Како проверити модел матичне плоче у оперативном систему Виндовс 10

Може постојати више разлога који су вас учинили довољно радозналим да сазнате детаље о својој матичној плочи. Од промене чврстих дискова до чак и само да испуните своју радозналост. Познавање модела матичне плоче је такође неопходно за надоградњу вашег система. Ако тражите одговоре како да проверите модел матичне плоче у оперативном систему Виндовс 7, 10 и 11, ево водича за то, а чак и ако желите да знате како да физички проверите модел матичне плоче, имамо одговоре за вас у овом водичу . Такође, показали смо како да проверите модел матичне плоче из цмд-а.

Како проверити модел матичне плоче у оперативном систему Виндовс 10

Данас не морате физички да тражите број модела написан на матичној плочи, потребно је само да следите неке кораке да бисте сазнали сваки детаљ о вашем систему и његовом хардверу.

Метод 1: Коришћење командне линије

Ево како да проверите модел матичне плоче преко цмд-а.

1. Притисните тастер Виндовс, откуцајте Цомманд Промпт, а затим кликните на Опен.

2. Унесите следећу команду у командну линију

wmic baseboard get product, manufacturer, version, serialnumber

Метод 2: Коришћење информација о систему Виндовс

Други метод који можете следити је коришћење Виндовс-а Информациони систем да проверите модел матичне плоче као што је приказано у наставку.

  Како се аутоматски повезати на ВПН за одређене апликације у оперативном систему Виндовс 10

1. Отворите оквир за дијалог Покрени тако што ћете истовремено притиснути тастере Виндовс + Р.

2. Откуцајте мсинфо32 и притисните тастер Ентер да бисте покренули прозор Систем Информатион.

Сада би ваш екран требало да буде испуњен спецификацијом вашег система. Информације које тражите биће наведене поред верзије основне плоче, произвођача основне плоче и производа основне плоче

Напомена: Овај метод је погодак и промашај. Ради ако имате компатибилну матичну плочу.

Додатни метод: Користите апликације трећих страна

За људе који нису свесни командне линије или Виндовс ПоверСхелл-а, могу да преузму апликације независних произвођача да би проверили модел матичне плоче. Беларц Адвисор је бесплатна апликација која вам бесплатно приказује модел ваше матичне плоче. Покрените и покрените Беларц Адвисор, он ће покренути неколико скенирања, неке од њих можете прескочити и након што се скенирање заврши бићете преусмерени на страницу претраживача са резултатима и да бисте проверили број модела матичне плоче кликните на главну плочу и испод да ћете пронаћи све информације. Постоје и друге апликације које имају премиум план да знају детаље о хардверу вашег система.

Како проверити модел матичне плоче у оперативном систему Виндовс 7

Можете користити горе поменуту методу да пронађете модел матичне плоче у оперативном систему Виндовс 7. Горе наведени кораци се могу пратити да бисте проверили модел матичне плоче без обзира на верзију оперативног система Виндовс

Како проверити модел матичне плоче на Виндовс 11

Горње две методе се такође могу користити у оперативном систему Виндовс 11. Други начин да сазнате модел матичне плоче је:

1. Кликните на икону Сеарцх, откуцајте Виндовс ПоверСхелл, а затим притисните тастер Ентер.

2. Унесите следећу команду и притисните тастер Ентер.

Get-WmiObject win32_baseboard | Format-List Product,Manufacturer,SerialNumber,Version

3. Можете извршити другу команду која је дата испод.

Get-CimInstance -ClassName Win32_baseboard

Серијски број ће бити приказан на екрану као на слици изнад.

  Како деинсталирати апликацију на Виндовс 10

Како физички проверити модел матичне плоче

Фотографија Умберта на Унспласх-у

Овај метод ће вас научити како да физички проверите модел своје матичне плоче. Кораци су применљиви само за власнике десктопа.

 • Искључите радну површину и искључите све прикључке са процесора.

 • Окрените свој ЦПУ и отворите кућиште.
 • Пронађите број модела матичне плоче, можете га пронаћи изнад саме матичне плоче, или је понекад близу РАМ слотова, ЦПУ утичница и између ПЦИ слотова.
 • Ако желите да знате произвођача, а он није наведен са бројем модела, онда можете претражити модел на било ком претраживачу и наћи ћете одговоре које тражите.

Да ли је ваша матична плоча АТКС?

Први АТКС је објавио Интел 1995. године. Адванцед Тецхнологи еКстендед или АТКС је основни фактор облика матичних плоча који се користи годинама и сада је стандард. Постоје 4 главна типа АТКС-а и 3 типа проширене информационе технологије. У наставку смо их описали за вас и надамо се да ћете добити одговоре које тражите.

Следе типови АТКС-а.

 • АТКС– Стандардна АТКС величина је 305*244 мм и димензије се могу разликовати код различитих произвођача. АТКС нуди 4 слота за РАМ, 2 или понекад више за ПЦИ слотове и углавном га користе они људи који траже више слотова за проширење. Пристаје само на рачунаре компатибилне са ЕАТКС и АТКС. АТКС може бити скуп и тежак у смислу своје величине.

 • Е-АТКС– Ектендед напредна технологија еКстендед, је већа величина стандардног АТКС-а. Е-АТКС има више слотова за проширење, а понекад и до 8 слотова за РАМ. Такође долази са 2 ЦПУ сокета који могу да појачају и покрену два процесора истовремено на вашем рачунару.

 • КСЛ-АТКС– Ови су већи од чак и ЕАТКС у величинама са више слотова за проширење и неколико више ПЦИ слотова. КСЛ-АТКС не нуди много осим још неколико слотова за укључивање. Такође, они су скупи и нису идеални за стандардна кућишта рачунара. Ако желите да подесите мулти-ГПУ рачунар за играње игара са више ПЦИе слотова, онда ово може бити ваш идеалан избор за матичну плочу.

 • Мицро-АТКС– Са мање простора за више слотова за проширење и спецификацијама које су скоро исте као код стандардног АТКС-а, Мицро-АТКС или мАТКС је мања верзија АТКС-а. Има 2 слота за РАМ и мање ПЦИе слотова од АТКС. Јефтинији је од АТКС-а.

Следе типови ИТКС-а.

 • Мини-ИТКС– Мини ИТКС су најмање матичне плоче које су компатибилне са хардверским компонентама стандардне величине. Јефтиније су од већине матичних плоча. Такође им недостаје већина функција које пружа стандардни АТКС. Не више од 2 РАМ слота и мање ПЦИе слота. Капацитет снаге је такође веома низак. Идеални су за мањи рачунар.

 • Нано-ИТКС– Мањи од Мини-ИТКС-а и троши веома малу енергију, углавном се користи у сврхе аутоматизације или у паметној забави или Смарт ТВ-у. Нано-ИТКС није компатибилан са свим типовима стандардних ПЦ компоненти што је велики недостатак.

 • Пицо-ИТКС– Оне су најмања матична плоча и користе се у ИОТ уређајима. Веома су једноставни за употребу и троше веома мало енергије. Такође, компатибилни су са ограниченом количином хардвера.

***

Надамо се да након читања овог чланка сада знате одговоре како да проверите модел матичне плоче Виндовс 10, или како да проверите модел матичне плоче Виндовс цмд, или чак како да проверите модел матичне плоче на Виндовс 11. Волимо да је наша публика ангажована, молимо вас да дате свој повратне информације у коментарима испод. Можемо да прихватимо критику и сви воле тапшање по рамену шта год да је то што смо више него срећни да чујемо.