненти, програмери игара користе ДирецтКс библиотеке за писање игара које раде на рачунарима свих врста.

АПИ-ји помажу да се игре правилно повезују са хардвером унутар вашег рачунара – што значи да програмер може да се увери да њихова игра ради са једном верзијом ДирецтКс-а, уместо са стотинама ГПУ-а. Ово је у супротности са играћим конзолама, где програмери тачно знају са којим хардвером раде (јер сваки ПС5, на пример, има исте унутрашње компоненте).

  5 начина да ослободите меморију/РАМ на Мац-у

Имајте на уму да ДирецтКс није једини графички АПИ. Упоредили смо ДирецтКс са ОпенГЛ-ом, једним од најпопуларнијих алтернативних графичких АПИ-ја.

Коју верзију ДирецтКс-а имам?

У време писања овог текста, најновија верзија ДирецтКс-а је ДирецтКс 12 (тачније, његова ДирецтКс 12 Ултимате ревизија), која је доступна само на Виндовс 10 и Виндовс 11. Ако користите старију, неподржану верзију Виндовс-а, ваше игре искуство неће бити идеално.

Можете лако да отворите таблу да видите информације о верзији ДирецтКс-а коју сте инсталирали на рачунару. Да бисте то урадили, притисните Вин + Р да отворите дијалог Покрени, а затим откуцајте дкдиаг. Ако вас питају да ли желите да потврдите да су ваши управљачки програми дигитално потписани, изаберите шта желите; то не прави велику разлику.

Видећете прозор под називом ДирецтКс Диагностиц Тоол тренутак касније.

На картици Систем, на дну оквира Систем Информатион, видећете ДирецтКс верзију где можете да потврдите шта сте инсталирали. Ако користите Виндовс 11 или Виндовс 10, овде би требало да видите ДирецтКс 12. Проверите да ли постоје ажурирања за Виндовс ако нису.

Док сте овде, требало би да кликнете на картицу Екран (видећете више ако користите више од једног монитора) да бисте потврдили да ваш рачунар подржава све функције ДирецтКс-а. ДирецтДрав Аццелератион, Дирецт3Д Аццелератион и АГП Тектуре Аццелератион би требало да кажу Омогућено. Ако је ваша графичка картица довољно нова да подржава ДирецтКс 12 Ултимате, видећете потврду за то и овде.

Можда ћете морати да надоградите хардвер свог рачунара да бисте искористили ДирецтКс 12 Ултимате ако га ваша тренутна верзија не подржава.

  Како променити лозинку на Инстаграму

Како да преузмем ДирецтКс?

У модерним верзијама оперативног система Виндовс, не морате директно да преузимате ДирецтКс. Пошто је део Виндовс-а, добићете ажурирања преко Виндовс Упдате-а када буду доступна. То значи да не морате да бринете ни о ручном инсталирању ДирецтКс ажурирања када покренете нову игру.

Све док нисте онемогућили Виндовс Упдате, увек треба да будете у току са инсталираном верзијом ДирецтКс-а. Увек можете ручно да проверите да ли постоје ажурирања за Виндовс ако желите.

Зашто имам толико инсталираних ДирецтКс верзија?

Иако верзија Виндовс-а коју користите диктира најновију верзију ДирецтКс-а коју ваш рачунар може да покрене, то не значи да је најновије издање једино инсталирано. Иако је ДирецтКс уграђен у Виндовс, вероватно имате све врсте ДирецтКс датотека које се налазе на Ц:\Виндовс\Систем32 (и Ц:\Виндовс\СисВОВ64 на 64-битној копији Виндовс-а).

Зашто је ово?

Одговор је сличан ономе зашто ваш рачунар садржи толико копија Мицрософт Висуал Ц++ Редистрибутабле: свака игра се ослања на одређену верзију ДирецтКс-а за коју је направљена. На пример, ако је програмер написао игру да користи ДирецтКс 11 ажурирање 40, тада ће радити само верзија 40. Новији није компатибилан; нећете једноставно добити боље перформансе са тим насловом јер имате ДирецтКс 12.

Стога, кад год инсталирате нову игру, она ће вероватно инсталирати јединствену копију ДирецтКс-а осим ако већ имате ту тачну верзију. Ово доводи до тога да имате потенцијално десетине копија ДирецтКс-а на свом систему, како бисте покренули све игре које играте.

Иако игре увек треба да инсталирају оно што им је потребно, можете и да их покренете Мицрософтов ДирецтКс алат за време извршавања крајњег корисника да инсталирате старе ДирецтКс библиотеке на ваш систем. Ово неће утицати на модерну верзију ДирецтКс-а коју користите, али може уштедети време ако инсталирате све ове библиотеке одједном ако играте много старијих игара.

  Најбоље бежичне механичке тастатуре

Да ли треба да деинсталирам или поново инсталирам ДирецтКс?

Не постоји званичан начин да деинсталирате или поново инсталирате ДирецтКс. Не можете да га уклоните са панела апликација апликације Подешавања у Виндовс-у. Али нема разлога да то буде потребно, јер то није нормалан програм. То је кључни део начина на који Виндовс приказује графику.

Као што је горе поменуто, не брините о томе да имате инсталирано неколико верзија ДирецтКс-а. Те додатне библиотеке ништа не шкоде, а инсталиране су из неког разлога када сте преузели одређену игру.

Не би требало да покушавате да избришете појединачне ДирецтКс датотеке у горе наведеним фасциклама. То може довести до тога да игре или други програми престану да раде исправно. Ако имате проблема са одређеном верзијом ДирецтКс-а, покушајте да инсталирате све Виндовс ажурирања на чекању или поново инсталирате игру која га користи. А ако наиђете на грешке ДирецтКс-а, показали смо како да решите проблеме као што је „Подешавање ДирецтКс-а није могло да преузме датотеку“.

Покрили смо шта је ДирецтКс, како да проверите коју верзију сте инсталирали и како да добијете најновија ажурирања. Ова моћна библиотека графичких алата је део разлога зашто је Виндовс тако популарна платформа за игре. То је нормалан део вашег рачунара ако играте игрице и у већини случајева не бисте требали ништа да радите да бисте управљали ДирецтКс-ом.