Како проверити да ли компаније продају вашу адресу е-поште

Да ли сте икада дали своју адресу е-поште некој компанији и онда одједном почели да примате гомилу нежељене поште на вебу? До пораста нежељене е-поште може доћи из много разлога, али компаније које продају вашу адресу е-поште трећим странама увек су једна од најфрустрирајућих.

Срећом, у Гмаил-у постоји лукави хак који можете користити да идентификујете било коју компанију која продаје вашу адресу е-поште.

Да ли компаније заиста продају моју адресу е-поште?

Закони о приватности података у Сједињеним Државама су сложени. У време писања овог текста, не постоји савезни закон који забрањује компанијама да прикупљају, користе, деле или продају ваше податке без вашег пристанка. За разлику од ЕУ – где ГДПР регулише сво прикупљање и руковање подацима – САД имају само неколико савезних закона за специфичне случајеве употребе.

Ниједан федерални закон не спречава компаније да продају вашу адресу е-поште

На пример, тхе Закон о преносивости и одговорности здравственог осигурања (ХИПАА) регулише комуникацију у здравственој индустрији и употребу одређених врста података. Исто тако, имате Грамм-Леацх-Блилеи Ацт (ГЛБА) који регулише начин на који финансијски провајдери обавештавају потрошаче о дељењу података и обезбеђују систем искључивања.

Прописи о приватности се (полако) побољшавају на државном нивоу

Срећом, ствари се полако мењају на државном нивоу. У децембру 2020. године, држава Калифорнија је применила први свеобухватни закон о приватности података у земљи, Калифорнијски закон о приватности потрошача (ЦЦПА).

У марту 2021, Вирџинија је постала друга држава која је применила слично свеобухватно законодавство о приватности са Закон о заштити података потрошача Вирџиније (ВЦДПА).

Како све више држава следи њихов пример, заштита података потрошача се побољшава у САД, али је важно разумети њихова ограничења. Као прво, недостатак федералне регулативе значи да се специфични закони могу разликовати од једне државе до друге. Друго, чак и најстроже постојеће смернице о приватности и даље дозвољавају компанијама да продају ваше податке – све док добију вашу дозволу.

  Поправите немогућност ажурирања вашег Фире ТВ Стицк 4К

Прописи о приватности не решавају у потпуности проблем

Проблем је у томе што је све што је потребно да се обезбеди таква дозвола је да означите поље за сагласност, кликнете на дугме сагласан или потпишете уговор који омогућава компанијама да деле ваше податке. Реалност је да многи корисници једноставно не читају политику приватности и услове и услове када се региструју. Да не помињемо чињеницу да је већина ових политика непотребно дуга, компликована и намерно нејасна.

Кредит за слику: Мета

У свету на мрежи где се у основи морате пријавити за сваку услугу користећи адресу е-поште, однос снага је чврсто у корист корпоративних брендова. Колико год да је ово фрустрирајуће, можете ухватити компаније које продају вашу адресу е-поште помоћу овог Гмаил трика – а затим предузети кораке да престанете да примате нежељену пошту.

1. Креирајте Гмаил налог за регистрацију

Хак о којем говоримо користи одређену Гмаил функцију, тако да ће вам требати Гмаил налог да бисте то урадили. Неки други клијенти е-поште подржавају сличне функције, али би се могли звати другачије и функционишу мало другачије – па хајде да се држимо Гмаил-а да бисмо ствари учинили једноставним.

Када се упознате са овом техником, увек можете да тражите друге алтернативне клијенте е-поште који подржавају сличне функције ако из било ког разлога не желите да користите Гмаил.

Да бисте максимално искористили овај хак, препоручујемо вам да направите нови Гмаил налог за пријављивање за ствари. И даље можете да користите свој главни налог за важне ствари као што су банкарство или добављачи услуга којима верујете. Међутим, добра је идеја да направите чист, секундарни налог који можете да користите за било шта мање поуздано – попут нових веб локација за е-трговину, поређења цена, преузимања садржаја итд.

2. Користите овај трик за додавање е-поште када се пријавите

Гмаил вам омогућава да додате додатни текст вашој имејл адреси помоћу знака плус (+). На пример, ако је ваша адреса [email protected]можете додати знак + после префикса и додати било који текст који желите пре домена – на пример: [email protected].

Када то урадите, Гмаил игнорише знак плус и било који текст између њега и домена (@гмаил.цом). То значи да можете да наведете приложену е-пошту за било коју регистрацију, а све наредне е-поруке ћете и даље примати на своју првобитну адресу.

  Како играти Деад Рисинг 4 на Линуку

Сада, трик је да додате назив компаније вашој е-адреси сваки пут када се пријавите за нешто – на пример: [email protected]. На овај начин ћете обезбедити јединствену адресу е-поште сваки пут када се пријавите за нешто, а назив компаније ће се појавити у пољу за: сваке е-поште коју пошаљу.

Што је још важније, свака компанија која продаје вашу адресу е-поште ће проследити приложену адресу е-поште коју сте навели јер је то адреса коју имају у евиденцији.

