Како променити монитор 1 и 2 у Виндовс-у

Лако промените положај својих монитора да одражавају физички изглед вашег подешавања.

У оперативном систему Виндовс 10 и 11 можете да преуредите више екрана повезаних са рачунаром тако да одражавају њихов физички распоред. Слично томе, можете да конфигуришете било који од монитора као примарни екран. Ево како да промените положај монитора 1 и 2 и такође подесите главни екран у подешавању са више монитора у Виндовс-у.

Како променити мониторе 1 и 2 на Виндовс-у

Чест проблем у подешавању са два монитора је када морате да померите курсор миша на погрешну страну екрана да бисте дошли до другог монитора. Ово можете поправити тако што ћете преуредити екране тако да одражавају физички изглед ваших монитора. Да бисте заменили мониторе 1 и 2:

 • Притисните Вин + П да отворите мени Пројекат, а затим изаберите Прошири да проширите радну површину на више екрана. Ако не можете да проширите екран, проверите да ли сте исправно конфигурисали подешавање двоструког монитора.
 • Кликните десним тастером миша на празно подручје на радној површини и изаберите Дисплаи Сеттингс. Алтернативно, идите на Подешавања > Систем > Екран.
 • У подешавањима екрана кликните на Идентификујте. Виндовс ће приказати нумерисане оквире на вашим екранима како би вам помогао да идентификујете мониторе 1 и 2 (и друге, ако имате више од два екрана).
 • Да бисте преуредили мониторе, превуците сваки екран на леву/десну или горњу/доњу позицију да бисте поновили своје физичко подешавање. На пример, ако имате вертикално подешавање са двоструким монитором, где је екран 2 постављен испод екрана 1, превуците и поставите екран 1 изнад екрана 2 да бисте опонашали изглед.
 • Кликните на Примени да бисте сачували нова подешавања екрана. Сада покушајте да померите курсор преко екрана да бисте тестирали ново подешавање. Требало би да се осећа беспрекорно.
 •   20 најбољих бесплатних софтвера за 2Д анимацију у оперативном систему Виндовс 10

  Како подесити главни екран у Виндовс-у

  Главни екран (примарни монитор) приказује траку задатака, иконе на радној површини, обавештења, системску палету и таблу за брза подешавања. Ово је такође место где ће се подразумевано отварати већина нових апликација. Ако желите да промените свој примарни екран тако да се тамо приказује сав витални садржај, то можете да урадите из апликације Подешавања.

  Да бисте подесили подразумевани приказ на подешавању двоструког монитора:

 • Притисните Вин + И да отворите Подешавања.
 • Отворите картицу Систем и изаберите Приказ.
 • Овде изаберите екран који желите да поставите као примарни екран.
 • Кликните да бисте проширили Више приказа да бисте видели више опција.
 • Изаберите опцију Нека ово буде мој главни екран. Када завршите, Виндовс ће преместити ваше ставке траке задатака, системску палету, иконе на радној површини и обавештења на ваш примарни екран.
 • Преуређивање монитора тако да одражава њихов физички распоред је неопходно да би се осигурало да се курсор лако креће између монитора. Поред тога, постављање главног екрана осигурава да се ваша трака задатака и иконе на радној површини појављују на екрану који желите. Такође би требало да размислите о коришћењу ових најбољих апликација за управљање са два монитора како бисте додатно побољшали своје искуство подешавања са више монитора.