3. Проверите да ли постоји сумња на нежељену е-пошту на адреси „Прима“.

Ако ваш нови Гмаил налог почне да прима било шта што изгледа као нежељена пошта, можете лако да проверите да ли је компанија продала вашу адресу е-поште. Све што треба да урадите је да погледате поље за: у заглављу е-поште.

Ово можете да урадите у било којој е-поруци тако што ћете кликнути на картицу За мене испод адресе пошиљаоца е-поште.

Ако је компанија продала вашу адресу е-поште трећој страни, назив њене компаније ће се приказати на адреси коју сте првобитно навели: [email protected].

4. Како видети адресу е-поште „За“ без отварања е-порука

Једини проблем са овом стратегијом је што морате да отворите е-пошту у Гмаил-у да бисте видели адресу е-поште коју је пошиљалац користио. Отварање необичне нежељене е-поште грешком није нужно велики проблем, али маркетиншка нежељена пошта је једна ствар; пхисхинг и друге преваре путем е-поште су нешто сасвим друго.

Док се само 2,5% нежељене е-поште сматра преварама или преваром, према Маилмодонепотребно отварање нежељене е-поште није добра идеја.

Што више нежељених е-порука отворите, већа је вероватноћа да ћете случајно кликнути на сумњиве везе или слике које би вас могле упутити на безбедносне претње. Сваки такав клик ће такође потврдити да је ваша адреса е-поште активна и, потенцијално, учинити вас већом метом за преваранте.

Иако је ризик релативно мали, овај проблем можете заобићи тако што ћете проверити заглавља е-поште свега што не препознајете – без отварања е-поште. Нервирајуће, Гмаил вам не дозвољава да то урадите, па морамо да користимо решење.

Решење је да додате свој Гмаил налог у Оутлоок или други клијент који вам омогућава да приступите заглављима е-поште без отварања е-поште. У Оутлоок-у то можете да урадите тако што ћете десним тастером миша кликнути на е-пошту и изабрати Виев > Виев мессаге соурце.

  Како преузети све СВГ датотеке са било које веб странице у Цхроме-у

Ово приказује изворни код е-поште у оквиру за дијалог без отварања саме е-поште. Можете да се померате према доле по изворном коду док не пронађете поље За:, као што је приказано испод.

Ако се мучите да пронађете ово поље, можете користити функцију претраге у свом претраживачу да бисте га лоцирали. На пример, то можете да урадите у Цхроме-у тако што ћете притиснути ЦМД+Ф на Мац-у или Цтрл+Ф на Виндовс-у и откуцати „За:“ у траку за претрагу.

Притисните Ентер и ово ће аутоматски померити до За: у извору поруке и означити га уместо вас.

5. Означите е-пошту као нежељену пошту и блокирајте пошиљаоца

Сада када знате да ли је компанија продала вашу адресу е-поште, можете означити дотичну е-пошту као нежељену. Ако желите, такође можете да блокирате адресу е-поште пошиљаоца да бисте спречили да вам будуће е-поруке стижу. Опет, најлакши начин да то урадите је да отворите имејл где можете да кликнете на икону са три тачке и изаберете Блокирај [sender] али ово захтева да отворите е-пошту.

Овог пута постоји решење за ово у Гмаил-у. Ако пређете курсором преко имена пошиљаоца, ово ће открити контакт картицу, која приказује његово име, адресу е-поште и друге детаље. Пређите курсором преко адресе е-поште испод имена пошиљаоца и ово ће открити икону за копирање адресе е-поште пошиљаоца.

Са овим можете да одете у Подешавања > Види сва подешавања > Филтери и блокиране адресе > Креирај нови филтер. Ово вам омогућава да подесите филтер који аутоматски шаље е-пошту од пошиљаоца у фасциклу за нежељену пошту.

Ако сте идентификовали компанију која је продала вашу адресу е-поште трећим лицима, последњи корак је да их замолите да вас уклоне са своје листе е-поште. Ако компанија не нуди једноставан начин да се одјавите на мрежи, требало би да их контактирате у писаној форми тако што ћете послати захтев за уклањање са њихове мејлинг листе.

Такође ћете желети да урадите исто са компанијом која је купила вашу е-пошту и почела да шаље нежељене е-поруке. Сада, у зависности од закона о приватности ваше државе, ниједна компанија није обавезно у обавези да поштује ваш захтев. Међутим, ако одбију, можете запретити да ћете их пријавити Савезна трговинска комисија који спроводи ЦАН-СПАМ Ацт.

Закон о ЦАН-СПАМ-у штити право појединаца и организација да „престанете да им шаљете е-пошту“.

Вратите контролу над својим налозима е-поште

Компаније које продају вашу адресу е-поште један је од многих разлога због којих нежељена пошта може престићи ваше пријемно сандуче. Стога је важно да предузмете даље кораке да заштитите свој налог е-поште, смањите нежељену пошту и минимизирате потенцијалне безбедносне претње.